Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Barnevennlig tomatsuppe?

#1

Nera sa for siden:

Jeg har lyst på hjemmelaget tomatsuppe, men har lyst til å lage en litt mer barnevennlig versjon enn vanlig. Jeg lager med baconbiter, hvitløk, persille, Mutti boksetomater, litt tomatpuré, og kanskje kokte egg. Den får ganske dominant tomatsmak, noe jeg liker.

Men hva kan jeg gjøre for å gjøre den mer barnevennlig? Å lage den tykkere er nok en plan, makaroni ser hun ut til å hate, så det kan bare glemmes. Egentlig vil hun knapt ha noe middagsmat for tiden, men jeg gir meg ikke så lett. Så utfordringen er å lage noe hun i hvertfall smaker på, samtidig som jeg selv også synes det er godt.

Hvordan lager du barnevennlig tomatsuppe?



#3

Nextlife sa for siden:

Melkefett i en eller annen variant i mengder ♥


#4

Turban Smukk sa for siden:

Jepp. Melk/fløte gir barnesmak, i tillegg kan du la suppen koke (inn) en stund.


#5

Acsa sa for siden:

Jeg lager en hvit saus, hvor jeg sper med en blanding av hønsekraft (terning/ordentlig avhengig av hva jeg har) og melk. Har oppi et par bokser hakkede tomater, og bruker stavmikseren. Krydre med salt, pepper og timian etter smak. Nå har jeg i hvitløk også, før jeg bruker stavmikseren, men det innførte jeg gradvis. Så har jeg små skåler med hakkete cherrytomater, beiken, pølsebiter, fetaostterninger, rømme - og så forsyner alle seg med det de helst vil ha.


#6

Arran sa for siden:

Jeg surrer løk, hvitløk, kanskje litt gulrotterninger og evt paprikabiter i smør eller olje, har over en boks tomater eller to, tilsetter litt kraft eller buljong/vann og lar det koke til alle grønsaker er myke og bruker stavmikseren oppi. Så tilsetter jeg en slump fløte eller melk, og vesla får litt ekstra melk i sin suppe. Kokt egg og grovt brød med smør til.

Melk/fløte er greia for mild smak, og litt ekstra i hennes porsjon gjør den både mildere og litt kaldere. Rever parmesan i/på toppen er også en vinner her i huset. Persille eller andre synlige urter hadde imidlertid vært krise, så det strør jeg evt på toppen av min egen porsjon.

delvis resignert


#7

Syrin sa for siden:

Melk ja, f.eks matfløyte. Litt creme fraiche, men ikkje så mykje for da blir det surt. Og litt sukker. Det rundar av den syrlige tomatsmaken.


#8

Turban Smukk sa for siden:

Jeg pleide også å gi ekstra melk rett i barnetallerkenen da min var liten. Det er lurt.


#9

Nera sa for siden:

Det var lurt å kjøpt laktosefri matfløte i dag, med andre ord. :) Gulrot var også smart; det bruker jeg gjerne i pastasaus, og det gir jo litt sødme. Vi får prøve i morgen. Den unge damen er meget bestemt, og for tiden er det kun pannekaker og fisk jeg i det hele tatt får i henne. Barnehagen har flere ganger kommentert: "Spiser hun ikke varmmat?" I dag ville hun visst ikke ha fiskekaker der, enda det er favoritt hjemme.

Bakgrunnen er nok jeksler som plager henne. En er brutt gjennom, men hun har flere kuler i tannkjøttet, så det skjer nok ting.



#11

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg har i godt kokte gulrøtter som jeg moser med stavmikser. Det gir søt smak. Og fløte, som nevnt.


#12

Nera sa for siden:

Jeg orket ikke å lage noen suppe i dag. :mumle: Snuppa tror hun kan leve på yoghurt, havregryn og jordbær, og da er det kjedelig når hun bare fnyser til alt som blir tilbudt. I dag laget jeg i stedet potetmos med godt med Kviteseidsmør. Joda, jeg fikk lurt i henne én skje. Hun tok så fingrene inn i munnen, tok ut innholdet, og la det på bordet. :sukk:


#13

Turban Smukk sa for siden:

Uffda.

Jeg liker å ha en håndfull eller to med hakket, fersk basilikum i min tomatsuppe, men jeg antar at det ikke nødvendigvis får lille snuppa til å spise noe mer. :knegg:

Mitt råtips til barnespising er barnemat på glass. Rett og slett.


#14

Nera sa for siden:

Jeg synes at unger som har passert ettårsdagen bør like annet enn fastfood. :mumle: Her får hun gjennomtenkt mat, gjerne av økologiske råvarer, men neida, det hun likte i går, er ikke spiselig i dag. Men hun spiser heller ikke varmmaten i barnehagen, og der tror jeg ikke det er hjemmelaget med rene råvarer, av forståelige grunner.

Menmen. Havregrøt, smoothie, naturellyoghurt med fruktmos og havregryn (og kaldpresset rapsolje), brødskiver, jordbær og bringebær er også mat, og så lenge ikke vektkurven peker nedover, får det gå.

Jeg har allikevel tenkt å lage suppe i morgen kveld, så vi har til mandag. :D


#15

Turban Smukk sa for siden:

Det viktigste er jo at hun får i seg mat og ikke akkurat er avmagret, tenker jeg. Og du gir jo veldig sunne, gode alternativer til henne. :)

Men jeg skjønner frustrasjonen din. Jeg liker også gjennomtenkt og økologisk mat. Men Nestlé gikk av med seieren en god stund etter at ettårsdagen var passert. :knegg: Det har gått over nå.


#16

Nera sa for siden:

Det var en lettelse. :knegg: Fra å ha en trillrund jente da hun var 3-4 måneder gammel har jeg nå en bønnestengel.

Rosiner på kjøkkengulvet funker også, men så var det det at småttiser ikke skal ha så mye rosiner. Det er ikke snakk om mer enn maks. 10 pr. gang, og kanskje 2 ganger pr. uke. Jeg vurderer stadig å prøve det med annen mat, for alt som ligger på gulvet, havner i munnen. Hun har både spist tørrfor og hundekjeks, mistenker jeg.


#17

Sokk sa for siden:

Jeg lagde suppe i dag av en liten hakket løk, surret i smør, en gulrot i biter, to bokser økotomater, bittelitt hvitløk, litt oksefond/salt/pepper og et par never røde linser. Kokte ca en time, stavmikset til jevn konsistens. Så tilsatte jeg en god del melk og slapp oppi makaroni så det fikk koke fem minutter på slutten. Kokte egg ved siden av. Den ble veldig barnevennlig, synes jeg, og både små og store syntes det var godt. :jupp:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.