Jeg ble veldig interessert i tråden om måltidskos. Jeg har akkurat tatt en sjefsbeslutning på å oppgradere hverdagsmiddagene. I den andre tråden var det flere som skrev at de alltid har skikkelig gode hverdagsmiddager - hvilke retter lager dere da? :ready to be inspired: :hyper:
Her skal jeg jammen meg følge med, for når det gjelder å være kreativ med middag så suger jeg skikkelig. Fiskegryta fikk jeg lyst til å prøve, Tjorven.
Fiske-curry, spaghettigryte med elgkjøttdeig, hjemmelagede kyllingnuggets, parmesankylling, hjemmelagede burgere og tortillas med masse deilig fyll er gode hverdagsmiddager her i huset.
I dag har vi hatt kokt torsk, med poteter, gulrøtter og sandefjordsmør, for meg så er det en god hverdagsmiddag.
Jeg synes som oftest at det er tilbehøret som gjør vanlige middager til gode. Dvs i stedet for ris så lager jeg tomatrisotto (verdens enkleste greie, bare tar en boks med hakket tomat, gjerne med chilismak og koker risottiris oppe i den), asparges med maldonsalt og skavet parmesan, spinat med litt fløte, couscous med wokede grønnsaker, maisstuing, tsatsiki, salsa etc.
Jeg elsker tradisjonell elghakk. Må uttales æljakk med tykk L for at det skal smake riktig. Det er jo virkelig verdens enkleste middag. I tilleg er det mat der enkelt å jazze både opp og ned.
Kylling (bryst) med varierende tilbehør.
Stekt laks
Hjemmelaget fiskegrateng med laks eller ørret (jeg er mest glad i rosa fisk)
Hjemmelaget kjøttkaker (Lager mye når jeg først lager, og fryser ned i porsjonspakker)
Supper (Toroutgangspunkt, men med alskens snaskenssaker oppi.)
Og på dager der Poden får beestemme er det pølser og pannekaker. :himle:
Jeg lager kvelden før (eller flere uker i forveien - lager så mye at jeg fryser ned flere middager). Når vi kommer hjem så setter vi bare fiskegratengen i ovnen og leker oss frem til middagen er ferdig. :lykkelig:
Kjøttkaker med brun saus, kokte poteter, kålstuing, ertestuing eller surkål til. Hjemmelaget selvsagt, med unntak av surkålen og ertestuingen. Kunne sikkert laget det fra bunnen av også, men innbiller meg at det tar litt tid?
Jeg synes friske krydderurter liver opp hverdagsmaten betraktelig, det samme gjør tilbehør som f.eks god, hjemmelaget potetmos, gjerne med diverse smakstilsetninger.
ca 4 dl fullkornmakaroni
1 pk hvit saus fra butikken
1 purre
2 gulrøtter
1 broccoli
laksefilet (andre bruker hvit fisk, jeg foretrekker laks)
salt
pepper
Tomat ost
Kok makaroni og ha i bunn
kok fisken 10 min. på forhånd (noe jeg alltid gjør, men som egentlig ikke er nødvendig) eller legg den i små biter over makaronien
Skjær opp grønnsakene og legg dem over fisken
Kok sausen og hell det oppi formen
Ha i raspet ost, salt og pepper på toppen og skjær tomatskiver til å krone verket med
Fiskegrateng
(4 pers)
2 ss smør
4 ss mel
6 dl melk
1 liten finhakket purre
salt, pepper, muskat
ca. 300-350 gram kokt fisk
1 dl nykokt makaroni
4 egg, skilte
Smelt smøret, surr purren til den er myk, rør inn mel og spe med melk til hvit saus. La koke 5-10 min, smak til med salt, pepper og muskat. Avkjøl sausen litt, stivpisk i mellomtiden eggehvitene. Rør eggeplommer, makaroni og fisk inn i sausen, og skjær tilslutt inn eggehvitene. Hell massen i smurt, ildfast form, strø over brødkrumme eller revet ost og stek på nederste ribbe ved 200 grader i 35-40 min.
Ikke noe juks i det hele tatt, og stivpiskede eggehviter gjør at gratengen blir god og luftig. Sist hadde jeg både ost og strøkavring på toppen, og da fikk mannen bortimot tårer i øynene av lykke. :knegg:
Lager hvit saus (ca. 2 ss smør + 2 ss mel + salt/pepper/fiskefond/musket/melk til riktig smak og konsistens). Slenger oppi 80 g makaroni i sausen + fiskebiter (som regel kanskje 2 fileter med laks) + 2-3 gulroter i små firkanter + 1 persillerot i små biter + vårløk i små biter. Har dette i en form. Rører inn 3 eggeplommer. Stivpisker 3 eggehviter som røres inn til slutt og det hele toppes med strøkavring. Stekes på kanskje 200 grader i 30-45 minutter (husker ikke - men til den har riktig farge).
Surret svinebiffbiter og løk i creme fraice med krydder og en minidæsj sennep og en miniklype sukker i sausen. Rett i stekepannen alt sammen. Serveres med ris og salat eller poteter og brokkoli.
Hjemmelaget hambuger av kabonadedeig og gode krydder, evt kapers og ost rett i deigen. I deigen blander jeg som regel ett egg også og litt sennep.
Laksewok, wok generelt, glitters parmesankylling, fylt kyllingbryst. Fish and chips-torsk i lompe med råkostsalat og remulade. Stekt torsk med gulrotpuré, poteter, smeltet smør og bacon.
Godt tilbehør er mais- og chilistuing, grillpannestekt løk, paprika og squash og blomkålpuré.
Wok ja, det er jo fantastisk godt og enkelt! Kan varieres i det uendelige og smaker godt hver gang. Jeg pleier å bruke en pose frosne Wokgrønnsaker som basis, og så har jeg i tillegg oppi rødløk i båter, hvitløk, paprika, sopp og kanskje babymais og sukkererter. Og ofte ananasbiter.
Sjelden vi bruker posehverdagsretter. Er jo så utrolig mye som e r godt.
Jeg er veldig glad i potetball, hjemmelagde kjøttkaker, prinsefisk, brennsnut og lapskaus. Dette er jo gode, norske middager som er gode, ungene elsker disse.
Lager ofte wok, fajitas, laks med masser av ferske grønsaker, pølsegrateng, fiskeboller, kyllingfileter +++ Lite jeg lager som jeg ikke synes er godt, men jeg er veldig glad i mat generelt da :)
Spaghetti bolognese eller chili con carne. Bruker gjerne karbonadedeig og lurer inn ekstra med grønnsaker. Da kan man fint lage store porsjoner å fryse ned. Ellers er jeg veldig glad i pasta med hvit saus/ostesaus, strimlet kokt skinke og stekte grønnsaker.
Hverdagsmat her i gården er alt fra avanserte fleretimersretter til brødskive med omelett.
Det viktigste er at det er ordentlige og rene råvarer, og at det er overkommelig å lage og servere akkurat den dagen.
I perioder jobber jeg alt for lange dager til at jeg lager middag, men sørger alltid for å ha et lager med hjemmelaget fastfood i fyseren som de med litt mindre kunnskap og interese for matlaging kan ta for seg av :)
Denne uken har jeg og Lillemor spist alene, og har spist :
Brødskive med eggerøre og skinke
Oksekraft som på et svjosj ble til minestronesuppe
Pasta med hhv carbonarasaus og tomatsaus
Hjemmelagde burgere/brød med salat
Her i huset er hverdagsmaten som oftest både kjapp og enkel, men laget fra bunn av. Supper, enten purésupper basert på grønnsaker eller kraftsupper med ymse oppi er kjapt og godt. Pastaretter er også lettvint hverdagsmat, som sjelden tar lengre tid enn selve pastakokingen. Omelett er super fast food. Med litt ost, skinke- eller baconbiter og små brokkolibiter i, er den både et fullverdig måltid og barnevennlig.
Noe av det enkleste, raskeste, sunneste og beste jeg vet er kokt laks med potet, agurksalat og rømme. (Jeg som spiser lavkarbo tar lite eller ikke noe potet og desto mer laks og agurksalat.)
En ekte lavkarbo-favoritt er lasagne med skiver av grillet aubergine i stedet for pasta.
Om vinteren lager jeg ofte middag i min elskede crock pot. Som regel gjøres det meste av forberedelsene kvelden i forveien. Om morgenen setter jeg gryta klar, beordrer mannen (som har hjemmekontor) til å sette den i gang i løpet av formiddagen, og når jeg kommer hjem er maten ferdig. I denne lager jeg chili con carne, boeuf bourgignon, bacalao og en rekke andre gryteretter.
Ellers er jeg så heldig at det ligger både en førsteklasses ostehandler og et prisbelønt bakeri på veien hjem fra jobb, og den perfekte fredagsmiddag (når jeg bare vil hjem og slappe av) er en enkel suppe av noe slag, etterfulgt av et par forskjellige sorter deilig nybakt brød og et utvalg av sesongens beste oster. Ikke helt lavkarbo, men akk, så deilig og ikke minst lettvint.
Her i huset er linsesuppe, hjemmelagde burgere, ovnsbakte kyllingfileter i tomatsaus, ovnsbakt laks eller grønnsakswok populære og kjempegode hverdagsmiddager. Ja, og så kyllingkjøttboller.
Dette er ukesmenyen vår denne uka. Alt er lagd fra bunnen av:
Lettsaltet Uer med rotmos og sandefjorssmør
Grønnsakssuppe med hjemmelagde kjøttboller av svin
Pollo al ajillo med potet- og tunfisksalat og alioli
Rester grønnsakssuppe
Albondigas av lammedeig i sherrytomatsaus med rødløk. Potetbåter.
Hjemmelagde Fajitas med marinert kyllingfilet stekt sammen med løk/paprikasalsa og hjemmelagd guacamole.
Jeg ser det er mange som har ukemenyer, og god planlegging er nok alfa og omega hvis man vil gjøre hverdagsmaten mer spennende. Det fungerer dårlig å begynne å tenke på hva man skal ha til middag når alle er sultne allerede og det ikke fins en eneste spennende ingrediens i kjøle- eller kjøkkenskapet.
Tror sikkert det har vært spurt om dette før - hvorfor bruker man - ja hvorfor finnes det et marked for hvit saus på pose??? Hva er det som er lettere med å bytte ut mel og smør med litt pulver?
Gode hverdagsmiddager hos oss kan være:
kyllinggryter (med masse grønnsaker, saus av chili, tomat, eplejuice, hvitvin eller hva man har i den gata)
gratinert blomkål med skinke eller bacon - da har vi gjerne bare dette og et litt luksuriøst brød fra åpent bakeri til.
Noe med hjemmelaget potetmos
Svinefilet stekt i skiver med potetbåter, tzatziki og boller med rå grønnsaker til gnafsing.
Dette er veldig sant!
Man må slippe å vrenge hodet å finne på noe spennende i full fart når man egentlig skulle vært hjemme og i gang med middagen. Da er det alt for lett å ty til lettvintløsningene.
Har du kjøpt inn alt og følger en plan er det bare å dra hjem og sette i gang.
Jeg ukeshandler på mandager og da har vi allerede satt sammen menyen kvelden før. I tillegg handler jeg nok brød, melk,pålegg, bleier osv. til hele uka så slipper jeg å småhandle.
Det eneste jeg utsetter å kjøpe inn før den dagen det skal brukes er enkelte typer frukt og grønnsaker som ikke tåler å ligge.
Jeg har et forsett om å lage suppe litt oftere, men det er bare tomatsuppe jeg 'kan' og har ingredienser til i hus til en hver tid. Hadde purre- og potetsuppe her om dagen. De andre likte den godt, men jeg synes det var litt bob-bob.
Lager en del kjøttsuppe på vinteren, men det er vel strengt tatt ikke hverdagsmat med mindre man har hjemmekontor. Det krever jo sine timer for å det skikkelig.
Hjemmelagde supper har jeg virkelig oppdaget - før syntes jeg supper ikke var noe særlig. Men en ordentlig god, hjemmelaget suppe er veldig bra høst/vintermat. :jupp:
Posesupper er ingen høydare, men i Sverige har jeg kjøpt ferdig "hjemmelagde" supper i frossen blokk (pose) som er kjempegode. Gulasj- og currysuppe bl. annet.
Hjemmelaget lasagne, hjemmelaget potetstappe med kjøttboller/kjøttpudding er en slager her i huset, taco/fajitas/enchiladas, kyllingsuppe, spagetti og kjøttdeig. Kylling og ris. Mye god mat.
Hva med å lage den kvelden før? Mange supper og gryteretter blir jo bare bedre av å stå en stund. Eller skaff deg en crock pot du også (ikke så enkelt i Norge har jeg skjønt), så lager maten seg selv mens du er på jobb.
Jeg er enig med Esme at det ofte er tilbehøret som setter spissen på middagen og løfter den fra helt grei til veldig god.
En typisk god hverdagsmiddag er det storesøster og jeg hadde på fredag. Hver vår stekte laksefilet, stekt med mye sojasaus. Til det hadde vi ris, tomatsalat (tomat, selleri og basilikum, med litt olivenolje på), og jeg hadde tyrkisk yoghurt med hakket hvitløk i. Raskt, billig, enkelt og vi synes begge at det er kjempegodt.
Dette var en fin tråd, kanskje jeg kan finne motivasjon her. For jeg må innrømme at hverdagens mas og kjas om mat på bordet til enhver tid oppleves mest som et pes.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.