Matavfall er den avfallstypen som har vokst raskest i Norge i de siste årene. Nesten 25 prosent av all mat som produseres og omsettes havner i søppeldunken – i stedet for i magesekken. Det betyr at innholdet i én av fire bæreposer du handler i butikken, går rett i søpla.
Vi kaster for mye mat. :nemlig:
Det er jeg overbevist om. Det går mest i at vi lager for mye mat når vil feks lager middag, så blir det rester, og så står restene 1-2 dager i kjøleskapet før de kastes. :flau:
Jeg har mye jeg kan bli bedre på her. En periode var jeg feks mye flinkere til å lage pai etc, og bruker middagsrester der.
Det vi sjelden gjør er at vi kaster mat som har gått ut på dato. Det er jeg ikke så hysterisk på, og vi har sjelden så store mengder med mat. Men det blir jo noen småting her og der, særlig ift frukt og grønt... Dessuten har vi nok litt for mye i fryseren, som aldri blir brukt - og da til slutt blir kastet.
Så vi har definitivt potensiale til å gjøre noen forbedringer her!
Jeg tror ikke at økte matpriser hadde utgjort noe særlig for vår del. :niks: Jeg ser ikke så ofte på pris når jeg kjøper mat, jeg kjøper stort sett det jeg synes vi trenger og vil ha. For meg handler det mer om bevisstgjøring tror jeg.
Kaster mye mindre nå enn før. Tømmer ikke automatisk ut melk fordi den har gått ut på dato,men lukter på den.I tillegg planlegger jeg middager mer ut i fra hva jeg ser må brukes opp.
Tja... jeg ser at min mor kaster vesentlig mindre enn jeg gjør. Hun er flinkere til å bruke rester og resters rester. Så det er kanskje noe i det? Jeg vil dog ikke si vi kaster mye egentlig, og jeg tømmer ikke ut melk noen dager over dato med mindre den faktisk er dårlig.
Jeg kaster ikke mye mat, nei. Jeg er oppvokst i et hjem der mat sjelden ble kastet, og det sitter i meg ennå. Jeg synes faktisk ukeshandling gjør vondt verre der. For hvis vi av en eller annen grunn ikke klarer å holde middagsplanen, så blir grønnsakene råtne, og må kastes. Og det er jo synd.
Eldstesønnen min nekter å spise restemat, og jeg får helt fnatt av det. Jeg håper virkelig ikke det er mange der ute som er som han.
Jeg spiser middagsrester til lunsj, det er skikkelig deilig!
Det vi kaster mest av er nok enkelte typer pålegg som blir glemt og fort dårlig, rekesalat eller roasbiff, også frukt. Jeg kan bli fristet til å kjøpe deilig frukt i butikken, men er ikke så flink til å få spist den samme frukten.
Nei, vi kaster nesten ikke mat. Vi planlegger godt, og bruker opp restene. Har jeg syrnede melkeprodukter som er gått ut på dato, lager jeg grove lapper eller vafler av det. Vi fryser ned ting vi ser vi ikke får brukt før datoen går ut. Brød fryses ned i skiver sånn at vi aldri har mer enn dagsgammelt brød. Og dersom vi en sjelden gang har brød som er et par dager gammelt, lager vi arme riddere.
Jeg er stor motstander av å kaste mat fordi man er lat, kresen eller dårlig på å planlegge. Jeg syns det er forkastelig, faktisk.
Mat er jo billig. Av lønna vår bruker vi en mindre og mindre prosentandel på mat.
Jeg kaster ikke mye mat, men det er fordi jeg ikke har mye mat. :knegg:
Men jeg er litt i overkant hysterisk på om mat har blitt gammel, så jeg kaster likevel for mye.
Vi prøver å være flinke på dette området, og er det noe som blir stående bakerst i kjøleskapet slik at det blir ødelagt og må kastes, er det ikke med god samvittighet dette går i søpla. Vi storhandler en gang i uka og har et bevisst forhold til dette med å unngå å kaste mat (f.eks bruker jeg melk som har gått ut på dato i vaffelrøra om dette er mulig).
Jeg personlig tror nok kostnadene på mat har betydning, men dette handler kanskje mer om at vi har en forbrukskultur som tilsvarer bruk og kast. Tidligere stoppet man sokker som hadde gått hull i, klippet tannkremtubene på midten for å få brukt opp alt, blandet vann i såpedispenseren når den nærmet seg bunn, osv. Dette er vel heller uvanlig i dag?
Akkurat der er jeg ganske flink. Middagsrester fryses (fine porsjoner til småguttene dersom vi en annen dag skal ha noe som ikke er så barnevennlig til middag) eller jeg spiser det til lunsj.
Så godt som alt blir spist før det går ut på dato eller blir skjemt. Litt av grunnen til det er at vi ikke har så mye i kjøleskapet til en hver tid. Vi har f.eks ikke så mange pålegg samtidig, slik at vi ikke mister oversikten. Vi skriver ukesmenyer og handler inn til de og siden det viser seg at vi følger disse slavisk, så blir faktisk det vi handler brukt opp.
Vi er seks stykker og jeg merker at det går mye penger på mat, så jeg prøver å være bevisst på hva vi kjøper og hva vi bruker. Jeg har ikke lyst til å hive penger i søpla.
I tillegg er både jeg og mannen oppvokst i hjem der det å hive mat har vært (og er) helt utenkelig. Alt av rester spises der, f.eks kald risengrynsgrøt og kalde kjøttkaker på brødskiva til kvelds. Jeg er ikke helt der da, men kan f.eks spise kalde poteter med salt og pepper til lunsj. (Jeg er glad i poteter, og ikke på lavkarbo-kjøret. ;) )
Der er nok vi og.
Her kastes det egentlig lite middag. Vi er flinke til å ha det samme to dager på rad om vi lager for mye. Noe blir det selvfølgelig, men ingen mengder nei.
Her er det kjøleskapvarene som går i søpla. Grønnsaker som rekker å bli dårlige feks. Og en del pålegg. Jeg er fryktelig prippen på pålegget. Det skal ike ha ligget lenge før jeg ikke klarer å spise det. Heldigvis er jeg glad i salami og ost, for det holder lenge, også i mine øyne.
Jeg må si jeg synes maten er ganske dyr som den er jeg, mye av den ihvertfall. Jeg skulle gjerne spist mer økologisk og mat som man bare får kjøpt på helsekosten, men det er veldig dyrt og vanskelig å få tak i.
Jeg kastet mye mer før, men nå er jeg blitt veldig flink til å ikke handle for mye, fryse litt og spise opp rester.
For meg hadde ikke prisen hatt så mye å si, men så kaster jeg ikke så mye mat uansett. Og vi har et temmelig dyrt kosthold pga lillegutt spiser spesialdiett og jeg spiser lavkarbo.
Jeg ukehandler, og kjøper inn det vi trenger på en uke i én omgang. Da ender jeg oftest opp med å heller ende med litt lite mat, faktisk, hvertfall frukt og grønnsaker som vi storspiser virker det som. Rester etter middagen sparer jeg i småbokser og sender med lillegutt på skolen som varm ettermiddagsmat, putter evt. i fryseboksen til senere bruk - og sørger for at det blir brukt. Kjøtt o.l. som er ferskt og nærmer seg dato steker jeg opp og putter i fryseboksen. Frukt som ser ut til å ha gjort nytta si lager jeg juice av, evt. fryser den ned.
Hvis jeg ser gjennom matsøpla inneholder den mye skrell/skall, matavfall som skjæres bort før maten brukes. Lurer på om det er telt med i de 25% - det er det vel sikkert? Og det "skal" jo kastes, det er jo ingen som bruker mangoskall, liksom, eller som ikke skjærer bort slintrer i kjøttet :vetikke:
Så kanskje det vi kaster reelt sett er mindre siden det ikke er mulig å spise 100% av maten vi kjøper?
Det kastes ikke mye mat hjemme hos oss, jeg bruker å være ganske flink til å beregne maten pluss at jeg ofte har med meg restemat på jobb til deilig lunsj dagen etter. Men det hender selvsagt.
Men skrell og sånt - det må jo være regnet med i de 25%? "av den maten vi kjøper kaster vi 25%".
Og skrell, steiner, kvister og fjas, bein, slintrer og sånt, utgjør jo en del av den maten vi kjøper hvertfall? Sånn at av det som er spiselig av maten bør ikke andelen være så stor som 25%. Pluss at mange også kaster tørkepapir, jord/stueplanter/hageavfall etc. i matavfallet uten at det vel differensieres.
Me kaster mykje mindre enn før. Både fordi me har blitt flinkare å laga passelege mengder, men og fordi me er mykje flinkare å frysa rester. I dag t.d. skal eg og jentene spisa i barnehagen, så då rekner eg med at faren tar ein runde i frysen. På høsten og vinteren hender da også at eg tiner litt rester (spesielt grønnsaksuppa o.l.) til kvelds til jentene.
Men selvfølgelig hender da jo at mat går i bosset, for eg er ikkje noko mestekokk akkurat. ;)
Vi kaster ikke mye mat, det eneste er mat, gjerne pålegg eller noe frukt, som kan ha blitt avglemt og stått for lenge. Middag prøver jeg alltid å lage passe mye av, og om det blir litt rester spiser jeg det ofte til kvelds.
Problemet med kasting av mat er det vel ikke bare vi forbrukerne som står for, er ikke mye av problemet at butikkene også må kvitte seg med mye mat som er gått over holdbarhets-/best før-datoen.
Mat har aldri vært så billig som nå, dersom man ser på hvor mye av lønna som går med til kjøp av mat. Det har helt klart en del å si, men jeg tror at mat må bli mye dyrere dersom det skal ha noen innvirkning på hvor mye mat som kastes. Jeg tror heller at det er en bevisstgjøring av problemet som skal til for å endre på dette.
Klart maten er billig. Vi har aldri brukt så lite av inntekten vår på mat som nå.
Jeg syns det er ille å kaste mye mat og har gjort noen grep for å unngå for mye av det. Planlegging er selvsagt det aller viktigste. Dessuten har jeg redusert kastemengden ved å kutte ned på all kosematen man kjøper til helgen. Ofte rekker vi ikke spise opp godt pålegg og sånt før det blir gammelt og ekkelt.
En del blir det jo som går i søpla, men jeg vil si at størsteparten av matavfallet mitt er slike ting som man ikke spiser uansett. Altså potetskall, eggeskall osv. Jeg prøver å ta utgangspunkt i kjøleskapsinnholdet når jeg planlegger middag og på den måtenungå at noe blir liggende for lenge. Når jeg ser at ting ikke kommer på menyen med det første så prøver jeg å forvelle for å fryse og bruke senere. (Dette kan egentlig gjøres med de fleste grønnsaker). Det matavfallet vi har er ting som er kommet på tallerkenen og blitt pirket i samt diverse rester fra matboksene våre. rester spiser vi som oftest opp. I dag skal vi ha restemiddag fra de to siste dagene, stekt raspeball med kålrabi og saltkjøtt pluss poteter (skal steke de) og karbonade. jeg bruker ofte å lage altforr mye middag, men det gjøres med vilje for å ha middager i fryseren vi kan ta opp når det passer seg slik. (Eller bare deler av tilbehøret.)
Jeg føler meg absolutt ikke truffet nei. Vi kaster egentlig veldig lite mat. Vi lager den mengden middag som vi spiser. Blir det ikke nok så er det uansett ikke så lenge til kveldsmat så det klarer vi. Brødskiver vet vi hva som går av så da tar vi opp det vi trenger (brødet er fryst i skiver).
Jeg syns rett og slett vi er flinke til å kjøpe det vi trenger og spiser det før vi kjøper nytt. Og så fryser vi det som blir til overs evt
I Norge kastes det mat for en verdi som tilsvarer alle overføringene til landbruket.
I klartekst betyr det at vi kunne greid oss uten subsidier til landbruket og heller tatt ut disse pengene i økte matpriser. Men nei da, staten subsidierer at folk flest kaster SINNSYKE mengder mat :gal:
Merk at dette er brukbar mat, ikke eggeskall og kaffegrut.
Vi kaster faktisk lite mat. Vet ikke helt hvordan det går seg til, for vi planlegger ikke ukesmenyer eller handler stort. Hvis vi har restemat etter middag tar jeg det med på jobb og spiser til lunsj dagen etter, nå som jeg er hjemme spiser jeg det hjemme dagen etter.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.