Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Enkel lapskausoppskrift?

#1

Kirsebær sa for siden:

Jeg har aldri laget lapskaus, og tror jammen det er på tide å få gjort noe med det. Også skjønner jeg ikke helt hvordan man får konsistensen slik den er...

Gi meg en helt enkel grunnoppskrift.


#2

Nessie sa for siden:

Jeg vet ikke om du vil ha min. :flau:
Men jeg kjøper en sånn frossenpose - som kan brukes til lapskaus eller suppe.
:jupp: Og så har jeg i karbonadeig og/eller pølsebiter, litt ekstra potet kanskje og det jeg har liggende i kjøleskapet. Noen gang lager jeg brunsaus og blander ut i istedet for kun vann og buljong.

Enkelt penkelt.


#3

Nessie sa for siden:

Svigermor bruker 3 typer kjøtt og bruker 2 dager på å lage sin. :dåne:
Men den er sykt god da.


#4

Slettet bruker sa for siden:

Ta noe oksekjøtt og skjær det i biter. Brun disse i panne i skikkelig smør. Sleng alt sammen, kraft, kjøtt og smør i en svær gryte. I samme gryta har du potetbiter, kålrotbiter og gulrotbiter. Gjerne også purre. Ha på vann så det kommer sånn halvveis opp på greiene i gryta omtrent. La koke mange timer.


#5

Dixie Diner sa for siden:

DEN vil jeg ha oppskrift på. :hyper:


#6

jolie sa for siden:

Jeg bruker det kjøttet jeg evt måtte ha i frysen. Svin, kylling, storfe. Gjerne alt på en gang. Skjærer i biter og koker en stund. Fjerner evt "skum" og bruker kokevannet i lapskausen (jeg bruker ofte marinert kjøtt også, og det legger igjen en del krydder i vannet).

Så koker jeg grønnsaker i buljongvann; potet, gulrot, kålrot (i biter). Har i kjøttet. Og når det har putret en stund har jeg i de grønnsakene jeg finner i frysen: erter, gulrøtter, brokkoli, diverse blandinger etc. Og pølsebiter.

Slenger en god klatt smør i panna, smelter, blander ut med mel og bruner det. Når det er passe brunt hiver jeg det i gryta - obs! Slikkepott i varm stekepanne er ikke så smart :flau: Som regel er jeg pyse på bruninga, så jeg jukser med litt sukkerkulør for å få en fin farge.

Tar et par timer.


#7

Señora sa for siden:

Husmortriks: Dersom lapskausen blir for suppete, tilsett potetmospulver til ønsket konsistens.

Jeg bruker å lage lapskaus ut av frossenpose med pølser og buljong/pepper. Det er sjelden jeg må jukse med potetmospulver.


#8

ItsOnlyMe sa for siden:

Fikk lyst på god gammeldags pølselappskaus...


#9

Harriet Vane sa for siden:

Jeg bruker ikke snobbekjøtt i lapskaus, men feks billige ting som røkt svineknoke, oksebog eller annet du finner merket som "grytekjøtt med ben". Også beregner du 300 g.

Dette kjøttet bruner jeg i en stor tykkbunnet kjele og heller over vann til det dekker og koker mens jeg tenker på noe annet. Kvelden før. Eller om morgenen en lørdag eller søndag.

Jeg lar hele herligheten bli kald i kokevannet (=kraft) og dagen etter renser jeg kjøttet og skjærer vekk slintrer, hinner og bein. Kraften skal du SELVSAGT IKKE KASTE.

Så skjærer du løk, purre, gulrøtter, sellerirot, kålrot i biter og poteter og surrer i den store kjelen i litt smør, spe med kraften, kanskje så det står 2/3 opp i grønnsakene og kok til det er mørt. Rotfruktene bruker lengre tid på å bli møre enn poteter, så ha litt større potetbiter og mindre rotfruktbiter . Evt ikke del de opp noe særlig i det hele tatt hvis de er små. Pass på at det ikke koker tørt, og ha i mer kraft, dersom det ikke er mørt. For bløt konsistens: ta av lokket og kok så fukten damper vekk.

Ha i kjøttbitene etterhvert og evt helt mot slutten av koketiden, når alt er mørt, så har du i pølsebiter. Smak til med salt og pepper.

Jeg liker å ha byggryn (kan legges i bløt natten over eller dagen gjennom i litt av kraften) eller byggris oppi. Byggryn må koke lenge og bør koke for seg selv, mens byggrisen er kjapt klar og kan bare has oppi litt etter grønnsakene.

Flatbrød er godt til.


#10

Harriet Vane sa for siden:

Eller to raspete poteter. :har aldri eid en potetmospulverpose: Men å ta av lokket og koke vekk suppekonsistensen funker også bra. Samt å ikke begynne med for mye væske.


#11

mkj sa for siden:

Vi hadde nydelig 'lapskaus' i går. En litt mer luksuriøs variant, men deilig høstmat -søndagsmat.

Vi brukte indrefilet av okse, men man kan gjerne bruke høyrygg også.

Brunet kjøttet i godt smør med sjalottløk og gulrøtter i flere omganger - koker ut panna med rødvin. Has over i gryte og der kan det stå ganske lenge å putre. Ha i hvitløk, og purre etterhvert. Og litt tomatpure.

Brun potetterninger, disse er best å ha i etterhvert, ellers koker de bort.

Forspiste oss på dette i går. Servert med godt brød og smør.


#12

Slettet bruker sa for siden:

Hvorfor skal man ikke koke kjøttet sammen med grønnsakene? :gruble:


#13

Harriet Vane sa for siden:

Beregning:

200 g kjøtt uten ben pr. pers (inkl evt. pølse)
eller
300 g kjøtt med ben
1 gulrot (litt stor) pr pers
1/4 stor kålrot pr pers
1/4 sellerirot
1/4 purre
1/4 løk


#14

Propella sa for siden:

Jeg bryner kjøttet som er skjært i små biter i panna. Legger kjøttet til side og heller kjøttsafta over i en kjele med litt buljongvann. Så har jeg oppi potetbiter (noen små og noen store), kålrot, purre og løk. Grønnsakerne koker til begynner å bli myke og så har jeg oppi kjøttet. Så får det stå og koke en stund.


#15

Nessie sa for siden:

:dulte:

Jeg kan godt få henne til å skrive den ned. Så jeg jo late som om det er jeg som skal ha den. :kry:


#16

Ru sa for siden:

Fordi kjøttet tar mye lengre tid. :nemlig:

Jeg lager aldri lapskaus. Jeg er dog en racer på å kjøpe spann med Småmat fra Hallingdal når vi er der. :lat:


#17

Kanina sa for siden:

Oi, visste ikkeat lapskaus var en "vitenskap"! :humre: Jeg har bare lagd det en gang, men da brunet jeg grytekjøtt av storfe, helte over vann, lot koke en stund, helte oppi en pose lapskausblanding, og lot koke enda litt til. Det var vel ca 2-3 timers koketid tilsammen. Det ble veldig godt.


#18

Malama sa for siden:

Jeg lager det somregel av rester jeg... steik til middag på søndag, medfører lapskaus på søndag. Med resten av kjøttet og sausen fra steika, resten grønnsakene, litt nye grønnsaker avhengig av hva vi har, eller har lyst på, og evt potetmos dersom det blir for løst. Enkel restemiddag, ikke noen kunstverk...

Siden kjøttet er ferdig er det grønnsakene som trenger lengst koketid her, kjøttet puttes oppi etterhvert, sammen med evt pølsebiter.


#19

mamaria sa for siden:

Lapskaus er noe av det aller beste jeg spiser. Men den må være laget på min familie sitt vis, selvsagt.:D I min verden hører ikke rotgrønnsaker til.

Grytekjøtt av storfe skjæres i passe biter, og brunes godt i ei gryte.
Jeg bruner grundig. De skal ikke bli brente, men heller for mye enn for lite.
Så heller jeg på vann til det dekker kjøttet og litt til, og slenger gjerne oppi en kjøttbuljong-terning. Så koker det. Jo lenger jo bedre synes jeg, jeg er glad i mørt kjøtt. Jeg skreller gulrot og potet i passende biter og har i mot slutten av koketiden. Salt og pepper. Fint om det får kokt så litt av potetene kokes i stykker, slik at lapskausen blir tjukk og god. Når det er ca 15 minutter igjen har jeg oppi oppskjært purre. Smak til.
Den er enda bedre dagen etter.

Nå fikk jeg fryktelig lyst på lapskaus... men jeg tror ikke jeg har kjøtt, og dessuten er jeg for uggen til å orke å tenke på å lage mat.:(


#20

jolie sa for siden:

Er ikke potet og gulrot rotgrønnsaker?


#21

Malama sa for siden:

det tenkte jeg også, men antar hun mente kålrot og sånn? Jeg er heller ikke så glad i kålrot i, men familien synes det hører til...


#22

Heddamor sa for siden:

Ååå, nå fikk jeg lyst på småmat... De er gode de spannene der, kjøper det av og til når vi besøker mommo. Forøvrig lager vi bare jukselapskaus her hjemme; lapskausblanding + kjøttdeig/karbonadedeig. Greit nok.


#23

mamaria sa for siden:

Eh, jo, hjernedød i skriveøyeblikket. Jeg mente i grunnen kålrot/sellerirot.:o


#24

Erica sa for siden:

Jeg lager bare lapskaus av rester jeg. Når vi har hatt skikkelig stekmiddag med potet, grønnsaker, saus osv bruker jeg restene til lapskaus. Blander alt sammen, tilsetter evt litt mer av det jeg syns mangler, har i noen pølsebiter - og voila! - lapskaus.


#25

Harriet Vane sa for siden:

Ikke potet.

Jeg vil varmt anbefale å bruke økologisk gulrot og kålrot. Man merker STOR forskjell på bitterheten mellom sprøytet "vanlig" gulrot/kålrot og økologisk.

Vi lager brun lapskaus av rester, men da lager jeg bare brun saus og har alle restene oppi, ferdig.


#26

Slettet bruker sa for siden:

Hva er forresten potet? Siden det ikke er grønnsak? :gruble:


#27

Harriet Vane sa for siden:

Grønnsak er det, men det er en knoll. Ikke en rotgrønnsak. Andre knollgrønnsaker er jordskokk, sikori og sånn.


#28

Interference sa for siden:

Jeg koker saltkjøtt i noen timer, skummer av kraften og har så oppi grønnsaker kuttet i terninger den siste timen av koketiden.
(potet, gulrot, kålrot og sellerirot)
Hvis jeg har lite kjøtt slenger jeg i litt kjøttpølse mot slutten så den får trukket litt.
Og avslutter med purre og smaker til med pepper og eventuelt litt salt.
Så det går helt fint å koke kjøttet sammen med grønnsakene, bare la kjøttet koke noen timer først.

Lapskaus er så godt. :nam:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.