Denne vegetarretten improviserte jeg igår, og anbefaler den sterkt! Selv min kresne 3åring likte den! :)
-finhakk 10 sjampignon, fres dem i en panne med smør og pepper (ikke salt)
-lag hvit jevning av 2 ss smør, 4 ss mel og en halv liter melk. Tilsett to glass med ferdig tomatbasert pastasaus (tilsammen 1 liter saus), ja du leser riktig! - 2 stk hele feddfrie hvitløk (mos dem først) + rikelig med basilikum, varm opp under omrøring, kok opp, tilsett deretter soppen.
-smør en form og tilsett en pakke makaroni (ikke kok dem først). Riv en hel ost, bland inn halvparten av den sammen med makaronien. Tilsett den kokende sausen over makaronien / osten og bland godt. Dryss over den øvrige osten.
-la stå ca 25 min på 200 grader.
Resultatet? Minner veldig om en god lasagne. Det at man ikke koker opp makaronien på forhånd gjør at den får god konsistens og suger til seg sausen. Det igjen gjør at man slipper å sette til djevelskap som egg i sausen, som man pleier å gjøre i gratenger. xtrabonus: mindre opvask. Neste gang prøver jeg det samme, og tilsetter / steker karbonadedeig (IKKE kjøttdeig. Enorm forskjell! :))
Pose-hvitsaus smaker vel noenlunde det samme, men det er jo ingen forskjell på å lage det fra bunnen eller fra pose. Fremgangsmåten er jo omtrent lik, og så slipper man alt det ekstra rælet i posene. skjønnerikkepoengetmedhvitsauspåpose
Her må jeg si meg enig. Jeg bruker poser av og til jeg altså - mindre og mindre riktignok, men skjønner godt at noen tyr til det. MEN når det gjelder hvit saus er det null og niks grunn til det, det er akkurat like lett å lage det uten pose. Framgangsmåten er sånn bortimot lik. Cluet er å kjøpe en god kasserolle med nonstick-belegg. Da brenner det seg ikke, noe det lett kan gjøre i en vanlig stålkasserolle.
Jeg her mer og mer sansen for rene smaker - ikke for mye oppi på en gang. Spesielt når det gjelder italiensk. Tomat, hvitløk, basilikum, ost, pasta, sopp, salt, pepper, evt karbonadedeig - thats it. Men gode råvarer er et must.
Hjemmelaget jevning smaker bedre enn posejevning. Jeg trår til og bruker Kvitseid smør og speltmel for ekstra smak og metthetsfølelse. For å ta prosessen kort: smelt smøret på medium varm, rør inn melet. Hell i melk og kok opp under konstant omrøring.
Så da var det bare forutintatthet som gjorde at jeg syntes verdens beste fiskeboller fra Vesterålens smakte hoppetau da de fikk selskap av posehvitsaus? :gruble:
Eller kanskje det er min saus som smaker så vanvittig godt, siden jeg ikke akkurat sparer på smøret. :hehehe:
Slipper man ikke unna med litt mindre røring om man bruker hvitsaus fra pose? 10 min med småkoking og røring for å koke ut melsmak er leeeehennge, og da blir det sjeldent laget hvitsausmiddag her i huset.
Edit: ser at mkj foreslår god kjele med non-stick. Det er notert.
Smelt en klatt smør i bunnen av gryta først, og dryss en tynt lag salt over. Det er med på å hindre fastbrenning. Kan prøves iallefall. Jeg synes det funker, - både når jeg lager saus og grøt feks.
Nå har vi laget gratengen: Det gikk som dette....
Nederste laget av macaronien ble hard. Øverste laget sånn nesten mykt.. Virket som om sausen ikke trakk nok nedi. Muligens den skulle vert tynnere?mer saus? Brukte karbonadedeig, hakket purre og -gullerot i sausen, i tillegg til det som HI anbefalte. ( ikke sopp).
Sausen vart god, så nå har vi spist "fyllet" til middag, med baguetter til :knegg:
Tviler på om jeg gidder å lage det igjen.... Får se på det ;)
Blandet du makaronien med sausen eller helte du bare sausen over, Veravera?
Jeg er spent!!
I ovnen står det en grateng inspirert av den i HI, men litt egenkomponert da jeg hadde blingset i kjøkkenskapet og slett ikke hadde to glass med ferdig pastasaus. Dette oppdaget jeg sekundet etter at jeg, to unger og hun var kommet inn døra og hadde kledd av oss, så jeg endte opp med tomatbasert spaghettisaus på pose (OMSORGSSVIKT!!! alert) ... Jeg har i tillegg tilsatt finhakket gulrot og biter av røkt middagspølse. Dette blir spennende, om 10 minutter er middagen klar - så kommer dommen! ;)
Ja, det står i oppskriften at du skal helle sausen over og blande godt med makaronien! ;) Så der har du nok forklaringen på hvorfor noe ikke ble like godt dekket av saus og dertil hardt.
Akkurat det tenkte jeg også :humre:, men jeg synes nå ikke akkurat det ble som en god lasagne jeg da - det er en annen smak, definitivt.
Gratengen er ferdig og fortært - det slo godt an hos ungene og jeg synes ikke det var værst selv heller. Ganske godt faktisk, men jeg foretrekker nok karbonadedeig fremfor kjøttpølse, som er ungenes favoritt. Bøllen spurte om å få mer :what:, og det er ganske utrolig, for vi pleier å slite for å komme gjennom en halv førsteporsjon ...:rolleyes:
Jeg synes det er mer styr å lage lasagne, ihvertfall hvis jeg skal gjøre det skikkelig. Flere gryter, mer oppvask, lagvis etc. Denne oppskriften er enklere.
Riktig at sausen trekker inn i makaronien, derfor er det viktig å ha nok saus og blande den godt inn i makaronien og osten.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.