Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Farmors mat, kaningryte

#1

mamaria sa for siden:

Jeg er yngst i søskenflokken, så desverre var ikke jeg like mye på besøk hos farmor og farfar som mine eldre søsken var.
Men jeg spiste og laget mat med farmor noen ganger, og det jeg husker aller best er en slags kaningryte. Det var SÅ gost. Brun saus, poteter, grønnsaker, og mørt, nydelig kjøtt.
De hadde kaniner til eget bruk, og kaninkjøtt var kjent for å være utrolig sunt.

Jeg synes egentlig det er litt rart at kanin har forsvunnet nesten helt ut av menyen. At ikke det er butikk i å drive kaninavl til slakt...
(jada, de er søte og kosete og alt sånt, men det er forskjell på spisekanin og kosekanin)
Jeg ser de har kanin i frysedisken i sverige, så jeg har vurdert å kjøpe med for å prøve å lage noe av det. Farmor sverget til Henriette Schønberg Erken når hun laget mat. Jeg har faktisk boka, tung som en murstein, og med utrolig mange oppskrifter.

Har noen av dere laget kaninmiddag før?
Kanskje noen også husker spesielle retter dere fikk av besteforeldre eller andre, som dere siden aldri har smakt igjen?


#2

gajamor sa for siden:

Jeg har spist villkanin, den var overhodet ikke mør, men det er sikkert annerledes med tamme. Kan man spise de vanlige dyrebutikk-kaninene, eller må man kjøpe spesielle raser?



#4

Retz sa for siden:

Jeg elsker kanin, men helst grillet og med små hvitløklommer i skinnet. Og frisk rosmarin.


#5

mamaria sa for siden:

Det er jo egne raser som er avlet som spisekaniner.
Vil tro dyrebutikk kaniner er annerledes i kjøttet, de har nok mindre muskler, og så er de jo små. (og søte)
Noen av spisekanin rasene kan bli mange kilo tunge.


#6

gajamor sa for siden:

Logisk at de er større enn de vanlige dyrebutikk-rasene, ja. Hvor tror dere man får tak i slike?

Det er forresten hare, det jeg har spist før. Seigt, men godt på smak.


#7

mamaria sa for siden:

Jeg vet ikke. Jeg har ikke sett i butikkene her i Norge. Kanskje Meny kan ha? Ellers skulle man tro at noen økologiske bønder vil ha kanin for salg, men jeg har aldri sett det.


#8

gajamor sa for siden:

Jeg tviler på at Meny har levende kaniner. :knegg: Men det kan hende man kan få kjøpt noen kaninunger fra en bonde.

Men det store spørsmålet er: Tar ungene stor skade av det hvis vi spiser kjæledyrene deres til middag?

og

Slipper jeg å klippe plena hvis jeg har kaniner?


#9

Lhi-My sa for siden:

Du kan fint kjøpe deg en kanin i dyrebutikken, slakte den og spise den. Det er samme kjøtt på en dvergvedder som på en stor kanin, men det er jo betydelig mindre av det. Det blir nok en dyr middag! :knegg:

Jeg avler kaniner og har blant annet fransk vedder. Det er en rase som blir 7-8 kilo tunge og som opprinnelig er rase som er framavlet for å bruke til slakt. De får store kull (har hatt opptil 14 i kullet) og med riktig foring vokser de også fort. Jeg bruker mine til kos og utstilling, men det hender at overskuddskaniner slaktes og spises. Fransk vedder er en fantastisk kosekanin også. I utseende ser den ut som en dvergvedder (som er den mest brukte rasen som kosekanin), bare at den er mye større. De er rolige og har godt gemytt og er ideelle til kjælekaniner. Men de blir altså store og tunge. Det er mye godt kjøtt på en slik kanin.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.