Det er så utrolig sjelden vi har biff så det tenkte jeg å lage på fredag. Synes ofte en kladd med kjøtt ikke er det helt store, men med godt tilbehør så er det jo godt. Vi får gjester og jeg vet at de som kommer iallefall vil sette pris på det. Jeg har stekt biff etter oppskrift fra Andreas Viestad med stort hell før så det er ikke selve stekingen jeg lurer på. Jeg vil ha tips og oppskrifter om alt det gode man kan ha til! Ikke minst oppskrift på sauser.:nam:
Jeg ble så irritert på den biffen som jeg aldri greide å få til, så alt ble slengt i fryseren. Når det var "gammelt nok" tok jeg det opp og hadde det i lapskausen :knegg:
Langtidsstekte tomater er godt. Del gode plommetomater i to, ha bittelitt god olivenolje, samt salt, pepper, litt melis og litt oregano over. Stek på 125 grader i ca 3 timer (kortere hvis du bruker mindre tomater).
Her i huset mesker vi oss i blant med biff, stekt sjampinjong, ris eller ovnsstekte potetbåter, mais som har marinert i smør i stekeovnen og rødvinssaus. Av og til heller vi en skje rødvinssaus over biffen etter steking, pakker det inn i sølvfolie og setter det i stekeovnen noen minutter før servering.. Biffen er krydret med biffkrydder og pepper, det samme er sjampinjongen.
Åh nam, vi må ha biff igjen snart!
Vi bruker forresten rødvinssaus fra Toro, synes den er knallgod jeg :o
Mine favoritter er: grillet mais/ bakt potet/soppstuing, eller mozarellosalat/potetbåter/hvitløksbarg el buchetta, eller fløtegratinert potet/steikt sopp, løk og paprika/rødvinssaus.
Jeg liker godt ovnsstekt søtpotet til. Skjæres i biter eller båter. En kan også steke sammen med andre rotgrønnsaker. Nå er det jo soppsesong så jeg ville gått for noe kantarell til.
Jeg liker også tomater i en eller annen variant, den Turban Smukk skriver om er helt nydelig til biff.
Ellers er det ca en million forskjellige ting jeg liker til biff, og jeg liker å ha mye tilbehør, gjerne 4-5 forskejllige varianter.
F.eks
Sautert spinat
Mos av de tomatene Turban skrev om og kokte røbeter.
Grillet mais
Ovnsbakte grønnsaker (alt etter hva man liker, f.eks paprika, rødløk, sukkererter, blomkål, squash, bladpersille, perletomater og masse grovmalt pepper)
Gratinerte grønnsaker (alt etter hva man liker)
Marinerte grønnsaker (alt etter hva man liker)
Tomat og rødløksalat
Maispurè
Fylte, bakte tomater eller små paprika
En ordentlig god salat (hjertesalat, rødløk, sukkerter, små tomater, krutonger, vannkastanjer) med enten en syrlig oljedressing eller en dressing av lettrømme revet agurk og rødløk.
Løkkompott
Stekt sopp, løk og bacon
Tja, det er sikkert mer, men kanskje nok nå :rolleyes:
For tiden er hjemmelaget rösti eller potetkroketter det mest populære potetalternativet i heimen.
[url="http://homecooking.about.com/od/condimentrecipes/r/blsauce14.htm"][/url]
Bearnaise lager jeg stor sett som denne homecooking.about.com/od/condimentrecipes/r/blsauce14.htm
men har litt mindre hvitvinseddik, og mer hvit pepper.
Mitt beste tips er å helsteke indrefilet. Skjær bort senen, brun biffen i varm panne med smør. La den hvile en god stund. Sett inn et steketermometer, og stek til kjernetemperaturen viser 57 grader. Da skal den være rosa inni.
Se ellers her: www.matprat.no/artikkel.aspx?artid=7379
Og så bruker du de gode idèene over her til tilbehør.
Andreas Viestads biffstekemetode slår aldri feil her i gården heller. :) Her i huset ble jeg og sambo litt lei hele biff/løk/sopp/potet-greia. Så jeg fant ut at den liten tomat/mozarellasalat, stekt østerssopp, biff og god (hjemmelaget) rødvinssaus er knallgodt. Det blir et lett biffmåltid, akkurat så lett at man kan spise det etter ungene har lagt seg.
Åh, nå kom jeg på sommerens må ha-salat til grillmat, og da funker den utmerket til biff også.
Gode tomater skjæres i biter (jeg pleier å ta ut litt av det våte, men det gjør du som du vil med)
Rødløk (du må nesten vurdere forholdet tomat/løk selv etter smak).
Fersk koriander
god olivenolje
balsamicoeddik
salt og pepper.
Dette blir utrolig godt, i sommer har jeg spist bare dette som tilbehør til mange ting.
Biff er nydelig med stekte tomater til. Vi pleier oftest å ha cherrytomater, løk og sopp, jasminris og peppersaus(pose) som tilbehør til biff. Enkelt og greit, steker grønnsakene på litt sterk varme når biffen hviler etter steking:).
Det aller beste jeg vet er heltstekt inderfilet. Jeg har ikke oppskrift her på denne maskinen, men det er omtrent noe sånt:
Marinerer indrefileten (husker ikke helt hva som var i den utover balsamico, olje, rød, grønn og svart pepper, havsalt og sikkert andre ting også.)
Steker den i ovnen en halvtimes tid og skjærer den i tynne skiver. Heller over en god dressing bestående av mye av det samme som marinaden, samt masse kapers. Ruccola og høvlet parmesan på toppen.
Favoritten vår - og som vi ALLTID lager på hytten - er fløtegratinerte poteter (pass på å ha litt buljong i den, det er knallgodt!) og soppstuing. (steker sopp og paprika, har oppi masse fløte, gjerne noen baconbiter)
Kjenner jeg legger på meg bare av å tenke på det....
Ja, brie er godt. Men da bør biffen stekes i panna, synes jeg.
Vixen: Bernaise lager du enkelt selv. Rør eggeplommer i vannbad sammen med litt eddik og estragon. Rør inn smør i terninger. Salt og pepper. Tar ett minutt.
Dette trenger du til:2 porsjoner Biff Creole
2 biffer á 150 g mørbrad, ytre- eller indrefilet
1/2 ss olje
1/2 ts salt
1/4 ts hoy beauty peppermiks
Creolsk ris
80 g tørr ris
1/2 løk
1 stilkselleri
1 grønn paprika
1 fedd hvitløk
1 boks hakkede hermetiske tomater
1/4 ts kayennepepper
1 dl rensede reker eller krepsehaler Slik gjør du:
Kok risen etter anvisning på pakken. Skjær løk, paprika og stilkselleri i biter. Stek grønnsakene raskt i en stekepanne. Bland stekte grønnsaker og reker/krepsehaler inn i den ferdigkokte risen. Tilsett hakkede tomater og smak til med kayennepepper.
Krydre biffene med salt og pepperkrydder, og stek de i olje på middels sterk varme i ca 3 minutter på hver side, til de er medium stekt. Hakk hvitløk og la det surre i pannen sammen med biffen de par siste minuttene.
Smelt margarinen sakte, skal ikke koke.
Bruk en spiseskje til å ta vekk skummet som danner seg på toppen.
Så skal du bruke en miksmaster eller en god visp når du sakte visper litt etter litt smør sammen med eggeplommene.
Smak til med salt, pepper, estragoneddik og estragonkrydder.
Margarin i en bearnaisesaus? Ordentlig bearnaise skal lages med smør. :nemlig:
Jeg bruker ca. samme oppskrift, den blir ganske god faktisk. Smaker litt annerledes enn poseversjonen, men det er jo egentlig poseversjonen som smaker "feil".
Margarin i en bearnaisesaus på restaurant? Mener du at om jeg bestiller bearnaisesaus på restaurant så lager de den kanskje på margarin? Grøss, nå lærte jeg desverre noe nytt. Jeg trodde kokker visste at man brukte smør i slike sauser.
Det vet ikke jeg noe om hva som lages og brukes rundt forbi. Denne retauranten jobbet jeg i på midten av 80-tallet.
Jeg var ikke kokk, men kokken lærte meg å lage den slik.
Det er vel bare å bruke det smøret man foretrekker. Jeg bruker margarin.
Også når jeg steker. Syntes ikke meierismør feks smaker godt når jeg steker noe i det.
Ja selvsagt bruker man det man liker best og jeg vet jo jeg er ganske "nazi" på det smøret, jeg haater margarin. Men jeg ble bare så paff over at det ble brukt margarin i en saus som er smørbasert, det blir jo helt feil med margarin om det skal være ordentlig bearnaise. Hjemme gjør man jo det man vil, men på restaurant synes jeg det er sært om man får servert margarin-bearnaise.
Mannen min steker bacon, deler i små biter, steker litt champingong, blander det sammen og surrer det en god stund med enten rømme eller fløte. Det blir helt fantastisk. :jupp:
Ved siden av har jeg smørdampete brokkoli, det er brokkoli på sitt aller aller deiligste. :hjerter:
Og en halv boks mais attåt.
Potetene har vi variert, men det beste har vært båtpoteter. Synes vel kanskje ferdig-posene med krydder (enten "urter" eller bbq) er best. :jupp:
Beste biffmåltid? Medium stekt entrecote med kryddersmør(paprika og chili), stekt sjampinjong og løk, bakt potet eller båtpoteter.:nam: Tror vi skal prøve oss på det i morgen:D(om vi rekker både lage OG spise mens det er varmt gjenstår å se...).
Jeg lager biffsnadder av entrecôte med ovnstekte poteter (amandine eller små mandel), hjemmelaget bernaise og god stemning.
Jeg tar ut entrecôtene i god tid, så de er romptemperert og svir de av i godt varm panne, der meierismøret har brust fra seg og blitt stille. Når entrecôten er fint stekt på begge sider, lar jeg dem ligge og hvile i minst ti minutter.
I mens lager jeg bernaisen nesten ferdig (3 eggeplommer, hakket sjalottløk, litt estragoneddik i bolle i vannbad, spe med smeltet klaret meierismør, først litt, så mye, ha i hakket eller tørket estragon, salt og pepper, ferdig).
Så skjærer jeg entrecôtene i strimler og steker de raskt i pannen (der jeg jeg har rengjort og hatt i nytt meierismør som har brust fra seg og blitt stille) og så har jeg på et realt dryss maldonsalt og noen runder kvernet pepper. Server på stort fat.
Det greie med å lage biffsnadder er at det er veldig enkelt å få det medium, mørt og at alle får så mye som de vil ha. Ikke gir det sånn massivt inntrykk av å være et gigantisk stykke KU heller.
Vi bruker fløtegratinerte, hasselbakte poteter eller potetbåter til. Så liker vi stekt løk, paprika og sukkererter.
Før hadde vi nesten alltid berne eller peppersaus fra toropose. I det siste har det ver mye hjemmelaget rødvinsaus. Enten bare med sjarlottløk eller med baconbiter oppi, har vi fersk sopp så har vi det i sausen og. Vi drikker ikke vin så vi har masse små 2dl flasker med røvin bare til dette formålet.
Mine hjemmelagede sauser blir forøvrig elendige, så jeg sverger til posesauser. MEN bak på de fleste posene står det et tips på hvordan man kan lage litt ekstra ut av sausen og det er som regel veldig gode tips. Husker et tips på en bernaise-sauspose hvor man skulle ha litt hakket paprika og chili oppi og det ble en ny, spicy og kjempegod vri! :)
For det første er det som Mim sier, fritt for grums og gjør det mye lettere å få fin konsistens. For det andre er saltstoffene fjernet, og dte gir en mye bedre smak på sausen, og da salter du evt etter smak, ikke tar det du får via smøret :)
Jeg steker alltid i klaret smør av samme grunn, melke,- og saltstoffet er fjernet og smøret tåler da adskillig høyere temperaturer uten at det svis.
Høres bra ut. Klaret smør har vel god holdbarhet også? Og kan stå i romtemperatur? Jeg steker i kokosfett eller smør, men foretrekker smør. Saltet har jeg aldri reagert på i hjemmelaget bearnaise da, men jeg er ikke så var på det saltet, jeg elsker salt.
Jepp, har veldig god holdbarhet og kan fint stå i romtemp :)
Her i huset har yngstebarnet sykdom som krever saltrestriksjon, og derfor er jeg veldig påpasselig med dette.
I sommer lagde jeg bearnaise med vanlig smør, og fikk saltsjokk, så der ser man hvor fort man blir vant til å gjøre ting på egen måter :)
Vi spise ofte biff og da har vi ovnsstekte poteter, stekt sopp smakssatt med kvitløkssmør etter steiking, broccoli og gode tomatar som vi ikkje gjer noko med. Vi har stort sett Bearnaise frå pose, men no har eg nettopp lært meg en god saus:
Halv løk, en paprika, ca 10 sjampinjong hakkes fint og steikes. Blandes med finstrimla stekt bacon. Hell over fløte i panna og la det tjukne. Salt og pepper og litt sukkerkulør til farge. Veldig godt! :)