Vi har nachos som fast fredagsmiddag, ergo så spiser vi en sånn tacokrydder pose i uka (bruker Santa Maria sin). Jeg har jo blitt litt påvirket av alle som snakker om halvfabrikat og det å lage mest mulig fra bunnen av.
Har hørt noen som sier de lager tacokrydderet selv og mener det smaker bedre enn kjøpekrydder, men jeg sliter med den altså... er det virkelig tilfelle?
Og en liten avsporing... sånne krydderbokser (black boy osv..) med tørket urter, malt muskat osv.. er det ikke noe tilsetningstoffer i de da? Er det kun rene urter osv?
De fleste rene kryddere (ikke blandingskryddere) er nettopp det - rene. Tacokrydder har sukker og stivelse og mye rart i seg. Du kan titte på innholdsfortegnelsen og se hvilke krydder den faktisk inneholder, og så blande sjøl. Det kan hende at andre blandingsforhold smaker bedre. Og du kan eksperimentere med andre kryddere eller krydderurter i tillegg. Jeg liker f.eks mer cayennepepper, og vil gjerne ha finhakket hvitløk oppi kjøttdeigen også.
Jeg har brukt denne oppskriften, og synes den er bedre enn posekrydder blant annet fordi saltsmaken ikke blir så dominerende:
1/4 cup paprikapulver
1/4 cup spisskummen
1/4 cup oregano
1,5 ss cayennepepper (da ble den medium hot, for mild er det sikkert nok med 1 ss, for hot bør man sikkert ta 1 ss)
1/4 cup hvitløkspulver
1/4 cup tørket gressløk (her brukte de fleste andre oppskriftene løkpulver, det fikk jeg ikke tak i)
3 ss maldonsalt
1 ss allehånde
Bland alt godt sammen og ha på glass.
Brukt to store ss til 400 g karbonadedeig. Støt krydderblandingen i en morter like før bruk, og la krydderet steke med kjøttdeigen før du heller på 1,5 dl vann som du lar putre med noen minutter. Smaken utvikler seg etterhvert, så det er lurt å la kjøttblandingen få litt hviletid før servering, og så frese den opp igjen.
Stjeler denne oppskriften, og skal jammen gjøre et forsøk. Vi spiser taco ganske ofte, men jeg har alltid syntes at krydderet smaker for salt. Nå har jeg skyhøye forventninger her, etter at så mange har skrytt av hjemmelagd krydder! =)
Det som ofte overbeviser skeptikerne ( :knegg: ) er når de tilsetter spisskummen i krydderblandingen sin. Det lukter taco, og får blandingen til å ligne på den i pose. Prøv, prøv!
Jeg bruker en oppskrift som er nesten identisk med Fakse sin. Men der er det oregano isteden for gressløk, og ingen allehånde (også har jeg mer salt enn det står, for jeg er litt på saltkjøret. Men salt er lett å smake til etter hva man foretrekker selv).
Jeg syns ikke den på pose er særlig god, spesielt ikke den fra Santa Maria. Svensker er rett og slett ikke gode på taco. Den smaker bare salt og kjipt syns jeg. Når jeg lager selv dropper jeg som regel saltet i det hele tatt, og saltet heller til slutt mens jeg smaker til.
Jeg bruker en oppskrift som Irma har lagt ut her en gang, og den er kjempegod. Nå er ikke jeg av dem som klager over mye salt i halvfabrikata til daglig, men akkurat tacokrydderet på pose er nesten uspiselig for meg. Jeg blir ekstremt tørst resten av dagen. Den hjemmelagde blandinga er mye bedre.
Det er litt vanskelig å få Google til å finne ut for deg, siden alle krydderne har ulik egenvekt. Og jeg har ikke tenkt til å veie for å finne ut for deg. :knegg:
Vi bruker en del hjemmeblandet for å redusere på tilsetningsstoffer og salt ettersom Knerten har begynt å like taco, men jeg har ikek klart å få en blanding til å smake så godt som posene enda (de gule, old el paso, samta maria smaker... vel, enda verre enn mine ferdigblandinger) spisskummin lukter og smaker taco, men jeg får ikke helheten rett. Jeg innser dog at det meget mulig kan være fordi jeg ikke putter hvitløk i... jeg liker ikke hvitløk, og så en mulighet for å få taco uten hvitløk, men når alle andre sier hjemmelage er så mye bedre, og forskjellen stort sett ligger i hvitløken, så må jeg vel prøve da...
Må man ha paprikapulver i tacoblanding?
:har en som ikke tåler fruktose og tomat og paprika er værstingene for han så vi har ikke hatt taco eller nashos på leeenge:
Fikk en prikk om at mengde cayenne umulig kan stemme, men kan dessverre ikke hjelpe i forhold til det. Jeg hadde ikke cayenne i hus da jeg lagde denne, så jeg brukte noe uspesifisert hot krydderpulver som bestemor hadde med hjem fra en ferie en gang. Dessuten slumser jeg alltid med målene, så jeg husker ikke hvor mye jeg har brukt. Men det er jo ikke verre enn at man kan ha i litt lite også ha i mer om man synes det blir for svakt da :)
Er vel det at du har skrevet at det skal være 1 ss cayennepepper i mild blanding, og det samme i hot blanding... ;)
Har aldri tenkt på at det går an å lage eget tacokrydder. Godt mulig jeg må prøve dette! Syns krydderposene er gode jeg, eneste er at de er veldig salte...
Heimelaga er absolutt best ja, særlig på grunn av saltet!
Her er mi oppskrift:
5 ts paprika
4 ts kummin (spisskummin)
3 ts kvitløkspulver
ein dæsj oregano (knus det litt mellom fingrane)
salt og pepper
ha i chilipulver og/eller kajennepepper om du vil, men forsiktig!
Til taco brukar du 1 dl. pulver til 4-500 gr kjøttdeig. Er også godt på kyllingfilet og laks!
Jeg syns ikke tacokrydder er godt i utgangspunktet, så jeg pleier bare å krydre litt på slump med diverse krydder (paprika, kummin, chili eller kajennepepper) osv.
Jeg bruker
4 ts spisskumin
2-3ts salt (vel, jeg bruker usaltet kjøttdeig, til vanlig ville jeg redusert)
1 ts koriander
2 ts paprika
1 ts chilipulver
litt pepper
og litt cayenne etter smak
oppskriften tilsier også 1ts hvitløkspulver (men sier ikke noe om cayenne, den er det jeg som har valgt å tilsette) men det har jeg enn så lenge droppet. Siden jeg ikke egentlig liker hvitløk, men tror jeg må prøve litt, brukte peppermix i dag, den er det noe hvitløk i, og det var bedre enn til vanlig.
dette til en vanlig pakke kjøttdeig (altså, jeg bruker usaltet) og ca 1-1,5 dl vann.
Så mange gode ideer det er å fange opp her inne, har aldri tenkt over at man kan blande eget krydder. Mye jeg har fått lyst til å prøve her inne nå, gjenstår bare å sette i gang. Jeg har en lang vei å gå for å kalles særlig flink på kjøkkenet så jeg gleder meg nå til å prøve ut forskjellige ting jeg har fanget opp her inne. :)¨
Spisskumin har jeg aldri vært borti, får man kjøpt det på vanlig dagligvarebutikk?
Forskjell på ferdigposene ja, men hvilken man foretrekker er forskjellig.
Jeg synes santa maria er fæl, værre et mitt mest mislykkede hjemelagde forsøk. Men ingenting hjemmelaget har helt klart å matche old el paso, gårsdagens kom nært...
Tja, min bror hevder santamaria er bedre, så det er en smakssak. Billigmerkene på krydder er ikke prøvd. (på lefsene er de etter min mening lik, de smaker jo ikke noe likevel)
Når jeg ikke har hatt fått laget hjemmelaget fordi jeg f.eks ikke har gidda å skaffe alle ingrediensene bruker jeg Santa Maria sin økologiske tacokrydder, rett og slett fordi den ikke inneholder smaksforsterker og sånn tull som jeg helst vil unngå. Synes den er helt grei, men jeg liker uansett å bruke litt mindre enn en hel pakke fordi jeg synes det blir for salt.
Når jeg lager tacokrydder selv dropper jeg også salt i blandingen, og tilsetter heller det etter smak når jeg steker kjøttet.