Jeg er kjempeimponert over nivået mange av dere har på matlaging.
Rett og slett.
Og jeg prøver å svelge unna prestasjonsangsten...
Jeg har aldri vært særlig glad i å lage mat. Jeg liker godt å bake, men det går dårlig å leve på bakst desverre.;)
Jeg er stort sett alene med mine fire da pappaen jobber på andre siden av landet. Når jeg jobbet nesten fullt kom alle hjem rundt 16, jeg kjempesliten og måtte dusje, ungene slitne, kranglete og sultne. Jeg har aldri vært flink til å planlegge, så som regel sto jeg der hver ettermiddag like dum.
-Shit, vi må ha middag!
Da ble det lett noe enkelt halvfabrikat, og ikke minst en del varianter stekt egg/kjøttdeig. Alt for ofte brødskiver, ostesmørbrød osv.
Ungene skal gjøre lekser, de får venner på døra før vi rekker noe som helst, og det blir så stress.:nemlig:
Når bare gravidkvalmen får gitt seg her håper jeg å få til mer middag fra bunnen, nå som jeg endelig har tid.
Men hvor mye lager dere fra bunnen? Vil det si at dere lager fiskepinner (for å ta et typisk ellers lettvint eksempel) selv? Eller går det mer på sauser og krydring og sånne ting?
Og hvordan planlegger dere? Middagslister noen uker i forveien og stålkontroll på å huske å ta opp det nødvendige dagen i forveien?
Jeg har prøvd meg på middagslister før, og da blir det i allefall middag hver dag, men jeg har ikke greid å komme utenom litt lettvinte løsninger.
Lær meg litt triks, vær så snill? Vil tro at de fleste av dere har fulltids jobber, mann som har fulltids jobb, og ergo er i samme tidsklemma som jeg vanligvis er.
Jeg vil jo så gjerne at ungene skal få sunn mat hver dag med mye grønnsaker og mat uten hauger av tilsetningsstoffer.
Middagslister er en ting, en annen er å lage opp mat i helgene. Fryse ned og ta opp før man drar på jobb. Gjelder gryter, supper, stuinger etc. Gjør ting mye enklere. Steke ferdig en stek og skive den før den fryses ned, er enkelt å ta opp og varme. Base for sauser likeså, så er det enkelt å tilsette ting rett før servering.
For eksempel spaghetti med kjøttboller tar ikke lengere tid å lage fra scratch enn det tar å koke spaghettien.
Det er bare snakk om disponering av tid:
Sett spaghettivann på kok.
Mens det koker opp, skjærer du opp grønnsakene til tomatsausen (gulrot, løk, hvitløk, paprika og evt tomater om du ikke bruker ferdighakkede på boks) og evt. deler kjøttbollene i mindre biter.
Nå koker vannet, så nå hivr du spaghettien i.
Så freser du løk og kjøttboller litt i smør, før du tilsetter tomater, grønnsaker og krydder og la det stå og godgjøre seg mens spaghettien koker ferdig.
Slik kan du fint disponere tiden ved andre retter også, så trenger det slett ikke ta mer enn 20-30 minutter.
Men... du må jo ha kjøttdeig, og tilsette den litt stæsj før du former til kjøttboller?:o Ellers får du det til å høres imponerende enkelt ut.
Må legge til at vi har et nydelig kjøkken fra femtitallet som er ca 7 kvm stort. Benkeplassen er ca halvannen kvadratmeter. Det er stort sett litt kaotisk på kjøkkenet. Det er uinspirerende, kjenner jeg. Skulle ønske jeg hadde mer boltreplass. Nytt kjøkken er under planlegging, -vi må bare bli litt rike først.
Innimellom så gjør jeg klar middagen dagen i forveien. Spesielt hvis det er former som feks fiskegrateng eller pølsegrateng.
Ellers så er gjør det matlagingen litt lettere å skrive feks ukesliste. Da fører jeg opp middager for hele uka, og så skriver jeg handlelisten deretter.
Men jeg lager middag fra bunnen av langt i fra hver dag. Prøver å få til noen ganger i løpet av uken ihvertfall.
Mener du at du rekker å lage kjøttbollene og tomatsausen på den tiden det tar å koke opp spaghettivann eller har du laget kjøttbollene på forhånd? Jeg syns kjøttboller og kjøttkaker er ganske tidkrevende hverdagsmiddager.
Selv bruker jeg mye ris/pasta/båtpotet sammen med ovnsstekt kyllingfilet og en blandet salat eller wokede grønnsaker. Avkokt eller stekt fisk med poteter, grønnsaker og eggesmør, sandefjordsmør el. er også fort gjort. Supper, gryter, former og lapskaus og sånt gjør jeg klart dagen i forveien eller i helgen og varmer opp. Rotmos er kjapt, godt og lettvint tilbehør til mye.
Når man er vant til å bruke rene matvarer så går det veldig fort av seg selv altså. Jeg tipper jeg bruker 45 min. i snitt på hverdagsmiddager.
Og rydd alltid benkene helt opp før du begynner på maten. Det er et godt råd fra meg. Jeg rydder også alltid mens jeg lager mat og greier meg på veldig liten benkeplass selv om jeg i utgangspunktet har mer plass.
Jeg er flink på planlegging og gjør mye klart kvelden i forveien. Skreller potet og gulrot og legger i vann, lager kjøttkaker, steker kjøttdeig, lager ferdig gryte/lasagne/grøt osv.
Selv om man kanskje er sliten på kvelden, så er det fort gjort bare man kommer i gang og så deilig å komme fra jobb og bare skru på platene så lager det seg selv:)
Vi har også 6 ukers middagsplan, men følger ikke den nå :sparke: Prøver å planlegge og handle en gang i uka:nikker:
Det tar ikke så lang tid å lage kjøttbollene heller, man tager (fritt etter MMs kjøttboller) en pakke karbonadedeig eller kjøttdeig, hiver denne i en foodprocessor. Setter på vann med poteter eller ris eller pasta, hiver oppi løk, gulrøtter, farris og litt knekkebrød + krydder i fp-en, former så boller og steker disse i en jerngryte, når jerngrytebunnen er full, så fortsetter man å steke på en liten panne ved siden av. Man snur kjøttbollene, slenger oppi poteter/ris/pasta i vannet som koker. Hiver litt crunsja tomater og vann i jerngryta, og lemper de ferdigstekte kjøttbollene fra panna over i jerngryta, vips har man om 5 min en ferdig middag.
Eh. :o
For å oppklare, så er det sjelden jeg lager kjøttbollene selv.
Jeg er litt trøtt og leste HI litt for fort, så jeg hoppet visst bukk over det å lage alt selv.
Men til mitt forsvar: Jeg har planer om å lage kjøttboller, og da vil det jo være mulig å lage dem på forhånd og ha dem i fryseren.
De tiner på no-time.
Kjøttkaker og kjøttboller er jo superraskt å lage, noe av det raskeste ever. Kjøttkaker lager jeg i food processoren, bare hiver alt nedi og kjører til en masse. Kjøttboller er bare kjøttdeig/karbonadedeig i en bolle, et egg, krydder, raspet hvitløk og kanskje noe farris og potetmel, og ta små knuter av deigen og rulle til boller som man steker og evt. koker ferdig i pastasausen.
Forresten, det å lage dobbelt opp med middag og fryse ned rester eller lage mye i helgene og fryse ned, er gull verdt. Man kan like gjerne lage to stk lasagner når man først er i gang, og fryse ned den ene. Eller lage dobbel/trippel mengde kjøttsaus og fryse ned, den kan man bruke senere til både pasta, pizza og lasagne, feks.
Ja, altså jeg vet hvordan de lages. :hehehe: Det tar bare litt lenger tid hos meg. Også liker jeg å steke i små porsjoner for å lage kraft av stekesjyen.
Jeg har greit tid til det egentlig, tar meg ihvertfall det.
Lager stort sett all mat fra bunnen av, så godt jeg kan ihvertfall. Noen dager tar det lang tid, andre kort. Vi gjør som regel lekser sammen mens jeg kokelerer. Og noe kan jeg gjøre klart litt i forveien om det passer seg sånn.
Jeg baker også endel, så vi spiser hjemmelaget knekkebrød/brød/rundstykker stort sett også.
Har masse ferdig fordelte poser med skrellede grønnsaker i frysen slik at det er bare å ta opp en pose (delt inn i hvor mye vi pleier å spise pr måltid) og slenge den i gryten.
Lager opp store porsjoner av kjøttkaker/kjøttboller elelr lignenede, og fryser ned i porsjonsposer.
Lager ferdig baser til saus, fryser ned.
Lager månedsplaner for hva vi skal ha til middag, eller grovplan. Eks: Mandag er tacodag, tirsdag har vi fisk, onsdag har vi noe med pasta, torsdag er det fisk eller restesuppe, fredag er det somregel noe pastagreier, lørdag noe ovnsbakt og søndag ting som tar lang tid eks stek, kjøttkaker osv. Så improviserer vi innenfor de rammene, og selvsagt er ingen dager bortsett fra mandagen faste.
Andre ting:
Passe på at benken alltid er ryddig.
Passe på at grytene alltid er rene og står klar.
Rydde underveis.
Og husk, godt smør og en skvett fløte hever smaken på noe som ellers kunne vært ganske kjedelig.
Og ja, jeg lager fiskepinnene fra bunnen av, det er jo kjempeenkelt og tar ingen tid.
Kutt eks torskefilet i passende stykker, vend i melblanding (mel, salt og pepper), så vender du fileten forsiktig i en skål med et pisket egg før du avslutter med å vende i brødrasp. Stekes i stekepanne eller i stekeovn. Enkelpenkelt.
Tomatsaus lager jeg i store kvanta og fryser ned i posjonspakkininger.
Kjøttboller, kjøttkaker ol syns jeg ikke det tar lang tid å lage, så lenge du ikke skal haså mye at du må steike i flere omganger da. De steikes, og kokes ferdig i sausen.
Vi har hjemmelaget mat fra bunnen 90% av tiden, og jeg bruker aldri mer enn 30 min på middagen i hverdagene.
Ting som tar lengre tid blir det bare i helgene.
Nye oppskrifter tas i helgene, og øves inn slik at jeg ikke trenger å bruke oppskrifter. Hater å bruke oppskrift (er derfor ingen god baker).
Dersom ein både syns det er vanskelig å lage mat frå grunn av OG syns det er vanskelig å få logistikken til å gå opp med matlaging, lekser og slitne skuldre, hadde eg vektlagt å få rutinane inn, og ikkje tatt det så nøye med "alt fra grunn av" sånn i starten. Der finst halvfabrikta som er heilt ok - f.eks kjøttboller (Coop har mange gode), fiskekaker, frosne burgerar, pølser (ingen dør av ei pølse av og til), kyllingklubber og filetar, frossenfisk etc. Som sagt ville eg vektlagt å få inn rutinane, men begynt å utvikle ferdigheter når det gjeld sundt og godt tilbehør.
Mitt råd er å lage liste med middagar for veka som kjem (f.eks på fredagskvelden). Smokk den opp på kjøleskapet. Lag handleliste med det du treng, og skaff dette på lørdagen (sjekk holdbarhet på kjøtt). Dette hjelper oss veldig.
Har hatt god erfaring med Mealboard for Iphone. Her legger ein sjølv inn oppskrifter, velger rettar til å lage ein meny for veka, og får "generert" ei handleliste ut frå dette.
jeg syns ikke alt tar like lang tid egentlig.. i dag brukte jeg 30 min på spagetti med hjemmelaget kjøttsaus.. (moste alt jeg hadde oppi med stavmixer og det ble sååå nam..) men jeg lager slett ikke hjemmelaget hver dag..
Handle 1 gang i uken, eller annenhver uke.. det funker veldig greit. :) da slipper man å tenke på dette i hverdagen og man har en middagsliste å gå etter.
Lager mat fra bunnen av i helgene, men på ukedagene blir det ofte en toropose eller ferdig fiskegrateng :innrømmer: Ikke hver dag altså, men siden mannen min også er borte på ukedagene, jeg jobber fullt og skal helst ha ungene ferdig spist til kvart over 5 (kommer hjem 10 på) pga aktiviteter tre dager i uka blir det en snarvei her og der.
Det hender jeg er flink og koker poteter dagen før, da går det jo fort å lage litt potetstappe, steke en laks eller noe og slenge litt grønnsaker i mikroen. Og Spaghetti går jo fort hvis man lager sausen mens den koker - enda fortere hvis man bruker sånn fersk pasta. Hvis man koker opp fersk tagliatelle, og steker den raskt i panna med litt egg, parmesan, skinkebiter, krydder og en fløteskvett har man jo middag på mindre enn 10 minutter.
Jeg skjønner jeg er priviligert som går hjemme.
Her lages stort sett all mat fra bunnen av, gammel vane, har alltid gjort det. Men så vet jeg ikke hva tidsklemma er heller da.
Vi har somregel ikke veldig avanserte middager på jobbedager, men idag ble det kjøttkaker med makaronistuing og poteter. Kokte da masse makaroni og lagde en god porsjon hvit saus, så er det bare å skjære opp kjøttpølser og rive hvit saus i morgen, så har vi en kjapp rett til ettermiddagen. I morra er det bare travelt, så det passer bra!!
Så det kan være lurt å lage litt ekstra av ting en kan bruke dagen etter. I kveld blir det stekte poteter og egg, og poteter har vi igjen etter middagen.
Lager og forbereder en del kvelden før, ofte. Eller går det egentlig greit uansett, jeg prioriterer det bare, har utviklet noia for hel- og halbfabrikata. :sparke:
Vi lager endel enkel mat nå som vi er i en helvetes tidsklemme hver dag (bare to uker til det er slutt og vi får mye bedre tid!), men det går fint an å lage enkel mat fra bunnen av. Det blir mye ovnsstekt kylling med grønnsaker og pasta eller ris (bare grønnsaker til mannen), raske pastasauser, woker og gryteretter osv. I helgene blir det litt mer tidkrevende mat som svineknoker, lasagne osv.
Jeg lager minst dobbel porsjon av all grytemat (kjøttdeigsaus, chiligryter, grønnsaksgryter), av kjøttkaker i brun saus, av kjøttboller, av lasagne og fryser ned. Innimellom - en kveld jeg har god tid - tar jeg en sjau der jeg lager opp masse fiskekaker eller vårruller eller linsekaker eller lignende og har i fryseren, slik at det som oftes finnes noe godt til middag der.
Vi planlegger i perioder uke for uke, men stort sett blir middagsplanene lagt kvelden før ved å ta noe opp fra fryseren, handle eller skrive handleliste til neste dag. Det hender likevel ofte nok at vi står der klokka fire, uten mat i kjøleskap eller fryser og uten noen plan. Derfor har jeg et sett med hurtigmiddager, som ligger skikkelig i fingrene sånn at det går grisefort å lage det istand etter et kjapt butikkbesøk.
Det er:
Wok med masse grønnsaker, kyllingstrimler og jevnet buljong + krydder (lages på den tiden det tar risen å koke)
Hjemmelaget tomatsuppe med makaroni eller egg og grove rundstykker (lages på den tiden det tar å koke makaroni eller egg, to bokser hermetiske tomater, en boks kokosmelk, kyllingbuljong og friske urter stavmikses sammen og varmes opp - mmmmmm.)
Hjemmelagde hamburgere, båtpoteter og salat (potetbåtene kuttes opp og krydres mens ovnen blir varm, resten lages på den tiden det tar de spede potetbåtene å steke ferdig. Totalt 30 minutter - og en veldig populær middag hos oss.)
Omelett. Spesielt egnet hvis vi har litt for lite av flere ting til å lage noe ordentlig av: Tomater, ost, skinkepålegg, kokte poteter eller kjøttdeigrester fra taco eller sånt.
En annen ting jeg har blitt veldig god på, og som går fort, er å tømme kjøleskapet for "grønnsaksstubber". En halv brokkoli, en blomkålskvast, to gulrøtter, en selleristang, tre poteter og en kvart løk som er småhakket blir godt tilbehør til oss fire hvis man putter det i en ildfast form med smør, urter og andre krydder og baker det ovnen i 30 minutter, mens man steker koteletter, laks, kyllingfilet eller hva enn butikken din byr på som ikke er frosset.
Oh, ja - og å ha en hel haug med all den hermetikken du bruker mest av er alltid lurt! For meg går det mye i: Tomater, kokosmelk, mais, kikerter, bønner av forskjellig slag, erter, tunfisk i olje og bogskinke.
Jeg lager stort sett all mat fra bunnen av, og jeg er ikke god på planlegging, ukesmenyer og handling 1 gang/uke.
Jeg har likvele kjøkkenskapet fullt av basisvarer, kjøleskapet fullt av varene som hører hjemme der, og en fryser som er mistenkelig lik kjøttfryserne på en butikk :o.
På denne måten har jeg litt av hvert å lage maiddagen ut fra, og bruker gjerne formiddagen til å legge en liten plan.
Jeg har mye ferdiglagd i fryseren, f. eks kjøttboller, kraft, grytekjøtt, kokte bønner, litt kjøttsuppe, tomatsausbase o.s.v, og kan gjerne ta opp noe om morgenen slik at jeg har noe å legge en plan ut fra :)
På de veldig travle dagene steker jeg eller en omelett, et ostesmørbrød e.l foran å bruke posemat.
Det å lage middag fra bunnen av tar ikke nødvendigvis lenger tid å lage, men tar litt lenger tid å planlegge. For oss er den aller største jobben å finne ut hva vi skal ha til middag og hva vi trenger til det, egentlig. Det har vi heldigvis fått gode rutiner på.
Jeg er enig med det Syrin sa, nemlig om å få inn rutinene først. Rutiner som er til hjelp for oss:
Ukesplan for middager, så man slipper å gruble på det hver dag. Da er det også lettere å sørge for at man får litt variert kost og nok fisk og grønnsaker.
Ukeshandling etter ukesplanen. Tar mye kortere tid enn å vandre hvileløst på butikken mens man prøver å finne på noe mat hver dag.
Alle gryter lages i dobbelt porsjon når du først er i gang. Det er minimalt med ekstraarbeid, og gjør seg godt i fryseren til de dagene du ikke orker/rekker/gidder å lage mat.
Ha nok av hermetikk og frosne grønnsaker, og noen standardretter inne som du kan hive sammen i et nødstilfelle. F.eks. kommer man langt med en pakke frosne rotgrønnsaker, frossen laks, noen poteter, en smørklatt, en sprut sitronsaft, salt og pepper. (Rotgrønnsakene, laksen, smøret, sitronsaften og krydderet hives i ildfast form på 200 grader i 30 minutter, mens potetene koker.)
Tøm oppvaskmaskinen før du begynner å lage mat, og sett inn det skitne. Vi har like lite kjøkken som deg, og det hjelper kollosalt å kunne putte alt det skitne rett inn i oppvaskmaskinen.
Om du er som meg, kan du egentlig ikke å lage mat. Da er det greit å legge lista litt lavt til å begynne med. Mat fra bunnen to ganger i uka? Lære seg én ny rett i uka?
Mat som går fort å lage fra bunnen:
Tomatsuppe fra hermetiserte tomater og røde linser, med hardkokte egg til.
Kokt fisk, med kokte poteter, gulrøtter og andre grønnsaker.
Spaghetti med kjøttsaus (Setter på vannet. Steker kjøttdeigen, hiver oppi oppskåren aubergine, sopp, løk og squash. Putter i spaghettien. Heller over et par bokser tomat og litt olje, og krydrer med oregano, basilikum, salt og pepper.)
Ovnsbakt laks, som over. Vi pleier å bruke friske grønnsaker, men frosne er jo greit til å begynne med.
Vi lager stort sett maten fra grunnen av, unntaket er tirsdager hvor vi ofte spiser fiskekaker, men det finnes gode fiskekaker å få tak i med mye fisk, så det er helt ok som halvfabrikata.
Andre 30-minutters middager:
Pizza: Blander deigen og smører den utover plate, legger på tomat fra boks/kartong, skinkeskiver og ost
Kjøttdeig stekt med kikerter og couscous med spinat til
Kokt torsk med potet og sandefjorsmør
Alskens supper, koker stilk og slikt på blomkål og brokkoli til det er mørt, 10 minutter, stavmikser og har i buljong, bønner, kyllingkjøtt, mais, paprika, alt hva man har av grønnsaker taes i og kokes noen få minutter. Smake til med krydder og litt jevning.
Lakseform: Legger grønnsaker som ikke tar så lang tid å bli stekt, som squashskiver, paprika og tynne gulrotskiver i form, stek i 10 minutter på 180 grader, ta ut og legg på fire tinte laksefileter, stek i 10 minutter til, og så blande rømme eller créme frâiche med et lite glass med pesto og legg på toppen og stek i 10 minutter til. Denne tar vel kanskje et par og tredve minutter å lage.
Kan lage helt tilsvarende med grønnsaker som rødløk, paprika og tomat og legge på torskefileter og rømme blandet med tomatpuré og chili
Jeg tror trikset er å ha en del ingredienser, som bokser med forskjellige bønner og kikerter, tomatbokser med hakkede tomater, noen finnes med basilikum eller chili, bogskinke, couscous, bulgur.
Kikerter og bønner er forresten lurt å koke opp i mengdevis og fryse ned. Jeg kjøper store sekker på innvandrersjapper, bløtlegger alt (et par kg) på én gang og koker alt opp neste dag, gjerne på en søndag. Lar det avkjøles og veier det opp i poser på 200 eller 400 gram (400 gram er akkurat en hermetikkboks) og fryser ned. Har alltid mengder av slike poser i dypfrysereren.
Må da ikke skrive slikt i parantes, blir jo nygjerrig da. :sparke:
Jeg har ikke sjangs til å få lagt middager fra bunnen av i ukedagene, joda med matlaging for hele uken i helgen hadde det nok godt, men i helgen må jeg slappe av. :nemlig:
Først og fremst planlegge ukemenyer, sånn at ting handles inn på forhånd og alt er klart.
Så synes jeg faktisk ikke at selve tilberedningen tar så veldig mye lenger tid enn med halvfabrikata osv. Det føles kanskje bare slik, fordi man har flere ingredienser og mer utstyr i sving?
I tillegg lager jeg gjerne store porsjoner og fryser ned reservemiddager. Av f eks. fiskegrateng og lasagne.
Mitt tips er også å operere med faste middagsplaner og sørge for å ukeshandle. Det er også lurt å lære seg et par retter som man kan ha "i fingrene". Det er merkelig hvor raskt det går å lage noe man har laget mange ganger.
Jeg kan fint lage suppe og grove pannekaker fra bunn, fordi jeg gjør det hver eneste mandag. Det tar meg maks 30 minutter fra jeg har satt i gang, til den siste pannekaken er stekt.
En annen genial rett er ovnsbakt lags med "rattaouille" og ris eller grov pasta.
Vi har dessuten alltid søt paprika, cherrytomater, mais og agurk tilgjengelig - det er et fint måltid å varme grove fiskekaker og servere dette med ris og rå grønnsaker ved siden av. Evt. smelle sammen en saus til risen hvis man syns det blir litt tørt.
Jeg har ikke stor fryser, og kan derfor ikke basere meg på å lage store gryter og fryse ned.
Typiske hverdagsmiddager hos oss:
kjøttkaker med saus. Kjøttkakene og sausen lager du mens potetene koker opp.
grønnsakswok med ris. Eventuelt med stekte biter av kyllingfilet til.
stekt eller ovnsbakt laks. Ovnsbakt tar litt lenger tid, men den passer seg selv.
fiskegrateng. Trekke fisken, lage hvit saus på kraften og blande det i form med makaroni. Ca 10 minutter i ovnen. Igjen, så har du tid til å lage det mens potetene koker.
spaghetti med kjøttsaus. Grunnleggende enkel saus, løk og kjøttdeig, eventuelt noen andre grønnsaker i små biter, bruker hermetiske tomater og litt tomatpuré
spaghetti carbonara.
"pølsegryte" - grønnsaker og pølser i biter, kokt i buljong, og med ris til.
Tja - dagens middag gikk på 35 min - kjøttkaker, brun saus, poteter, gulrøtter og blomkål.
Fiskesuppe -kutt opp løk, poteter og fennikel grovt, hell over eplejuice & creme fraiche, tilsett buljongterning. Skjær opp fisk i biter og la trekke mens du dekker bord, skjærer opp brød og lager aioli.
Vi har hatt super glede av Middagshjelpen, som leverer 2 handleposer med middag hos oss annenhver mandag. :hjerter:
Jeg ville også gått for å bruke noe halvfabrikata nå i starten. Jeg lager ikke fiskekaker, kjøttkaker og kjøttboller fra grunnen på en vanlig hverdag, jeg bruker halvfabrikata noen dager, andre dager lager vi enkel mat fra grunnen.
Vi bruker en halvtime - tre kvarter hver dag på mat jeg vil hevde stort sett er god og næringsrik. Mitt beste tips er å lage middagsplan søndag og handle inn stort slik at du vet hva du skal ha når du kommer hjem om ettermiddagen OG har ingrediensene i hus.
:nemlig: Jeg brukte litt tid i starten, men jeg var rett å slett ikke vant til å lage flere ting på en gang, var dårlig på timing, og klarte ikke planlegge. Da blir det unødvendig slitsomt og stressende. Nå er det flere og flere retter jeg "kan", og da går det så mye fortere og lettere! Og sprøtt nok så synes man det er gøy etterhvert!
Ikke at det har noe med saken å gjøre, men da er dere småspiste på pannekakefronten? :knegg: Jeg bruker 30 minutter bare på å steke, og da steker jeg i to panner...
Nei, ikke egentlig. Jeg steker stort sett pannekaker til fire voksne og tre barn hver mandag, to-tre pannekaker per person. Vi har induksjonsovn og jeg merker at det korter steketiden kraftig, siden jeg kan regulere varmen opp og ned konstant mens jeg steker.
Jeg smeller sammen røre; grovt mel, litt sukker, litt vaniljesukker, masse melk, litt smeltet smør og lar det svelle mens jeg lager tomatsuppe av en boks tomater med krydder, en boks tomatpuré, honning, balsamicoeddik og krydder. Så står suppen og putrer og godgjør seg mens pannekakene stekes. Jeg begynner stort sett å lage middag 1630, klokken 1700 ankommer hordene og maten er klar.
Det høres ut som det er praktisk ja, med induksjonsovn. Det var imponerende å steke til så mange, det synes jeg! Men 2-3 pannekaker er jo småspist da, vi spiser 6-7 minst, men har ikke suppe først. Vi har sjelden pannekaker da, må jeg si, for det blir jo ikke en særlig sunn middag på den måten.
Jeg syns ikke pannekaker alene er en fullgod middag. Derimot så er en god og kraftig tomatsuppe med kokt egg, etterfulgt av grove pannekaker, en veldig fin middag.
Induksjonovn er generelt veldig praktisk og er gull verdt når det kommer til å kutte matlagingstid.
Siterer denne. Mye av "midag fra bunnen i midtuka" er slike dobbelt/trippelmiddager
Men når sant skal sies, vi spiser ikke middag hver dag.
Vi også. På høsten trenger vi det, nå har vi 35 kg lam, 15 kg fisk 4 harer og 5 ryper, ca 25 kg ulike typer renset frukt og bær i fryserne + bakevarer som brød og kaker, samt dobbeltlagde middager.
Gode middager er planlegging, helst fredag-fredag når handelen gjøres på lørdag. Samarbeid, selv om det er mest opplæring mens barna er små, gjør arbeidet hyggeligere. Da kan man prate sammen og småspise litt av oppskåret grønt underveis, og tåler de ti minuttene extra før maten står på bordet.
Helt enig, ikke fullgod, bare god. Derfor opptrer pannekaker adskillig sjeldnere enn 1 gang i uka hos oss, men det gjør heldigvis tomatsuppe også. Jeg øver meg på å like suppe, men jeg synes ikke det er særlig godt. Jaja, det var strengt tatt en avsporing.
Jeg er ikke superglad i suppe, men i dag hadde vi hjemmelaget, hot, tomatsuppe, med rundstykker, egg, makaroni, kjøttboller og reven ost til. Da blir det ganske ok! Og med bacon, gulrot, paprika, løk og sellerirot i suppen, så synes jeg det metter greit.
Ja, enig. Jeg lagde en tomatbasert kyllingsuppe forrige uke, som også var ganske god. Og ift tips til hovedinnlegger; å lage suppe fra grunnen av er lettvint, billig og sunt!
Fiskesupper er jo bare fantastisk godt! (Grunnen til at jeg ikke serverer fiskesuppe eller kjøttsuppe til pannekaker er at foreldrene mine stort sett spiser middag hos oss på mandager, og pappa er vegetarianer.)
Aha.. jeg ser at jeg må jobbe med rutinene og få det inn, og ikke legge lista for høyt med en gang. Takk for veldig mange gode tips og triks som hjelper godt på veien mot prosjekt sunnere middager.:highfive:
Planlegging, planlegging og atter planlegging, ellers blir det lettvindte løsninger og halvfabrikat.
Jeg planlegger nødvendigvis ikke så lenge i forveien, ukesmenyer har jeg noen ganger, men som oftest er det 2-3 dager jeg ser fremover. Gjør det som er mulig klart dagen i forveien, ellers så har jeg en god plan for hva vi skal ha, så det "bare" er å sette igang, når vi kommer hjem.
Ja, begynne forsiktig er lurt, og begynn gjerne med planleggingen. :nikker: Se om du finner noen av de gamle "Madam Mims ukemenyer" her på forumet. Der er det mange gode oppskrifter som er godt forklart, og planlagt utover uken. Så kan du jo starte med å planlegge å bruke 1 eller 2 av disse oppskriftene i løpet av en uke, og se om du liker dem. Det gjør jo ikke noe om du fyller opp mesteparten av ukeplanen din med halvfabrikata eller egg og kjøttdeig heller - det blir uansett mindre stress hvis du vet på forhånd hva du skal lage.
Jeg tror det største hinderet kan være å bare starte et sted. Begynn med to retter fra bunnen. Når du mestrer de og synes det går fort og greit, så finn en til. Jeg tror ikke det bare handler om planlegging, det handler også litt om å komme inn i en rutine, bli vant, lære seg litt basic matlaging som man går glipp av når man bruker mye poser. Så begynn med et par retter, utvid etterhvert. Ta kjøttboller en dag da. Lag de skikkelig et par ganger. Uka etter tar du en fiskerett, fisk i folie f.eks,
Etter hvert så trenger man ikke å planlegge så mye heller, det blir lettere med trening. Nå er det eneste jeg planlegger er om det skal være kjøtt eller fisk og så stuntes det mye når det lages.
Jeg syns hverdagsmiddagene blir litt mer spennende hvis jeg planlegger litt. Hvis jeg kun stunter så har det en tendens til å bli litt mye av de samme smakene, selv om jeg bruker forskjellige ingredienser.
Skal bli flinkere på dette selv. Det har glidd helt ut, ukeshandling er det slutt på, det blir "hva finner vi i butikken i dag, tro?" litt for mange dager, og det er rett og slett lett å havne på halvfabrikata da.
Menyplanlegging, og å begynne i det små med å lage litt mer fra grunnen. Jeg HAR frysekapasitet. Jeg har mat i fryseren også, utfordringen består i å huske å ta det ut derfra og spise det før det blir for gammelt...
Et prosjekt om å kaste det som ikke bør spises (inkl melka jeg pumpa da Knerten, nå over to år gammel, var nyfødt...) og deretter lage mat fra bunnen og fryse, OG TA OPP verserer stadig inni hodet mitt, og bør snart iverksettes. Knerten har ikke godt av så mye (vel salt) halvfabrikata, tenker jeg... vi var flinkere til det der med en gang han begynte å spise vår mat, men det har glidd helt ut.
Der er forøvrig jeg også. Mannen er generelt mye flinkere til å variere og være kreativ, jeg havner støtt og stadig på omtrent de samme måltidene gang etter gang, om enn med noe ulike ingredienser.
Jeg tror ikke jeg skal si noe om hva som skjer hvis jeg lar mannen overta kjøkkenet til hverdags...
(Men hele familien levde "lykkelige" på fiskepinner, hjemmelaget potetstappe og kokte gulrøtter de første månedene jeg gikk gravid med Mini. Jeg, fordi jeg ikke klarte å få noe annet i meg. Mannen og Snupp, fordi de syns det var helt greit med den samme middagen hver dag. :hehehe: )
Jeg har gjort det sånn, når jeg trener om morgningen (sykler inne), så har jeg ofte kokebok foran meg som jeg klarer å bla litt i, da finner jeg gjerne oppskrifter på ting jeg vil lage, så legger jeg boken åpen på kjøkkenet. (Det ligger en liten bunke der nå), når jeg har laget retten, så skriver jeg den over i en egen perm (om den er velykket så sant), så legger jeg tilbake boken ved treningsykkelen min. :p
Jeg har lenge holdt på å lage mat, mye fra bunnen av men uten noen særlig oppskrifter. Vi har spist mye kjedelig (men sunn) mat, jeg har synes det vært veldig kjedelig og trodd allle kokebøker er så vanskelige. Bake turte jeg knapt å prøve. Men nå går det så det suser, jeg elsker å lage mat, kan fortsatt ikke all verden, men prøver nye retter ofte. Har kjøpt meg endel kokebøker, de fleste med fokus på sunn mat, og enkle nok i hverdagen.
Og bakst er heller ikke noe stort problem, så vi spiser veldig lite ferdig kjøpt brød/kaker i dag.
Nå er jo jeg mye hjemme men da jeg var i full jobb så utsatte vi ofte middagen til kvelds. Mindre stress når vi kom hjem og vi kunne bruke litt tid på middags lagingen samt at vi kunne kose oss mere med maten. Planlegging er viktig og ofte lager jeg opp store porsjoner som jeg fryser ned. Har man det man trenger der og da så går det hele nokså fort.
Middags til kvelds hadde vi gjerne før, men det er ganske upraktisk i min nåværende livsfase. Det medfører jo at Knerten ikke får middag/middag sammen med familien, siden han da har lagt seg når det er tid for vår kvelds. (som i min gravide, må-opp-i-vekt-har-ikke-lyst-på-mat-periode forøvrig gjerne er en liten varmrett, eller i alle fall stekt egg med skinkebiter i...)
Med kveld mente jeg ved 18-19 tiden. En trenger ikke stresse med middag med en gang en kommer hjem etter jobb. Men jeg skjønner at dette ikke passer alle.
Vi spiser heller ikke middag før 18-18.30. Da får vi oss en brødskive eller noe småtteri rett etter jobb de ukene det er tidligvakt, og så middag etterpå. Da er blodsukkeret stabilt, og alle mye hyggeligere.
Det har du helt rett i, det må ofte en oppskrift til (ikke at jeg følger dem nøyaktig, men mer tips da) for at man skal få inn noe nytt på standardrepertoaret. Men det orker jeg ikke så mange ganger i uka, mest i helgene at det blir testet ut og så kommer det en hverdagsversjon etterhvert.
Akkurat nå har jeg au pair som lager mat etter oppskrift, men ellers blir det ofte å lage ferdig en del kvelden før eller i helgene, og evt. fryse det :nemlig:
Og ukesmeny. Det har jeg ikke hatt på en stund men har begynt med det nå igjen. Idag er det f.eks fiskeform med spinat til middag :D
Før hadde jeg faste dager med fisk, kjøtt, kylling, så var det å kjøpe inn nok kjøtt/fisk/grønnsaker også lage noe jeg hadde lyst på den dagen. Står det "fisk" på menyen, og det ligger laks, hvit fisk og fiskekaker i frysa er det mye lettere å velge noe liksom, enn hvis man står helt åpen og i tillegg må i butikken etter ingredienser.
Nå har vi også ukesmeny, men jeg har laget en 6-ukersplan som gjentas
Fortsatt basert på mandag: kylling, tirsdag+torsdag: fisk, onsdag: vegetar, fredag: kjøtt, lørdag restemat/valgfritt og søndag valgfri/spise hos besteforeldre/på restaurant.
Gratinert blomkål er kjapt og godt:
Noen blomkålhoder deles kjapt, has oppi vann med en terning/skje buljong og kokes til det er ørlitt mørt. Ikke lenge.
Stek samtidig bacon eller kyllingbiter i panne, og hvitløk, løk og evt. sopp og paprika til mykt.
Ha blomkål i ildfast form, ha deretter over kjøtt, og løk/sopp/paprika
Bland 1 boks rømme og litt revet ost og litt salt, evt. med litt melk eller fløte for å få det litt tynflytende. Hell over den ildfaste formen og bland litt forsiktig så osten kommer innimellom.
Stek på ca. 200 grader til det er ferdig - det gjør seg ferdig mens man dekker bordet og samler inn hordene :værsågod:
SÅ godt.
Jeg bruker 3 dl lunkent vann, sånn i gjærtemperatur, tar oppi en halv pakke tørrgjær og så heller jeg oppi nok mel til at den blir sånn at den kan dyttes utover med fingrene (om man meler dem litt godt) på stekeplaten. Har ikke noe mer oppskrift enn det.
Vi lager det aller meste av mat fra grunnen av. Her er en fiskeoppskrift som er både sunn, god og som går skrekkelig fort. Jeg har skrytt mye av den her inne. Poenget er at den bare er ett eksempel av de mange middagene som kan gå veldig fort selv om alt er fra grunnen. Start med risen, for det er det som tar lengst tid.
Til hverdagsbruk "jukser" vi annenhver uke. Da får vi leveranse fra middagshjelpen.no. De leverer oppskrift og alle ingredienser til middager for alle hverdagene i uka. Alt lages fra grunnen, men det er meningen at det skal gå fort og det er det (i hvert fall som regel). De ukene vi ikke har middagshjelpen så gjenbruker vi ganske mange av oppskriftene vi har likt godt tidligere.
Det handler mye om planlegging. Jeg skal ikke skryte på meg å lage alt fra grunnen. Men når jeg ikke gjør det, er det ikke fordi det tar så mye tid, da er det mer oppfinnsomheten og kjøleskapsbeholdningen det skorter på. Jeg planlegger, skriver middagslister og ukeshandler. Og samler på oppskrifter. Jeg er ikke så god på å lage ting i helgene (det er ikke kjøttbollesteking jeg har lyst til å bruke tiden på da). Jeg er heller ikke så god på matlaging på kveldstid. Så jeg er prisgitt at det ikke tar for lang tid.
Har vi hatt en middag-fra-grunnen-på-under-halvtimen-tråd noen gang?
Idag skal vi ha ferdige fiskekaker som har en ganske stor andel fisk, potet/kålrabistappe som jeg lager fra grunnen og en eller annen type kokte grønnsaker som jeg finner i fryseren. Dette synes jeg er en helt grei middag med bruk av noe halvfabrikata, men som likevel er relativt sunn - den er god og veldig enkel.
Jeg begynner å lure på om jeg, evt min sønn, går glipp av noe når jeg aldri kan huske å ha spist tomatsuppe?
En kollega med barn på samme alder sier dette (torovarianten) er nærmest obligatorisk i deres hus. Mange her snakker om raske, gode, hjemmelagde (som han sier de hadde før ungenes tid), men vi har det aldri!
Tomatsuppe er jo knallgodt så ja, da har man gått glipp av noe. Man kan leve uten torovarianten uten problemer, men nydelig, hjemmelaget tomatsuppe er jo solskinn rett inn i sjelen omtrent. :knegg:
Jeg har forøvrig ikke tenkt å prøve meg på fiskeboller, fiskekaker etc fra grunnen av. Det går sikkert an, men jeg foretrekker å kjøpe ferdige varer av god kvalitet som jeg synes er minst like gode.
Jeg er ikke veldig glad i ketchup, og heller ikke "bare tomater" som er varme. Men god tomatsuppe er veldig godt. :nam: Helst med løk og hvitløk som er stekt en stund først, jevnet med smør og mel og gjerne kokt på kraft, og så kjører jeg alt med klumper i blenderen eller med stavmikseren. Smak til med havsalt og litt sukker, ha i en fløteskvett og server gjerne med parmesan til.
Ser at Jamie Olivier kjem med ei ny kokebok i haust (eller kanskje den er kommen allereie)- der tema er kvardagsmiddagar laga på 30 minutt. Kan jo hende den kan vere litt inspirasjon - eg skal i alle fall snuse på den.
Jeg registrerer at den oppskriften stort sett bare inneholder ting jeg ikke egentlig verdsetter så høyt (løk, hvitløk og altså varme tomater), men vi kan jo absolutt prøve det en gang. Særlig dersom guttungen liker det :)
For min del, helst med makaroni i tror jeg. Det er vel lov?
Da begynte det å høres mer ut som noe jeg kunne bli mett av også. :) (Må spise store mengder moste tomater om de skal mette alene, men med fiberrik makaroni og kjøttboller i, da snakker vi litt mer mat ja.)
Apropos krutonger: Om du har brød som ligger og blir tørt, er det veldig godt å lage krutonger av det.
Skjær i terninger, lag en kryddermiks (en god del salt, pepper, oregano, paprika, chili og persille, for eksempel) som du har i en brødpose. Ha oppi en god del raps- eller annen olje som tåler varme og smaker lite og bland godt sammen, rist godt slik at alle brødbitene får olje og krydder på seg. Ha det hele i en langpanne, sett i ovnen på 150-200 grader til de er helt tørre og sprø (cirka 10 minutter, litt avhengig av hvor mye brød du har i pannen). Holder seg et par dager i lufttett boks.
Det er også godt med revet parmesan over, spesielt hvis du skal bruke dem i salat. :nam:
Jeg har flere ganger bakt mislykkede brød (for tunge, for hardt stekt skorpe e.l.) og da har jeg fryst dem ned og lagd krutonger av dem etter behov. :jupp:
Såg forresten eit program ein gang der dei testa ut ulike typar mat. Det viste seg at ingenting gjer deg meir mett, og held deg lenger mett, enn flytande mat, dvs. suppe. Det dreide seg da altså om å enten ete maten som fast mat, eller mose nøyaktig samme mengde mat til suppe. Den siste holdt deg mett lenger, fordi den var flytande.
Etter det har eg holdt ein knapp på suppa :D Er veldig glad i suppe, vel og merke suppe med "hold" i.
Akkurat dette så jeg også. Den som spiste tørr mat drakk samme mengde vann som det var i suppa i et vannglass, men han ble sulten mye før den som fikk det 'blendet' til en suppe.
Men jeg må innrømme at maten så bedre ut som den egentlig skulle være enn etter en tur i blenderen, som de gjorde i det programmet jeg så på.
Mat handler om mer enn metthetsfølelse, og en god del mat gjør seg bedre, utenom metthetsvarighet da åpenbart, i fast form...
De som drakk suppen, fikk de også vann, eller fikk de bare det vannet som var tilsatt den moste maten? (ser etter forklaringer. jeg drikker jo når jeg spiser suppe også.)
Jeg tror kanskje det har noe med å gjøre at maten binder vesken i magesekken lenger når den er moset inn i maten, mens den renner mer rett igjennom hvis den drikkes separat?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.