Syrin sa for siden:
Har begynt å eksperimentere med varmluft på ovnen - ikkje brukt det særlig.
Skal bake ei kake nå. Skal gradene vere litt under eller over når ein brukar varmluft? (175 grader i dette tilfellet)
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Syrin sa for siden:
Har begynt å eksperimentere med varmluft på ovnen - ikkje brukt det særlig.
Skal bake ei kake nå. Skal gradene vere litt under eller over når ein brukar varmluft? (175 grader i dette tilfellet)
Blåbær sa for siden:
Litt under.
Syrin sa for siden:
aah, takk! :D
gullet sa for siden:
Varmluft er genialt, og som regel - det kommer an på stekeovnen - kan du bruke litt mindre grader og litt kortere tid.
Hyacinth sa for siden:
Hvorfor er det sånn?
Jeg bruker bare varmluft når jeg skal steke to brett på en gang. Er det ok å bruke alltid?
Syrin sa for siden:
Kaka blei i alle fall fin - ikkje smakt enda. Lurer også på kvifor varmluft er betre. Eg forstår det med to brett da.
Isbjørn sa for siden:
Blir det ikke jevnere temperatur i hele ovnen, i stedet for over- og undervarme? Samt at varm luft i bevegelse varmer mer enn stillestående?
gullet sa for siden:
Hvorfor vet jeg ikke, men det er raskere, sukkerbrødet hever mer og jeg har ikke misslykkes en eneste gang siden vi fikk stekeoven for 11 år siden.
Pelen sa for siden:
Jeg bruker absolutt varmluft alt for lite. Hva bør man IKKE bruke det til?
Avatar sa for siden:
Hm. Så jeg som sliter med å steke kakene mine burde kanskje prøve varmluft?
Lisa sa for siden:
Jeg bruker kun varmluft (det "steker" jo også skorper, skinn på kylling osv.) og henger meg på for jeg skulle veldig gjerne likt å vite om det er noe man ikke bør bruke dette til.
Bayone sa for siden:
Jeg bruker varmluft til alt siden ovnen steker ujevnt med vanlig over/undervarme.
Olifant sa for siden:
Mener å ha hørt at pizza med varmluft ikke er oppskriften på suksess? :klø:
Syrin sa for siden:
Eg fann denne tråden:
www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=57099
gullet sa for siden:
Det sies at pizzabunnen ikke blir sprø dersom man bruker varmluft, men jeg vil jo ikke ha sprø bunn ...
Bayone sa for siden:
Vi har ett valg som er varmluft med undervarme, da blir pizzabunnen sprø ;)
Malama sa for siden:
Vi bruker varmluft med undervarme til pizza, selgeren omtalte det som "pizzainnstillingen" :)
Ellers bruker vi vel egentlig varmluft til det aller meste, utenom når vi steiker i leigryte (da ser jeg ikke poenget... men det skader sikkert ikke...)
Nextlife sa for siden:
Jeg bruker helt vanlig varmluft til alt, inkludert pizza, med stort hell.
jeg forsteiker bunnen noen minutter før jeg tar på saus og fyll, og bunnen blir både crispy og lekker :)
Hyacinth sa for siden:
Men hva ER egentlig poenget med varmluft? Hvorfor ikke leirgryte, liksom, og hva bruker man varmluft til?
Malama sa for siden:
Poenget er vel at lufta sirkulerer, steker mer "fra alle kanter", særlig fint når man steker flere brett på en gang, da er det obligatorisk. Når jeg lager mat i leirgryta trenger på ingen måte maten at den varme lufta sirkulerer og kommer fra alle kanter, for den kommer ikke inn til maten uansett...
Hyacinth sa for siden:
Ah.. men hva er egentlig forskjellen på det og over- og undervarme? For ved over- og undervarme kommer jo varmen ovenfra og nedenfra likevel? :undrer: Hvorfor kan man ikke bruke det når man har to brett?
Malama sa for siden:
Fordi, ovenfra og nedenfra steker det nederste brettet fra undersiden, og det øverste fra oppsiden. Du får et brett boller som er svidd under og for lettstekt oppå, og et som er motsatt. Ved varmluft er varmen sirkulerende pga vifta, så alle bollene stekes rundt hele seg. Derved et bedre resultat.
Hyacinth sa for siden:
Åja, sånn ja. Men da burde jo varmluft være standard innstilling på alle ovner, egentlig?
Malama sa for siden:
Jeg vet ikke hva du mener med standard innstilling, men jeg har knapt vært borti en ovn over "studenthybelstandard" som ikke har hatt det dersom den er... vel, nyere enn farmor sin... så i min verden er det en standard mulighet og den absolutt mest brukte, så ja, nærmest "default-verdien" på vår i alle fall. Varierer med varmluft med undervarme for sprø bunn, og varmluftsgrill for en sprø overflate (ostesmørbrød eller svor...)
Hyacinth sa for siden:
Ja, jeg er nok bare ikke så avva, jeg. Vi har en ny, ganske dyr ovn med varmluft og masse annet rart jeg ikke vet hva jeg skal bruke til. Men av gammel vane setter jeg på over- og undervarme dersom jeg ikke skal steke to plater knekkebrød.. Det har nok litt med at den gamle komfyren vår ikke hadde varmluft og at jeg derfor ikke er vant til å bruke det. Den gamle ovnen var en ti år gammel Electra.
Syrin sa for siden:
Eg har vore der du er Hyacinth, heilt til nå :knegg: Min forrige ovn var av den enkle sorten utan varmluft. Her vi leiger er det ein ovn med denne funksjonen. Måtte prøve da, og trur kanskje eg nå skal tørre å prøve fleire brett når eg bakar boller.
Tok meg eit år med ovnen før eg begynte å tenke på å prøve det...
Hyacinth sa for siden:
Ja, det er ikke det at jeg ikke vil bruke det, jeg forstår bare ikke helt hvilke fordeler det kan gi utover når man har to brett i ovnen samtidig.
Malama sa for siden:
Jeg har nesten alltid to brett i ovnen utenom ved bruk av leirgryta (den fyller hele ovnen...) så det er kanskje derfor jeg bruker den mye?
Effie sa for siden:
Betyr det at det ikkje spelar noko rolle kvar i ovnen brettet står? Altså av typen "stekes nederst i ovn" etc, kan slengast inn kvarsomhelst i ovnen og ha varmluft på?
Eg har kun hatt hybelkomfyr og/eller kjøpt brukte komfyrar sidan eg vart gamal nok til å bry meg om slikt, så har aldri hatt varmluft, grill eller andre avanserte greier. :]
Røverdatter sa for siden:
Jeg bruker varmluft til alt utenom kaker. Mest fordi jeg ikke er så veldig flink til å bake og derfor foretrekker å følge nøyaktig oppskrift og instrukser for best resultat. Til gjærbakst bruker jeg varmluft og da lar jeg det bare stå litt kortere tid på samme temperatur som oppskriften tilsier.
Pelen sa for siden:
Finnes det noen regler for hvor mye mindre temperatur man skal ha på varmluft, sånn ca?
Nextlife sa for siden:
Jeg pleier å ha den på 10-15 grader mindre enn om jeg skulle brukt vanlig stekeovn.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.