Min sønn nærmer seg 7 mnd og elsker å få smake på maten vår, og er veldig glad i fisk. Så har jeg hørt at de ikke skal spise stekt mat, bare kokt, og her om dagen kokte jeg spaghetti og puttet hjemmelagde fiskekaker oppi for å koke også dem, men samboer poengterte underveis at fiskekakene stektes jo når de ble lagd. Vi løste det slik at jeg skrapte ut litt fra midten av kakene, men lurer nå på om jeg kan fortsette å gjøre det slik, eller..? Og et annet spørsmål; er ovnsbakt fisk (som laksefilet) greit?
Stekt mat får ofte en hard skorpe (særlig hos de som elsker å oversteke maten) og det er vanskelig å tygge og kan fort settes i halsen. Jeg ser ikke noe problem i å servere stekte fiskekaker så lenge det går greit å få det ned.
De er hjemmelagd med minimalt salt (om overhodet noe?), og mamma lagde dem uten melk :) Trodde det var noe med hvordan stekingen påvirker næringsinnholdet også, men dette er bare gjetning fra min side? Da tror jeg at vi trygt kan fortsette å gjøre det slik da, er jo foreløbig bare smaksprøver =)
Ahh, hjemmelagde ja, da blir det noe annte, så for meg sånne fiskekaker som kom ferdig stekt fra butikk jeg, og de inneholder jo ett og hitt og litt til.
Jeg trodde det med stekingen hadde med hva det gjør med overflaten, men jeg er ikke knallsikker altå. Husker ikke helt når han fikk noe som var stekt heller, det var vel smaksprøver av vår mat hvor vi tok innmaten i så fall, ikke stekeflatene.
(Han er fortsatt ikke stor fan av harde stekeflater/skroper denne pingla vår da. Vel og merke fikk han tenner sent, men nå er han to år og skal kunne klare det...)
Neida, har verdens beste mamma som ikke vet hva godt hun kan gjøre for barnebarna sine, være seg baking av allergivennlig/babyvennlig mat, eller bare gaver av alt for store proporsjoner =)
Vår utfordring for tiden er at han ikke virker til å like grøt. Noen råd? Vi har vel prøvd fem ulike typer (alle fra nestlé vel og merke) og har blandet med banan, kiwi, svisker og usukret syltetøy av ulik art..
Grøt gikk kun inn med sånn babyfruktmos fra butikken, i en periode. Sluttet totalt knapt året gammel, men da spiste han brød og middag, så det gikk jo greit.
Han spiser brød ja, og grønnsaker og bær, og middag (både på glass og hjemmelagd). Vi forsøker å gi ham noen skjeer med grøt hver dag, han er interessert i cirka seks-sju skjeer. Det bare føles som om "alle" andre spiser grøt og at dette er det beste, men vil han ikke, så vil han ikke.. =)
Jeg hadde også en diffus idé om det. Men kan ikke se at det er nevnt noen steder f.eks. på Helsedirektoratets side om introduksjon av fast føde. Der peker de bare på vanskeligheter med å tygge stekt mat sammenlignet med kokt mat.
Stekt mat (stekepannestekt. Stekovnstekt blir litt annet) krever gjerne mer magesyre for å brytes ned i hvertfall.
Det er sterk kost for magen. Men ovnsstekt fisk og slikt blir jo noe annet.
Vi har bestemt oss for dette ja, og både han og vi er fornøyd med å unngå noe som mest bare var pes uansett =) I går koste vi oss med ovnsbakt laks, og han momset og lagde "mmm"-lyder som bare det :D
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.