Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Økologisk laks!

#1

Harriet Vane sa for siden:

Jeg fant økologisk røkelaks på OBS (Økern) her om dagen. Fantastisk!

Finnes det røkelaks som er økologisk, betyr det at det finnes ren laks et sted. :vilha:

Her er litt om økologisk oppdrettsfisk


#2

liefje sa for siden:

Det finnes flere slike tilbud her hvor jeg bor (Tyskalnd) og slik har det vaert en stund, saa det er ikke noe nytt.


#3

Harriet Vane sa for siden:

Nei, ikke i Tyskland. :skuffet: Da jeg bodde i Irland i 2001, var utvalget av økologisk fisk og kjøtt veldig bra. Norge er kjempetregt på øko. det er jo fordi nordmenn er veldig naive på dyrehold og matsikkerhet og tror at alt norsk er godt norsk.


#4

safran sa for siden:

Jeg handlet på Ultra Bryn her om dagen, og de hadde utrolig mye økovarer! Nesten alt jeg skulle ha, hadde de et økologisk alternativ til!


#5

Ru sa for siden:

:nemlig:
Det var STOR overgang å gå fra økomat-Irland til detharviikke-Norge.

:enda flere grunner til å flytte til Irland! : :elsker:


#6

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har funnet masse økologisk på Ultra her i Stavanger, fant tilogmed økologisk kjøttdeig der. De har ALT. :D


#7

Manitoba sa for siden:

Det er en super butikk. Man blir inspirert av å handle der. Skal lete etter økologisk laks neste gang.


#8

Hunter sa for siden:

Er ikke enig med deg at denne laksen er så mye renere enn annen laks. Hva mener du med ren laks?
Laksen som er økoforet blir ikke like god som den vanlige oppdrettslaksen fra helgeland. Økolaksen blir ikke like fet og dermed ikke like god.


#9

Harriet Vane sa for siden:

Forklar. Hva mener du? Dokumentasjon?


#10

Dixie Diner sa for siden:

Hvorfor blir ikke økolaks like fet? :blånn:


#11

Hunter sa for siden:

Dokumentasjon? Dette er min mening og jeg vet veldig mye om laks.
Laksen som er økologisk får ikke den samme fine fargen som vanlig foret laks.
Økolaksen får oppmalt fisk og for med rekeskall slik at den får en rosa farge. Oppdrettlaks får for fra Skretting og Ewos som er veldig bra. Laksen får da en helt perfekt farge og blir fet og god. Faktisk kommet så langt i forindustrien at for hvert gram for laksen får legger den på seg like mye. På 1980tallet var det vanlig at det ble gitt antibiotika til laksen i merene. Dette er det slutt på nå siden merene står på plasser der det er bedre gjennomstrømning av vann og dermed mindre sykdommer. Vil ikke si at økolaksen er så mye renere enn annen laks.
Tror dette med økolaks er laget kun for å tjene penger.


#12

Myrsnipa sa for siden:

Ah. Endelig noe vi har som dere ikke har. Laks rett utenfor døra. Bare å fiske opp. :kry:


#13

Hunter sa for siden:

Snakker du da om vill-laks? elv eller sjø?


#14

Myrsnipa sa for siden:

Ja, villaks. Elv og sjø.

Når den er vill, må den jo være økologisk? :flau:


#15

Hunter sa for siden:

Tja kan jo være rømt oppdrettslaks :D


#16

Bequita sa for siden:

Wow, så kult! Det skal jeg også se etter. :nikker:


#17

safran sa for siden:

Nå skal ikke jeg påstå at jeg vet veldig mye om laks, men den siste påstanden her er jo helt hårreisende. Økologisk laks er laget kun for å tjene penger?! Og i samme innlegg sier du at forindurstrien har så godt for at laksen legger på seg veldig mye - og man dermed tjener mere penger?? Hva inneholder dette foret, da? Det tror jeg er veldig interessant.

Nå ble jeg veldig nysgjerrig - jobber du med dette?


#18

Tallulah sa for siden:

Jeg kan lite om fisk,men har fargen noe å si for hvor sunn fisken er? Jeg er også interessert i å høre hva foret inneholder!


#19

Honda sa for siden:

Er jo bare å få tak i fisk som ikke er opprettsfisk;)

Det er mye bedre en feit ekkel opprettsfisk :cool:

Selv fisket fisk som man røyker selv i et røykeri med enebærbusker osv:digger:

:D


#20

Enhjørning sa for siden:

:D
Jeg skulle akkurat til å skrive at jeg var så glad for å bo her hvor jeg bor, med ei flott lakseelv rett borti svingen og masse ivrige laksefiskere i familien.
Lite slår fersk vill-laks "rett fra" elva!


#21

Hunter sa for siden:

Jobber ikke med dette nei.
Men jeg mener at økologisk laks i merer er ikke noe bedre enn vanlig oppdrettslaks.
For info når det gjelder for er det bare å se på www.skretting.no eller www.ewos.no

All fiskeindustri er jo opptatt av å tjene mest mulig penger.

Lakseindustrien i Norge er kommet så langt at oppdrettslaks er like bra som vill-laks. Men det er min mening. Liker at laksen er feit og god.
Det er det samme med steinbiten.
Den er bedre fra oppdrettsanlegg enn fra sjøen.

Dessuten er det mye rømt oppdrettslaks rundt omkring og hvis dere ikke ser forskjellen på rømt oppdrettslaks og vill-laks kan dere ikke si at vill-laks er så mye bedre. Kan hende dere har fått oppdrettslaks.


#22

Frost sa for siden:

Jeg liker ikke feit oppdrettslaks jeg da. Det er best med villaks, den er ikke så feit som oppdrettslaks. .


#23

Harriet Vane sa for siden:

Hunter; Tror du at produsentene av konvensjonelt laksefôr er en troverdig kilde?

Den fargen som den vanlige laksen har er jo resultat av juks og fanteri, slik man bruker salpeter i spekeskinke. EU strammer inn på bruken av farge

Er det dette du mener med like bra?

Her er en artikkel fra forsking.no

Og her er mer info om fargestoffet:

Økologisk laks får fargen sin fra reker. Konvensjonell laks får fargen sin kunstig.

Like fint? :snill:


#24

Dixie Diner sa for siden:

Jeg er forelsket i Madam Mim.


#25

safran sa for siden:

Hey - stell deg i kø :sur:


#26

Mams sa for siden:

Sikkert et dumt spørsmål, men jeg stiller det alikevel.

Hva er økolaks?
Er det villaks eller er det oppdrettslaks som har blitt foret opp på naturlige ting?


#27

Harriet Vane sa for siden:

Her ser du Debios definisjon.

De skriver at villfisk IKKE er økofisk (slik viltkjøtt heller ikke er økologisk).

Fisken skal ha det bra, den skal spise naturlig og sunt for slik å smake godt, naturlig og sunt.


#28

Mams sa for siden:

Takker for svar.

Det sier seg selv egentlig at laks (og andre dyr) som får spise det som er naturlig for de vil være de dyra som smaker best.
Ikke dermed sagt at det andre smaker pjuk, men for å dra over til okseverdenen så må jeg innrømme at f.eks Belgisk Blå ikke akkurat er et dyr jeg har lyst å spise kjøttet til.
Over til laksen igjen.
Fisk som er naturlig feit vil jeg tro har et mere naturlig forhold mellom kjøtt/fett en fisk som er opprettet til å være feite. Klart om man liker skikkelig feit fisk vil det være ok, men jeg inbiller meg at et nturlig forhold vil smake best jeg da. (men det kan jo bunne i at jeg ikke er så glad i for feite fisker da)


#29

Michelle sa for siden:

:dulte: En slektining jobbet en periode på et oppdrettsanlegg og mistet all lyst på laks etter dette.
Jeg er også skeptisk på all den antibiotika som de forer fisken med.

Laks er nydelig men da må det være vill laks.

For et par år siden skulle vi lage ørret bakt i folie. Fysj så fet den var. Tipper at den nok var en oppdrettsfisk.


#30

Hunter sa for siden:

Økolaksen får vel også fargen sin fra foret?

Vil påstå at oppdrettslaks er like sunt som den økolaksen.

Nå finnes det mange forskjellige oppdrettere og hvis noen tror at laksen er lik overalt tar de feil.

Stor forskjell på oppdrettslaks både når det gjelder smak og fethet.

Når det gjelder fargestoffet canaxanthin er det sterkt overdrevet at det er så farlig.

Mener forsatt at økolaksen ikke er så mye bedre enn vanlig oppdrettslaks.
Men det er min mening.


#31

Hunter sa for siden:

Dessuten er det vel dobbelt som mye omega-3 fettsyrer i oppdrettslaks enn i vill-laks.


#32

safran sa for siden:

Snakker du kun om smak når du sier "bedre"? Jeg syns nemlig også det er en etisk vurdering som bør være med - skader den miljøet?

Økologisk laks

Både i Sverige, Danmark og Norge kan man kjøpe laks som er merket som økologisk produsert. I Norge betyr dette at den har fått Debios Ø-merke. Debio er den organisasjonen i Norge som inspiserer økologisk produksjon og godkjenner for bruk av Ø-merket. Kravene for økologisk fiskeoppdrett innebærer blant annet. at fôret skal være økologisk produsert. Det er også forbudt med tilsetning av fargestoffer i fôret. Fisken kan bare behandles med antibiotika én gang og belastningene på miljøet skal være mindre ved at fôrrester og avfallsstoffer fanges opp. Fisken skal også ha stor nok plass til å danne stimer, slik det er naturlig for den.

Hentet herfra: www.nordicplate.net/nordicplate-no/dishes/laks/ne/environment/okologisk


#33

Harriet Vane sa for siden:

Hunter, jeg blir i tvil når du sier at dette er bare din mening. Jeg får en sterk følelse av at du er i bransjen, for argumentasjonen din er VELDIG lik den konvensjonelle bønder har om hvor kjekt kuene har det eller hvor "like god" melken eller kjøttet er.

Både konvensjonell laks og vanlig laks får smak av fôret. Men økolaksen får farge av naturlig fargestoff, mens konvendjonell laks får farge fra kjemiske stoffer som er i ferd med å bli forbudt i EU. (i EU er de langt fra like naive når det gjelder matsikkerhet som i Norge). For noen år siden var de i tvil om DDT var farlig også.

Laksen er selvsagt forskjellig fra oppdretter til oppdretter, og det er sikkert enkelte konvensjonelle oppdrettere som forsøker å minske antibiotikabruken, jobber forebyggende for bedre fiskehelse, gir sunnere (dyrere) fôr og steller bedre med fisken.

Allikevel er det bare Debio-sertifiseringen som gir absolutt trygghet for forbrukeren om at laksen har hatt det bra, spist sunt og ikke inneholder skadelige stoffer.

Økologisk er en etisk garanti. Og det er like viktig som smak og sunnhet.


#34

Dixie Diner sa for siden:

Mim og Safran er inne på noe når de nevner helheten, ikke bare smaken på produktet. Eller er ikke naturen og etikken verdt å vurdere engang, Hunter?


#35

Harriet Vane sa for siden:

Jeg lagde forresten lomperuller med laks og philadelphia blandet med litt honningsennep, hakke persille, hakket timian, sitronsaft, brunt sukker og pepper. Deilig! :nam:

Det er en nydelig smak på laksen, den er ikke klebrig fet som vanlig røkelaks, mer delikat.


#36

Hunter sa for siden:

Jobber ikke i bransjen nei.
Men bruker mye av den laksen (i jobben min) som svømmer rundt og koser seg i de store merene her på helgelandskysten.:p

Skjønner jo selvfølgelig at mat som er økologisk dyrket er både sunnere og får den helheten dere snakker om.
Er forsåvidt enig med dere i det.
Men når det gjelder laks synes jeg at den laksen jeg bruker, som ikke er økologisk er noe av den fineste laksen.

Jeg synes at røkt laks skal være fet.

Neste gang du lager lomper med laks prøv å dette til fyll

1 pakke philadelphia
1 dl molter
saften og skallet av en halv lime
en halv chilli uten frø kuttet i smått
litt svart pepper


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.