Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
"Ni av ti småbarn har en plass som tilsier at de kan være mer enn 33 timer i barnehagen, og de fleste har muligheten til å være mer enn 41 timer i uka i barnehagen. Det tilsvarer dager på åtte-ni timer, noe som bekymrer barneombudet, som mener de minste ikke bør ha en barnehagedag som er lengre enn sju-åtte timer."
Barneombudet
Vi må endre stillingsprosent om vi skal få dager på 7 timer til lillemor. Noe vi ikke har anledning til øknomisk. I dag er lillemor i barnehagen ca 8 timer.
Det varierer etter hvilken vakt mannen har. Ztjerna har barnehagedager som er mellom 5,5 og 8 timer lange. Sjelden ytterpunktene - som regel rundt 6/7 timer.
Dette får vi kun til fordi mannen jobber turnus, og jeg har fleksibel arbeidstid. I tillegg jobber jeg i samme bydel som vi bor i.
De er i barnehagen 8-8,5 timer. Det er for lenge syns jeg, men når vi begge jobber 8-16 så er det ikke så lett å få til kortere dager. 5-6 timer hadde vært ideelt.
Lillegutt på 4 er i barnehagen ca 7 timer, men jeg har gått ned til 80% for å få det til. Det er en ordning som passer bra for vår familie.
Før det var han opp til 8 timer.
Mitt barn har full plass, men han er der fra 8.45 - 14.30-15.00. Altså ca 6 timer. Vi løser dette ved hjelp av fleksitid. Mannen pendler 3 dager i uka, da har jeg korte dager på jobb. De to dagene han har hjemmekontor har han korte dager, og jeg jobber lenge. Vi har full stilling begge to, og barnet er litt over 2 år.
JC må selvfølgelig være på plass i barnehagen før mannen (og jeg når jeg jobber) skal være på jobb, og han må hentes etter at jobben er ferdig. Mannen har litt varierende arbeidstid, men ofte må JC være der fra ca 07.45 til 16.15-16.30.
Nå som jeg er hjemme har jeg JC hjemme hos meg en gang i mellom for kos, men oftest vil han i barnehagen, siden han har kompisene der. Gleder meg til det blir isfritt i skauen her. Da kan jeg ta babyen på magen og gå skauen for å hente JC litt tidligere på ettermiddagen. Runden rundt åsen er for lang for en fieråring å gå, så jeg får ikke hentet ham ofte nå om vinteren.
Sekstimersdager hadde vært greit. Uten det synes jeg barneombudets utspill er mest egnet til å lage frustrasjon og dårlig samvittighet over arbeidstider som vi kan gjøre lite og ingen ting med.
Storebror er i barnehagen drøye 7 timer. Jeg leverer han sent (har f.permisjon) og mannen henter etter jobb.
Jeg er forsåvidt enig med barneombudet, men det lar seg jo vanskelig gjennomføre. I tillegg til økonomi er det nok flere andre grunner til at folk felst føler seg tvunget til å jobbe 100%... i tillegg har man reisevei til og fra jobb. Dårlig samvittighet får man uansett hva man gjør.
Ungene er i barnehagen ca sju timer, i snitt fire dager i uka nå som jeg går hjemme. I sommer skal de være mye hjemme, og til høsten regner jeg med at de skal være i barnehagen rundt åtte timer, fem dager i uka.
Jeg begynner seint på jobb, og mannen slutter tidlig.
Jenta mi er i barnehagen 7 timer dagen. Vi løser det slik at jeg starter seint på jobb (leverer henne på vei til min jobb), men mannen min starter grytidlig og henter henne tidlig. Vi bor heldigvis slik til at vi begge kan gå mellom hjem, bhg og jobb. Det sparer vi mye tid på.
Som regel leverer vi dem i barnehagen rundt kl 08.30, og henter dem klokka 16.
Vi er heldige som er selvstendig næringsdrivende, dermed har vi fleksible arbeidsdager. Hadde vi hatt fast arbeidstid og jobbet i byen begge to, skjønner jeg ikke hvordan vi skulle fått det til, sånn tidsmessig.
Glemte å si: vi jobber 100% begge to. Det er bare fordi barnehagen ligger i gangavstand til både hjem og jobb, og at jeg og mann begynner og slutter 30-60 min forskjøvet i forhold til hverandre, at han ikke er der over 9 timer.
Ønsker barneombudet at alle barn skal ha en mor i 60% stilling?
Vi jobber 100% begge to, så hun er i barnehagen 8-8,5 time daglig. Det er lange dager, og jeg hadde dårlig samvittighet for det da hun var mindre. Nå er hun 4,5 og hun blir ikke så sliten og trøtt som hun ble før. Vi er heldige og har en supermormor som henter tidlig ganske ofte, og som også har anledning til å ha Vesla hele dager hvis hun er litt småforkjøla og sliten. Derfor slipper hun barnehagen de dagene som kanskje er tyngst og mest slitsomme.
Heldigvis har Vesla alltid elsket å være i barnehagen og stortrives med å være der. Hvis ikke så ville jeg nok vurdert å redusere stillingssatsen min.
Fireåringen vår er omtrent 8 timer i barnehagen. Vi bytter på hvem som henter og leverer (altså: den ene leverer og den andre henter), og med fleksitid kunne vi sikkert fått til kortere dager hvis vi ønsket, men jeg ser ikke behovet for det. Han vil helst komme så tidlig at han kan leke en stund før de skal ut, og han er alltid blid og fornøyd når han blir hentet - og de gangene jeg kommer en time før, sitter de gjerne og spiser frukt og jeg må vente til han er klar uansett. :)
Lille B er i barnehagen 6-7 timer. Vi er heldige som har fleksible dager og kan levere sent og hente tidlig.
Den artikkelen minnet meg på en jeg leste for litt siden, som gikk på det samme, at foreldrene lot barna være lenger og lenger i barnehagen og en eller annen var fryktelig opprørt fordi dette hovedsaklig var de minste barna. Problemet var at de hadde tatt utgangpunkt i hva slags plass barna hadde, ikke hvor mye de faktisk var der. Det hadde ingen undersøkt, for de regnet med at de utnyttet plassen til fulle siden de hade betalt for det. Hvis man hadde barna mindre i barnehagen ville man sikkert ha en mindre %. :klask:
Det stemmer ikke, særlig ikke etter at barnehageplassene har blitt billigere. Styreren i barnehagen vår har gått på alle de mødrene som er i permisjon for å få dem til å redusere plassen, i håp om å kunne tilby plass til flere barn. Samtlige mødre har nektet. Alle barna i barnehagen vår har full plass, men langt fra alle bruker barnehagen 100%.
Det er nettopp det jeg sier jo. Vi har også 100%, men det er uaktuelt for oss å gå ned til 80 %, for så vidt jeg vet kan vi ikke fordele det utover dagene, men må ta fri en hel dag hver uke. Så det blir helt tåpelig å basere en undersøkelse på hvor lange dager små barn har i barnehagen kun på stillingsprosent.
Absolutt! Vi har alltid hatt fulle plasser til ungene, men jeg kan telle på en hånd hvor mange dager i løpet av et år ungene virkelig har hatt lange dager, da mener jeg over åtte timer.
Vi gjør bruk av fleksitid og i tillegg har jeg 20% permisjon sånn at jeg har sekstimers dag. Ungene er stort sett i barnehagen fra 7.45 til 14.45. Hadde vin kunnet betale for bare det hadde det selvfølgeli vært fint, men vi må betale for full plass.
Vi har full bhg plass til storesøster, og til lillebror fra høsten, 50 timer på hver, har vel aldri brukt så lange dager, men det er greit å ha det om det skulle bli krise en gang.
Hadde vi fått lov til å ha redusert plass, og kunne brukt plassen slik vi trenger hadde vi selvfølgelig gjort det. Men redusert plass her betyr færre antall dager, ikke kortere dager. (Vi bruker plassen fra 8.30- 15. maks). Derfor må vi ha full plass selv om vi ikke bruker plassen mer enn 30 timer i uka.
Vi har heldigvis en barnehage som stenger tidlig (16.15). Pr i dag er vi for treige om morran til å benytte oss av den første halvtimen barnehagen er åpen. Og ettersom barnehagen stenger har jeg verdens beste unnskylldning for å komme meg hjem i skapelig tid.
Jeg har fleksitid og sambo er lærer, så med ørlite planlegging kunne han fått kortere dager - dersom jeg f.eks kjørte tidlig på jobb og sambo leverte. Det blir enklere når snøen forsvinner og sambo kan ta i bruk sykkel og jeg vogna igjen.
Vanligvis er han i barnehagen mellom 7,5 og 8 timer daglig. Onsdager har jeg 6-timersdag så da får han også kortere dag. Vi er heldige som ikke har kronglete vei til jobb og barnehage.:)
Her er de i barnehagen fra ca 8-16. Men det er fordi jeg har hjemmekontor, jobber litt kortere dager og har kort vei til barnehagen. Skulle jeg hatt full jobb og vært på kontoret så måtte de nok vært der fra 07.30 til nærmere 16.30.
Våre er i barnehagen fra 0830 til 1600 - 1630, dvs 7 1/2 - 8 timer daglig. Vi jobber 100 % begge to, jeg jobber nær hjemmet og barnehagen, og da går det opp sånn noenlunde.
Jeg synes nok 7 timer ville ha vært nok, men det er noe med det muliges kunst her.
Våre er i barnehagen mellom sju og en halv og åtte timer hver dag. Fra 8.15–9 til 16.00–16.15. Vi jobber 100 % begge to, men eventuelt ekstraarbeid tas hjemme etter leggetid, barnehagen ligger rett ved min jobb, og vi bytter på levering og henting. Da går det fint. Jeg synes i grunnen ikke ungene er for mye i barnehagen, selv om jeg nok skulle ønske at vi brukte mindre tid på reising til og fra – vi er aldri hjemme før klokka fem. Men vi har det ofte ganske hyggelig på t-banen, da. Der kan man snakke om mye rart.
Barnet er 8 timer og 15 minutter hos dagmamma hver dag. Mannen leverer og henter og bruker de 15 minuttene til å gå tur/retur dagmamma. Jeg har ikke anledning til å levere/hente - jeg jobber et godt rushtrafikkstykke unna.
I nykommunen, hvis vi får barnehageplass når vi flytter, så kan vi bytte på slik at en av oss leverer og en av oss henter. Da får barnet kortere dager, men foreløpig er ikke det et mål. Barnet stortrives.
Hva er så magisk med 7-8 timer, forresten? :blond:
4 åringen har full plass og er ca 7 timer i barnehagen hver dag. 1,5åringen har 2-3 dager i uka også 7 timer, hun sover 2,5 time der så jeg har ikke dårlig samvittighet igrunn. Hun begynner å gråte om jeg kommer tidlig å henter henne rett etter hun har våknet også, for da har hun ofte andre planer enn å skulle hjem.
Til høsten skal begge ha 33t. plass og dermed fri en dag i uka :)
Iben er i barnehagen fra 5-8 timer, alt ettersom når jeg er ferdig på skolen. Det tar halvannen time å levere/hente, så det sier seg selv at dagen blir lenger enn den hadde trengt å være.
Lillesøster er i barnehagen fra 6-8 timer hver dag.
Når storesøster var 4 år gammel så var det en periode der hun var i barnehagen fra kl 07-17 hver dag, og det var alt for lenge. DEt var bare snakk om en måneds tid mens vi ventet på å få inn en ny ansatt, men da slet jeg virkelig med samvittigheten.
Signerer. Det førøste året vesla gikk i barnehage ble hun ofte levert halv ni og hentet halv tolv. Jeg var student, og barnehagen var nesten vegg i vegg med skolen. Men siden jeg ikke hadde faste fridager, og trengte pass alle dager i travle eksamensperioder måtte vi likevel ha full plass.
I og med at jeg jobber netter stort sett, er mellomsnupp i barnehagen mellom 5-6 timer hver dag. Noen ganger får hun være hjemme sammen med lillesnupp som foreløpig ikke har barnehageplass.
Tror ikke han mener de som jobber fulltid egentlig.
Jeg kan komme med et skrekk eksempel fra en av de barnehagene jeg jobbet i. Barnet var i barnehagen fra 7 til 1630, mens mor satt på bingo. Det kom også spørsmål om hvorfor vi ikke hadde åpent på julaften. Barnet hadde det antagelig bedre hos oss, enn hos en mor som ikke orket å være sammen med barnet sitt. Mor brukte helt klart barnehagen som kennel.
Mine barn har en sjelden gang lange dager, men vanligvis ligger det på ca. 6 timer. De har også en del fri siden jeg er student med en fleksibel hverdag.
Våre barn er i barnehagen fra 7.30-08.00 hver morgen. Tre dager i uka har de lange dager. Da bli de hentet 16.30. En dag 15.30 og de fleste fredager kl 13.00.
I tillegg reiser vi bort høstferie, vinterferie, påskeferie med plussdager, juleferie med plussdager og som regel mer enn 3 uker i sommerferien. Så hvis man skal ta et gjennomsnitt kommer vi godt under 8 timer dagen.
Jeg blir dårlig i magen av å svare på dette, men begge våre jobber er 100% og uten fleksitid. Ingen av oss har anledning til å jobbe redusert. Da må vi ta andre jobber. Vi jobber altså 8-16 og ungene er i bhg fra 07.40 - 16 hver dag. Nå har vi ordnet det slik at vi skal gå kl 15 to dager hver i uka, samt at jeg har fri annen hver fredag, men det viser seg å være vanskelig i praksis å gå kl 15. Folk legger gjerne møter mot slutten av dagen.
Jeg syns utspillet er greit, men det treffer meg midt i hjertet og jeg kan ikke gjøre noe med det.
Sneipen leveres rett før 8 og hentes litt etter 16, så det blir litt over 8 timer. Vi jobber på samme sted og har bare 1 bil, så det er vanskelig å kjøre én henter/én leverer-trikset. Jeg skulle gjerne kunne hentet ham litt tidligere - på den annen side er det på slutten av dagen de er ute, og han elsker den tiden.
Nå som jeg skal være hjemme en dag i uken, blir det nok noen late morgener og tidlige hentinger. Det samme i permisjonen, håper jeg.
Det varierer vel mellom 5-8 timer. Men det er fordi sambo jobber turnus og jeg kan bruke fleksitid. Men fpr jo aldri kommet meg ovenpå med den fleksitida, så blir ikke så mye han får redusert hver dag.
Vi jobber begge fullt, og hadde vi begge jobbet dagtid, måtte han ha vært der i 8,5 timer. Man jobber jo selv 7,5.
Vi har full plass, og det innebærer 50 timer i uka. Men tror vel ingen bruker dette. Det er ikke mulig å redusere til annet enn 50% plass.
Vi prøver at jentene ikke skal ha for lange dager. Vesla på 1 år er som regel ca 6 timer hos dagmammaen. Storesøs på 5 år er som regel i barnehagen nærmere 8 timer. Hun stortrives ibarnehagen, og vil helst være der helt til stengetid :eek: Men de dagene hun er der lenge, kjenner jeg det litt på samvittigheten uansett... :sukk:
Arbeider selv i barnehage, og helt generelt er det beste for barnet (spesielt de yngste) å ha full plass og kortere dager, enn deltid og lange dager. Har hatt mange småttiser som blir levert 07.30 og ikke hentet før 16.45. Da er de ofte veldig trette og slitne, og har vært det en stund....De større barna holder koken lengre, og leker og koser seg ofte hele dagen.
Men det er jo ikke lett for os foreldre å jobbe 100%, og samtidig ha barna korte dager i bhg. 6 timers dag må i så måte være ideelt for småbarnsforeldre...:ja:
... :nedfor: Jeg kjenner at jeg savner å ha supermormor og morfar (og superfarmor- og farfar og for den saks skyld) i nærheten. Ikke fordi jeg akkurat sliter meg ut på jobbing, men fordi jeg ser hvor godt jenta mi trives sammen med dem og hvor lang lunte og god tid de har bestandig... og det hadde vært så utrolig deilig å bare plassere henne der en dag og gå på kino og andre kveldsaktiviteter som hun er for liten til....
....sukk.... :sukk:
S er i barnehagen mellom 7.5 og 8 timer hver dag. Da jobber jeg 90%, vi står opp grytidlig - begge har reisevei til jobb.
Dersom han skulle vært der kortere, hadde mannen måtte komme på jobb etter 9 og det er ikke så aktuelt uansett stillingsprosent. Vi prioriterer dessuten at vi kan møtes til middag motfor å redusere oppholdstiden hans der ytterligere - han har det utmerket og vil aldri hjem.
Sånn har jeg tenkt også. Jeg jobber 80% nå og det var aldri noe tema med en fridag, poenget var å få kortere dager og bedre tid i hverdagen. Vi er veldig heldige som får det til. :)
Vi har begge flexitid. Stort sett leverer sambo jentene hver morgen i 8.30 tiden og jeg henter dem kl 15. De fleste barnehagedagene deres blir under 7 timer. Vi er fornøyd med den ordningen :nikker:
I perioder er hun rett som det er 8 timer i barnehagen, og noen dager mer. Sånn er det for mange, tror jeg. Heldigvis har mannen mulighet til å flexe litt og i perioder har jeg mindre, da er hun 7 timer i barnehagen ca.
Av og til tar jeg fri (les: utsetter problemene til etter leggetid :knegg: ) og henter henne tidlig, men det er sjelden populært... Ja, ja. Vi ble ikke foreldre for å bli populære uansett...
6-7 timer for det meste. I perioder opp mot 8 timer. Barnehagen er bare åpen 8 timer hver dag.
Vi har flekset på forskjellig vis oppigjennom: Ammefri, så permisjon, sykemelding i forbindelse med graviditet, ammefri igjen, jobbing hjemmefra om kvelden dann og vann, så det har vært korte perioder at vi har brukt hele åpningstiden.
Jeg syns 6 timer er helt ideelt, men sånn er nå en gang ikke hverdagen for de fleste.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.