Nå er det småfuglene sin tur å bruke hagen. De trenger mye fett og annen næring for å klare seg gjennom vinteren. På denne nettsiden har jeg funnet mye nyttig og kreativ informasjon om både hvordan og hva man kan gi til fuglene.
I dette nabolaget har skjæra vært plagsomt fruktbar i år, og jeg jobber med å utarbeide den perfekte skjæresikre foringsstasjonen for oss uten store trær i hagen. Forhåpentligvis er den hakkespettsikker også - de har vi mange av i området. De store fuglene er fine de, men så lenge de skremmer vekk alle andre, ødelegger automatene og tar med seg maten er de ikke velkomne annet enn på bakken.
Vi har hatt mat hengende ute en ukes tid nå, og har foreløpig hatt besøk av følgende gjester;
Kjøttmeis;
Blåmeis;
Spettmeis;
Grønnfink;
Gråspurv;
Rødstrupe;
Svarttrost;
Jeg regner med lista blir en del lengre utover vinteren. Dette er en kjempefin måte å lære ungene at "en fugl ikke bare er en fugl" på. De henter seg hver sin pute når de kommer fra barnehagen, og setter seg på gulvet foran stuevinduet. Morsomt er det også å legge merke til fuglepersonlighetene. Kjøttmeisen er ikke redd, og kan gjerne suse rundt hodet mitt og mase mens jeg fyller på frø. Spettmeisen er en banditt med masken rundt øyene - og klarer ikke å spise noe som helst før den har skremt vekk de andre på foringsstasjonen.
Mater dere fuglene? Med hva? Hvilke gjester har dere?
Åh, nå minnet du meg på å stå med kikkerten og følge med på fuglebrettet som liten. Mens mamma dunket på ruta når skjæra kom for nærme. :knegg:
Jeg gleder meg til dompapen kommer.
Og er vi heldige stikker flaggspetten innom, den har ofte vært her før.
Husker at vi hadde kasetter med forskjellige fuglelyder i bilen. Jeg husker svært få lyder nå, må jeg innrømme.
Som barn lagde vi en blanding med fett og fuglefrø som vi smeltet og lot stivne i melkekartonger med tau inne i. Vi skar også kokosnøtter over i to og borret små hull hvor vi tok i hyssing. Nå kjøper vi fra butikken, kongler med fett som vi henger opp i trærne.
I oktober-november trekker endel dompaper lenger sørover i Europa, og vender tilbake i mars-april. Andre dompaper opptrer som streiffugler og oppsøker bebodde strøk for å finne føde.
[/LEFT]
[LEFT]Jeg husker at vi så flere i fjor vinter. Kanskje den bare ikke har oppdaget oasen din ennå.[/LEFT]
Her står ein stor pose solsikkefrø klar, sammen med meiseboller og nøtteposer. Men eg trur eg venter bittelitt til før eg heng da ut. Da er fryktelig mykje skjæra rundt huset i år, og dei forsyner seg grovt. :mumle: Dessuten er da fremdeles mildt og fint, med mykje bær og nøtter her.
Rundt gamlehuset krydde da av ekorn, men har ikkje sett nokon her. Kommer til å sakna dei i vinter.
Eg har planlagt å bruka regnværsdagane i neste veka til å laga forskjellig mat til fuglane saman med ungane, samt handla inn fuglebrett ++.
Jeg har kokosfett og solsikkefrø på lager og tenkte å lage noe til å henge ut snart. Må bare kjøpe inn noen terrakottapotter og tau først.
Vi har også alskens gourmetmat for fugler, men det er reservert innefuglen. :knegg:
Vi har dårlig med opphengsplass, men kanskje jeg skal henge opp noe i krokene til hengeplantene ute. :gruble:
Eg sikter meg inn på foringsplass opp under taket foran kjøkkenglasa. Veit ikkje om eg tør å henga mat i trærne rundt, fordi da er så mykje katter her.
Åh, nå ble jeg inspirert til å sørge for fuglemat i høst og vinter. :hyper: Det er jo så koselig med småfugler. Jeg har heller ingen trær å henge maten opp i, så det må bli under taket ved kjøkkenvinduet. Jeg lurer jammen på om jeg ikke skal lage en sånn hjemmelaget meisebolle i kveld. Eller er det for tidlig?
Og så tror jeg at jeg må bestille meg en skjæresikker og hygienisk forestasjon. Åå, dette må jo bli stas utover vinteren. :gladspøkels:
I barnehagen til Knotten laget de sånne hjemmelagde meiseboller i terrakottapotter, og da må fuglen sitte på tauet under for å få tak i maten. Jeg mener å huske at de sa at skjæren ikke klarte å spise av de, for den var for tung? :gruble:
Den første Knotten laget forsvant helt og holdent etter at vi hang den opp utenfor hytten på fjellet. Vi har ikke en gang funnet potten igjen. :humre:
Den andre ble bare spist tom, så den kan vi lage ny i.
Skjærene klarer ikke spise av automater hvor man skal sitte på pinne visstnok. Det ser ut til å stemme her. Utfordringen vår er at vi ikke har noen trær å henge slike i. I fjor hadde vi de i taket over terrassen, men det blir så mye frøsøl at jeg vil ha det over over gresset. Vi har ganske enkelt kjøpt en påle, en slik man støtter opp trær med, og slått den ned i plenen utenfor stuevinduet. Deretter har vi borret hull i den, og trædd i stenger som vi kan henge ulike foringsautomater i. Det ser ut til å være en stor suksess.
Her flaksar småfuglar inn til høns og ender året rundt og forsyner seg der. Ganske artig å følgja med på. Men trur eg må få hengt opp noko eige til småfuglane og i år.
De er veldig koselige, men de er utsatt for vær og vind, maten kan bli våt på dem (og mugg er farlig for fugler), de kan være vanskelige å rengjøre og jeg ser for meg at de gjøre maten lett tilgjengelig for skjærer. :vetikke: Jeg vurderer fortsatt et slikt på toppen av pålen min.
Vi pleier å ha enorme flokker av sidensvans i hagtornen vår. De ribber treet fullstendig og flyr så videre. Jeg elsker den korte stunden og er lykkelig hver gang jeg får oppleve det. Nå skal vi flytte, og jeg må nok sette ned noe tilsvarende i den nye hagen.
I vår hage er det nesten bare kjedelige fugler, men de trenger jo mat de og. Vi henger it nett med peanøtter, det var det eneste som ble spist i fjor. Meisebollene endte vi med å smuldre opp til endene rundt påske.
Til dere fugleentusiaster; det trengs vistnok fuglekasser til stær, bestanden synker. Jeg fant en fin artikkel om fuglekasser og vedlikehold her et sted, skal se om jeg finner den igjen.
I borettslaget vårt er det ikke lov å mate fuglene. :sukk:
Jeg er vokst opp på bondelandet, og husker med glede hvor fint det var å sitte ved kjøkkenvinduet og studere det yrende livet på fulgebrettet utenfor. Jeg tror mor telte bortimot 50 ulike fulgleslag som hadde besøkt oss gjennom en vinter. En dag var ene bjørka vår knall rød av dompapp, opptil flere ganger hadde vi fasan i fugleneket - det så ganske så artig ut med den digre fuglen som lå bedagelig anlagt på toppen av neket. Rett som det var kom ekorn og forsynte seg med nøtter mor hadde lagt ut.
En hel vinter hadde vi ei kjøttmeis som sov i lufteventilen på soverommet til mor og far. Hun fløy inn gjennom vinduet når det nærmet seg kveld, la seg til å sove i ventilen, og om morgenen fløy hun ut igjen. Dette skjedde hver eneste kveld/natt hele vinteren gjennom. Mor mi var overbevist om at det var samme fuglen som sang så vakkert i treet utenfor vinduet da våren og sommerne kom. :humre:
Vi har ikke så mange spennende fugler her i byen heller vinterstid, men jeg regner med store flokker med sidensvans kommer på sin årlige visitt når som helst på trekk sørover. I fjor ble en enslig sidensvans igjen her i nabolaget, og holdt seg sammen med meisene og grønnfinkene hele vinteren.
Etter jul, når det begynner å gå mot lysere tider, kommer store flokker med snøspurv. De er på vei mot hekkeområdene i nord, og på det meste hadde vi sikkert godt over 200 fugler i hagen samtidig. De er utrolig flotte :hjerter:
Svigerforeldrene mine som bor litt innover i landet, har nøtteskriker som faste gjester på fuglebrettet, de er veldig skjeldne fugler her i nord.
Sidensvans hadde vi også enorme mengder av en kort periode sist sesong. Da jeg bodde på oslo øst for mange år siden hadde jeg store mengder stillits i hagen. Det er en fugl jeg ikke har sett verken før eller senere;
Er snetitting og snøspurv den samme? Tror aldri jeg har sett snøspurv, men så vakker den er!
Midtvinters bør meisebollene knuses litt inni nettet før de henges ut for at fuglene skal klare å spise av dem. Har tenkt å forsøke meg på egne meiseboller litt utpå vinteren også. Og ja; til våren skal vi henge opp fuglekasser i ulike størrelser.
Sidensvans er flotte, men flokkene blir av og til så store at det bikker over til å bli Hitchcock-aktig, når de samler seg i trærne og på garasjetaket.
Kanskje de hakker for å påkalle oppmerksomhet når fuglebrettet er tomt? Her bruker kjøttmeisene hakke hull i nettingen i lufteventilene og varme seg i veggen her vinterstid. Synes det er litt koselig jeg.
Nå er forresten tiden for å henge ut fuglekasser. De trenger stå ute en vinter for å få riktig "atmosfære" før hekkesesongen starter til våren.
Takk for inspirasjonen! Litjtausa var ute og kjøpte frø i går, så nå er fuglemateren fyllt opp. Den er et lite hus som henger under terassetaket, kjøpt på biltema. Vi har ikke vært noe særlig plaget med skjærer, det er mulig foringsområdet er for trangt for dem?
Joda, her var den. Kanskje noen av tipsene funker?
..Og nå leste jeg gjennom tråden og så at de fleste tipsene kom fra meg etter litt googling, og de var visst ikke så veldig gode. Ikke meningen å dra den tråden opp igjen. :flau:
I dag tok jeg mot til meg (ja, når jeg håndtere og klatre i stor stige krever det litt mot) og flyttet fuglemateren fra utenfor kjøkkenvindu til terrassen. Har utrolig mye småfugl på den siden som til og med spankulerer rundt på terrassen og rekkverket, så vi håper de tør å spise mat fra den der. Vi hadde den oppe der vi bodde før og det var bare småfugl i den, ikke skjærer.
Vi har en slik fra Eva Solo som vi fyller med solsikkefrø.
Også skal vi nok få et fuglehus som vist over her. :jupp:
Min klatregale abbysiner ser på fugler i trær som mat, så de siste to årene har vi ikke kunnet mate dessverre. Nek er det eneste vi har, dit kommer store flokker med gulspurv på senvinteren.
Ja det er de virkelig, Susse. Det er materen fra EvaSolo også, men er det ikke plass til veldig lite frø inni den? Her tømmer de små med vinger ganske store automater på en dag.
Her er da berre kjøttmeisen som er så vidt bortpå. Men maten henger utenfor kjøkkenglaset, så kvar gong me beveger oss forsvinner dei. Storesøster står musestille og venter, men da hjelper lite når lillesøster danser i pur glede over at fuglane kjem. I måro skal me handla fuglebrett, så då håper eg må får endå fleire på besøk.
Har akkurat skrytt på bloggen min av mitt møte med denne karen som fikk et litt ublidt møte med et vindu da han kom på et raid etter rognebær i dag. Deilig liten fugl å få pjuske litt på :hjerter:
Mei: Eva Soloen henger 15 cm fra husveggen oppå terrassen, så den er kun for de tøffeste. De har spist av den ser jeg, den er vel halvfull nå. Kjekt å ha den på terrassen for da er det lett å etterfylle den.
Nå driver 4-5 kjøttmeiser og lekeslåss for å få posisjonere seg for å komme inn i fuglemateren. De vet liksom ikke helt om de tør. :knegg:
Også kan jeg melde om at de liker at man glemmer markisa ute i regnvær. De spankulerer rundt på markisestanga under markisa, knallfornøyde.
Vår fuglemar henger under taket rett ved kjøkkenvinduet, men da ser ut som at fuglande blir meir og meir van med da. I dag satt ein kjøttmeis og kikka på meg mens er sulla rundt rett innenfor vinduet.
I neste veka skal fuglabrettet opp, og da kommer til å henga på husveggen. Blir spennande å sjå kva fuglane seier til da. Tør dei ikkje, får me heller flytta det.
Blåmeiser har vi også plenty av på utsiden her, de er knalltøffe. Jeg stod i døråpningen til terrassen og rugga vogna til snuppa og de svinset rundt 50 cm unna.
Så flotte bilder du tar Mei.
Jeg ser at det er på tide å henge opp den meisebollen jeg lagde for 14 dager siden. Håper den har holdt seg i kjøleskapet. :flau:
Eg oppdaga ein ny fugl på bakken i dag. Så spennande, tenkte eg, kva er dette då? Og i sekundet etter letta spurvehauken med ein av mine små, nusselige venner. :( 1 m fra husveggen tok den den, mens eg stod rett innenfor vinduet. Det har ikkje vært mykje liv i hagen etterpå. Prøver å trøste meg med at den trenger jo mat den og, men da er ikkje rare trøsta.
Ellers blir da nok flytting av fuglebrett i helga. Vil ha det bort på hushjørna der det er litt meir skjerma fra vindauga, og litt enklare å koma til. Så håper eg på at eg får besøk av endå fleire fuglar, sjølv om da allerede er smikkfullt på brettet. :)
Vi har så langt hatt besøk av kjøttmeis, blåmeis, granmeis og flaggspett i fuglemateren. Dompapen klarer ikke sitte på pinnene på materen og plukker heller det som ramler ned bakken - det gjør også nøtteskrika og rødstrupa. Vi pleier også å ha stjertmeis og grønnfink på besøk, og utpå nyåret kommer det gjerne flere sisik-arter også.
Her er stjertmeis - den er utrolig vakker:
Så snart det blir kaldt, begynner kjøttmeisen å mase: de sitter utenfor vinduet og nærmest titter inn med bedende blikk og hakker på vinduet (dvs. det er vel egentlig kittet på vinduene de er ute etter). Det er moro med småfugler! Her i huset er dompapene - eller "fløytemannen" som den gjerne kalles av familien (pga den litt stusslige fløytinga) - spesielt populær.
Vi har vært på Plantasjen og kjøpt en diiiiger dunk med nøtter til fuglene. VI elsker å mate fuglene nå om høsten og vinteren, samtidig som jeg ikke er så glad i solsikkefrø som etterlater seg mengder med skall. Hva anbefaler dere å mate med, som er fuglevennlig og ikke etterlater seg masse søl?
Ingen problemer med skall av solsikker her, dei tar dei nemlig med seg bort på rekkverket til naboen. :knegg:
Men eg forer med solsikker (med og uten skall, ikkje alle fugler klarer å knekka skalla), hasselnøtter (uten skall), rein kokos, tørt brød, havregryn, mjuke epler (ha dei gjerne i mikro), tørka frukt/ bær. Dessuten har eg og ungane laga mat av Flott matfett, frø, nøtter etc. Me hadde det i rømmebeger, og tredde hyssing gjennom som var festa til ein pinne i enden. Så har eg skjært ut hull i begeret før eg hengte det ut, så no spiser fuglane frå bunn og topp. (Henger opp/ned.)
Solsikkefrø over plenen. Meiseboller over terassen. På plenen raker jeg bare vekk eventuelle rester på våren. De fleste fuglene tar uansett frøene med seg andre steder og spiser.
Nå har vi testet med frøblanding, og det gjentas ikke. For er ROT! Nøtter er mye enklere og ryddigere. Jeg har prøvd å kikke etter nøtter, men de fleste butikkene har bare frø. Så da blir det vel plantasjetur i helga. :)
Blandinger av ulike frø og nøtter er ikke spesielt lurt eller ryddig nei. Fuglene ender opp med å kaste vekk alle som ikke er favoritten, automaten tømmes på no-time og det blir mat overalt. :knegg:
Det var merkbart mindre fugler ved foringsstasjonen i dag morges. Etterhvert skjønte jeg at naboen også har begynt matingen. Nå blir det kamp om småfuglene her altså! Jeg har akkurat vært ute og fyllt opp med bare godbiter, inkludert hjemmelaget meiseball. :slem:
"Mamma, hvorfor fyker det fjær utenfor vinduet?", spurte tiåringen.
Jeg kikket ut, og gikk opp på verandaen i 2. etasje. Der lå det så mye løse fjær at fuglen umulig kan ha overlevd. Dompap, ut fra farge og størrelse. Men hvor er fuglen, og hvordan skjedde dette?
Mannen og jeg har laget fuglemat som skal henges ut etterhvert. :stolt:
Egentlig skulle Knotten delta, men han synes det var kjedelig og endte opp med å underholde lillesøsteren i stedet. :knegg:
For en herlig tråd! :) Kjekt å lese om andre som også liker å følge med på småfuglene på foringsbrettet. Det er like spennende hver gang, mon tro om det dukker opp en sjelden fugl. ;) Fjorårets høydepunkt var da nøtteskrika dukket opp! :ja:
Ellers har jeg til gode å se både sidensvans og dompap, håper de finner veien hit. Sesongen for fuglemating har så smått begynt her, det er først nå trærne har mistet bladene og frosten har meldt sin ankomst.
Jeg mater lenge før frosten kommer - og langt utover vårparten. Ser ofte nøtteskrika her hos oss i år, men hittil færre hakkespetter og rødstruper enn i fjor. Håper de oppdager oss etterhvert,
Er det sånn at småfuglene går etter den beste maten? Vi har i perioder hatt masse fugler her, men nå er de heller hos naboen. Kan det være at de er lei av "villfuglblanding" og heller vil ha meiseboller, kokosnøtt, og peanøtt?
"Våre" fugler har aldri likt villfuglblandingen - selv ikke når det er kaldt og snøen ligger dyp, og selv om de ikke har alternative foringsplasser i nærheten.
Det er så koselig å se på når fuglene spiser. Jeg og jentene lagde fuglemat i går. Jeg smeltet matfett, hadde oppi villfuglblanding og solsikkefrø. Tømte det oppi tomme youghurt bokser. Nå koser de små fuglene seg med dette i dag. :hjerter:
Villfuglblandingen er forkastet her også. De liker best jordnøtter. Deretter kommer solsikkefrø. Er det tomt for begge disse, er det tomt for fugler også, selv om det er annen mat tilgjengelig.
Hvor lenge holder en hjemmelaget meisebolle seg i kjøleskapet, mon tro? Jeg har ikke fått somlet meg til å henge ut den som vi lagde for 1 mnd siden. :flau:
Og så har jeg lyst på frømateren fra Eva Solo, for den er så fin. Men lurer på om den er hygienisk nok? Jeg tenker på at dersom fuglene snur seg med stjerten inn, så kan det vel havne litt ekskrementer i maten? Eller?
Jeg har hamstret fuglemat og gleder meg vilt til å begynne foringen i nyhuset. Har selvsagt mest lyst til å henge ut allerede nå, men ser for meg at de blir rimelig fortvila når maten plutselig forsvinner.
Noen fugler spiser sånt også. Undulater for eksempel.
[size=1][/size]
Her henges det ikke ut så mye, for skjærene tar det. Hagen er likevel full av småfugler. Det ser ut som det er sibirlønnen som lokker dem, spesielt dompapene.
Jeg har så lyst på den evasolo fuglemateren med sugekopp, eller en annen med sugekopp! Men jeg finner den ikke noen plass! Noen som kan tipse om butikk som sender? Nettbutikk?
Event. en annen som er fin og som kan henges utenfor vinduet..
Det er -17 grader ute og det vrimler rundt foringsstasjonen. Rødstrupen har vært her i hele dag, grønnfinken har også vært innom, og hakkespetten er fast gjest tre ganger om dagen, akkurat som i fjor. I tillegg er det en mystisk småfugl som hopper rundt i hekken som jeg ikke klarer artsbestemme. Noen har gjemt fugleboken og google vil ikke hjelpe meg. Skal se om jeg får tatt bilder av den i løpet av dagen så kanskje dere kan hjelpe meg.
I det jeg skulle til å poste dette innlegget kom jammen nøtteskrika også. Den er virkelig en nydelig fugl. :hjerter:
I dag har jeg flere ganger hatt grønnspett i på fuglematen rett utenfor kjøkkenvinduet. Den flyr sin vei hver gang jeg forsøker å ta bilde, så det for holder med dette:
Å fine fuglen! :hjerter: Vi har "bare" flaggspett her - men i store mengder. I tillegg har jeg sett svartspetten flere ganger - og hørt den enda flere.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.