Hasselnøtt sa for siden:
Vi har et gammelt hus, som så mange andre i landet. Store deler av det elekriske anlegget er ..tja, middelaldrende. :knegg: Når bør man skifte det? Hvor gammelt er det i ditt hus?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Hus, hage, utstyr, design mm.
Hasselnøtt sa for siden:
Vi har et gammelt hus, som så mange andre i landet. Store deler av det elekriske anlegget er ..tja, middelaldrende. :knegg: Når bør man skifte det? Hvor gammelt er det i ditt hus?
Malama sa for siden:
Fra borettslaget ble bygget, midt på 80-tallet. Noe yngre enn meg, så jeg nekter å regne det som middelaldrende...
Elise sa for siden:
Har ikke peiling på hvor gammelt det er her i gården, men vi hadde kontrollør fra el-verket her i fjor, så jeg føler meg relativt trygg på at det meste er i orden nå. :jupp:
Slettet bruker sa for siden:
Jeg har skrusikringer. Hvorfor synes du jeg skal gjøre noe med det, egentlig? :gruble:
Anlegget her er forøvrig over førti år og skal selvsagt ikke byttes.
cora sa for siden:
Har nettopp fått nytt sikringskap med automatsikringer. Det var fra '69.
GeekyGirrrl sa for siden:
Fra da huset var nytt, sånn ca rett før jul ja. :P
Lorien sa for siden:
Fra husets byggeår, 1969. Endel kurser er skiftet i år, planen er å skifte resten av det elektriske anlegget om ett til to år.
Når vi har tatt avgjørelsen om å bytte, er det ikke fordi anlegget er gammelt i seg selv, men fordi mange av kursene har for liten kapasitet til å kunne etterkomme en familie på fem personer anno 2010 sitt behov.
Elise sa for siden:
(...)
Teofelia sa for siden:
Vårt er fra 1952, og så lenge vi ikke rører ved det, er det fremdeles sikkert. Hvis vi begynner å flikke på det vil det smuldre opp og dø, og da må det skiftes ut umiddelbart.
Et gammelt anlegg, som har fått stå i fred, er ikke nødvendigvis brannfarlig bare fordi det er gammelt.
Og skrusikringer er da slett ikke brannfarlige. De er bare irriterende lite brukervennlige.
Slettet bruker sa for siden:
Jeg føler vel for å be deg begrunne, siden du gir et råd som koster mange penger - om hvorfor du gir dette rådet. Det er ikke mer brannfarlig med skrusikringer enn med automater.
Dersom man har et elektrisk anlegg som er så gammelt at isolasjonen på kablene er skadet, eller man har noe så gammelt som papirisolerte kabler så vil jeg anbefale å få det helrenovert. For de fleste andre holder det med en gjennomgang med varmesøkende kamera for å lete etter skader på kabler og koblinger som har løsnet med årenes løp.
Neket sa for siden:
Vi har også skrusikringer, fra 1980. Vi har tenkt på å skifte det, men vi pleier å tenke lenge;)
kokosbolle sa for siden:
Vårt el-anlegg var fra 1961 og siden vi skulle ha nytt kjøkken med flere kurser og ny kurs til varmepumpe, ble vi anbefalt å skifte sikringsskapet og trekke noen nye ledninger (ikke overalt). Elektrikeren kunne fortelle at om noen år vil det bli standard med fjernavlesning, og i den forbindelse må man ha et sikringsskap som er beregnet for avleseren som tar ganske mye plass. Dermed har vi monstersikringsskap.
Carrera sa for siden:
I følge min elektrikerpappa så er det ingen grunn til å bytte ut bare fordi anlegget er gammelt nei. Skader, slik du nevner, er jo en soleklar grunn, og så dette med at eldre anlegg ikke takler dagens strømbruk, og dermed fort blir overbelastet. Det merker man om man plages med at sikringene ryker til stadighet.
Fløyel sa for siden:
Huset er fra 1990, så det blir vel da 20 år, han som bygde huset var elektrikker og det merkes kan man vel si. Vi har ihvertfall nok stikk-kontakter, lysbrytere og andre artige el-installasjoner. Ikke noe er mangelvare. TV og telefon-uttak i nærmest alle rom. Vi har ett el-panel på veggen i gangen, vi har bare bodd her i 8 år og har ikke skjønt hva det skal brukes til enda.. Men det er sikkert noe lurt. :jupp:
Elise sa for siden:
Det var ikke ment som et råd jeg tenkte noen skulle følge, men jeg trodde faktisk ingen hadde skrusikringer lenger, så det var bare ment som litt humring over akkurat det. Men nå har jeg fjernet det, så det slipper å plage deg.Slettet bruker sa for siden:
Dette er mitt fagområde, så meg plager det ikke. Men generelt så er det sånn at hvis noen ber om et råd så er det nettopp for å følge dette rådet. Aner man ikke hva man snakker om så bør man i det minste ta forbehold om at man ikke har peil. I innlegget ditt så det ut som skrusikringer var et kriterie du visste at var utløsende for å skifte hele elanlegget.
Fint at du endret.
Slettet bruker sa for siden:
Åh! :love:
MokkMokk sa for siden:
Vårt er fire år gammelt, samme som huset. Så heldigvis er det leeenge til vi behøver å tenke på å skifte det. :D
Smash sa for siden:
Huset vi bodde i fram til august var bygget i 1970, og vi byttet sikringsskap desember i fjor. Vi var aldri plaget med at sikringene gikk, så vi kunne vel hatt det ei stund til.
Nå bygger vi hus, så da blir det som alt annet ganske nytt.
Neket sa for siden:
Det skal en del til for å ta knekken på de fine skrusikringene mine altså, men full belysning, olje-varmeovn, cd-spiller og dampvasker på samme krets gjør susen. Det tror jeg er den eneste gangen en har tatt kvelden siden vi flyttet inn. Sambo har angst for trehus og brann (han er fra Utlandet, og har stor skepsis til trehus generellt), det er den eneste grunnen til at vi har snakket om å skifte. Men jeg tror det er ganske langt ned på lista over Ting Vi Burde Gjort.
Elisabet sa for siden:
Elektrisk anlegg fra 50 og 60 årene er ikke beregnet for dagens strømforbruk av moderne apparater og kan være brannfarlig. Jordfeilvarsler er også veldig viktig å ha med alle dagens dupeditter og elekstriske maskiner.
Vårt anlegg ble mesteparten byttet ut for ca. 5 år siden. Da forsvant mye gammel dritt av både sikringsskap og ledninger. Huset vårt er fra 1971, men han som bodde der før var "hobby" elektriker og det var mange horrible løsninger.
Luftslottet sa for siden:
Vårt anlegg er av samme sort som Teofelias: Fra femtitallet, men i god stand. Vi har byttet det som ikke var helt friskt, men drøyer et år eller to før vi tar resten. Foreløpig har vi heller ikke hatt problemer med dimensjonering, men vi bruker ikke så mye strøm heller.
Anlegget byttes ut i løpet av de neste 5 årene likevel, fordi vi holder på og renoverer huset. Like greit å ta tavla når resten av rommet det er i skal tas grundig.
Skremmern sa for siden:
Vårt er 4 uker gammelt. Har nettopp skiftet alt det elektriske.
Hasselnøtt sa for siden:
Du leder. :knegg:
Skremmern sa for siden:
:stolt:
Rug sa for siden:
Vårt er fra begynnelsen av 1970-tallet, og blir tatt i deler. Når vi nå likevel har ribbet leilighetsdelen av huset helt, til og med tatt opp betonggulvet, var det liksom litt dumt å ikke benytte sjansen til å bytte ut litt. I tillegg var det greit å ordne eget skap til leilighet. Resten skal få stå til vi en gang om veldig lenge orker å begynne i hovedetasjen. Regner med at vi hadde fått klar beskjed av elektriker dersom det var nødvendig umiddelbart.
star sa for siden:
Overtar hus fra 1968 og har nå byttet ut sikringsskapet. Det var en liten sammensurium av skrusikringer og automatsikringer. Og vi trengte ny jordfeilbryter og opplegg til varmepumpe så da ble det nytt. Men så tok vi bort en del ting også så nå blir det så bra så :)
Vi har ikke rørt noe oppe da (sikringsskapet i kjelleren), men må vel ordne litt når vi tar kjøkkenet
Malama sa for siden:
Vårt, som altså er fra 86/87 har også skrusikringer. Mine foreldre bygget på samme tid, og har automat, men det var et valg de da gjorde. Det kostet mer, men min elektrikeronkel anbefalte det fordi det var fremtiden. Vi bor i et rekkehus hvor "det koster mer, men det er fremtiden altså" slett ikke ble prioritert, åpenbart, så derfor har vi skru. Lite brukervennlig, men de går heldigvis nesten aldri, så det er ikke et stort problem.
star sa for siden:
Tror faktisk vårt er yngre :humre:
Embriksmamma sa for siden:
Vi skiftet ut vårt da vi flyttet inn, for nesten 11 år siden.
Huset ble satt opp i -55 og det el. anlegget vi skiftet ut var nok fra den tiden.
Ru sa for siden:
Aner ikke, men vi har skrusikringer. I vinter gikk hovedsikringen i hytt og pine, så vi skal få byttet alt ut, og samtidig få inn tre-fase. Av min bror elektrikeren ... TTT.
Maiden sa for siden:
Vi skiftet i år, huset er fra 1960 tallet. Så det var på tide å skifte det ut. :nemlig: Det var skrusikring, hovedsikringen gikk hele tiden.
kokosbolle sa for siden:
Vi byttet også til tre-fase. :in:
Honda sa for siden:
Første del av huset vårt et bygd i 1947. Siste påbygg er bygt i 2001. Sikringskapet og automatsikringene er fra 2001. Alt i nybygget (yttergang,bad og et soverom som vi bruker som tv stue GÅR PÅ EN sikring så når vi har varmekable på og starter vaskemaskina må vi slå av varmekablene. Skal vi spille ps3 så må og varmekablene av. skal vi ha ovn i gang, tv stua så må varmekablene av...) er fra 2001.
Da vi overtok strippet vi huset for ledninger :Så kjøkken og stue er fra 2004, vår soverom fra 2004. Snoopy soverom fra 2006,turbo soverom fra 2006.Gangen nede fra 2004 og gangen oppe fra 2006.
Så alt uten om nybygget er i tipp topp stand. Nybygget er sjultanlegg så vi har ikke giddet å ta det med at vi hele tiden skulle bygge ut
Når vi skal bygge ut så drar en del vegger og sånt så da blir det lagt sjult i hele huset :love:
(greit å være gift med en it mann som får tilgang til billige elektrikere på jobb )
Dali sa for siden:
Har nytt sikringsskap men resten av det elektriske er 50 år gammelt. Det gjør fortsatt nytten, så det får stå. Skjultanlegg er det også, lurer på hva det kan ha kostet i sin tid?
mrc sa for siden:
Det er mange elementer som etter hvert spiller inne.
Strømforbruket man har i dag er gjerne langt høyere enn man hadde for noen tiår siden.
Kjenner man historien til anlegget? Kanskje er det 16A-sikring i sikringsskapet, men kan det være gjort "hobbyarbeid" slik at det på kursen finnes 1,5mm2-kabel i noen strekk i stedet for 2,5mm2-kabel? Hva annet kan være gjort på steder man ikke ser? Mange bor i eldre hus som har hatt et utall av eiere, og tidligere var det langt flere som lekte elektrikere selv. Spesielt for de som bor i hus som er fra fra 60-tallet og eldre, kan det nok være en ide å ikke bare skifte sikringsskap, man trolig også alt av ledninger.
Hvor mye klarer i praksis en skrusikring? Nye automater er mer nøyaktige. En skrusikring kan vel raskt over lang tid klare 50% mer enn den egentlig skal. Kjenn på sikringene om det er varmgang.
Er man sikker på at det faktisk er jording der det skal være det? Og hva med anlegg uten jordfeilsikring - tør du ta i vaskemaskinen samtidig som du tar i kran eller vannrør på baksiden? En jordingsfeil her, og man kan få strøm i seg.
Å få gjort en skikkelig elsjekk bør man i hvert fall få gjort... selv om man har et relativt nytt anlegg som man ikke kjenner historien til. Og det kan være forskjellige ting som kan forårsake jordfeil som man bør få sjekket - feilen trenger ikke være i huset engang. Jeg målte selv litt merkelige spenninger mot jord her vi bor - pga. vi hadde hatt elektriker ganske nylig viste jeg at vi ikke hadde jordfeil, så jeg ringte e-verket og fikk de til å sjekke. Det endte med en del fiksing i en trafokiosk lengre ned i gata...
Feil kan også oppstå i elektriske artikler slik at det trekkes mer strøm enn det skal, og det kan være at sikringene "fungerer for bra" i forhold til varmen man kan få i kabler, og kanskje er det diverse dårlige koblinger her og der...
Ellers kan det være greit å forstå en enkel sammenhengen mellom Volt (spenning), Watt (effekt) og Ampere (strømstyrke). Vi har en spenning på (i overkant) 220V. Hvis man har en kurs som er på 10A betyr det at den i teorien skal klare en belastning på 2200W (altså Ampere x spenning = effekt (watt). For 16A blir det altså cirka 3600 watt. Den samlede belastningen kan imidlertid ikke overgå grensen på hovedsikringene. Det står nødvendigvis ikke på alle elektriske artikler hvor mange watt de drar, men det står gjerne spenningen og strømstyrken, og det er altså da lett å regne ut.
Jeg blir litt forundret over de som "skryter" over hvor mye de klarer å få kjørt inn på samme kurs uten at sikringene går. Det er i hvert fall en konkurranse ikke jeg vil være med på....
mrc sa for siden:
Vi byttet ut vårt ca. 10 år gamle anlegg nå i forrige uke. En del ting som antydet at ikke alt var helt som det skulle være, og fant det tryggest å skifte ut hele greia. Det var nødvendigvis ikke snakk om direkte ulovligheter og en del fiksing kunne vært gjort, men det var rett og slett en del løsninger som per i dag slettes ikke var anbefalt og ikke lov til å installere i nye boliger (men som altså var lovlig den gang anlegget ble installert).
Hører med til historien at tidligere eier var elkontrollør og eltakstmann. Egentlig litt skremmende. Skomakerens barn....
mrc sa for siden:
Mitt er fra forrige torsdag ;-)
mrc sa for siden:
Når det ellers gjelder prs på renovering av sikringsskap vil det gjerne være 1000-1500 kr per kurs (merk: man har to skrusikringer per kurs, så det er ikke én sikring = én kurs). For et eldre anlegg kan det imidlertid være aktuelt å øke antallet kurser sett i forhold til dagens behov.
Når jeg nå fikk skiftet fikk jeg også en ekstra sikring satt inn som ikke er i bruk. Planen er at den blir tatt i bruk når vi etter hvert får fikset kjøkkenet. Greit å bare få satt den inn når de først var i gang.
Fadese sa for siden:
Vårt er fra midten av 70-tallet. Hadde en kontroll av det for et par år siden, og det var kun én liten ting vi måtte endre på.
Neket sa for siden:
Vårt har også hatt kontroll ikke så lenge før vi flyttet inn, og det var ikke noe feil på det. Jeg regner med at det ikke har endret seg så alt for mye på de fem årene. Vi vet også at ingen har "tuklet" med anlegget eller kommet med smarte DIY-løsninger, da tidligere (og eneste) eier er i nær familie. Naboen derimot hadde et nyere anlegg enn oss da de flyttet inn (tror huset er ca 15 år gammelt), og der måtte de skifte hele greia. Tidligere eier var litt av en hobbyelektriker viste det seg.
Drømmedama sa for siden:
Vårt er fra -73, husets byggeår. Anlegget er sjekket og godkjent senest i fjor, vi måtte bare ha jordfeilbryter i tillegg, ellers var alt i skjønneste orden visstnok. Mest skrusikringer, har byttet når vi har renovert deler av huset.
turi sa for siden:
Noe forskjellige årstall, men etterhvert som vi har pusset opp rom så har vi byttet alt frem til sikringsboksen og når vi er ferdig med alle rom så bytter vi boks og sikringer. Vi kjenner en utrolig billig elektriker som gjør sånt for oss.
mrc sa for siden:
En elsjekk på et gammelt el-anlegg er litt som EU-kontroll på en gammel bil. Det sjekkes at man er innenfor de angitte kravene og at anlegget da er i den stand det skal være i ut i fra reglene fra det ble satt opp. Selv om man får eu-godkjent en gammel bil har bilen likevel ikke sikkerheten til en nyere bil på mange områder.
Jeg sier ikke med dette at elsjekk ikke har noen hensikt - det er absolutt noe man bør få gjort. Det er imidlertid en del begrensninger i hva som kan avdekkes.
Naturligvis er det en kostnadsmessig prioritering. Hvis arbeidet er kun renovering av sikringsskap kan man i en leilighet eller en mindre rekkehusbolig trolig få dette gjort for rett over 10 000 kr. I en enebolig kan det bli alt fra 10 000 til 30 000 kroner - sistnevnte hvis det er veldig mange kurser.
Vi endte på ca. 25 000 kr. Bakgrunn for dette er at alle rommene i huset har varmekabler, hvilket øker antallet kurser samt en tilkomplisering gjort forrige gang det var skiftet. Vi har vel 23 kurser + hovedsikringene. Vi byttet da ikke kortslutningsvern (det man har ved inntaket - ofte på loftet e.l. i nærheten der kablene kommer inn).
mrc sa for siden:
En jordfelibryter kanskje akkurat bare på en kurs dere har modifisert, slik som f.eks. bad?
Eller har dere én jordfeilbryter som står på hele anlegget?
Slettet bruker sa for siden:
mrc - man skal ha jordfeilvarsler med retningsgiver. Den forteller om en jordfeil er innenfor eller utenfor eget anlegg.
Hvor har du det fra at en skrusikring tåler vesentlig mer enn den er merket med?
mrc sa for siden:
Jordfeilvasler er vel strengt tatt ikke noe man noen gang har måtte ha? Det var i hvert fall en ganske kort periode der jordfeilvaslere var vanlig, men var det noen gang påkrevd - eller kanskje en løsning man kunne ha som "erstatning" for jordfeilbryter? Jordfeilvasler installeres vel svært sjeldent i dag ettersom man kjører med jordfeilbryter på hver kurs.
Elektrikere. De en del erfarer er at de har hatt høyt belastede kurser på f.eks. 10A, og det har fungert. Så etter oppgradering til automater, selv trege automater, så klarer de ikke samme belastningen. Noe av dette var vel også det som ble tatt i betraktning når man en periode hadde lov til å montere 13A-automater, og vel også 15A så lenge det ikke var skjultanlegg, på 1,5mm2-ledninger. Det var vel imidlertid bare gjennom deler av 90-tallet dette var lov.Jeg hadde i mitt hus tidligere 15A i skjultanlegg på 1,5mm2-ledning til bl.a. varmekabler som kunne trekke 3kW hvis man kjørte dem på fult :-|
Slettet bruker sa for siden:
At skrusikringer hadde så stor overlast var jeg ikke klar over.
Poenget mitt med jordfeil var at moderne målere ser om feilen er innenfor kretsen de beskytter eller utenfor.
mrc sa for siden:
Eldre automater tåler også gjerne en del mer enn "spesifikasjon". Riktignok er det en del spesifikasjoner rundt dette og det er en del av designet, men..... Automatene som benyttes i dag tåler en viss overlast en viss periode, f.eks. 1 time. Noen kan også tåle en veldig høy overlast i kort periode - siden perioden er kort er det ikke nok til å gi varmgang.
Selv passet jeg på å få slike "trege" sikringer blant annet i garasje. Det kan være en fordel med tanke på blant annet større sag, kompressorer o.l. som trekker veldig mye strøm akkurat under oppstart.
Lurer på om det ikke er ganske vanlig at skrusikringer i en viss periode skal tåle nesten det dobbelte av hva angitt er, men over lengre tid tåler de også i praksis mer.
Neste år kommer det nye forskrifter på en del områder for elanlegg i hjem, og tror det da skulle være enda lavere marginer for overlast enn hva det er i dag.
Slettet bruker sa for siden:
Det er jo krav i forskriftene til hvor treg en sikring har lov til å være. Jeg mener at skrusikringene lå innenfor kravene, men det er mye mulig jeg tar feil. Hvor treg sikring du kan ha på så-og-så stor overlast kan du dog finne tabeller på, og tregere enn dette er det ikke lov å ha.
mrc sa for siden:
Litt av problemet er vel at eldre anlegg skal følge forskrifter fra når de ble satt opp, og så lenge det ikke skal gjøres større inngrep i anlegget kan man ha det i samme standard.
Litt googling nå viser at skrusikringer vel gjerne er 1,9x overlast i opptil 1 time. Sagt at man da har 13A/15A koblet på 1,5mm2 fra 90-tallet, som for så vidt var lov, kan det være ganske alvorlig. Spesielt om dette skulle ligge i skjultanlegg, så har man godt isolerte rør som kablene går i slik at varmen "ikke drar noen steder" :-(
Slettet bruker sa for siden:
16 A på 1,5 mm er ikke så smart, nei. Men såvidt jeg husker var det vel en begrensning på forlegningsmåte på kabelen i de tilfellene man skulle gjøre dette. Dessuten var det også krav i tillegg til Ikmaks og Ikmin som i hovedsak gjorde at man ikke kunne det likevel.
(Men dette er leeeenge siden kjenner jeg - jeg sliter med å huske detaljene.)
Albertine sa for siden:
Vårt er fra 1982, men som følge av en totalrenovering så er det lagt til nye kurser. Vet ikke om det er modent for utskiftning (det har aldri gått en sikring her hos oss), så vi flytter heller fra det. :knegg:
Slettet bruker sa for siden:
For ordens skyld - anlegg som er mekket på av en eller annen hobbyelektriker bør fikses av en fagmann - om det er tre uker eller tretti år gammelt.
Urie sa for siden:
Vårt er fra 1974, men skal byttes ut i løpet av året ifm oppussing
mrc sa for siden:
Da vi nå hadde elektriker kjente han godt til tidligere huseier som var elkontrollør hos e-verket her. Ifølge elektrikeren var han en av de aller strengeste, men hjemme var det vist ikke så nøye.....
Såklart, han kjente anlegget helt - han kunne for så vidt vite at selv om det var 15A-kurser kunne han ikke belaste dem så mye...
Og når man kjøper hus med anlegg av nyere dato, så bør det foreligge dokumentasjon på anlegget. Naturligvis, det er en del som ikke forstår verdien av å ta vare på det. Og elektrikere o.l. har for så vidt lov til å utføre jobb på eget anlegg uten å dokumentere det.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.