Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hage] Hvordan forbereder du til vinteren?

#1

Palmen sa for siden:

Sommeren er over, og noen av oss forbereder hagen til vinteren.

I dag har jeg røsket opp gamle blomster (og ugress) fra beddene, plantet tulipan og allium-løk og lagt på ny bark. I dagene som kommer skal jeg gjøre det samme i skråningen, og har tenkt å rake sammen løv for å legge rundt rota på epletreet.

Staudene samler jeg og setter inn på lagerrommet over garasjen. Bør jeg dekke de til tro?

I blomsterkassen utenfor kjøkkenvinduet skal jeg plante lyng, den holder seg jo fint lenge utover selv om det blir frost. Blomstene jeg har der nå har faktisk stått fint helt til nå som nattefrosten kom i forrige uke.

Hva skal du gjøre i hagen før vinteren kommer?


#2

Elise sa for siden:

Tja, ta inn trampolinematta, kanskje? :vetikke:


#3

star sa for siden:

Har tatt inn trampolina og satt bort utemøblene og mer har jeg ikke tenkt til å gjøre. Men nå eier jeg stort sett ikke hage og dessuten flytter vi snart.
Henger meg på for tips til neste år da vi virkelig har hage og noe helt sikkert må gjøres.


#4

kokosbolle sa for siden:

Hmm, kanskje man skal gjøre seg klare til vinter ja?

Tror jeg skal røske opp litt ugress, pakke sammen trampolina, rake løv. Her blir det ikke planta noen ting. Og selvsagt utemøbler.

Hvorfor skal man legge løv under epletreet? Gjelder det under kirsebær og plomme også mon tro?


#5

Palmen sa for siden:

I fjor var det ekstremkald vinter, som tok knekken på det ene epletreet vårt. (det andre tok elgen...) Om jeg hadde beskyttet røttene før snøfallet tror jeg den ikke hadde fryst ihjel?


#6

Marit K sa for siden:

Jeg har veldig lite jeg skal gjøre i hagen før vinteren. Staudene lar jeg visne ned og ligge i bedene (har ingen som jeg må ta opp), slik at de visne bladene kan gi ny næring til jorden, men jeg har satt ned 100 blomsterløk - i hovedsak narcisser og liljer, plantet en hekk, og klippet noen busker. I helgen snudde jeg litt på det som ligger i komposten, for å få inn litt mere luft, og kommende helg skal jeg prøve å rydde opp i hageredskapene og legge disse vekk for sesongen. Hagearbeid er ikke slit, det er rekreasjon, og jeg gleder meg allerede til neste hagesesong.


#7

Palmen sa for siden:

Hageredskapen min henger fint på kroker i garasjen. :stolt:

Hagearbeid er bare kos her også, MaritK. Jeg er bare fullstendig nybegynner, så det hender jeg ikke helt vet hva jeg skal gjøre. Kjøkkenhagen for neste år er allerede planlagt! :D


#8

Erica sa for siden:

Jeg leste her en dag at det var bortkastet å rake, at plenen har godt av løvet, så det tror jeg skal få ligge. Samme med staudene, de har visst godt av beskyttelsen av det døde rusket som ligger over dem, så det skal også få ligge. Jeg har et par urner som må tømmes, noen av pottene har jeg satt lyng i allerede. Mer tror jeg ikke jeg skal gjøre, gitt.


#9

mrc sa for siden:

Tror jeg senhøstes skal ha meg en ny tur opp i takrennene. Ble litt overflod i fra dem i vår, og var ganske ekkelt det som skulle plukkes ut derfra....


#10

Marit K sa for siden:

Jeg er også helt fersk i dette her, og skulle gjerne visst om det fantes en god kalender for hageåret, slik at man blir minnet på det som må gjøres i litt god tid i forveien. Det ser ut som vi er omtrent likt i løypa, for vi har også kjøkkenhagen klar til neste vår. Min bedre halvdel har snekret karmer til meg, som jeg kan plante i. Veldig enkle, men veldig fine også.
Har du tenkt på hva du vil ha i kjøkkenhagen?


#11

Marit K sa for siden:

Det du plukker ut derfra skal du bare legge rett i blomsterbedene har jeg lest, for det er allerede i ferd med å råtne opp, og vil gi næring til plantene dine.


#12

allium sa for siden:

Skal vi se... hagemøblene og trampolinen er tatt inn. Takrennene er renset. Store stauder er skåret ned. Jeg har også beskåret noen sibirlønn som begynte å henge vel mye over uteplassen. I kjøkkenhagen er alt unntatt urtene tatt opp. Urtene er stauder og overlever forhåpentligvis vinteren, de pleier det. Løk har jeg nok av. Jeg har kløyvet resten av veden.

Det som gjenstår er vel bare en runde med hagestøvsugeren når alt løvet har falt. Noen steder blir det så mye at det ville kvele gresset om jeg lot det ligge, og jeg vil også ha det vekk fra oppkjørselen.


#13

Pegasus sa for siden:

I kveld har vi fått veden i hus, tømt blomsterpotter for gamle blomster, og båret inn det meste av hagemøbler.

Og så har jeg fått kjøpt inn masse stearinlys. :)


#14

Kaprifol sa for siden:

Takrennerens, ta inn trampolina. Må fikse utelyset, det er helt mørkt rundt hele huset fordi detektoren som skal merke at det skumrer og mørkner ikke virker som den skal. Så får jeg se om jeg rekker å renske opp for døde stauder før det blir for gufsent ute til å gjøre noe som helst hagearbeid.

Støtte opp greiner og stammer som kan ta skade av mye snø?
Beskytte spesielt følsomme planter med løv og granbar. Har jeg hørt.


#15

Esme sa for siden:

Denne boken, Hagen gjennom året, er veldig bra synes jeg.

Jeg skal beskjære kirsebærtreet med det samme løvet har falt, rake rundt løv på kirsebærtre og epletre. Kutte hekken kraftig, ta ned hver tredje stamme sånn at det blir mer løvverk lenger ned. Ellers får alle staudeblader stå i fred.

Og så skal jeg test ute noe, skal legge løv i søppelsekker og stikke huller i dem i bunnen og sette dem på jordet, sånn at det blir finfin kompost, etter teorien i hvert fall. Helt uten løvetannsfrø og sånt, det blir spennende å se.


#16

Veronal sa for siden:

Vi tar inn trampolinen, sørger for at gresset ender opp halvhøyt, raker blader fra plenen og hiver over i bed (vil ha blader som isolasjon), fjerner utemøbler, beiser terrassen hvis vi rekker det, kuperer hekken hvis vi rekker det og planter ut tulipanløk og sånt.


#17

Bomull sa for siden:

Tok inn alle utemøbler mm. i helgen, samt kastet alle ettårige sommerblomster på hell. Har samlet rosene i krukker og skal sette de litt i le og renske litt i ulike bed. Men skikkelig rydd tar jeg ikke før til våren igjen, enkelte stauder mm. må få tid til å suge tilbake mye av kraften sin, jeg vil ikke luke vekk, kappe spireaen mm. før vi kommer mot mars/april igjen. Vi får se.

Mot våren skal i allefall den digre barlinden vi har i innkjørselen bort, bort, bort! :nemlig: Ja, og trampolinen må inn - den står fortsatt, men vi tar den til helgen. Hva gjør dere andre, demonterer helt?

Kanskje plante noen tulipaner og allium ja, hmmm ... :gruble:


#18

Mei sa for siden:

Jeg har plantet hundrevis av løk, bundet opp nye trær og dekket nederste del av stammen med musebeskyttelse. Jeg har tatt inn knoller som skal overvintres i plussgrader, og setter etterhvdrt potter med litt skjøre planter i garasje eller utebod. Hagemøblene er satt inn eller under presenning og gresset er klippet for siste gang. Løv som faller nå utover dekker jeg blomsterbed og trær med. Hekkene er også klippet og potter og arbeidsbord tatt inn. Vannet må også stenges snart. Ja, også har vi hengt opp mat til småfuglene, stablet ved og plantet lyng.

Jeg gleder meg til våren allerede!



#20

Corbeille sa for siden:

På listen vår står følgende

  • Høste grønnsakene som ikke allerede er høstet i kjøkkenhagen
  • Klippe plenen én siste gang
  • Vaske, olje og ta inn hagemøbler
  • Vaske og skrubbe grill
  • Ta inn trampolinematte o.l.
  • Vaske, olje og sette bort sykler
  • Sette bort andre sommerleker
  • Gå på brunsnegleeggjakt
  • Tømme blomsterpotter for sommerblomster

#21

Esme sa for siden:

Ikke glem å skifte olje på og rengjøre gressklipperen. Da holder den lengre.


#22

Mei sa for siden:

Skifte olje på gressklippeeren? :knegg: Vi kjører miljøvennlig manuell arvet sak. Skulle gjerne slipt den tror jeg, men det er kanskje ikke marked for slikt?


#23

kokosbolle sa for siden:

Vi har elektrisk klipper og passer på at den er tømt for gress og lagrer den tørt.


#24

Kanina sa for siden:

I min "hage" blomstrer det fortsatt livlig, så jeg lar høsten gå sin gang der til alt har visnet hen. Regner med at jeg lar blader og sånt ligge til våren, så ser jeg hvilke stauder som står hvor.


#25

Mei sa for siden:

De fleste bladene råtner vel under snøen Kanina? Har du ikke laget deg et hagekart? :skuffet:


#26

Kanina sa for siden:

Joda, jeg har planer om det også. Jeg husker bare fra i fjor, at det sto en del kvaster igjen her og der. Og at det råtner er jo bare bra for neste generajson av bedet.


#27

Mei sa for siden:

Jeg lar nok også de siste råtner, men for at det skal se pent ut underveis stusser og fjerner jeg litt.


#28

Kanina sa for siden:

Ja, nå som jeg har blitt så hage- (edit: bed-)gal, er det ikke umulig at jeg også kommer til å fikse litt underveis. Foreløpig er det bare hostaene som har falt til jorden her.


#29

ItsOnlyMe sa for siden:

Ta inn trampoline, prøve å finne ut hva jeg gjør med clematisen som har viklet seg langt oppover veggen med grønne skudd enda, og som forstatt står i potten sin.... Rydde i sandkassen...
Hagemøblene er alt i hus,og sommerblomster borte. Lyng har komt i frost-sikre krukker ilagmed grønne busker.

Er det en grei årstid nå å legge duk og bark? Har et grønt område med ugress som ikke skal vere der! Tenkte å få det bort, dekke til, og plante.


#30

Ru sa for siden:

Takrennene er renset, det gjorde mannen i går (ikke ti ville hester ville fått meg opp i stigen ...). Utemøblene er stablet sammen og satt under presenning, materialene som lå og slang er kjørt på dyngen, så nå mangler bare at vi får orden på haugen med hageavfall.
Skal lage en midlertidig komposthaug nederst i hagen, der er det bare urskog likevel.
I tillegg må jeg ta en runde i hagen og rive opp bringebær, men jeg fatter ikke når jeg skal få tid.


#31

Minty sa for siden:

  • Rengjøre grill og sette inn i boden
  • Vaske hagemøblene og sette inn i boden
  • Tømme potter, vaske og sette inn i boden (aner et mønster her...)
  • Kutte ned hele rosebusken; den fikk nesten ingen roser i år noe jeg tror er pga den knallstrenge vinteren i fjor. Den skal få vokse opp fra rota igjen.
  • Sette ned tulipan-, påskelilje- og krokusløker
  • Fjerne visne stauder
  • Rense takrenna på boden

#32

gajamor sa for siden:

I dag har husbonden vært på taket; renset takrenner og skiftet ut ødelagte takstein. Jeg har lagt duk og stein i ei skråning, og samtidig fått fjernet stein fra det som skal bli neste års potetåker. Hagen her er et "gå sakte"-prosjekt, så sant det blir litt bedre år for år så er jeg fornøyd. Jeg er litt usikker på om årets potetåker skal bli plen neste år, eller om vi skal satse på to potetområder.

Det var vel noe løk i den skråninga jeg la duk i, men det får bare være. 2 uker med krokus var ikke verdt 4 måneder med ugrass. Jeg har laget til et lite bed hvor jeg samlet de fleste enfrøbladete; orkideer, liljer, påskeliljer og tulipaner. Men det store løkprosjektet ser jeg for meg blir i 2012 eller 2013. Det er veldig mye annet som må på plass først.

Snøen er rett rundt hjørnet, så jeg har støttet opp plommetreet, og satt klart støttene til den store trepeonen. De andre må bare klare seg som best de kan. Det er litt "survival of the fittest" i denne hagen her.

Jeg har en staudepeon og ei lita hvitblomstret busk som skal flyttes. Det er nattefrost nå, så det er kanskje best å vente med det til høsten?


#33

GinaK sa for siden:

*Vi har ryddet vekk hagemøbler og gressklipper.
*Har høstet inn ringblomst-frø og blomkarse-frø.
*Har laget et nytt bed i år og har plantet Allium og lilla tulipaner. Gleder meg til våren for å se resultatet i mai. :D
*HAr klippet buskroser og luket opp ringblomster og blomkarse og kastet sommerblomstene.
*HAr plantet stemorsblomster som høstblomster i år i krukker ved trappen og døren, og de står forstatt fint. :)
*Må demontere trampolinen og pakke den bort.
*Har tre store blomsterurner med kulethuja som skal settes under tak nå ila. oktober så de ikke fryser ila. vinteren. HAr lagt det inn på mobilkalenderen så jeg ikke glemmer det.
Når dette er gjort er vel alt i boks for kulde og snø.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.