Når jeg en sjelden gang legger brødene på langpanne istedet for i former, så sliter jeg med at de hever utover til sidene istedet for opppver.
Legger dere brødenehelt inntil hverandre i langpanna? Må man ikke rive de fra hverandre etterpå da, slik at hele sidene er opprevet om dere skjønner?
Hjemme har vi alltid stekt brød i langpanne, liggende tett i tett med smør i mellom. Forskjellen er at du ikke får skorpe rundt hele brødet, det blir sånne hvite kanter der de har ligget inntil hverandre.
Jeg sliter med brød. Uansett hva jeg gjør så virker det som en ren russisk rulett om de kommer til å heve. Sliter spesielt med etterhevingen og med at de faller sammen i ovnen. Jaja. Har mast så mye om dette før, at dere er vel lei.
Jeg fyller dem 1/2 - 3/4 ettersom hvor mye deig det ble. Jeg er ikke helt på glid med den nye eltemaskinen. Vet aldri hvor stor deigen er når den er ferdig.
Blander dere forresten det tørre først, eller heller dere mel oppi vannet? Jeg har liksom alltid hørt - alt det tørre først og så vann. Jeg tar alltid litt for mye vann, for det er lettere å spe på med mel enn med vann.
Etter at jeg begynte å elte de mye lenger blir mine bedre. Hever ca en time første gang og tre kvarter ca andre gang. Setter de forsiktig i ovnen. Pensler ikke. Bruker havre i, blir så saftig og godt. Har også i olje og salt. 2 pk gjær på 12 dl vann.
Jeg tar vann oppi eltebollen, så olje, så endel av melet (havrebrød), 2 pk gjær og salt. Elter litt og fyller på med grovbakst og annet mel til det blir passe. Lar den gå en stund på ganske løs deig før jeg fyller på siste rest av mel.
Jeg syns også brødene blir finere etter at jeg begynte med eltemaskin og arbeider deigen skikkelig godt. En 10-15 minutter som du sier :nikker:
Jeg har i alt det tørre først da. Vet ikke om det har noen som helst betydning for resultatet. Og god etterheving, men ikke FOR god, da detter de sammen i ovnen....kanskje en 3 kvarters heving?
Hun skal ikke sove, hun skal entre en arena hvor hun lykkes bedre. :blunke:
Spøk til side; hele brødbakehistorien til Myrsnipa minner om min egen ferd frem mot vellykka brød. Endelig, i en alder av ca 38, fikk jeg det til. Jeg tror det er oppskriften jeg bruker nå som gjør at brødene hever seg, og at de ikke lenger faller sammen under steking.
Huff, ja. Jeg husker de tidene da vi måtte ha tolv skiver hver i matpakken.:o
Mannen fikk boka "om mel og menn" i gave for noen år siden. Hos noen andre enn meg. Etter det har han stått for brødbakingen her i huset. Jeg aner ikke hvordan han gjør det, men han disker opp med lekre, perfekt hevede brød flere ganger i uka. Grove og fine. Med pesto, chilli, hvitløk.. Jeg vet at han pleier ha de inne ti minutter på høyere temperatur før han skrur den ned litt. Kan høre om han har noen spesiell oppskrift han følger snippa. Han har i allefall lært det fra scratch ved å lese i den boka. Den forklarer visstnok brødbaking på et vitenskapelig nivå :rolleyes: .
Her var det mange fine tips. Vi er flere i denne frustrasjonen. Ferdigbrød smaker pjuk, brødene i brødbakemaskinen vi har smaker gjær. Har endt opp å lkjøpe hos baker - next best.
Kanskje jeg skal gi brødbakingen en ny sjanse igjen
Jeg elter deigen i 15min med vann og ca 80% av melmengen som man skal bruke. All grovemelet du skal bruke må has i med en gang. Slik at mesteparten av glutenet i melet blir banket ut.
Så tilsetter jeg gjær og resten av melet og elter den ca 5 min. Da får man en perfekt deig.
Uff, nei. Jeg er elendig. Har vaskehjelp og vet ikke alltid engang hvor støvsugeren er...:flau:
Men jeg lager hjemmelaget karamellpudding, surkål og brød!