Jeg bruker helst ikke halvfabrikat, mannen er mer liberal på det punktet. Tacosaus spiser mannen, ellers lager vi sauser og slikt selv. Jeg synes det smaker bedre - og ikke minst kan jeg da vite hva det inneholder.
Ungene elsker Toro tomatsuppe, så det går det en del av her. Ellers slumper man til med en Torosaus i ny og ne, men jeg foretrekker å lage dem fra bunnen av.
Jeg bor jo sammen med "herr halvfabrikata" i form av at han liker smaken på f.eks mexicansk gryte så godt - men jeg prøver å få lagd endel fra bunnen - men intensjon om å lage enda mer. Nå lager jeg iallefall gryteretter og pastasauser og pizzasauser på egen hånd. - Ja, og saus da...
Ja. Lasagne, alle sausæ unntatt kvit, alt til taco, tikka masala, bolognese frå Barilla, dei aller fleste supper og til og med pannekaker/vafler... Når det er sagt, ingenting er bedre enn skikkelig mat.
Siden jeg er ganske mye dårlig for tiden, så ble det forleden svelget en middels kamel mothårs og noen Toro-gryter ble innkjøpt.
Blant annet "amerikansk gryte". Hvor man skulle spare den tiden er mer enn jeg kan begripe? Man skal steke kjøttdeigen (5 minutter) ha i grytepulveret + vann og koke i minst 20 minutter. I tillegg smakte det melaktig og ett eller annet merkelig og jeg fikk vondt i hodet av det. Jeg lager en fullverdig middag på under halvtimen, altså.
Å lage en tomatisert gryte med ris (feks Uncle Bens grove ris eller byggris, den tar bare 10-15 minutter) ta mindre tid og inneholder hverken mel eller noe man får vondt i hodet av. I tillegg var jo den gryten dyrere enn en boks med hermetiske tomater, litt ris og mais. (salt, pepper, sukker, paprika var vel ca de krydderne som skulle oppi).
Ingen penger spart, ingen tid spart, jeg tror noen lurer noen.:skeptisk:
Jeg har satt foten ned for Toro, for jeg synes det smaker dritt og jeg orker ikke hodepinen, så nå er det frossen Findus og lignende det går i når jeg ikke greier å lage mat. Ergo kunne toåringen lage middag i går, hun rørte i gryten til det var tint. :knegg:
Det eneste av halvfabrikata her i huset er tacokrydder, samt bokser med tomater, kjøttboller, mais og sånn. Og frosne grønnsaker og bær.
Jeg har hverken torogryter, pyzzafyll eller woksaus i skapene mine, men det hender at vi kjøper tacosaus. Jeg liker ikke tanken på hva halvfabrikataprodukter tilfører meg og barna mine av drittstoffer, så jeg ligger stort sett unna sånt.
Det finnes noen gryteretter og sauseposer i våre skap ja - det betyr dog ikke at vi alltid gjør det på den måten! ;) Stort sett er det hermetikk som fyller hyllene, frossen frukt og grønt.
Jeg gjør som Nextlife. Hvis det er travelt, har jeg enten laget middagen på forhånd så det bare er å varme (feks en suppekjele som står klar i kjøleboden) eller en omelett. Eller vi tar noen skiver, og så spiser vi heller en bedre kveldsmat. Vi vet jo gjerne på forhånd hvilke dager som er travle.
Altså, dette er tåpelig sagt, synes jeg, og jeg lager mye hjemmelaget mat. Du snakker om halvfabrikta som om det var en bestemt ting. Jeg fatter ikke hvordan du kan generalisere på den måten.
Hva er tåpelig? Alle mine opplistede punkter?
De fleste punktene jeg listet opp er rent subjektive vurderinger. Jeg synes halvfabrikata smaker høgg, og jeg synes det er koselig å lage mat.
At rene råvarer er sunnere er selvfølgelig ingen eksakt vitenskap, men en kvalifisert gjettning utfra min kunnskap om matlaging og bearbeiding av råvarer.
Så vidt jeg kan huske fra en undersøkelse fra noen år tilbake er endel frossengrønnsaker på linje med friske når det gjelder nærings,- og vitamininnhold, men ellers har vel halvfabrikata tapt mye av næringsstoffene i tillegg til at det er tilsatt mer eller mindre usunne stoffer for konservering, farge, smak o.l.
Jeg er enig med deg at det er koselig å lage mat, at den sunneste maten lager man selv osv., men jeg skjønner ikke hvordan du kan påstå at all halvfabrikta smaker høgg, når halvfabrikta kan bety så mangt. Det er f.eks. stor forskjell på Toro tomatsuppe og Bjellands fiskeboller. For å komme med et eksempel.
Nesj, ikke så veldig mye halvfabrikata nei.
Syns det blir litt kjedelig jeg, siden det jo er et begrenset utvalg.
Spiste mer av det før, men har oppdaget at det faktisk ikke tar lengre tid å lage ting fra bunnen.
Et par sausposer har vi alltid i skuffen da, for det er et par jeg ikke kan, Bernaise feks.
Og så bruker vi halvfabrikata til tacoen.
Noe ja.
Feks tacosaus og krydder og av og til en gryterett.
Lasagne lager jeg selv. :stolt:
Også har vi frosne grønnsaker ofte. Og vi lager ikke fiskepinner og sånt selv.
Nå utgår alt av fisk og skalldyr her på grunn av allergi, men så vidt jeg kan huske er Bjellands fiskeboller en fullstendig finmost og salt variant, altså noe helt annet enn hjemmelagd fiskemat med naturlig smak av fisk og litt tekstur.
På stående fot kommer jeg ikke på noen halvfabrikata jeg synes er spesielt godt. Det som dominerer er homogene koniststenser og salt smak.
Det er min subjektive mening, så får jeg heller bare være tåpelig:D
Jeg er også tåpelig, og liker ikke halvfabrikata. :D Hver gang jeg forsøker, synes jeg det bare smaker salt og ekkelt. Vi prøvde for et par måneder siden å lage taco med vanlig tacopulver fra butikk, og det smakte bare salt og smaksforsterkere. Vi kan nok bruke en posesuppe eller noe sånt på hytta, men den store smaksopplevelsen mangler totalt.
Når det er sagt, finnes det enkelte pastaglass jeg kan ty til i nøden, og det samme med indisk. Men det er mer vomfyll enn mat. Når det gjelder fiskeboller og denslags, kjøper vi ferdig, men helst fra lokale produsenter.
Ellers er det meste latterlig enkelt å lage fra bunnen av, og krever knapt mer tid, så hvorfor gidde? Da velger jeg heller enklere løsninger på travle dager, som havregrøt, omelett eller pannekaker.
Snuppa nekter å spise varmmat i barnehagen, og man kan jo lure på hvorfor.
Da kan du starte med å tørke støv av lesebrillene med hjemmelagdmatfingrene dine, og dermed se at jeg ikke har sagt at du er tåpelig, men at det var tåpelig sagt. Stor forskjell.
Har begge deler. Hjelper ikke. :niks: Men jeg lager alltid brun/hvis saus, lapskaus, og veldig mange supper fra grunnen. :stolt: Likevel spiser vi halvfabrikata 3-4 ganger i uken.
Jeg var veldig flink fra grunnen av pre barn, men så gravis har vi brukt mer og mer Toro og ferdigkjøpte kjøttkaker og den slags svinere.
Nå, derimot, går eldstemann på en diett som skal være mest mulig ren mat, så nå lager jeg rubbel og bit fra bunnen av igjen. Det er en fin vane som jeg håper jeg klarer å holde på etter denne perioden er over også! :gomler hjemmemekka grove rundstykker:
Hos oss kan vi lage mat fra bunnen av. Men jeg innrømmer glatt at det kan bli litt mye administrering for meg når jeg er alene med barna. Får bare trene meg opp.
Vi har forøvrig oftere helfabrikata enn halvfabrikata. Har vi det travelt så lager vi ferdigmat heller enn halvfabrikat.
Jeg trener på å gjøre det i stadig mindre grad. Jeg synes det smaker for sterkt på en ubehagelig måte, og jo mindre jeg bruker det, jo mindre liker jeg det. Smaken altså.
:blond: Jeg er sikkert teit som spør, men er f.eks. seibiff definert som halvfabrikat?
Jeg prøver å fase ut pose-blomkålsuppe,
pasta di parma (må erstatte med noe som ligner, for barna elsker den) og pizza - det er de tre hurtigløsningene dersom dagen ble for travel.
Bruker nok noe halvfabrikata ja, det skal innrømmes. Eller - det er ikke noe å innrømme en gang.
Jeg er ikke spes. glad i å lage mat, så det kan hende jeg hadde lagt meg litt mer i bresjen om jeg faktisk hadde likt å lage mat ja.
Jeg lager mye lavkarbomat fra bunnen av, for der finnes det ikke noe alternativ, og familien spiser jo det samme som meg, bare med pasta, ris eller potet til.
Men Toro sniker seg inn med jevne mellomrom.
Ja bruker fortsatt noe,men mindre og mindre. Jeg prøver å lære meg å lage sauser og supper selv,og det har vørt ganske vellykket.Men det jeg fortsatt bruker er:
Dolmio pastasaus
Carbonarasaus
Woksaus
Tacokrydder og saus
Pannekakeblanding fra Regal (ok dette er litt flaut,men den er så god...:o)
Halvfabrikata/ferdigmat som vi bruker er bl.a.:
-Toro glutenfri brun saus og hvit saus (men lager det som oftest fra bunnen av, siden det smaker mye bedre)
-Dolmio tomatsaus til pasta
-Peppes pizza-saus til -eh- pizza (Langøre synes den er bestest av alt). Og peppes-kjøttboller.
-Fiskepinner. Fiskekaker.
-Tacokrydder og tacosaus (og tacoskjell).
-brød
-Uncle Bens sweet and sour
-thai-curry-paste
-av og til hakket hvitløk på glass. :latsabb:
-tikka masala fra Toro (skjønt, denne er det nok like lett å lage selv, må bare komme i gang med krydderblandingene og sånt).
Peppes ja - jeg laget pizza i helgen med alle peppesgreiene. Egenlaget bunn, peppessaus, ferdigrevet mozzarella fra pose, peppes pepperoni og kjøttdeig, paprika, tomat og oliven på toppen. Og eh ... peppes rømmedressing.
Vi lager alt fra grunnen av. Unntaket er barnaissesaus (som jeg ikke aner hvordan lages fra grunnen).
Vi har lært oss masse retter som lages fra grunnen på kort tid, for de travle dagene. For eks: Jeg har lagt ut en fantastisk fiskegryte her på FP. Lagd fra grunnen og ferdig på 20 minutter (husk at risen må settes på før man gjør resten). Den smaker masse og er sunn.
Bare et lite spørsmål: Hermetiske tomater regnes som å lage mat fra grunnen, gjør det ikke? Vi er storforbrukere av hermetiske tomater, nemlig.
Eh .... ja. Pizza er en egen sak. Den nye (grove) bunnen fra NÅ har jo gjort at det er superenkelt å lage pizza. Pizzasausen derimot lager jeg selv. Men jeg kjøper jo både revet ost (dog ordentlig ost; det er ikke ost alt som smelter) og ferdige peppeskjøttboller.
Eg har vel eit og anna liggande, men både store og små foretrekker heimalaga. Tacoting er som regel kjøpt, og kyllingsaus. Men no har til og med samboeren min begynt å laga mat frå botn av, og da er snadder. :)
Det finnes en del Toro-poser i dette hjemmet, men det er nok på tide med en gjennomgang for å luke ut det som er utgått på dato. Det er nok en hel del ...
Stroganoff-gryte og bearnaise er gjengangere sammen med Bretagne kyllingsaus. Nå har mann og barn lagt sin elsk på Dolmio sin lasagne, så da har den også ruslet inn i huset. Den er god (bedre enn Toro og Knorr i hvert fall), så den får bli til jeg orker å lage lasagne fra bunnen igjen.
Tja, bruker noen halvfabrikata men lager mye fra bunnen av.
Tacosaus (trodde den var uten tilsetningstoffer jeg?? )
Tacokrydder
Tomatsuppe (jeg klarer rett og slett ikke å lage god suppe fra bunnen av ..)
Woksaus - alle ingrediensene går fort ut på dato så det blir billigere sånn.. og bedre egentlig
Dolmio pastasaus, synes den er kjempegod!
Pizzafyll (sånn krydder pose), den er et must i pizzaen sammen med knuste tomater og økologisk tomatpurre.
Regnes tacoshell og tortillas som halvfabrikata? Sånt gidder jeg rett og slett ikke å lage selv.
Svært lite, stort sett bare saus som vi syns er kjedelig å lage selv. Bretagne kyllingsaus og sandefjordsmør-sausen er vi glad i. Gryter lager vi med tomatbokser eller kokosmelk, med mindre vi er på tur/hytte/telt. Da er den "pasta de parma" (?) enkel og god som varm kveldsmat.
Vi spiser lite halvfabrikata. Unntaket er den allerede omtalte tacosausen. I tillegg kjøper jeg ferdige fiskekaker. Jeg liker å vite hva jeg spiser, og ønsker å begrense saltinnholdet, smaksforsterkere og hva-har du i maten, særlig nå som lillemor skal begynne å spise middag med oss. Jeg er ikke særlig glad i toromat, og synes ofte det går like fort å lage ting fra bunnen av.
Men altså, nå snakker dere om forskjellige ting. Meksikansk gryte fra Toro er halvfabrikata, fiskekaker er helfabrikata. Det samme er tacosaus, ferdig lasagne og fiskeboller på boks. Og frosne bær er ingen av delene, bare bær som er frosset ned. :nemlig:
Noe. Men betydelig mindre enn tidligere, og strengt tatt ikke så ofte. Jeg er fortsatt ikke god til å lage sauser, så der må jeg ty til poser innimellom. For eksempel.
Bruker nok en del halvfabrikata i en travel hverdag,ja,innrømmer det :nemlig:
Men,jeg ble veldig overrasket over Toro sin Bolognesegryte,den smakte jo omtrent bare sukker :mumle: Fikk meg en vekker der,så får bare dra frem grytene og lage mer mat i helgene og fryse ned,tror jeg :nemlig:
Er den OK?? Jeg har bare smakt den fine og den synes jeg rett og slett var kjempevond.
Nå paibunn bruker vi, etter at vi oppdaget den har vi pai rett som det er.
Jeg bruker også halvfabrikata til en viss grad, men prøver å lage gryter osv uten, jeg er enig med mim - det går akkurat like fort og smaker mye bedre.
Jeg bruker:
Toro pizzabunnmiks - synes den smaker helt som hjemmelaget, og den er veldig lettkjevlet og trenger ikke heve. (= latskap)
Tacosaus. Mannen min eeeelsker chunky salsa, så han ville nok blitt litt betuttet om den var byttet ut med hjemmelaget salsa. Har laget uten taco spicemiks de siste gangene, men tror de andre savner den, så den kommer muligens tilbake igjen.
Ferdige kjøttboller og kjøttkaker, fiskeboller osv til hverdagsmiddager.
Jeg spiser ikke pulverisert mat i pose. :grøsser: Og så har jeg en tendens til å dømme de som gjør det. Jeg tenker at mange ikke gidder å lære seg helt basic, enkel krydring. Så de tror at Toro har funnet opp smaker, som ved magi. Og så tenker jeg at mange har misforstått og tror at et variert kosthold er Meksikansk gryte en dag, Italiensk en annen og Indisk en tredje. :rolleyes:
Jeg kan godt spise hermetiserte ting eller ting på glass. Og noe helfabrikata. :nemlig:
Du er jammen god til å lage tomatsuppe, mamma, sa snuppa for to minutter siden.
Jeg kastet et blikk bort på Toro-posen på benken og sa det som det var.
Jeg så det, sa venninna. Så sleiket de hver sin tallerken.
Men i går laget jeg min egen tomatsaus. Herre, så enkelt. Hermetiske tomater, olivenolje, finsnitta hvitløk, salt - og godt med persille til sist. Mmm.
Vi lever to liv. På hytta på fjellet, som ikke har veiforbindelse om vinteren, bare en lang og bratt bakke, der spises det en del halvfabrikat (toro), hermetikk og ting fra frysen, som vi kjører opp før snøen legger seg. Og overlever fint med det. Savner hytta! :hjerter:
Hjemme er det lite og ingenting halfabrikater. Dvs i høst har det røket med fire poser med Toro vaffler som jeg hadde med hjem fra Norge. Og så har vi en del dressinger (type watermelon balsamico), som det ikke ryker med nok av til at det er bryet verd å lage selv (dessuten er de økologiske. :glorie: ).
Vi spiser lite hermetikk og mye ferskt, og omtrent bare økologisk (all annen mat i USA er skummel! :nemlig: ). Frossen frukt går det en del med av, da vi har smootie daglig.
Innimellom blir det litt ferdigmat, om tiden er knapp. Men jeg er helt enig i at TORO og dets like ikke nødvendigvis går raskere, men det er jo fryktelig enkelt da.
Men her lages maten fra bunnen av i 99% av tilfellene. Og man kan feks lage uendelig mange gode supper og sauser om man har en vitamix: :hjerter: (Kitchen Aid, go fuck yourself!)
Det er det mest fantastiske redskapet i verden, og man kan til og med koke suppe i den, 5-6 minutter på full guffe, og suppen er rykende varm (man hiver selvfølgelig oppi det som ikke skal være babymost til slutt). Fortere går det ikke an å lage middag - og helt fra bunnen. Aner ikke om de er å få tak i i Norge, men jeg skal ha med min (og en transformer...) hjem til Norge. Fantastiske maskinen! :hjerter:
HELFABRIKATA! :realmad: Halvfabrikata må du gjøre noe med, evt. tilsette noe før du kan spise det. Helfabrikata kan du spise med en gang/varme det først.
Siden min mor var dronningen av halvfabrikata, har vel jeg overtatt tronen nå som hun er borte. Jeg har arvet min mors totale fravær av interesse for å lage mat what so ever - så her i heimen er det min kjære som står for maten, om den skal være god. :knegg:
Jada, innimellom så gjør jeg det. Både hel- og halvfabrikata. Men som regel ikke. Jeg planlegger aldri en halv-/helfabrikatamiddag, men det hender at det blir det likevel dersom jeg er trøtt, lat eller dersom mannen får lyst på noe i de baner. Men jeg spiser det ikke ofte nok til at jeg får dårlig samvittighet. Det er nok av andre matrelaterte issues å ha dårlig samvittighet for.
Her om dagen brukte jeg en pose med noe kyllingreier fra Toro som kom med et blad. Yngste lurte på om det kunne bli annen mat en taco av pulver. Det gledet et mammahjerte.
Det snakkes om mye forskjellig i tråden her ja, og jeg må si det utvises utrolig mange fordommer mot dem som benytter seg av Toro i ny og ne. At man bruker noe halvfabrikata, er sannelig ikke det samme som at man tror at man varierer når man har alle grytene til Toro på en og samme uke. De grytene er forøvrig noe av det dårligste som finnes av halvfabrikata, og det har vi nærmest aldri.
Men jeg bruker masse Torosauser og synes det er utmerket. Jeg kan lage hvit saus, men ingen andre sauser, og lever godt med det. Selv om jeg kan lage hvit, foretrekker jeg ofte å bruke hvit saus fra Toro også. Jeg bruker ferdig pizzasaus, og det hender vi bruker ferdig pastasaus. Innimellom har vi Toro lasagnen, men der er hjemmelagd mye bedre. Og tar ca 2 timer mer... Så derfor har vi sjelden lasagne egentlig.
Vi spiser de indiske, kinesiske greiene til Toro; de svarte pakkene, og liker dem kjempegodt. Jeg har lagt indisk fra bunnen av, så jeg har prøvd. Det var ikke verdt tidsbruken på en ganske vanlig tirsdag.
Jeg lager potetstappe fra grunnen av, men vi kjøper både fiskekaker, fiskepudding, kjøttkaker og karbonader, stort sett. Og så kjøper vi alle tacotingene.
Jeg har som mål at vi skal lage stadig flere retter fra grunnen av, men jeg har ingen tanker om eller mål om at Toro skal avskaffes i mitt hus.
Vi bruker litt halvfabrikata. Jeg syns Dolmio sausene er veldig gode, vel så gode som hjemmelaget og mye kjappere. Gryteretter fra toro er litt lala og veldig studentmat, men junior syns meksikansk gryte og pitabrød er snadder, så det hender vi har det. Ellers litt supper og sauser innimellom, om vi ikke gidder å lage fra bunnen.