Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

"Blonde" Honda skal lage elgsteik i morgen...Men HVORDAN ??

#1

Honda sa for siden:

Jah overskriften sier sitt.
Vi har en 1,4 kg elgsteik og en 1,1 kg kjøttklump.
Har bedd bestevenninna mi og den andre bestevenninna mi med partner på elgsteik i morgen kveld og angrer litt...

For HVORDAN skal jeg lage den?
Hvor mye kjøtt trenger jeg?
Hvilken potetsort har man til?
Grønnsaker?
Saus?(jeg spriser ikke saus så er mann som bruker å stå for saus når vi har kjøtt ting og da er det posesauser... vær snill å skriv trin for trin..Ikke bare litt ditt og litt datt. :knegg: For da blir det garantert misslykket)

har sett litt på denne. Mamma har leirgryte.
men kjøttet er og sånn at man kan skjærer de i "biffer" om det er bedre

Svigermor bruker å ha den i lake og steike den i maaaaange timer på 70? grader så den blir som rost?biff og serverer klad med ekkel brunsau og koktpotet til. Sånn har jeg IKKE tenkt å servere den :fnis:

Noen som vil hjelpe en ælg jomfru i nød?

Jeg håper det ikke er hage elgen min vi skal spise for da blir jeg lei meg (H*n bodde i hagen vår i hele vinter, i fjor var det en ku med 2 kalver som bodde i hagen vår )


#2

Note sa for siden:

Stek som biff. Enklest om du kan det fra før. Potetene deler du opp og hiver i en langpanne i stekeovnen med litt god olje og krydder du liker. Tar ca 20-25 min. på 180 grader. Vendes et par ganger under steking.

Et par-tre brokkolier deles opp i buketter, hiv en liten smørklatt og litt salt oppå og ta dem i mikroen. Ca fire min. Ikke overkok den.

Soppstuing. Hvilken sopp du måtte ønske. Stek den først gylden i smør, krydre med noe du liker. Paprikakrydder er et must hos meg. Full panne med sopp krever omtrent 1,5 dl fløte. I siste minutt før servering heller du fløten over soppen og skrur ned varmen og lar fløten koke litt inn, men forsiktig, du vil ikke at den skal skille seg.

Du kan veldig gjerne ha løk til biffen. Løk, smør, salt, pepper og sukker. Her må du bare smake deg frem.


#3

Fakse sa for siden:

Jeg ville ikke stekt det som biffer med mindre du er 100% sikker på hvilken stykkningsdel det er du har. Det kan fort bli både tørt og seigt om det f.eks er et stykke bog du har. Anbefaler å "svi" kjøttet i stekepanna, og deretter legge det på en seng av rotgrønnsaker i leirgryta. Bruk steketermometer, og stek til ca 65 grader om du vil ha medium stekt kjøtt, litt over 70 om du vil ha det helt gjennomstekt (men det kan lett bli litt tørt) og 55 om du vil ha det rått i midten. Jo bedre tid du har jo lavere temperatur bruker du. Er jeg hjemme hele dagen langsteker jeg gjerne kjøtt på lav temperatur hele dagen. Ikke så ulikt sånn som din svigermor gjør kanskje, men jeg tipper det er den ekle sausen og det kalde kjøttet du ikke liker der?

Jeg synes wok'ede grønnsaker er godt til, velg bare det du liker, det meste passer egentlig.

Når det gjelder saus, hva med soppsaus? Jeg ville brukt timian og rosmarin i sausen, det passer godt til elg.

Eller hva med blåbærsaus?


#4

Honda sa for siden:

Svigermor sitt elgkjøtt smaker bare salt for at hun har det i saltlake i 2 dager før hun steiker det.
Ja er sausen og at kjøttet er ISKALDT og smaker bare salt som gir meg neller.

Skal være hejmme i morgen og gjestene kommer ca kl 19. tenkte mat kl 20. Så har jo god tid.

Hvor mange grader skal jeg ha oven på?

Det er ikke bog, men fikk beskjed om at det er "steik"kjøtt, godt mørt kjøtt.
Kan ikke noe om elg så noe mere kan jeg ikke si om den hehe

Potet da?

Vil jo helst at jeg skal lykkes så vi slipper å bestille pizza etterpå :knegg:



#6

Nextlife sa for siden:

Poteter :)
Vi du ha det lettvint eller er du klar for en skikkelig arbeidsøkt?

Lettvint er f.eks amadinepoteter som legges i en ildfast skål, ringles med olje, og strøs med grovmalt pepper, salt og gjerne en eventuell urt du bruker i lag med elgkjøtttet. Stekes på 200 grader til de er ferdige, ca 20-30 min. De siste 10 minuttene kan du gjerne hive noen båter med rødløk i lag med, det blir godt :)

Er du klar for mer arbeid enn som så kan jeg foreslå :

Potetkroketter (jeg steker disse ovnen på varmluft, ikke i olje)
www.matoppskrift.no/sider/oppskrift9101.asp

Pommes Anna
www.foodista.com/recipe/Q3GTGK3N/pommes-anna


#7

Mjau sa for siden:

Jeg vil anbefale deg å bruke et skikkelig steketermometer jeg. Da er det veldig lett å få perfekt stekt kjøtt om du passer på temperaturen.
Ville absolutt stekt det som stek.

Gni inn steika med godt med salt og pepper. Gjerne viltkrydder om du har det og.
Brun den i kjempevarm panne, på alle sider. Bare svi den fort slik at den får stekeskorpe. Det gjør at all saften i kjøttet blir inni kjøttet.
Så deler du opp et par gulrøtter, noen løk, og har dette i ei langpanne. Ha oppi noen dl vann for å få litt fukt i ovnen. Følg med sånn at det elltid er vann i forma. Deretter setter du denne nederst i ovnen, legger steika oppå ei rist og setter denne inn i ovnen over langpanna slik at saft fra kjøttet går ned i panna under. Dette "søet" kan du med fordel øse litt av over steika mens den steiker og. Sånn med jevne mellomrom. Mannen min bruker også å legge litt smør på toppen av steika innimellom. Det må være ekte smør da.

Vi bruker å steke ca 150 grader. Termometeret bruker å være på 65 grader ca når steika er ferdig. Da blir steika lett lyserosa inni. Men ikke rått. ;) På slutten av steketida må vi regulere litt på varmen som regel, enten fordi tempen øker for fort eller for sent, men det er ikke nødvendig så lenge du ser temperaturen nærmer seg 65 grader når det nærmer seg middagstid. Om du får det travelt skrur du opp varmen. :) Det tar kanskje et par-tre timer å steike steika di.

Vi bruker å ha soppsaus til. Da steker jeg kanskje to-tre løk som jeg finhakker. Steker de på svak varme så de nærmest smelter i panna. Ha det så over i en kjele. Så steker du sopp. Vi bruker mye sopp, en full papirpose kanskje når vi skal ha folk på middag. Del de opp og stek i panna med salt og pepper, og masse smør.
Ha det også over i kjelen. Hell over fløte. Vanskelig å si akkurat hvor mye altså. Men en og en halv boks kanskje. Matfløte bruker vi som regel. Kok opp, og tilsett litt sukkerkulør om fargen blir blass. Dette lar du bare stå på svak varme til alt er ferdig. Så når steika er ferdig kan du helle over noe av søet i panna i ovnen over i sausen. Deretter smaker du til sausen med evt salt og pepper om det trengs.

Nå lar du steika hvile et kvarters tid før du begynner å skjære i den.

Av grønnsaker er det best med asparges til syns jeg. Disse legger du i kokende vann med litt salt i. Bare et par helt ørsmå minutter.

Det er også godt med noe rognebærgelè og tyttebærsyltetøy til.

Av potet er det jo gull med mandelpotet da. De blir perfekte om du damper dem. Om du har slik dampkoke-kjele. Hvis ikke bør du koke dem med skallet på så du ikke får potetmos. ;)

Lykke til!
Det er veldig enkelt altså. Og fantastisk godt.


#8

Honda sa for siden:

Skal steika nedi langpannen eller ligge over?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.