Snuppa er 5,5 år. Fremdeles foretrekker hun å få lest korte bøker med bilder i. Jeg synes hun burde være klar for lengre bøker og gjerne uten bilder. Nettopp det å legge fra seg en spennende historie og ta den opp igjen dagen etterpå er god trening.
Vi har forsøkt oss på Ronja Røverdatter og Knerten. Det går i noen dager og så kommer hun å ber om Postman Pat eller Nysgjerrige Nils isteden.
Hvor mye pusher man på for å lese "skikkelige" bøker?
Jeg var helt motsatt som barn. Pappa har fortalt meg at jeg var helt, helt liten da jeg bare om å få slippe å se bildene i boka fordi de ødela for de bildene jeg fikk inne i hodet mitt.
Tja, nå har jeg ingen faglig bakgrunn for å uttale meg om slikt, men jeg ville vel ikke pushet på noe her. Jeg ville vært bekymret for å pushe henne over på bøker uten bilder og forstyrre det forholdet hun har til bøker idag.
Min tanke er at sånt kommer når de er modne for det og at det er individuelt. ukontroversiell
Min datter på 7,5 har først nå vist litt interesse for bøker (hun kan lese selv) uten bilder. Men foretrekker ellers bøker med bilder. De ser på bildene så detaljert og studerende, og har så stor glede av disse, at dette får de styre en del selv. Vi snakker og ser på bildene og lager litt tilleggshistorier og forklaringer til dem, så bildene er av betydning de også.
Har dere prøvd Roald Dahl? De er rare og spennende, så kanskje de fenger litt mer enn Ronja og Knerten?
Mine har i alle fall elsket de fra 5-års alderen. Mini startet med SVK, og var helt facinert. Gnuri begynte med Mathilda, men hun har alltid vært spesielt glad i bøker. Hun fyller 9 år i november, og er snart ferdig med å lese hele Harry Potter serien selv.
Jeg har tenkt litt på Roald Dahl. De bøkene ble i hvert fall jeg veldig facinert av da jeg var barn. Men snuppa er en sart sjel når det kommer til bøker og film (akkurat som sin mor), så jeg har vært redd for at det skal bli for skummelt.
Det finnes masse bøker mellom Postman Pat og Ronja Røverdatter.
Leseløver og lesehester er bøker med litt varierende vanskelighetsgrad og lengde. Det er bilder, men allikevel ikke bildebøker.
Noen titler som har fenget hos oss:
Birger Bilberger berger verden (med flere om Birger)
Jakten på vaffelhjertene
Så er det Roald Dahl - f.eks. Matilda og Mikkel Rev - de er ikke så veldig lange.
Vi ligger nok et år eller så foran dere i løypa og har prøvd oss på Harry Potter nå, men den ble litt for massiv for henne å lese nå når hun bare har ettermiddager til disposisjon. Mulig vi prøver oss på den i juleferien igjen.
Min sønn på 5,5 vil faktisk ha samme bok som regel hver kveld. Det er Albert Åberg som skal legge seg, og jeg skal bytte ut Albert med ham selv, og endre historien slik at det passer til hans liv, og de tingene han pleier å si. I tillegg skal det være overraskende utsagn, humor og noen "ulovlige" ord, slik at de knekker sammen av latter og overraskelse. Så her er det hårda bud, og noen kvelder så går det bare ikke. Da må jeg ha et avbrekk. :D
Det som gjorde at vi fikk en skikkelig dytt på lesinga nå i sommer var at hun var med på en 'konkurranse' på biblioteket. Hvis de leste mer enn 10 bøker fikk de navnet på veggen og de fikk være med på isfest.
Hun greide 11 - og vi sa det måtte være skikkelige bøker. Koste seg med å lese bøkene da.
Nå som hun går på skolen blir det ikke så mye lesing av litt større bøker, det krever litt overskudd og tid. Men hun leser allikevel veldig mye. Men da er det gjerne i faktabøker - det går i kokebøker og 'atlas' Hun har nok en 5-6 forskjellige både kokebøker og atlas som er bare hennes.
Ellers så er det artig - og fin trening å lese historier for lillebroren.
Vetle liker best at det er bilder han også, han er snart 7. Og ikke er han så alt for glad i å bli lest for eller lese selv heller...
Gidder ikke påtvinge han det heller, men prøver å få lagt inn litt på en hyggelig måte.
Han liker å høre på lydbok når han legger seg da, da er det jo ikke bilder. Men det er knerten som har gått på spilleren hans i snart ett år, og han vil ikke ha noe annet.
Min datter er lik, jeg pusher ikke spesielt, men jeg prøver meg innimellom, og det funker innimellom. Men det er klart det er en fordel å ha gode bøker å tilby, ja.
Snuppa forventes ikke å lese selv, altså. Hun leser litt for meg, men da bare fra Donald Junior eller noe sånt. Så i denne omgang er jeg på utkikk etter ting jeg/mannen kan lese for henne.
Men hun liker å bli lest for. Hvis hun ser på tv om kvelden og ikke vil legge seg, gir vi henne ofte valget mellom mer tv og lesing. Da velger hun nesten alltid å bli lest for.
Jeg har bestilt Matilda på nett nå, så da gir vi den et forsøk.
Har ikke lest alle forslagene, men det finnes jo bøker med mer tekst og mindre bilder. Som Mamma Mø, Gubben og Katten og andre litt større og mer episke bildebøker.
Vi blir anbefalt på skolen til å holde på med bøker med bilder til i alle fall opp til 10 år. Du får mange barnebøker hvor det er mindre skriftstørrelse og mere skrift på hver side som allikevel har et bilde på motsatt side eller under. Hvorfor i alle dager vil du ha vekk bildene?
Vi hadde et foredrag på skolen nå nettopp av en fra biblioteket og hun tok opp akkurat det her. For det først ville hun ha pappaene mye mere på banen når det gjaldt høytlesning, og også at en leste fra bildebøker selv om en leste høyt for ungene. I mange bildebøker er det mye tekst.
På grunn av meg selv som barn. Jeg ba om å få slippe bildene fordi de ødela for bildene inni hodet mitt. Jeg tenker at det er godt at de kan få forestille seg hvordan ting ser ut fra tekst ikke bare fra bilde.
Og litt at det er så mange spennende bøker der ute som jeg vil at ungene mine skal ta del i. En del av det vi leser nå er ganske dårlig.
Nei. Det har du helt rett i. Men jeg tenker at det kanskje er fordi hun ikke kjenner til alternativet. På seg selv kjenner man andre, og noen ganger ikke.
... og så er jeg ganske lei av å lese Postmann Pat for 58'ende gang. Men jeg kan selvfølgelig kjøpe noen nye og bedre bildebøker også.
Jeg synes så mange sier det samme som deg, Tjorven. At de gjerne vil ha barna over på "tyngre" litteratur tidlig. Jeg tror det er helt unødvendig. Så lenge barnet liker å bli lest for så kommer det av seg selv. Jeg er stor tilhenger av å jobbe med barnets leseglede, og det tror jeg man gjør best ved å la de ta det i sitt eget tempo, uten krav. Sønnen min (5 år) har lest begge Doktor Proktor-bøkene, mange av Roald Dahl osv, og tåler ganske avansert litteratur. Men plutselig får han perioder hvor han vil ha Albert Åberg og Nysgjerrige Nils igjen, og da får han det. Jeg synes det er viktig å la barna få legge listen lavt noen ganger også. (Jeg vet det er dødsirriterende å få slike svar, og man får lyst til å svare at man selvfølgelig skjønner det av seg selv og sånt. Men jeg må bare si det, det er en av mine kjepphester. :knegg: )
That said - jeg synes Rampete Robin er geniale bøker. Korte kapitler, avsluttende historier. Helt greie for barna å forstå uten bilder. Og Dustefjerten. Vi ler og ler av de bøkene, og det er ikke noe problem å følge de historiene uten bilder. (Jeg oversetter dog til bokmål, vestkantgutten min skjønner ikke nynorsk. :p )
Ja, lesegleden til mor er jo også litt viktig. Jeg orker ikke å lese den samme boken igjen og igjen. Det gjelder om å ha et digert bibliotek tilgjengelig. :nemlig:
Du trenger da ikke å kjøpe. Ta dere en koselig tur på biblioteket og la henne velge noen selv og du kan velge noen til henne. Da finner du ut etterhvert fort hva hun liker best.
Jeg tror dette med avsluttende historier er noe av nøkkelen for snuppa. Vi leser en del i en bok som heter "Godnatthistorier for jenter" (IKKE innkjøpt av meg). Der er det bare få illustrasjoner og mye tekst, og det går helt greit å lese. Men nå har vi vært gjennom også den boka noen ganger.
Knerten velger den samme boka hver eneste dag. For tiden er det en liten lettlest sak om Den Lille Muldvarpen (og jeg tenker alltid på Toffskji når jeg leser den). Jeg blir så lei av å lese det samme igjen og igjen. Jeg trodde liksom at det skulle bli litt progressjon, men det ser ut til å utebli.
Jeg er 38 og leser masse bildebøker for voksne (tegneserier), det har gått bra med meg. :) Jeg liker forresten å lese barnebøker enda, men klart, det må være gode barnebøker.
Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal klare å finne tid til biblioteksbesøk i vår travle hverdag. Jeg kan bare ikke fatte det. Og jeg skjønner i hvert fall ikke hvordan jeg skal få levert bøkene tilbake igjen.
Ikke sjans en eneste lørdag formiddag heller? (Det er vel noe det gjør med ungen av og til sånn at dere evnt. kan bytte ut en annen utflukt med biblioteket?) Lånetiden på bøkene hos oss er i alle fall 4 uker, og jeg kan lett ved å gå inn på nettet utsette forfall for innlevering 4 uker til så lenge ingen andre står på venteliste på akkurat den boka.
De er som mine barn fortsatt i en alder der de liker gjentagelse og gjenkjenning. Jeg pleier å stue bort de kjedelige og dårlige bøkene i håp om at de glemmes etterhvert. :knegg:
Du klarer helt sikkert å introdusere bøker i mellomsjiktet med avsluttende historier. Jeg har lest Marikken for ei på samme alder, og hun synes det var kjempekjedelig. Storesøster elsker dem, men hun er noen år eldre.
Lørdager er vår aller travleste dag. Så det er bare å glemme. Det er dagen vi gjør innkjøp. Ellers er vi ofte bortreist i helgene.
Og selv om jeg kan levere hvor som helst så må det vel skje på et bibliotek, så da hjelper det ikke så mye.
Jeg lurer rett og slett på om vi lever et litt for hektisk liv. Trening og skikkelig mat har hovedprioritet hos oss, og da blir det lite tid igjen. Og ungene skal jo ha tid til frilek også?
Sånn apropos biblioteker - jeg er notorisk for sent ute med å levere tilbake bøkene, og det blir litt dyrt innimellom. Men nå har jeg praktisert biblioteksstund lørdag formiddag. (n=2, som Veronal ville sagt det.) Da har vi lånt bøker lørdag formiddag, for så å gå på kafé og spist napoleonskake mens vi leser fra de nylånte bøkene. Veldig, veldig koselig. :jupp:
Jeg kjenner meg igjen på det du skriver, altså.
Jeg er ikke flink til å bruke biblioteket, slett ikke. Nå har vi akkurat fått nytt bibliotek, men for å rekke å bruke det, må vi gå rett etter jobb/barnehage, for de stenger 1800 på det seneste.
Jeg kjøper bøker istedet, det er jo logisk, bibliotekar som jeg er... :sparke:
Tid for litt omprioriteringer kanskje? :nemlig: Eller så får du legge inn biblioteket som ett av ærendene på lørdag 1 gang i måneden f.eks. Handle mat og klær er faktisk mye bedre å gjøre på en ettermiddag eller kveld på en ukedag enn lørdag. Jeg hater handling på lørdager.
Vi har først begynt å bruke biblioteket siste året, til stor glede for alle ungene, før det var det sikkert 10 år siden sist jeg var der. :sparke: Eller jeg hadde med største på eventyrstund dit en gang når hun var 3 år. Biblioteket har ofte forskjellige aktiviteter på barneavdelingen også som kan være aktuelt når en er innom.
Jeg sier ikke at en prioriterer feil, men for meg høres det helt utenkelig ut at det er helt umulig å få til ett bibliotekbesøk i måneden. Da bør en kanskje jenke litt på kravene er nå min mening. En gjør jo ting sammen med ungene, en kan jo ikke bare trene og lage mat? Men folk må jo gjøre som de vil. Det er bare mine tanker når jeg hører sånn.
Dersom du ikke ser hvordan dere skal komme dere innom biblioteket, synes jeg dere skal trappe ned tempoet :nemlig: - eller ambisjonsnivået. Innkjøp? Mat? Det ville jeg flyttet til en kveld i uka.
Vi er der lørdager, men man kan også ta en tur rett etter barnehagen hvis de er åpne en stund, det varierer fra dag til dag og filial til filial. Det er jo sånn nå at man kan administrere lånene sine på en fin nettside, og der forlenger du og greier. Veldig kjekt! Og så tror jeg noen filialer skal få sånn automatisk innlevering, det betyr at du kan levere utenom åpningstiden. Men vet ikke hvilke dette er, har hørt om Lambertseter, tror det er flere.
Men grunnen til at jeg egentlig gikk inn i tråden, var for å si at jeg skjønner godt du blir lei av Pat for 60. gang. Vi er møkklei dinosauroppslagsbøker for 100. gang. Vi har løst det med å la det gå litt i perioder, vi kommer med en kapittelbok av og til og leser den på kveldstid. Vi foreslår noe vi tror han liker da - Knerten har vi prøvd og det var en fiasko. Dersom det stagnerer litt midt i kapittelboka, leser vi dinosaurbøker noen kvelder før vi fortsetter. Bøker som har vært en suksess hos oss er Doktor Proktor - særlig den første - og Nifse Nella. Tror du ikke Snuppa kan like Nifse Nella? Der er det noen bilder også, og veldig søt, spennende og morsom historie. Artig for voksne også. Ville prøvd det, hvis dere ikke har gjort det.
Som flere har sagt, så er leseglede prioritet nr 1. Bildebøker er ikke mindreverdig litteratur, det finnes utrolig mange flotte bildebøker for barn. Vi får ulikt utbytte av bilder, men er man en visuell type så kan det å fordype seg i detaljerte illustrasjoner av høy kvalitet virkelig gi lesingen en ekstra dimensjon. :nikker:
Og ang. biblioteket, har de ikke sånn leveringskasse utenfor da? Så slipper du i hvert fall å være avhengig av åpningstidene når du skal levere tilbake bøkene.
Deichmann på løkka er åpent på søndager også. Biblioteket er forresten genialt for å få dem til å velge kvalitetslitteratur, min erfaring er hvertfall at bøkene er mer spennende når de får velge den selv. Det finnen forresten mye kule bøker med bilder i også.
Glittermannen og jeg hadde en liknende samtale i går kveld, etter å ha fått tilbud fra go'bokens Disney bokklubb. Jeg syns det er for simpel litteratur, mens mannen mener at lesegleden ikke nødvendigvis kommer av å bare lese de bøkene vi voksne syns er gode nok.
Her låner vi bøker i barnehagen. Dvs. biblioteket kommer med bokkasser, og så får barna låne ei bok om gangen heim. Derfor har me nå 2 bibliotekbøker fra barnehagen og ei som visstnok tilhører barnehagen. :flau:
Tidlegare har me hatt ein lørdag i mnd som me har gått på bibliotek og kosa oss. Eg trenger jo å låna bøker til meg sjølv og, samt lesa eil aviser/ tidsskrifter som eg ikkje abonnerer på. Men no har me fått ein del bøker i gave + har handla på bruktforretning, så me har for ei stund. Dessuten har eg vært hos mamma og funnet bøker til storesøster der.
Og bøkene må ha bilder. Lillesøster liker korte historier som t.d. Bolla 4 år, Tassen, Karsten og Petra osv. Mens storesøster for øyeblikket leser Guro og fiolinen. (Få bilder der då.)
Den kjøper jeg glatt, altså. Jeg er møkk, møkk lei en del bøker jeg også. :nemlig: Og om ikke det var nok at storesøster vil lese mange ganger, så har vi tre av samme kjønn på rad og rekke, som muligens vil ha de samme gamle igjen og igjen. Jeg kommer til å dø av kjedsommelighet dersom alle skal lese Grosmanns "Barnehageboka mi" like mange ganger for alle tre. :urk: (Når det er sagt er boka Ok, altså. Bare ikke hundreogfemtitusen ganger).
Ta med minsten din også på biblioteket så kanskje du også får han til å bytte ut den ene boka du må lese så ofte når han får velge selv. De har også utrolig mye fine bøker på biblioteket for de som skal øve litt på å lese selv også. De på biblioteket er også veldig hjelpsomme til og anbefale bøker for høyt lesning.
Jeg syns heller ikke du bør pushe det for mye. Jobber selv med barnebøker og har uhorvelig mengder barnebøker tilgjengelig for barna. Har mange bøker jeg har lyst til å lese for 4 åringen, men for øyeblikket er han ikke interessert i annet enn faktabøker og bildebøker. Det er helt i orden, vil ikke drepe lesegleden hans. Men nå er det jo flere bøker som har en del bilder og en god del tekst. Ville Wilma f.eks, er også flere bøker i samme serie: www.norli.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=4394617
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.