Brutus_ sa for siden:
Det strammes inn i Europa nå, i de fleste land. Uten å komme inn på årsaksforhold, kan det komme noe godt ut av dette?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Brutus_ sa for siden:
Det strammes inn i Europa nå, i de fleste land. Uten å komme inn på årsaksforhold, kan det komme noe godt ut av dette?
Thomas sa for siden:
Kan aldri tenkte meg at noe godt kommer ut av dette. Snakk om å gjenoppleve 80-tallet, med jappetid (boligboble) og påfølgende krakk og nå Thatcherismen mk II.
Det kanskje største problemet er den enorme arbeidsledigheten blant unge over hele europa.
blog.euromonitor.com/2010/05/regional-focus-youth-unemployment-remains-high-in-western-europe.html
25% ++ arbeidsledighet kombinert med brutale kutt i alt som finnes av velferdsordninger lover ikke godt.
Heldigvis har vi her olja her til lands så vi klarer oss en stund til, men jeg tipper det tar slutt om 5-10 år, og da går det nok samme veien her også.
Polyanna sa for siden:
Det eneste må vel være at man får gjort noe med de sinnsvake pensjonsregimene rundtforbi. Det er AVSINDIG å betale friske 60-åringer for å ikke jobbe!
Og så hadde det jo vært fint for Hellas og noen andre land om de klarte å venne seg til å betale ØRLITE grann skatt og sånn. Der har det jo vært bortimot frivillig.
Jessica sa for siden:
Det kan det neppe gjøre. Det blir ofte de svake som rammes hardest. Så da er det om å klare å stå i arbeid og unngå å bli syk.
Politikerne har satset på privat rikdom og offentlig fattigdom over mange år og det straffer seg for de som ikke har god økonomi. Den sterkeste blir vinneren.
D'Arcy sa for siden:
Jeg er veldig enig i det med pensjon. I tillegg så hadde det sikkert ikke skadet å se litt på ymse trygdeordninger rundt om. At folk kan sitte 3 måneder i Spania med Europas høyeste ledighet på dagpenger er rett og slett uforståelig.
www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10025898
Jeg følger opp med denne som er like bak mål:
En av fem ledige søker ikke jobb. At det ikke stilles større krav til langtidsledige.
Jessica sa for siden:
Den siste linken der blir litt pussig. Her er det snakk om folk som er syke eller av andre grunner ikke søker jobb. Jeg er uhelbredelig kreftsyk, men går på Arbeidsavklaringspenger. Hver 14. dag fyller jeg ut meldekort for om jeg fortsatt vil være arbeidssøker. Jeg er ikke arbeidssøker, fordi jeg kan ikke jobbe pga min kreftbehandling. Min stilling som lærer har jeg fortsatt.
Er litt usikker på hvor riktig den undersøkelsen det vises til er. Slik jeg leser det er det ikke bare folk som er registrert i NAV og får penger derfra som er med i undersøkelsen.
Lisa sa for siden:
Jeg er lønnet av et land der offentlig sektor kuttes drastisk (UK). Det tragiske er jo at vanlige folk (mest kvinner) vil miste jobben pga den forferdelige uansvarlige liberale politikken som tillot den skakkjøringen av økonomien som jo skjedde over lenger tid. Det er en dyr pris å betale for vanlige folk for å si det mildt, og det er dypt urettferdig at "vanlige folk" må betale for et lite mindretall av mennesker som drevet av grådighet førte økonomien utenfor stupet.
Når det er sagt, så synes jeg offentlig sektor spesiellt bør og må moderniseres drastisk. I UK kuttes mange av budsjettene til departementer med opp til 36% og mange såkalte "Qangos" kastes på bålet, dvs de blir lagt ned. Men, i det landet dette virkelig behøves, nemlig Norge skjer det selvfølgelig ikke. Mens resten av Europa tar store lønnskutt sitter vi her oppe og forventer "business as usual", inkl hva angår lønnsforhandlinger og enda flere goder.
Men, til spørsmålet. De nærmest absurde økende utgiftende til byråkratiet og utvidelsen i offentlig sektor i Norge tror jeg truer veldferdsstaten på sikt, så absolutt. Disse utgiftene er bare ikke bærekraftige i et langtidssperspektiv (30-60 år), til og med ikke i Norge.
Lisa sa for siden:
Som nevnt her er arbeidsledigheten blandt unge mennesker voldsom høy i Europa, i noen land over 40%. Samtidig forventes det, ganske riktig, at siden folk stadig lever lenger så skal de også jobbe lenger. Jeg er helt enig, hvorfor i alle dager skal friske 60 åringer pensjonere seg? Men samtidig, er det ikke viktig at de eldre "frigir" yrker til alle de unge som aldri kommer seg ut på arbeidsmarkedet?
Og hva med de hundretusner av stillinger i Europa som vi må importere arbeidskraft fra utviklingsland til å fylle? (omsorg og pleie der det er skrikende behov for arbeidskraft i årene fremover).
Tjorven sa for siden:
Jeg forstår meget godt at det må gjøres noen grep i velferdsstatene rundt omkring. Jeg kan ikke helt forstå franskmennenes sinne når det gjelder en innskjerping av pensjonsreglene. Folk blir eldre enn de gjorde før og de må derfor jobbe lenger enn de gjorde før.
Når det gjelder skattesystemet i Hellas er jeg mest målløs av beundring; over at de har fått til å fungere såpass greit så lenge.
Det er skrekkelig skummelt med ungdomsarbeidsledigheten i mange av middelshavslandene. Jeg sitter nok ikke med løsningen der, gitt.
vixen sa for siden:
Det vil nok tvinge seg frem en endring her også over tid når det kommer til sykepenger, pensjon og andre trygdeytelser. Vi blir bare eldre og eldre og den prosentandelen av mennesker som arbeider og betaler skatt blir bare mindre.
Tjorven sa for siden:
Det skjer definitivt ting med pensjonssystemet her også, vixen.
Sannsynligvis vil det måtte skje noe med trygdeutbetalinger også. Det er for mange på trygd i Norge i dag. De fleste med svært god grunn, men jeg kjenner at jeg hisser meg voldsomt opp over de som mest er syke i viljen.
vixen sa for siden:
Ja, jeg vet det er endringer i pensjon her også, men jeg mener det vil komme enda større endringer over hele fjøla. Selv om jeg ikke liker det så tror jeg vi beveger oss mot et samfunn med økte forskjeller. Det at såpass mange går på trygd f.eks. Det at noen nå får omskolering med tre år på høyskole med støtte fra staten vil nok også ryke på sikt. Slike ting. Vi kommer ikke til å ha anledning til å være så kresne på jobb mens man mottar dagpenger f.eks.
Maylen sa for siden:
En jeg kjenner med betennelse i armen fikk beskjed om at hun måtte bruke opp egenmeldinger før sykemelding nå, visstnok nye regler fra NAV, så det strammes inn over hele fjøla her også.
Tjorven sa for siden:
Det må da være bare tull. Så hvis hun senere på året blir liggende med feber så må hun til legen å få sykemelding fordi hun har brukt opp alle egenmeldingsdagene. Dette tror jeg ikke helt på, kjenner jeg. Jeg tror på at det kan ha skjedd, men at det har en annen forklaringsgrunn.
Tjorven sa for siden:
Og akkurat det synes jeg ikke er så negativt.
Maylen sa for siden:
Jeg trodde også det bare var tull.
Siritk sa for siden:
Jeg fikk faktisk beskjed om å fortsette med egenmelding en gang jeg var syk med salmonella. Legen var klar på at jeg måtte bruke opp egenmeldingsdagene (IA), var jeg fortsatt dårlig da skulle jeg få sykmelding. Det var sånn det var. Dette var vel i 2004 eller 2005.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.