Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hveteintoleranse. Er vi flere her inne?


#2

Polyanna sa for siden:

Kan jeg bare spørre: Vet man hva som gjør at noen tåler spelt, men ikke vanlig hvete? Spelt er jo en hvetesort, er det ikke?


#3

Krem sa for siden:

Jeg tåler hvete dårlig, og spelt enda dårligere.


#4

Azi sa for siden:

Datteren min og jeg tåler ikke hvete, ei heller spelt. Spelt innholder jo hvete.


#5

Hyacinth sa for siden:

Spelt ER hvete. Men det kommer jo an på hvorfor man ikke tåler hvete. Tåler man ikke gluten, så må man jo ikke spise spelt. Tåler man ikke hveteprotein, så er det en del som tåler spelt bedre enn vanlig hvete.


#6

SpetakkelRandi sa for siden:

spelt er jo det friske på kornet..i forhold til vanlig hvete.. Mener jeg hørte noe slikt en gang...?


#7

Kanina sa for siden:

Det friske på kornet? :confused: Spelt er altså en hvete-sort.


#8

Hyacinth sa for siden:

Wikipedia:

Spelt har et høyere proteininnhold enn vanlig hvete. Det påstås også at spelt har høyere innhold av sporstoffene magnesium, sink, jern og kobber. Spelt regnes derfor som en sunnere kornsort enn hveten[trenger referanse], og har på grunn av dette blitt mer populært de siste årene.
Spelt inneholder gluten, som vanlig hvete, og kan derfor ikke spises av folk med cøliaki. proteinsammenetningen skiller seg fra vanlig hvete og spelt kan derfor i noen tilfeller spises av folk med hveteintoleranse.


#9

Hyacinth sa for siden:

Spelt er en kornsort, ikke en del av vanlig hvete.

Spelt var tidligere en svært viktig kornsort, og har vært dyrket i Norden i mer enn 4500 år. Spelten tapte etterhvert terreng til den mer kostnadseffektive hveten, som normalt gir tre til fire ganger mer korn per enn spelt. Spelt regnes som en av de opprinnelige kornartene og regnes derfor som mindre foredlet en dagens moderne hvetesorter.



#11

TheVoice sa for siden:

Hyacint, tusen takk for hjelpen! :)


#12

SpetakkelRandi sa for siden:

mente vel kanskje at vanlig hvete er liksom alt på kornet. mens spelt er det kun selve kornet og ikke alt det andre som er med. noe som ofte gjør at spelt tåles bedre enn hvete.

Jeg husker ikke hvor jeg leste dette...


#13

ingling sa for siden:

Jeg tåler heller ikke hvete særlig godt, men spiser spelt i beherskede mengder.


#14

Karamell sa for siden:

Poden skal liksom ikke spise hvete og hvetestivelse. Han spiser nå spelt, men er ennå ikke blitt bedre i magen.


#15

Kanina sa for siden:

Jepp, her også. Men det var cøliaki, da. Jeg har nettopp handlet inn store mengder bokhvetemel, quinoamel og amarant-mel, som jeg planlegger å bake gode brød av. Hvis man baker selv (eller handler hos Bakefri, glutenfritt bakeri i Oslo), kan man komme langt med helt hvetefritt (naturlig glutenfritt, som det kalles i cøliaki-sjargong). Håper du kan fortsette med spelt, det må jo være mye bedre.



#18

Kanina sa for siden:

Du burde definitivt teste deg for cøliaki, hvorfor i alle dager har du ikke gjort det? :grøsser: Du kan i alle fall ta blodprøvene! Om det er cøliaki, vil det jo slå ut når du spiser rug/havre/bygg/spelt. Kanskje du har levd på tidenes placebo-effekt. :knegg:


#19

Karamell sa for siden:

Ikke lett å få legestanden med på å ta biopsi når blodprøven er negativ. :mumle:


#20

Kanina sa for siden:

Nei, det vet jeg. Men alternativet her (HI) var jo å ikke teste i det hele tatt, så.


#21

Liljekonvall sa for siden:

Hm....jeg har funnet ut at jeg reagerer på hvete, så det unngår jeg stort sett....Har samme symptomer som du hadde. Siste året har jeg også så og si blitt "allergisk" mot smågodt.....spiser jeg selv små mengder med smågodt på kvelden, er jeg garantert å fly på do hele formiddagen dagen etterpå :o.

Inntil for 1 års tid siden, var jeg en godterigris uten like....og reagerte overhodet ikke.

Jeg ble forøvrig testet (kun blodprøve) for cøliaki for noen år tilbake, da jeg hadde flere måneder med daglig diarè og/eller luft i magen....tok mange tester forøvrig, men legene fant aldri ut hva dette var. Så ble jeg plutselig bedre....

Kanskje jeg skal holde meg 100 % unna hvete også da....prøve andre kornsorter i stedet og se om det blir bedre...


#22

Frantzen sa for siden:

Jeg også. Jeg lever aller best på glutenfri kost, men har ikke påvist cøliaki.



#24

TheVoice sa for siden:

Det ville jeg absolutt prøvd hvis jeg var deg! Jeg heller tåler ikke smågodt.. det er fult av hvete desverre :( :( Den moderne hveten er så billig i bruk at den skvises inn overalt :mad:


#25

Hjertensfryd sa for siden:

Nokon med cøliaki tåler hvetestivelse, andre ikkje. Og dei med cøliaki trenger ikkje å vera avmagra og tynne. Symptoma er forskjellige hjå alle. Nokon har diare, andre er tett som berre det.
Så få i alle fall tatt den blodprøven. Sannsynligvis så burde du fått tatt ein gastro og, men då må du eta alt det du no holder deg vekke i frå, ei god stund før. ( opptil eit halvt år )



#27

Hjertensfryd sa for siden:

Du, eg har litt kjennskap til det med intoleranser og allergi, så eg skjønner deg godt. Det er ikkje alltid like lett å få oss på besøk :knegg:



#29

Tallulah sa for siden:

Det er helt feil. Det du beskriver her er forskjellen på siktet, finmalt og på grovt sammalt mel.

Spelt er en hvetesort, og et av de eldste kornproduktene vi har.


#30

Liljekonvall sa for siden:

Jupp, skal sakte med sikker komme meg over....men skjønner jeg må planlegge litt. Har veldig like sypmtomer som deg, bare at du er nok hakket verre enn meg tror jeg.....problemet er at jeg blir verre og verre....stadig flere ting jeg reagerer på.

Så i butikken i dag at de har ferdige poser til å bake brød (lat om kvelden når alt annet er unnagjort...) Er det hvete i f.eks speltbrødblandingen ? Vet du noe om det ?
Hvordan tåler du havre ?

Første gangen jeg begynte å skjønne at jeg muligens reagerer på hvete /evt hvetestivelse, var etter jeg begynte å spise polarbrød av hvete. Ble skikkelig oppblåst og fikk vondt i magen.....og påfølgende doturer endel timer senere......Polarbrød av havre virker det som er greit.

Gubben sitter og spiser smågodt nå....og jeg har også lyst på :mad: (men klok av skade, holder jeg meg unna, iallefall når det er arbeidsdag dagen etter :p)



#32

Honda sa for siden:

Jeg har laktoseintoleranse og fikk påvist hveteprotein intoleranse for 2 år siden. trodde egentlig jeg hadde cøljaki.
Blodprøvene slo ut negativt men biopsien slo ut litt positivt. Eller husker ikke helt hva legen kaldte det men same shit.
Jeg tok biopsi pga at jeg var plaget med magen for det om jeg ikke spiste noe med melk.

Om jeg spiser brød med mye hvetemel i hver dag så blir jeg dårlig.
Men spelt blir jeg ikke så dårlig av så fort,det grove speltmelet er bedre for magen min en det fine, har jeg funnet ut.
Og suplerer med knekkebrød som er bakt på havre? ,sesam og spelt. Tror jeg det var i de jeg kjøpte sist


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.