M&S sa for siden:
Har aldri laget det før men nå tenkte jeg at jeg skulle prøve det snart.
Kan noen gi meg en enkel men god oppskrift på lammelår og tilbehør?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
M&S sa for siden:
Har aldri laget det før men nå tenkte jeg at jeg skulle prøve det snart.
Kan noen gi meg en enkel men god oppskrift på lammelår og tilbehør?
Mistral sa for siden:
Jeg pleier å legge noen kvister rosmarin i en ildfast form, legge lammelåret oppå, gni det inn med godt med olivenolje, salt og pepper, spekke med masse hvitløk og sette det i ganske varm ovn. Lett som bare det.
Hvis du har leirgryte er den også helt perfekt å steke lammelår i, hvis ikke låret er for stort.
M&S sa for siden:
Men hvor varm er ganske varm ovn da? Og hvor lenge steker du det?
Hot Lips sa for siden:
Matprat sin oppskrift er idiotsikker.
ItsOnlyMe sa for siden:
:trist:" bæ bæ lille lam..."
Synes alle slaktebiler og slakteri burde få påbud om å installere lystgass!
Palmen sa for siden:
Steketiden på matprat sine sider er litt knapp. Jeg stekte mitt lammelår på mellom 130 og 180 grader i forrige uke og det tok 3,5 time før 2,5 kg lammelår var ferdigstekt.
Fadese sa for siden:
Jeg har en god dæsj olje, presset hvitløk, salt, pepper og masse rosmarin i morter. Gnir inn kjøttet med dette før steking. Legger løk og gulrøtter og lammelår i langpanne. Vi har hatt ganske lav temperatur, rundt 100 grader den første tida, kanskje? Og så må jeg alltid google for å finne ut hva kjernetemperaturen skal være.
Serverer med saus der jeg koker løk i rødvin, reduserer dette, har i kraft av buljong (neste gang skal jeg bruke fond), jevner litt og tilsetter matfløte. Smaker til med salt, pepper, litt sukker, balsamicoeddik og litt worhestersaus. Blir så godt!
mamaria sa for siden:
Det aller beste er å langsteke det i to omganger.
Jeg fikk vite dette av en gammel slakter en gang, og resultatet var helt fantastisk. Jeg elsker lammelår, og dette var så mørt at det smeltet i munnen! Jeg må ringe ham igjen, for jeg husker ikke nøyaktig grader og sånt, men vet at det stekte først den ene dagen i x antall timer, og videre neste dag etter å ha hvilt over natta. Mener at det var ganske lav temperatur. Låret stuffes selvsagt med hvitløk og rosmarinkvister, og krydres med salt og pepper.
Lurer på å ha lammelår i morgen kveld, så da er jeg egentlig allerede litt på etterskudd.;)
Niobe sa for siden:
Jeg synes også Matprat sine steketider er generelt knappe.
Mamma har lært meg å legge gulrotbiter i formen, i tillegg til rosmarin og hvitløk. Det gir god smak på kraften.
Anda sa for siden:
Du må ha et steketermometer. Gjerne digitalt.
For å ha lett rosa kjøtt, bør kjernetemperaturen ligge på 70-72 grader. Vi har erfart at steken bør tas ut litt før - det virker som om det "ettersteker" litt.
Og langtidssteking alltid det beste - gjerne på 125 grader ovnstemperatur.
Hot Lips sa for siden:
:jupp: Så får man heller drikke vin til steika når rett temperatur. :glis:
mamaria sa for siden:
Har snakket med slakteren for å få grader, for de som er interessert i å laaaaangsteeeekeeee. Det blir altså så fantastisk mørt.
Lammet settes i ovnen på 90 grader, og står til kjernetemperatur er nærmere 60. Pakkes inn og oppbevares kjølig til neste dag.
Da setter man igjen ovnen på 90 grader, og ferdigsteker til anbefalt kjernetemperatur for lam. Mener det er 70-75 grader?
Jeg håper jeg rekker å steke litt i dag, Vil ha lammelår i morgen!:jupp:
dea sa for siden:
Dette må jeg prøve skal servere det på lørdag. Kan du skrve sånn ca tid du bruker så jeg klarer å ha middagen klar til gjestene kommer på lørdag?
mamaria sa for siden:
Det skulle jeg gjerne gjort, men det er så lenge siden at jeg husker helt ærlig ikke. Jeg skal steke i morgen, og kan jo rapportere hvor lang tid det tar sånn ca. Jeg rakk ikke steke i dag og vurderer å satse på langsteking i morgen, med mulig hvile midt på dag.
M&S sa for siden:
tusen takk! Skal testes :)
Mamari sa for siden:
Min tilårskomne:)svigermor gjør dette med alle steker - og dette er en av greiene jeg har "adoptert" av henne: setter steken inn om kvelden og steker en stund, men lar den så bare stå i ovnen når den er slått av. Neste dag stekes den som vanlig. Regner da 1 time steketid pr.kilo. Kjøttet blir mørt med sprøøøø skorpe og fint stekt. Jeg er ikke glad i halvrødt lammekjøtt der blodsaft siver ut, syns smaken er best når den er gjennomstekt og mør og det blir det virkelig på langtidssteking!
Tjorven sa for siden:
Jeg anbefaler denne oppskriften på det sterkeste:
www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=64789&highlight=lammel%E5r
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.