Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Pastinakk. Hva lager jeg med den?

#1

Stikka sa for siden:

Ja det lurer jeg på i dag. Fikk pastinakk i grønnsakskassen i går og lurer veldig på hva jeg kan bruke den til. Noen som har gode tips?


#2

Bequita sa for siden:

Ja, såklart! :) Jeg har brukt den i raspekake for eksempel. Da rasper man pastinakk, potet og gulrøtter (du kan også ha oppi andre rotgrønnsaker). Stek løk og champignon. Bland alt sammen med 3-4 egg og litt fløte, samt litt skinkebiter hvis du liker slikt. Persille, salt og pepper. Stekes langsomt under lokk i stekepanna, så den blir som en stor, tjukk pannekake. Snu den etter en stund vha et lokk.

Ellers kan du ha det i staver i en form og ovnsbake sammen med andre rotgrønnsaker og hvitløk. :nam: Flott tilbehør til mange ulike retter. Krydre med pepper, cayenne, rosmarin og litt karri for eksempel.


#3

Kirsebær sa for siden:

:flau: Hva er pastinakk?


#4

rakka sa for siden:

Mmm ... sånn raspekake skal jeg jammen prøve en dag!

Ellers er pastinakk kjempedeilig når den skjæres i litt grove biter og ovnsbakes med litt smør/olje, salt og pepper på.


#5

Harriet Vane sa for siden:

Pastinakk

Ristet pastinakk med rødvinsdressing

For 4 porsjoner:
6 stk pastinakk
1 hvitløk
Salt og pepper
Olivenolje
2 stk gule løk
1,5 ts sukker
2 (evt bokser)artiskokkhjerter
3 dl kokte mungbønner
Rucculasalat

Rødvinsdressing

1 dl balsamico-eddik
2 dl rødvin
Revet skall og saft fra 1 appelsin
1 ts frisk timian
1 dl honning
2,5 dl olivenolje
Etter smak: salt og pepper

Dette gjør du
Sett ovnen på 200 grader.
Skrell og halver pastinakkene og legg dem på en plate. Halver hvitløken og gni disse delene mot pastinakkene for smakens skyld. Legg pastinakkene og hvitløken i en ovnsfast form. Drypp over med olivenolje, og strø på salt og pepper etter smak. Sett formen i ovnen i ca 20 minuter, og kjenn duften som kommer etterhvert!

Skjær løken i kløfter, og brun den i olje i en stekpanna. Strø over sukkeret, og la løken bli karamellisert. Bland så mungbønner med løken, og la blandingen bli gradvis varm i stekepannen. Del artiskokkhjertene i grove deler, vend dem sammen med løken og mungbønnene. Sett til salt og pepper etter smak. Bland gjerne inn noe ruccula salat rett før servering.

Rødvinsdressing
Bland balsamico, rødvin, saft og skallet fra appelsinen, timian og honning i en kasserolle. La blandingen koke ned til halvparten av opprinnelig væskemengde er igjen. La dette kjøle ned etterpå. Hell varsomt i olivenolje, og sett til salt og pepper. Varm forsiktig opp rødvinsdressingen før servering.

Tagliatelle med pancetta og pastinakk

12 skiver pancetta eller røkte, tynne baconskiver
1 håndfull friske rosmarin- eller timianblader
4 store klumper med smør
2 hvitløksfedd i skiver
2 pastinakker, skrelt, delt i to på langs og skåret i skiver (Du kan bruke en potetskreller til å lage skivene)
ca. 500 gram tagliatelle
3 håndfuller revet parmesan
havsalt og nykvernet sort pepper

Fremgangsmåte

Stek pancetta og urtene i halve smøret i to minutter, deretter tilsetter du hvitløk og pastinakk. Stek videre i 3 minutter på middels varme til pancetten er gyllen og pastinakken har myknet.

Kok tagliatellen i lettsaltet vann, hell ut vannet, men spar på litt av kokevannet.

Bland pastaen med pastinakken og pancettaen og rør inn resten av smøret og parmesanosten. Ha i litt av pastavannet for å gjøre blandingen kremet og skinnende. Smak til med salt og pepper.


#6

Stikka sa for siden:

Mim: Den oppskriften fulgte med kassen :) Men ble litt for avansert for meg i min nåværende slække matlagingsleie tilstand ;)

Raspekake hørtes akkurat passe ut. Skal prøves ut :)


#7

Blå sa for siden:

Jeg skjærer pastinakk, gulerøtter og kålerabi i biter og koker det sammen med melk og smør. En god og varm høstgryte som er veldig godt til koteletter eller røkt fisk.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.