mocci sa for siden:
Jeg har enda ikke barn selv men reagerte litt på denne artikkelen i Stavanger Aftenblad hvor ernæringsfysiolog uttaler blant annet at det er bedre å la barna gå uten mat enn å gi dem ferdigmat.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
mocci sa for siden:
Jeg har enda ikke barn selv men reagerte litt på denne artikkelen i Stavanger Aftenblad hvor ernæringsfysiolog uttaler blant annet at det er bedre å la barna gå uten mat enn å gi dem ferdigmat.
Slettet bruker sa for siden:
Det er bedre å ikke gi mat enn å gi ferdigmat?
:grineler:
Nå er det da virkelig høysesong i avisene for smartinger om matinger?
Tallulah sa for siden:
Det er jo idiotisk å si at barn bør sulte, men det hun tydeligvis egentlig mener er at det er sunnere meg grovbrød med pålegg, enn posesuppe. Hun kunne med hell formulert seg anderledes.
Teflona sa for siden:
Jeg leste det sånn at hun mente at det var bedre å gi brød med pålegg i stedet for ferdigmat til middag.
Slettet bruker sa for siden:
Jupp. Hun har jo ikke feil engang - det bare ble så festlig tabloid at det ble vanskelig å bøye seg i støvet for ekspertisen.
Blondie sa for siden:
Kjære.
Jeg er en av dem som er ganske streng med hva barna får i seg, men det er for å gi dem et godt utgangspunkt og sunne holdninger i forhold til dette. At ferdigmat er gift er jeg dog ikke med på, selv om jeg selv er en av dem som prøver å begrense inntaket.
Dronningen sa for siden:
Vi spiser posesuppe og hjemmelagde grove pannekaker. Vi er altså halvsviktende.
Teofelia sa for siden:
Jeg synes hun skyter aldeles skivebom, ut i fra ideen om å ikke gjøre det beste til det godes fiende.
Hun legger lista så skyhøyt at jeg tror mange faller av før de i det hele tatt prøver. Å hevde at det er skadelig å servere posesuppe, og få det til å høres ut som det er skadelig uansett hvor sjelden det forekommer, synes jeg blir helt absurd. Selvsagt er det ikke sunt med et kosthold basert hovedsaklig på posesuppe, men som en nødløsning eller en gang i ny og ne fungerer det helt greit.
Det hadde vært mye lettere å ta henne seriøst, og hun hadde ganske sikkert fått med seg et bredere lag av befolkningen, om hun hadde snakket om verdien av å øke mengden hjemmelaget mat i forhold til det man spiser til daglig. Hadde hun for eksempel oppfordret til å lage mat fra bunnen av to ganger mer i uka enn man gjør i dag, hadde det vært noe som hørtes ut som er overkommelig mål for de fleste, og man hadde fått en super helsegevinst av det. I tillegg til at folk som lager mat fra bunnen av to ganger i uka gjerne finner ut hvor mye lettere det er enn de trodde, og sjansen er stor for at de på sikt øker frekvensen.
Å messe om at man heller kan gi ungene brød enn posesuppe, og antyde at alle former for ferdigmat er FY, er å preke for meningheten. Alle ferdigmathaterne nikker og smiler og er veldig enige, men det er tvilsomt om storforbrukerne av ferdigmat lar ser inspirere til noe endret kosthold. Det blir rett og slett et for stort steg å se for seg at man skal ta. Tror jeg.
Tjorven sa for siden:
Når man leser artikkelen så sier hun rett ut at det er bedre å ikke gi mat enn ferdigmat, men i samme setning (eller setningen etter) at det er bedre å gi grovt brød med godt pålegg. Så helt konsekvent er hun ikke.
Jeg lager mat fra grunnen hver dag, men hvis det er noe speisielt en sjelden gang i blant blir det ikke brød til middag. Stakkars ungene spiser jo brød 4 ganger om dagen allerede. Da får de fiskepinner og (fullkorns)makaroni. De elsker fiskepinner med makaroni. Det er slett ikke omsorgssvikt.
Kaller du meg en dårlig mor, eller?
Slettet bruker sa for siden:
:niks:
Kaller deg Tjorven, jeg. :nemlig:
Lilith sa for siden:
I går fikk ungene Spaghetti a la Capri på boks, og gaflet det innpå til høylytt nytelse. :dårlig skikket til å være mor: :tøff:
Vi hadde ikke dårlig tid en gang, jeg bare tenkte at det var lenge siden sist og at det hadde vært snadderdeilig å slippe å lage gjennomtenkt og sunn middag for en gangs skyld.:cool:
Blondie sa for siden:
Å diskutere denne artikkelen blir jo KJ all over again. Grunntankegangen er helt sikkert både god og gjennomtenkt, men så overskygges det av forsøk på slående spissformuleringer. Da blir det bare patetisk. Jeg er forøvrig helt enig med Teo, dette fremmedgjør budskapet.
Teofelia sa for siden:
Jeg vil mye heller gi ungene (og meg selv) Toro tomatsuppe enn brød de gangene vi har det travelt. Ikke fordi jeg ikke kjøper argumentet om at brød er sunnere, men fordi 1) vi liker å spise varm middag, og 2) et brødmåltid gir ikke på langt nær den samme familiekosen som vi har når vi spiser middag sammen. For meg er hyggen, nærheten, samtalene rundt bordet en minst like viktig del av middagen som det ernæringsmessige.
Vi spiser dessuten så sunt og så "fra grunnen" av til hverdags at ingen skal få meg til å tro at det spiller noen rolle for helsa de gangene vi har posesuppe eller pølser i brød.
Filifjonka sa for siden:
Ja, det sierseg jo selv: En uke helt uten mat eller en uke med ferdigmat; klart at det første er å foretrekke. :knegg: Dette var så klønete at jeg gidder ikke irritere meg engang. (Og jeg lager nesten all mat fra bunnen og har gjort det i alle år, så jeg er ingen stor forkjemper for Toro sånn i utgangspunktet).
Bomull sa for siden:
Omsorgssvikt faktisk ... :what:
Teofelia sa for siden:
Definitivt. Og hvis ungene ikke har undertøy av ubehandlet ull, kan de like gjerne leke i snøen nakne. :nemlig:Luftslottet sa for siden:
Det er jammen rart at jeg overlevde oppveksten og attpåtil greide å utvikle meg normalt, som i stor grad er flasket opp på Toro, fiskepinner og kneipp meed Nugatti. :barn av åttitallet:
Enig med Teo, hun hadde tjent på en annen vinkling av budskapet sitt, som jeg jo ikke nødvendigvis er uenig i. Men samtidig; hadde hun formidlet et nyansert budskap, hadde hun neppe nådd frem i mediene.
apan sa for siden:
Enig. Men nok en gang mener jeg at man ser resultatet av at det er lett å uttale seg om et spesifikt område når man overhode ikke tar andre faktorer med i betraktning.
Esme sa for siden:
Jeg synes det at "ikke spis det bestemoren din ikke ville gjenkjent som mat" var litt morsomt jeg da. Det betyr at jeg må slutte å spise sushi, snegler, ryper, kylling (jepp, på en del gårder i Trøndelag er fugl ikke bra mat og de spiste det ikke), tofu, bønnespirer etc.
emm sa for siden:
:knegg:
Tallulah sa for siden:
:nemlig:
Jeg syns uttalelsen hennes lyser "la dem spise kake" lang vei.
safran sa for siden:
Ja, jeg tipper det var dårlig formulert. Og jeg kan være enig i at grovt brød med sunt pålegg er en bedre middag enn posesuppe.
Luftslottet sa for siden:
Mens sirup og spekk på loff, det er helt greit. :knegg:
Divine sa for siden:
Ah, interessant. Mormor nektet nemlig å spise kylling, men jeg tenkte aldri over at dette kunne være årsaken.
Slettet bruker sa for siden:
Mens jeg for min del ikke kunne spist gluten. :skeptisk:
mkj sa for siden:
Jeg tror også at dette virker mot sin hensikt.
Det må være bedre å motivere/opplyse om hvor lett det er å lage sunn og barnevennlig mat enn å henge ut posesuppa som søppel.
Alle kommer ikke til å lage mat fra grunnen hver eneste dag, sånn er det bare, men om alle kunne gått litt i riktig retning, spist litt mer grønt, litt mer fiber, lært å lage god mat hjemme litt etter litt, så ville det være mye bedre enn å rett og slett slutte med middag og bare servere brødskiver.
Det hender vi bare spiser brødskiver, en gang annenhver uke eller noe sånt, har ikke noe problem med det. Men skal en gjøre det for ofte så undergraver en middagens rolle på en måte.
Polyanna sa for siden:
Jepp, og pizza og sterke krydder og ganske mange typer fisk. :knegg: (Bestemor spiste heller ikke fugl, forresten. Det var "umat")
Storm sa for siden:
Men er hun Vea klinisk ernæringsfysiolog da?
Skremmern sa for siden:
I min verden er brødskive så langt i fra middag man kan komme.
Niobe sa for siden:
Generelt sett synes jeg Margit Vea har gode innlegg i kostholdsdebatter. Jeg synes det er trist at veldig mange foreldre ikke våger å lage mat til babyene sine selv, i den tro at industrien gjør det så mye bedre.
Men her har hun nok formulert seg dårlig eller blitt feilsitert, for det virker som det hun prøver å si er "det er bedre å ikke gi middagsmat, enn å posemiddagsmat", siden hun i neste setning sier at grovbrød med pålegg er bedre. Det er det helt sikkert, men jeg tror ikke en familie med greit kosthold tar skade av en posesuppe.
Men jeg kjenner faktisk familier som omtrent ikke spiser mat laget fra bunn. De ble litt vantro over hjemmelaget tomatsuppe, sånn "hva, går det an å lage?" Så jeg skjønner hva hun mener.
safran sa for siden:
Greit nok, men poenget var jo næringsinnholdet. Og lager du en skive grovt brød med eggerøre, røkelaks og agurk, så er det sånn circa en million ganger bedre enn posesuppe ernæringsmessig.Slettet bruker sa for siden:
Og pælmer du brødskiva og tar på mere grønnsaker så er det lavkarbogodkjent også.
safran sa for siden:
:nemlig:
Lykken sa for siden:
Hah, inspirert av denne tråden har jeg laget tomatsuppe fra bunn for første gang idag! Den ble ganske god, svært enkel oppskrift, nesten gang blir det en med litt mer oppi. Det skal sies at vi ikke har hatt posesuppe tomat så veldig ofte akkurat, så jeg føler meg ikke så truffet.
Katta sa for siden:
Å bruke omsorgssvikt som begrep her selv om det dreier seg om en tabloid spissformulering blir patetisk. Da kan man ikke ha sett så mange tilfeller av virkelig omsorgssvikt. Og så blir jeg litt trist når fokuset rundt måltidet blir utelukkende på ernæringsverdi. Posesuppemiddag kan ha kvaliteter som brødskivemiddag ikke har. Hun har absolutt et poeng, det kommer bare så feil ut når det blir spissformulert på den måten.
Teofelia sa for siden:
Jeg er veldig enig. Det er klart det er omsorgssvikt å ikke gi et barn tilstrekkelig mat eller mat det går an å vokse opp på, men selv om man utelukkende baserer seg på ferdigmiddager synes jeg det er latterlig å snakke om omsorgssvikt, hvis alt annet er på stell. Det går fint an å vokse opp og ha en bra barndom om ikke middagskostholdet er helt optimalt.For øvrig ville jeg vært mye mer skeptisk til å servere brødskive til middag annen hver dag enn å servere ferdigmat.
Og vi bruker ikke mye ferdigmat, så det er ikke et fordekt behov for selvrettferdiggjøring som taler her.
kie sa for siden:
Margit Vea:
(Min utheving)Kari Jaquesson:
[img]http://www.foreldreportalen.no/forum/attachment.php?attachmentid=33986&stc=1&d=1287076303[/img]
Nå venter jeg bare på en heftig tv-debatt mellom Margit Vea og KJ om Kari Jaquessons bok "Ketsjup er ålreit".
Niobe sa for siden:
Utsagnet "dårlig mat er omsorgssvikt" er jo forsåvidt ikke galt. Det finnes jo mat som er så dårlig at det er omsorgssvikt. Jeg jobbet i en barnehage der et barn stadig kom med tørre pølsebrød eller muggen loff i matboksen. Men det blir noe helt annet enn det hun snakker om. Men alternativet til å mene at ferdigmat er omsorgssvikt er jo ikke å mene at ferdigmat er bra. Det finnes jo et sted der i mellom.
safran sa for siden:
Niobe sa det. Med mindre barnet vokser opp på kun junk, for eksempel.
kie sa for siden:
En av disse dagene har jeg planer om å lage tomatsuppe fra pose med ekstra greier oppi. (Fullkornsmacaroni m.m.) Servert med hjemmebakt speltbrød eller rundstykker. Og denne omsorgssvikten har jeg tenkt å servere på et bord med en stor mugge isvann og levende lys mens vi småprater om hvordan alles dag har vært.
Sånn. Ring barnevernet!
safran sa for siden:
Håkkei. Hvilken bydel bor du i, kie? :glis:
kie sa for siden:
gulp
Katta sa for siden:
Jupp. Budskapet hennes er jo slett ikke på bærtur, men det kommer veldig feil frem når det blir så tabloid. Men jeg blir litt matt når man drar omsorgssviktkortet. For når man har med dårlig omsorg å gjøre er det veldig langt frem til å kreve at de bytter ut toro med hjemmelaget.
Niobe sa for siden:
Ja, ring barnevernet. La oss alle spise posesuppe i morgen, i ren protest mot denne galskapen! La oss vise at vi ikke lar oss belære! Vi skal gudbedremeg spise posemat resten av vårt liv, hvis det skal være på dette viset!
:highfive:
Katta sa for siden:
:knegg:
safran sa for siden:
Niobe, da. :hehehe:
kie sa for siden:
Jeg skulle ønske at noen som ønsker blest om sin nye bok eller sin nye trimvideo kunne kommet på en mer intelligent måte å få gratis-pr, jeg. Jeg merker at det rykker litt i boikott-nerven her når stuntene blir så åpenbart dumme.
kie sa for siden:
:hehehe:
Forøvrig: Jeg lar meg ikke belære av idiotutsagn. Det vil ikke si at jeg ikke lar meg belære i det hele tatt. Men om jeg har mer tiltro til folk som sier smarte ting enn de som roper omsorgssvikt over halvfabrikata og mener man heller bør la barna gå uten mat? Definitivt.
Posesuppen ville nok kommet på bordet uavhengig av Vea-damens utspill, for øvrig.
Ellers synes jeg det er litt betenkelig med utvanning av begrepet omsorgssvikt.
Slettet bruker sa for siden:
Nei, vet du det syns jeg faktisk blir å overreagere. :overlegen:
Filifjonka sa for siden:
Ja, det ser jeg på som voksenmishandling. Barn kan jo tenkes å faktisk like posesuppen.
emm sa for siden:
Kan godt ta med meg ungene og joine dere jeg altså. :jupp:
Niobe sa for siden:
Fra bloggen til Margit Vea:
Nip sa for siden:
Det synes jeg også. Jeg prøver litt iherdig å ikke servere brød så mye som vi gjør, fordi det lett blir det til frokost, lunsj, lunsj på SFO og kvelds. Så å skulle spise det til middag blir uaktuelt. Nå er det sjelden jeg bruker posesupper, da det tar like kort til å lage f.eks ertesuppe, men jeg bruker fortsatt tandoori posene, jeg ikke har funnet en bra oppskrift på det selv enda. Pølser lager jeg heller aldri, men bruker noe halvfabrikat fortsatt.
At det er gift er vel å dra den litt langt. det finnes jo mange som ikke spiser noe annet enn ferdigmat/halvfabrikat, så at man ikke skal kunne benytte seg av det i det hele tatt.
Synd avisene legger det frem så anderledes enn hva som egentlig burde kommet frem. Det er vel ingen som mener det er omsorgsvikt å servere litt posemat, det er vel omfanget som kan gjøre utslaget.
Ru sa for siden:
Niks. Hun er lærer. Riktignok i ernæring, helse og miljøfag, men det er ikke godt nok til at hennes meninger teller noe særlig i min bok. :niks:
Milfrid sa for siden:
Skavise.... I går laget jeg middag fra bunnen av. Gryterett i slow cookeren min. Den ble rett og slett ikke god, :what: så det ble brødskiver på hele gjengen. :knegg: Og i dag hadde jeg store planer om å ta familien med ut på italiensk (jeg er midt i eksamenslesing, har ikke tid til verken hurtigmat eller mat fra bunnen av egentlig, gårsdagen var et unntak), men så mailer mannen meg og sier at han ikke kommer hjem fordi han skal ut og ta en drink med ei foretningsforbindelse, så da ble det FERDIGpizza på ungene i stedet, gitt. Ring barnevernet!!!
:knegg:
Ellers flirer jeg litt av tråden, det er det pigede ikke så lenge siden det var en tråd om hvor forferdelig usunt halvfabrikatere er, og hvor lett det er å lage noe fra skrætsj i stedet.
Men liker vi å høre det fra en ussel faglærer i ernæring? :skeptisk:
Pelle sa for siden:
Jaja, som FPs eneste jevnlige bruker av ferdigmat (tydeligvis, siden alle her virker å være flinke til å lage mye fra bunnen), så er vel jeg en av de som faktisk driver med omsorgssvikt, jeg da. Har vel blitt utsatt for det samme i oppveksten. Må ha gitt meg så store traumer at jeg rett og slett har fortrengt det.
Jeje. Har vel sett barn som har det verre en vår sønn, men men. Selv har jeg det bra med fine blodverdier (som sjekkes jevnlig pga andre ting), emn håkkei. Hjemmelaget er bedre enn ferdigmat, jeg er helt enig. Men omsorgssvikt...?!
kie sa for siden:
Jeg synes det blir et hån mot unger som lever under reell omsorgssvikt, jeg. Å dra frem familier der torosuppa kommer på bordet nå og da, ungene får et varmt måltid og går mette til sengs, og påstå at det er omsorgssvikt er rett og slett en fornærmelse.
Jeg er ikke så fan av å sammenligne til vanlig, men ærlig talt. Jeg tar meg i å lure på hvordan slike påstander må være å lese for de som har kjent/kjenner reell omsorgssvikt på kroppen.
Teofelia sa for siden:
Jeg er veldig enig, kie. Jeg lurer på om det bunner i at slike matlagings- og kostholdsfantaster genuint tror (sånn helt innerst inne) at folk som bruker mye ferdigmat ikke bryr seg om å gi barna sine det beste? At de rett og slett gir litt blaffen i ungene?
kie sa for siden:
Det ville i såfall ikke være første gang fantaster tillegger andre urimelige motiver for å handle slik de gjør.
For de som dealer med reell omsorgssvikt tror jeg det er et poeng at barna får mat til omtrent samme tid hver dag, at hjemmet de kommer inn i har "matlukter" ved middagstider, at barna ikke bekymrer seg for hvordan de skal bli mette osv. Og at det er en sammenheng. For man er som omsorgsperson mer enn en som forer barna sine. Man er leksehjelper, en samtalepartner, man drar kanskje til svømmehallen med ungene osv. I tillegg er man kanskje et forbilde når det kommer til å ta vare på seg selv, parforholdet, skaffe penger til familien osv. Etter hva jeg har skjønt blant de som jobber med dette er det langt bedre at det er "godt nok" på flere områder enn at man er så opptatt av det perfekte at alt annet glipper.
Min svigermor var f.eks. en dyktig kokk, husmor og kone. Men hun svarer ikke når barn snakker til henne. Jeg tror ikke engang hun enser dem. De er som luft for henne når kommunikasjonen skal gå den veien. For henne er dette sånn det skal være. Barn skal bare snakkes til og hva de eventuelt sier selv er bare bakgrunnsstøy som evt. må hysjes ned når far hviler middag.
Som de allround-foreldrene vi tross alt skal være, så tror jeg det er viktigere å gjøre det godt nok på alle områder. Dermed tror jeg at dersom det er en lettvint løsning som skal til nå og da for å få det til å gå rundt, så kan det være en del av det puslespillet vi kaller "god omsorg".
Nip sa for siden:
Det er jeg ganske enig i, samtidig som man kanskje burde passe seg for å tenke "jaja, det er jo noen som har det verre så da trenger jeg ikke forandre på noe". Jeg synes det er fint at det er så mye fokus på all denne usunne matspisingen, selvom det helt klart er å dra den litt langt med å sende barnevernet om man handler en toropose (men det er jo heller ikke tilfelle).
Nip sa for siden:
Det hørtes jo trivelig ut. :rolleyes:
Om alternativet er det eller ferdigmat ville nok jeg ha valgt ferdigmat. Sier som Ole Brum, ja takk begge deler. Maten kan lages fra bunnen av, sammen tilogmed og klare å snakke med og til barna. :)
D'Arcy sa for siden:
Så enig, så enig!
Katta sa for siden:
Jeg får ikke prikket deg, kie, men jeg er veldig enig.
Havbris sa for siden:
Om ungene bare får posesuppe til middag 7 dager i uken, 12 mnd i året, så er jeg enig i at det er omsorgssvikt. Satser på at det var det hun mente. :nemlig:
Vi nyter toro tomatsuppe til tider hver fredag. :barnemishandler:
Røverdatter sa for siden:
Men var det noen som ropte på barnevernet i vår diskusjon?
Man ringer liksom ikke barnevernet selv om naboen er klønete på kjøkkenet. :knegg:
Cuyahoga sa for siden:
Puh! : puster lettet ut:
Ellers kjenner jeg at jeg er veldig, veldig enig med Kie i denne tråden.
Margit Vea er forøvrig ute med bok i disse tider, og syntes vel PR-budsjettet til forlaget var litt gnient.
Nessie sa for siden:
Journalist Trygve Lundemo skriver noe om dette i Adressa i dag.
Han skriver mye mer og, som jeg synes er bra. Det er noe med måten dette blir tatt opp på av KJ og MV. Det er en arroganse som fører til at folk snur ryggen til de i stedet for å lytte.
ElinM sa for siden:
Veldig enig. Jeg tenkte å formulere noe om dette i går, men kom ikke så langt. I tillegg vil jeg tro at å trekke fram omsorgssvikt-begrepet i tide og utide på sikt kan føre til en ufarliggjøring av det.
Divine sa for siden:
Utrolig viktig poeng! Det begrepet er i ferd med å utvannes, og det er virkelig ingen tjent med.
Maki sa for siden:
Enig med de fleste her, de roper høyt og upresist om noe de ikke har nok kunnskap om. Og de gjør det med en slik arroganse at mange lukker ørene fremfor å ta til seg budskapet.
De fleste skjønner jo at å lage mat fra grunnen av er det beste av helsemessige årsaker. Men de fleste vet også at det er helt greit å spise både halvfabrikat og ferdigmat innimellom.
Veldig enig med at de misbruker omorgssvikt-begrepet, og det må føles som et hån mot de som virkelig lider av omsorgssvikt.
Teofelia sa for siden:
Å servere suppe 7 dager i uka, 12 måneder i året, er neppe ideelt om man lager den fra grunnen av heller.Pelle sa for siden:
Lurer på det jeg også. Det jeg imidlertid vet er at mannen og jeg ikke er så glade i å lage mat. Når vi kommer hjem fra barnehage har vi tid til å leke litt og er glade og fornøyde (vel ikke bestandig). Skulle vi tatt oss i nakken og laget mat fra bunnen daglig, vet jeg at det lett hadde blitt andre toner. Jaja, jeg vet det er snakk om prioritering osv, men vi er nå alle ulike på det feltet. I vårt hjem er vi sikkert bedre på ett eller annet enn andre, så slikt jevner seg vel ut i det lange løp, velger jeg å tro.
Slettet bruker sa for siden:
Her er hele kommentaren Nessie siterer fra. Verd å lese.
Niobe sa for siden:
Jeg synes ofte det er motsatt når det gjelder babymat; jeg kjenner flere som gir babyen middagsglass og pulvergrøt fordi de tror at dette er bedre mat enn det man lager selv. :vetikke: Og her synes jeg Margit Vea har et poeng; at mange foreldre mangler selvtillit på kjøkkenet fordi babymat blir fremstilt som en komplisert affære.
Maki sa for siden:
Sant Niobe, og babymat er jo så enkel å lage! Til å begynne med er det jo bare å koke en potet og ei gulrot, bland i litt morsmelk, og vips - middag!
Når de to eldste, nå 11 og 14 år, var babyer var det mest vanlig å gi Neslte grøt og middagsglass. Nå, med lillemor på 1 år, er det blitt mere fokus på hjemmelaget.
ElinM sa for siden:
Jeg er egentlig litt skuffet over Vea. Jeg har holdt henne for en foregangskvinne når det gjelder matlaging til småbarn. Da Storesøster var baby kjøpte jeg en bok av henne om matlaging til babyer og småbarn. Det var et kjærkomment innslag i en verden full av nestle. Hennes uttalelser den gang var med på å gi meg troen på at det var, ikke bare greit, men faktisk bra å lage babymaten selv.
Den gang hadde hun en positiv vinkling på det, som dro i riktig retning. Nå har hun tydeligvis falt i fella og blitt tabloid hun også, og jeg kjenner at jeg ikke tar henne like mye på alvor lengre.
Niobe sa for siden:
Ja, og jeg synes fokuset på hjemmelaget mat er positivt. Bare for fem år siden, da eldste var baby, ble man sett på som alternativ, sær og spesiell om man laget babymaten selv. Jeg merker at vinden er snudd bittelitt nå som minsten er baby. Det samme gjelder nok for tøybleier, bæring osv.
Jeg synes det er et paradoks at vi, med betalt fri for å ta oss av barna våre og med god tilgang til alle mulige råvarer og ingredienser, bruker så mye ferdigmat til babyene.
Niobe sa for siden:
Ja, jeg er også skuffet av "spissformuleringene" til Vea i denne sammenheng. Hun mister mange tilhørere på en måten, og taper terreng. :nemlig:
Men det handler også litt om barnslig trass blant enkelte. Som f eks. en jeg kjenne som hvertfall ikke skal slutte å røyke når så mange oppfordrer til det. Da skal han "pinadø" røyke til "the bitter end". Så får han vist dem!
Milfrid sa for siden:
:fnis:
Dama var fryktelig tabloid, jeg er enig i det. Om det var barnemishandling å gi ungene Toro så burde det jo aldri ha blitt solgt i utgangspunktet. Men jeg fniser :knegg: fremdeles av denne tråden. Og tipper at den stakkars dama nå har lært at hun ikke skal sette ting på spissen på den måten.
Filifjonka sa for siden:
Jeg lagde mye babymat selv både for over tjue år siden og for åtte år siden, uten at det ble sett på som så spesielt, alternativt eller sært. Det var mange som gjorde det. Og jeg hadde en eller to bøker om spedbarnsmat man kunne lage selv, så det er ikke noe nytt msn har funnet på de siste par årene altså. :)
mocci sa for siden:
Vel talt! :nemlig:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.