Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Risengrynsgrøt til melkeallergiker

#1

Lhi-My sa for siden:

Min 5 åring med relativt nydiagnostisert melkeallergi elsker risengrynsgrøt. Dette er den eneste middagen hun sier at hun savner etter at vi la om til melkefritt kosthold. Jeg har nå gjort to forsøk på å koke grøt med ulike typer erstatningsmelk. Første gang med havremelk (grøss!) og andre gang med sojamelk. Jeg brukte da 1 liter vanlig usøtet sojamelk og 1 liter sojamelk med vanilje (hadde bare det i hus akkurat da). Dette ble heller ikke spesielt vellykket.

Er det noen som har funnet en god måte å lage GOD melkefri risengrynsgrøt på?


#2

ingling sa for siden:

Jeg synes det funker med havremelk jeg, da. Men vil tro at rismelk er enda bedre, siden den er litt søtere?


#3

Lhi-My sa for siden:

Men rismelk er jo så tynn? Kanskje det funker med rismelk og fløteerstatning? Da får man den søte smaken og den litt tykkere konsistensen? Noen som har prøvd det?



#5

Lhi-My sa for siden:

Det ble absolutt ikke spiselig her i huset iallefall. Det både så og smakte grusomt.


#6

Hjertensfryd sa for siden:

Den blir litt gulare på farge enn vanlig melk, men ellers så trur eg den er rimelig lik. Men kva havremelk brukte du. Dersom det var go green som dei har på rema ( blant anna ) så kan eg skjønne det. Den havremelka er heilt rar. Me bruker solhavre frå ica, stort sett.


#7

Slettet bruker sa for siden:

Det er ingen av ungene mine som smaker forskjell. Havremelk er supert, men fargen er selvfølgelig ikke den samme.


#8

Stikka sa for siden:

Jeg bruker rismelk. Synes rismelk til risgrøt høres mest "naturlig" ut også. :knegg: Den er tynn men bruker litt mindre mengde i starten og fyller heller på hvis den blir for tykk. Den blir søtere enn risgrøt kokt på kumelk.


#9

Garbella sa for siden:

Jeg har brukt Erlet og det går helt fint.


#10

Lhi-My sa for siden:

Ja, det var nok go green fra Rema. Da skal jeg jammen meg prøve igjen med en annen havremelk før jeg avskriver det helt.

Bruker dere langkokt eller snarkokt ris?


#11

Hjertensfryd sa for siden:

Eg brukar langkokt. Hurtigris er ikkje godt.


#12

Ying sa for siden:

Hos oss fungerte den letteste måten best. Pose fra Toro på 5 min som vi tok vann i stedet for melk i. Tok litt mindre væske enn det sto på posen. Havremelk har vi aldri forsøkt, men rismelk fungerer også fint.


#13

Slettet bruker sa for siden:

Vi har brukt Solhavre. Den er veldig god. Fungerer fantastisk godt til pannekaker også.


#14

gullet sa for siden:

Rismelk og Ming grøtris(15 minutters) har alltid vært en slager på jobb.
Tom jeg synes den grøten er kjempegod.


#15

Schnuppa sa for siden:

Jeg syntes nesten at soyamelk passer best til risengrynsgrøt. Gi det et forsøk en gang til men hold deg til ren soyamelk og ikke den med vanilje.
Grøten blir fyldigere enn med vanlig kumelk (nesten føtesmak). Havremelken smaker litt for mye.


#16

Sokk sa for siden:

Jeg husker fra min barndom at mamma en periode kokte risgrøt på Erlet, og den var fantastisk! :nam: Må sikkert blandes med vann - er ikke den litt sånn fløteaktig?


#17

Gerbera sa for siden:

Jeg brukte også bare rismelk, og det fungerte helt fint.


#18

Isolde sa for siden:

Vi bruker bare kokosmelk til grøt. Lukter kokos når det kokes men smaker bare rein god risengrynsgrøt. Absolutt den beste erstattningen for melk. Overrasket om at det ikke var nevnt tidligere i tråden.


#19

Snuppa sa for siden:

Her i huset funker det helt supert med havremelk. Smaker ikke forskjellen. Har også brukt rismelk ved flere anledninger, men den er tynnere så man trenger mindre væske.
Jeg bruker geisha grøtris om det har noe betydning.
Vær obs på at melkeallergikere ofte utvikler soyaallergi også. Det gjorde datteren min og det endte med at soya var ti ganger værre enn melk.


#20

Snuppa sa for siden:

Aldri hørt om eller prøvd. Gjelder det uansett hvor man trenger melk?


#21

Isolde sa for siden:

Vil tro det kan brukes uansett hvor i prosessen man bruker melken. Jeg bruker som oftes 5min ris av latskap.

Bruker det og i gryter som kylling i karri osv.


#22

Lhi-My sa for siden:

Jeg kokte grøt med kokosmelk i går og den ble kjempegod! Brukte langkokt ris og kokte opp grøten på komfyren før jeg satte kjelen i stekeovnen. Lot den stå på 50-60 grader i 3-4 timer. Den ble omtrent som vanlig grøt kokt på helmelk. Vår definitivt beste "erstatningsgrøt" så langt!


#23

m^2 sa for siden:

jepp, kokosmelk her og (Dvs. før da lillegutt kunne spise ris).
Både smak og konsistens blir riktig.
Også svir den ikke, og det er jo himmelsk! :notorisk grøtsvier:


#24

Dan's_grøt sa for siden:

Risgrøt med en STOR vri :)
4 dl grøtris
1 liter vann
5 - 8 dl lettmelk
3 Ts sukker
1/2 Ts kardemomme
1/2 Ts salt
3 sp maierismør
1/2 sp maysena

Bytt gjerne til lakstosefri melk og smør, men ha da i 1/2 Ts mer kardemomme og 1 Ts sukker.

Veldig godt!!!


#25

Primrose sa for siden:

Her bruker vi mandelmelk til risengrynsgrøt. Bruker havremelk ellers til alt, men akkurat risengrynsgrøt syntes jeg ikke ble så bra. :gruble: Rismelk sånn av og til er vel greit, men det er ikke anbefalt til små barn pga arsan.

Edit: gammel tråd. :himle:


#26

Filifjonka sa for siden:

Jeg lagde med kokosmelk en gang, og syns den ble veldig god. Kjente absolutt kokos-smaken, men den er jo god den. :)


#27

Lhi-My sa for siden:

Dette er en veldig gammel tråd om melkefri grøt og det du kommer med her er jo verken melkefritt eller spesielt på noen måte. Dette er jo en temmelig ordinær oppskrift. Hva er den store vrien, mener du?


#28

frukt sa for siden:

Maysena? Hva nå det er. :gruble:


#29

Syrinx sa for siden:

Maisenna. Stivelse. Ikke mye å gruble på det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.