Eit nært familiemedlem har fjerna det meste i magen pga kreft, i praksis ein relativ dramatisk slankeoperasjon. No er utfordringa å få i seg nok mat, som skal smake godt, gje masse næring og vere magevennleg i denne opptreningsperioden.
Vedkomande er av den eldre garde og likar best tradisjonell mat. Gode middagstips blir motteke med stor takk, og sjølvsagt andre tips om mat/mellommåltid/snacks o.l. Alt for å få krefter og overskot tilbake etter nokre dramatiske veker!
Slike kostråd bør dere få fra ernæringsfysiolog e.l.
Ulike næringsstoffer tas opp/brytes ned i ulike deler av mage/tarmsystemet og kostrådene må gies etter dette :)
Ja, det tenkte jeg også? At man må få oppfølging på slike ting. :nemlig:
Dessuten må det sikkert være kartlagt hva man trenger av vitaminer og mineraler også. Ernæringsfysiolog er tingen. :jupp:
Men sånn umiddelbart er iallefall smoothie en fin ting.
Tusen takk for svar. Oppfølging er mangelvare, gitt. Små og hyppige måltid er det vedkomande har fått beskjed om og det er stort sett det heile. (Store og berre tre gongar for dagen var det vedkomande fekk på sjukehuset - i tre veker etter operasjonen ... :snill: Som eit eksempel; heil biff til ein eldre person som har fjerna heile magesekken, to veker etter operasjon. Det vart berre nokre bitar med moste grønnsaker på pasienten den dagen.)
Vi som pårørande er sjølvsagt fortvila over situasjonen, og eg håpte nokon hadde tips om mat det var greitt å få i seg. No går det mykje i næringsdrikk og suppe, men det bør snart kome eit tillegg til det og pasienten sjølv slit veldig med matlyst og redsel for å setje bitar fast.
Men jeg synes det er vanskelig å uttale seg.
Jeg er jo slankeoperert, men det blir jo uansett en annen greie føler jeg. :vetikke:
Men jeg drakk mye smoothie, tilsatt proteinpulver blant annet. I den moste perioden spiste jeg også knekkebrød med pålegg (det løser seg opp), supper, laks og lapskaus etc.
Det hørtes jo skikkelig profft ut :confused:
Alle sykehus har et tilbud om behandlingskost, og i slike tilfeller ville jeg sagt det var et krav, som et ledd i behandlingen. Men alt for få sykepleiere/leger har særlig kunnskap om ernæring, og dette er det alt for lite fokus på. Ernæring er jo faktisk kjempeviktig, og har mye å si for tilhelingsprosessen, så det er jo patetisk å gi biff! til en som akkurat har fjernet masse magesekk.
Er man usikker på om vedkommende får i seg nok næring, er det greit å gi litt næringsdrikk. Disse finnes i et utall varianter, alt etter hva man vil tilføre. På apoteket vil du kunne få tips.
Det finnes også småporsjoner med deilige desserter etc, som har stor næringstetthet hvis man har problemer med å få i seg tilstrekkelig med kcal/næring.
Jeg slutter aldri å bli sjokkert over hvordan helsevesenet ignorerer/nedprioriterer kosthold og mat som en helsefremmende faktor (og ja, jeg jobber i "uvesenet" selv).
Hadde jeg vært dere hadde jeg gått til fastlegen og bedt om henvisning til ernæringsfysiolog, og bedt om høy prioritet.
I mellomtiden bør dere følge godt med på vekt og ernæringsstatus ellers, og sørge for å dokumentere det.
Jeg tenker at myk mat som er relativt lettfordøyelig er greit den første tiden. Og prøve å finne ut hvilke av disse matsortene som frister mest.
Eks.
Kokt fisk med grønnsaker og litt saus.
Fiskekaker med poteter og brun saus.
Fiskeboller med poteter og hvit saus.
Kjøttkaker.
Lapskaus.
Supper.
Grøt.
Finne ut underveis hva som fungerer og ikke fungerer og ta det gradvis.
Og ikke legge opp sinnsyke porsjoner.
Vi er framleis litt i sjokk her over diagnosen, og no er pasienten omsider heime igjen og alle er i "kva-no?"-modus. Vi prøvar å få fatt i fastlege/ernæringsfysiolog først, samtidig som vi held fram med næringsdrikk og det som ellers fristar, så får vi håpe det går seg til etterkvart.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.