Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Sitat Kari: Fedon Lindberg sier at de har behandlet 15.000 mennesker ved hans klinikker. Kanskje han bør opplyse om hvor mange av dem som er slanke etter 2 år? Jeg vil tippe at det 1-2 prosent. Slik behandling er nemlig ikke vellykket på lang sikt. Like lite som Grete Roedekurer, Nutrilett og alt det andre.
Om man derimot hadde plassert hele gjengen på en øde øy med begrenset tilgang på føde ville de vært normalvektige fremdeles, men det kan man jo selvsagt ikke gjøre.
... - Jeg tror ikke det er sånn at alle overvektige stapper i seg hamburgere hele tiden, men det er én fysiologisk grunn til at man blir overvektig, og det er at man spiser mer enn man trenger. Alt kan være sunt, men for mye er likevel for mye, sier hun.
...
* Fedon vil tjene penger på folks fedme, derfor kaller han det sykdom.
* Tipper 1–2 prosent av Fedons pasienter lykkes.
* Det finnes ingen annen redning for deg som er feit – enn hardt arbeid.
Uansett hvor langt ut på jordet man mener at hun er så skaper hun blest rundt sin egen person, og da er det faktisk sånn at hun selger bedre også. Det skal hun ha.
En litt underlig salgs- og markedsføringsstrategi.
Jeg tenker at det også kan slå ut andre veien, for jeg kommer ikke til å røre noe dama har skrevet/utgitt etter dette. Jeg synes hun har fremstått som pinlig useriøs her.
Men jeg tror at den psykiske effekten av å skape blest rundt seg selv er med på å øke salget hennes uansett. Selv om mange snur henne ryggen nå, så har folk glemt det om en stund. Men den gjenkjennende effekten hun skaper er der lenge.
Også har jeg en teori om at det er ikke vi som har sterke meninger rundt dette som er i målgruppen hennes, uansett.
Jeg tror heller ikke at folk er lite reflektert, altså. Men jeg tror at man påvirkes uavhengig av det.
Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men det tror jeg altså. Jeg tror hun øker salget sitt ved å være mye i media. Uavhengig av hva hun lirer ut av seg der.
Jeg har et par DVD med KJ, og kommer definitivt aldri til å kjøpe noen nye. Så hun har mistet meg. Dessuten har jeg fått en liten feilkobling i hjernen som også spiller inn. Hver gang hun åpner kjeften så tenker jeg på Siv Jensen. :skremt:
Vel. Hun har jo rett i noe da. Igjen. Alle dietter funker rimelig bra, nesten uansett hvilken strategi man velger. Og nesten ingen funker på lang sikt. Fordi man når man er på dietten, er oppmerksom på alt man putter i seg, men etter to år klarer de fleste ikke å konsentrere seg om diett 24/7. Nå snakker jeg om store populasjoner, ikke enkeltpersoner. Det finnes heldigvis mange eksempler på personer som klarer å legge om kostholdet slik at det blir en livsstilsendring.
Det har vært studier som viser at når man skal gå ned i vekt, må man gjøre det primært med kosthold, men for å holde vekten, må det trening til.
SF: det er jo ikke ulogisk å tro at det er lettere å holde seg til en, kremt, diett som tillater deg å være mett fremfor en som krever at du er sulten. Men så vidt jeg vet, finnes det ikke data som tyder på at store populasjoner holder vekten bedre etter slanking over tid (> 5 år) på lavkarbodietter enn andre. Arrester meg gjerne hvis jeg tar feil, det er et par år siden jeg var oppdatert på denne fronten.
Det er klart, å endre livsstil er jo effektivt, hvis man klarer det. :) Hvis jeg skal bringe eksempel på meg selv, så ser jeg at det største problemet etter å ha kjørt lavkarbo over tid, er at man helt omstiller seg på å være forsiktig med fett - det er jo ikke farlig. Og det er ganske lett å holde seg unna brød og pasta. Problemet er all annen karbo, over tid. Og hvis man fremdeles snokspiser sjokolade og boller, så ER det plutselig ikke fritt frem for fett lenger - hele fett-er-fint-teorien baserer seg jo på at man nærmest er i såkalt ketose, eller i hvert fall ikke har store blodsukkersvingninger?
Det er nok sant. Lavkarbo resten av livet er jo forsåvidt hardt arbeid. (Og så venner man seg kanskje til å leve slik, sånn som jeg venner meg til å leve glutenfritt, og da er det ikke så hardt lenger likevel).
Det er sikkert mange som mener at Grete Roede og Fedon ikke virker.
Jeg gikk et GR-kurs engang. Spiste som jeg skulle og fikk i meg de tilmålte kalorier...og jeg endte med å besvime på jobb fordi GR-kuren absolutt ikke egner seg for mennesker som har hardt fysisk arbeid... man spiser altfor lite, kroppen går på sparebluss og man ender opp med å gå opp i vekt kort tid etter endt kur. Jeg snakker bare av egen erfaring, men er sikker på at det finnes mange som synes GR funker altså.
Fedon likeså...funker sikkert for mange...om man er innstilt på å forandre kostholdet sitt for alltid. Jeg har mer tror på Fedon enn Grete allikevel...
For meg er det eneste som fungerer riktig mat og mengde inn kombinert med trening og nok søvn. Ja, sistnevnte er faktisk mektig undervurdert i fht. vektnedgang.
Søvn ja. I perioder der jeg får for lite søvn (småbarnsperiodene) legger jeg alltid på meg. Når jeg får nok søvn, forsvinner de ekstra kiloene igjen, sånn smått om senn. Jeg vet også hvorfor, for når jeg er for sliten, tror kroppen at konsentrasjonsvanskene kommer av matmangel, og så stapper jeg i meg sukker og annet usunt. :sparke:
Hormoner blir påvirket av stress og søvnmangel eller dårlig søvnkvalitet. For lite søvn er negativt for stoffskiftet...man spiser mer om man er trøtt...
Ja, det må jo være målet, uansett hvordan man ønsker å gå ned i vekt. Ikke nødvendigvis gå på slankekur resten av livet, men å endre kostholdet fra hvordan det var før slankekuren.
Tja... ikke nødvendigvis endre kosthold... man kan bli feit av å spise bare sunn og riktig mat dersom man spiser for mye for mye. Mengden er avgjørende uansett hvilken type kosthold man velger.
Alt funker, bare man greier å holde på med det lenge nok. Grete Roede har veldig mye mat, synes jeg. Problemet var bare at jeg ikke fikk spise så mye sjokolade som jeg hadde lyst på. :sukk:
:humre: Eller i det minste et salatblad...
Og Fedon sa mye klokt i svaret sitt. Det betyr ikke at Fedon er noe for meg, jeg hadde garantert besvimt/kastet opp etter en uke med hans kosthold. :nemlig:
Det er en vesentlig forskjell - Fedon preker som regel ikke de der ekstreme og fettrike lavkarbodiettene med ketose. Han snakker om mager mat, ikke noe fettfråtsing, og det er lov med karbohydrater også, men i moderate mengder og i hovedsak de langsomme. Sånn mat kan man spise resten av livet. Jeg har ikke sett noen tall på hvor mange som holder vekten av etter fem år men sånn for min egen del går det ihvertfall veldig greit på åttende året omtrent nå. Jeg var syk for et års tid siden og la på meg et fåtall av kiloene jeg hadde tapt i den forbindelse, men det stoppet da jeg ble frisk og går smått ned igjen nå. Jeg tenker stort sett ikke over noen diett og føler ikke at jeg forsaker noe som helst. Og det gjør jeg jo ikke heller - jeg spiser bare en halv potet istedenfor halvannen og heller mer kjøtt og grønnsaker.
De ekstreme diettene blir en helt annen skål, men de er ikke i samsvar med det Fedon driver med.
Angående typer fett så har han vel vært ja til meiersmørm avocado og gode oljer hele veien. Men han dynger jo ikke ned maten med rømme og krem og sånn han? Eller har han snudd på det og?
Jeg oppfatter det slik at han har snudd, ja. Han har slik jeg har oppfattet det vært ganske klar på at meierifett og smør ikke er noe man skal spise noe særlig av tidligere, og det kommer også ganske klart fram hvis man går igjennom matoppskriftene hans.
Hvor vil hun hen? De "feite" er bare late som ikke kommer seg ned i vekt, men å leve på diett er bare tull. Hvordan mener hun at vi skal gå ned i vekt? Er det trimopplegget hennes som er løsningen??
Man kan HOLDE vekten med trim og et vanlig greit kosthold. Men skal man GÅ NED i vekt, så må man gå ganske detaljert til verks med kostholdet over tid, i tillegg til trim. det holder ikke med bare en av delene.
Sant og si tror jeg ikke Grete Roede og Fedon er så langt fra hverandre lenger, egentlig. Det er mer varianter over hvor mye fett / karber man kan tillate seg. Uansett er vel ingen av dem som mener man skal sulte seg ned i vekt. Hvis man på GR har spist så lite at man har besvimt av sult, er det enten ganske lenge siden man gikk på kurs ellers så har man gjort ganske mye feil.
Nettopp. Jeg har vært svært skeptisk til Fedon, men har nå prøvd ut lavkarbo siden juni og kan med hånden på hjertet si at jeg ikke føler det som å være på kur. (jeg har 15 års Grete Roede-erfaring fra tidligere) Jeg er mett, humøret er mer stabilt, migrenen holdes mer i sjakk - og jeg har gått ned 11 kilo. :glis: Jeg vil nok alltid leve lavkarbo-relatert.
GR har forandret seg, ja. Sist jeg gikk på GR-kurs frøs jeg hver kveld pga for lite mat. Nå tilpasses matinntaket veldig (Jeg skal ha nesten det dobbelte av det jeg åt dengang) og man har også begynt å veilede i forhold til de som vil prøve en karboredusert variant.
Hovedproblemet mitt med alle dietter er fravær av sjokolade. Det er der det går galt hver gang. :knegg: Finn opp en sjokoladeerstatning man kan spise ubegrenset av, så snakker vi!
Vet ikke hva slags dietter du er på, er jo så forskjellig hva man må holde seg unna. Men søthungeren min (som før gikk til å spise sjokolade) er byttet ut med carobkuler(nøtter, carob,dadler+), mintkuler(dadler, mint, kakao+) og "sjokolademousse" (laget på banan, kakao og peanøttsmør-fra helsekost uten sukker). Har du prøvd noe sånt?
Det fine med lavkarbo er at man kan spise cavaliersjokolade, men man er tvunget til å begrense seg hvis man ikke vil tilbringe resten av dagen på toalettet.
Sjokolademousse: (litt spesiell, første gangen synes jeg det bare var rart, nå er jeg veldig glad i det)
En banan, 2 ss kakao, 1 ss peanøttsmør, mos og bland sammen.
Det er jo absolutt ikke sjokolade, men som sjokoladeelsker selv, så liker jeg nesten dette bedre nå egentlig og har sjelden lyst på sjokolade, selv når jeg har det i huset (det var umulig før).
Altså, er det sånn at hun bak alt virrvarret egentlig prøver å si det som sikkert de fleste har erfart: At man kan gå NED i vekt av dietter, men må trene hvis man skal holde vekten?
Nei, man har ikke gjort feil. Man har fulgt GR-oppskriften. Den er lagt opp til at man jobber vanlig arbeidstid på dagtid, og at man har en normal døgnrytme. Flyvende personell, slik som meg, har IKKE en normal døgnrytme. Vi må spise etter kl 18 ettersom arbeidsdagen kan være døgnet rundt. Vi må jobbe på natten også, når man normalt sett forbrenner mindre energi fordi man sover - vi forbrenner mer. Dvs. dietten til GR blir HELT feil for skift/nattarbeidere. Den blir for mager rett og slett... man sulter og blir trøtt, uoppmerksom og kroppen sliter.
Det som funker er å kjøpe Karis nye DVD. Og det funker så bra at det funker uansett alt annet. Det funker på slanke, store, små, kortvokste, de med lange armer, de som ikke går på diett og de som går på diett.
Jeg ser at det er et problem. Men poenget er at GR dietten har forandret seg veldig mye de seinere årene. Det er ulike mengder mat etter hvor mye man veier / hvor mye aktivitet man er i. Det er også mulighet for ulike måltidsrytmer etter arbeidstid. I tillegg er det også en vridning mot mer lavkarbo, ikke SÅ langt unna Fedon. Så har man gått på GR for en del år siden vet man faktisk ikke hva GR kuren går ut på lenger...
Nå skal ikke jeg være den store GR forsvarer.... Men det er jo et poeng at de endrer diettene etter nyere forskning, og endrer på ting som ikke fungerer for alle.
Det meste får man på helsekost eller i vanlige butikker. :)
Jeg kjøper dadlene på frukt og grønnsaksbutikk som er mye billigere og ferskere enn på helsekosten. Samme med tørket mynte, det har jeg ikke sett så mange andre steder, men antageligvis i invandrerbutikker i krydderhyllen.
Vi er jo heldigvis alle ulike, og det er supert hvis den siste linjen holder. Heia deg! Virkelig!
Jeg selv trodde også jeg alltid ville fikse lavkarbo for et års tid siden. For et halvt år siden trodde jeg fremdeles at jeg gikk på lavkarbo. I realiteten gikk jeg på ikke-redd-for-fett-dropper-pasta-men-spiser-altfor-mye-sjoko-og-koser-meg-glugg-i-hjel-med-vin-dietten. Den er veldig hyggelig, men ikke særlig effektiv. :+5kg:
Høres ganske kjent ut, ja. :sparke: Det betyr ikke at jeg ikke tror på lavkarbo, for det gjør jeg. Jeg ønsker egentlig å leve relativt lavkarbo sånn til hverdags. Men problemet er, som du sier, at jeg har blitt vant til fett. Og siden jeg ikke ønsker å være i ketose eller gå på ekstrem lavkarbo, så må jeg øve meg på å finne balansen mellom fett og karber igjen. Egentlig så tror jeg at Libras kostholdsplan er det som passer meg best. Ikke det at jeg skal følge det slavisk eller gå på kurs eller noe, men jeg føler at det jeg lære der ga meg et veldig balansert og sunt kosthold.
:værsågod: Johannesbrødkjernemel (forkortes ofte til jbkm i en del blogger og forum rundt omkring på nettet), er ypperlig for bruk i glutenfri matlaging. Det smaker ingenting, men gjør supper og sauser tykkere og gir bedre konsistens til brød og annet bakverk laget av glutenfritt mel. Du trenger ofte kun en liten mengde for å få bedre sammenbinding og saftigere, glutenfrie bakverk.
Johannesbrødtreet fikk navnet sitt etter den bibelske personen Johannes døperen, som skal ha hatt fruktbelgene fra dette treet som eneste føde ved sitt opphold i ørkenen.
Johannesbrødbelgene er ca. 20 cm lange, læraktige frukter som inneholder 12-16 ertestore frø. Av belgene lages for øvrig et annet spesialprodukt: Carobpulver (smaker som kakao, men uten stimulerende innholdsstoffer).
Johannesbrødskjernemel er ypperlig til å gi "hold" i bakverket (jeg bruker det mye til kokosmel og mandelmel osv, skikkelig må-ha!). Mens carob gir vel smak? (har ikke brukt)
Jeg vet bare at på det glasset med johannesbrødkjernemel som jeg har hjemme, så er innholdsfortegnelsen både på norsk og engelsk, og der står det "carob".
Sånn for ordens skyld - jeg kan ikke fråtse i fett enda jeg faktisk ikke spiser sjokolade altså. Når jeg sier at jeg lever lavkarbo så betyr det at jeg spiser ganske lite potet, ris og pasta. Jeg spiser sjelden brød. Jeg spiser ikke sukker og jeg spiser lite ferdigprodukter.
Men jeg spiser ikke massivt med fett heller. Jeg spiser vel mat ikke noen som helst vil finne på å kalle usunn uansett retning tror jeg. Med unntak av at noen vil reagere på at det er litt lite fisk og litt mye rødt kjøtt. Det kan jeg da heller ikke forsvare med annet enn at jeg liker best kjøtt. :sparke:
Jeg spiser altså karbohydrater og jeg spiser korn hver dag - 40 gram i havregrøten på morgenen. Noen ganger noe til lunsj. Men altså ikke så mye og ikke sjokolade i det hele tatt.
Det den måten å spise på gjør for min del er at jeg ikke lyster på sjokolade og kake heller. Jeg tenker ikke over det og det gjør meg ingenting å avstå.
Ja, jeg argumenterer ikke mot at det er effektivt når man HAR fått til en livsstilsendring, altså, ei heller at ingen klarer det. Men det er skuffende få, uansett metode. Vi har jo hatt den diskusjonen noen ganger i forbindelse med vektoperasjonstrådene? At man går ned 40 kg, flere ganger, men uansett hvor motivert man er, så klarer man ikke å holde det. Helt til man mister motet.
Jeg opplever det i hvert fall selv på kroppen, selv om jeg snakker om 4 og ikke 40 kg.
Det å greie å legge om livsstilen er hele nøkkelen, ja. Det er derfor det er så viktig å finne noe som faktisk passer for den enkelte sånn at det ikke føles som et offer. Å gå resten av livet på ren viljestyrke i sterk grad blir gjerne et problem.
Jeg mener ikke at man aldri skal måtte vise disiplin - det må man absolutt. Men man må ha trivsel sånn stort sett.
:nemlig:
Jeg har jo lagt om kosten til lillegutt fullstendig til spesialdiett, og min egen kost til lavkarbo. Det var i utgangspunktet for å slippe å lage to helt ulike middager siden lillegutts kost til forveksling ligner lavkarbo, men effekten for min del var et ganske drastisk vekttap, så det er åpenbart noe med lavkarbo som passer min kropp og psyke. Og siden det oppe i hodet mitt IKKE handler om slanking men om "slik er det vi lever", så er det lett å følge.
Av og til spiser jeg potetgull og dip, eller burger og chips, eller rågod pizza, eller smågodt. AKKURAT som jeg gjorde da jeg ikke spiste lavkarbo.
Og AKKURAT som da jeg ikke spiste lavkarbo - det er ikke noe sunt, nå heller. Det er faktisk aldri sunt. (lillegutt KAN forøvrig ikke få disse frihetene fordi han reagerer så veldig sterkt på enkelte matvaner. Cøliakiker, melkeallergiker, og reagerer veldig på potet, sukker, etc. Så der er jeg strikt!)
Men siden lavkarbo er en livsstil for meg, og ikke en kur eller noe tidsbegrenset, så klarer jeg å tenke at jaja... da spiste jeg noe usunt idag. Sånn var det. Værsågod neste, liksom. Akkurat som jeg gjorde før lavkarbo...
Og derfor er det noe jeg kan trives med.
Og det er vel akkurat det smilefjes er inne på - dette med trivsel uansett.
Ja, det er flott når det funker. De aller, aller fleste som lever sunt og holder vekten, bruker for øvrig ikke lavkarbo, men måtehold og sunn fornuft. Det er også greit å ha i mente. :jupp:
Ikke sant - det blir litt sånn så lenge man klarer å gjøre noe gjennomført, så funker det. For meg er det helt åpenbart at lavkarbo har noe å si, men jeg holdt jo vekta da jeg spiste "normalt" også. Bare at grunnvekta var 20-30kg høyere.
Det er vel det denne måten å spise på gjør for meg. Den holde blodsukkeret såpass i vater at jeg uten en evig kraftanstrengelse kan bedrive måtehold og sunn fornuft.
Kari sier det alle vet, men ingen feite liker å høre. Jeg synes det er flott at det finnes noen som drar de overvektige opp av stolen og fillerister dem litt. Det er kanskje ubevisst fra Karis side, men jeg overbevist om at alle som disser henne i denne tråden forbrenner noen kalorier der de hamrer over tastaturet i vrede.
Jeg går på Candys diett. Ikke noe pasta, potet, ris og brød, men koser litt for ofte meg med sjokolade eller hjemmelaget pizza-dietten. Virker ikke det? :sjokk:
Erasmus var det nicket jeg ikke kom på forrige dagen da jeg skulle si eksempel på en av de få jeg med god samvittighet omtaler med personkarakteristikker.
Jeg kjenner at jeg blir sjempeinspirert til å få den såkalt feite rumpa opp av stolen når jeg leser den slags! Fortsetter Erasmus, KJ og regjeringen på det viset så kommer vi snart til å ha en undervektig befolkning! :bekymret:
Du er rett og slett fantastisk, smilefjes! :tilber:
Jeg vet ikke om noen som lettere biter på åpenbare provokasjoner eller som snerrer mer i alle retninger, enn det du gjør. Hvis du har like stor selvinnsikt som jeg tror du har, har nicket ditt en ironisk bunn.
Det er fordi du er helt annerledes og delvis romvesen, Mauser. En som lemper fem tonn stein og tre tonn subbus i full fart før snøen kommer fordi han skal få brukt opp noe stein er ikke helt menneske.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.