Vi har mikrobølgeovn. Ein gammal ein, av typen Svært Enkel, bitteliten og garantert ikkje av dei beste.
Eg saknar ikkje ein betre mikro, men kanskje eg ikkje veit kva eg går glipp av? I nytt kjøkken havnar mikroen ut på grovkjøkkenet - ser ikkje heilt behovet inne på kjøkkenet.
Per dags dato brukar eg mikro til å tine frosen mat, samt poppe micropopcorn. Eg har kokt poteter der av og til, men syns det er like greit i gryte. Eg har også dampa brokkoli der, og det var ganske ok.
Jeg bruker den til å varme opp vann (raskere enn vannkokeren vår, bruker den sjelden), smelte smør og sjokolade (hvem bruker vannbad, liksom, pfft), popcorn en sjelden gang, ostechips (mannen som er på lavkarbo er avhengig av disse), tining, oppvarming av rester osv. Bruker den stort sett hver dag.
1)varme opp melk
2)varme opp rester
3)dampe grønnsaker
4)micropopcorn
5)smelte smør og sjokolade til baking
6)varme vann til te når jeg bare skal ha en kopp
Hvis jeg var deg hadde jeg kasta ut hele mikroovnen. De tar altfor mye plass i forhold til nytteverdien. Syns jeg, som aldri har hatt mikro etter jeg flyttet hjemmefra. Da jeg bodde hos foreldrene mine brukte vi den til klisne, bløte ostesmørbrød.
Det går fint å poppe popcorn og tine frossenmat uten micro.
Nesten ingenting. Hadde bestemt oss for å droppe den i det nye kjøkkenet, men fikk plass til den inni et skap etter at kjøkkenet var montert. Elektrikeren hadde tilfelfigvis laget stikk til ovnen like ved.
Den brukes til å dampe brokkoli i en MikroPlus-kanne hvis vi skal ha brokkoli på mindre enn tre minutter og ikke gidder å vaske gryter. Og så lager mannen min havregrøt til ungene. Jeg foretrekker gryte til det.
Det er det hele. En sjelden gang varmer vi muligens opp ting i den. Hveteputa blir varmet opp i mikro, forresten.
Hvis du ikke bruker mikroen mer så går du ikke glipp av noe. Jeg bruker mikro mye og ville savnet mikro.
Jeg damper grønnsaker (for å få middagen ferdig hurtigere - f.eks. hvis jeg skal ha laks i folie så damper jeg grønnsakene og potetene halvveis siden disse bruker lengst tid på å bli gjennomdampet - lengre enn fisken). Jeg varmer melk og vann når jeg baker, jeg smelter smør, jeg lager havregrøt på 2,5 minutter, jeg tiner restemat. Jeg bruker mikro'n hver dag.
Det er forresten utrolig mange gode potetretter man kan lage i mikroen, når man har dårlig tid. Mikrobølget bakt potet, for eksempel. Eller potetgrateng, som bare tar 5 minutter.
Jeg har en gammel, men nokså fænsi mikro med mange automatprogram, vektbasert, med grill og crisppanne. Den brukes til tining, steke/varme grillet kylling, varme middagsrester og en og annen Fjordland. Den kan også steke ferdipizza, men det er det uansett svært sjelden vi har.
Vi har også boost-funksjon på induksjonsovnen, men jeg gidder ikke å finne frem en gryte i gryteskapet likevel. Jeg foretrekker å varme vannet i mikroen.
Jeg liker egentlig ikke mikrobølgeovner, og hjemme i Norge har vi ikke. Jeg synes stort sett mikrobølgeovner ødelegger mat - ting blir fort seigt og rart. Og så leste jeg en gang en studie som antydet at det kunne være helseskadelig å spise mat tilberedet i mikrobølgeovn (sånn i ettertid tenker jeg vel kanskje at jeg ikke burde ta EN slik artikkel særlig alvorlig dog, men siden det ikke er en livsnødvendig ting det er snakk om, og ikke ødelegger livskvaliteten vår, så betyr det ikke så mye. :knegg: ). Jeg klarer meg i grunnen fint uten mikrobølgeovn. :nemlig:
Her i USA har vi dog en, og den brukes til to ting, stort sett: popcorn og når ungene skal lage ostesmørbrød.
Jeg koker såpass mye egg at jeg som regel har en liten gryte stående på platen. Jeg øsnker meg en sånn kjele (til å koke vann i) som er litt fin og kan stå framme hele tiden. Gjerne en sånn som plystrer når vannet er ferdig, for det går så fort at det er fort gjort å glemme hele greia. Vet Alessi har en slik, men jeg synes ikke den er så fin, og så er den litt dyr.
Åh, mine blir alltid sprø og digge. Jeg har prøvd med mange oster, men ridderost fikk hele huset til å stinke fis i ukesvis. :dåne: Så IKKE prøv det!
Norvegia funker finfint. Legger det på tallerken med bakepapir under og drysser over krydder eller maldonsalt og nuker på full styrke i 3 minutter. Ikke mindre, da blir de seige! Kanskje 2,5 minutter, men absolutt ikke mindre enn det. I ovnen må man passe på hele tiden og de blir fort brent, så mikroen funker best.
Nå har mannen dilla på Kavliostene, de skivede, som chips. De blir tykkere, mer som en slags knekkebrød, og funker faktisk bra som pizzabunn til minipizzaer. Den med jalapeno eller den nye med peperoni er best. Nuker dem i 2,5 minutter, har på pizzafyll og Norvegia og litt pizzaurter og steker videre i ovnen til osten er smeltet. Synes ikke mikroen funker til å steke dem ferdig, for i ovnen blir topp-osten bedre, i mikroen blir den liksom litt seig.
En veldig kjapp googletur viser at det er helt sant at 98 prosent av næringsstoffene forsvinner i mikroen, i tillegg til at strukturen i blodet forandrer seg etter inntak av mikrobølget mat.
Les og lær:
:skremt: :eek:
:rofl: Redde for hvitvareindustrien faktisk! :ler så jeg griner:
Jeg har hatt rene flater i årevis. Nå synes jeg det er både koselig og praktisk å ha litt ting framme. Jeg snakker om kjøkkenet, altså. Jeg kompromisser dog IKKE med estetikk. Ting kommer ikke inn i huset uten at de både er pene og har en nytterverdi.
For meg koster det omtrent like mye energi å bøye med ned å finne gryte til å koke vann på induksjonsplata som å strekke meg opp for å putte ting i mikroen, så jeg bruker plata.
Nei, da vi byttet ut komfyren vår i 2006 der vi bodde da, ville jeg ha induksjon, og vi kom over et supertilbud som vi hadde tenkt å benytte oss av. Men mannen min ville vente litt, i tilfelle det kom noe enda billigere. :snill:
Det endte med at tilbudet gikk over, alt ble dyrere og vi måtte ha komfyr, så vi kjøpte vanlig platetopp og innebyggingsovn. SATAN altså!
Og da vi kjøpte rekkehuset her, fulgte det med et makkverk av en Ikea Whirlpool-platetopp og innebyggingsovn. Men jeg har enten planer om å bytte det ut snart, eller å kjøpe hus og skaffe meg induksjon da!
:knegg: Det stemte nok om en var så dum at en stakk hodet inn i ovnen. Undersøkelsen jeg leste viste til forskning (muligens "forskning: :knegg: ) som viste at gress som ble vannet med vann som var kokt (og avkjølt....) i mikroovnen ikke vokste like godt som vanlig gress. Jeg skulle gjerne likt sett om det var gjort noe metastudier på det, altså, det er ikke derfor jeg ikke liker mikro nå.
Hovedårsaken er enkelt og greit at jeg ikke synes mat i mikro blir god. Selv om jeg bruker tinefunksjonen så blir ikke resultatet særlig godt. Og det er jo bare å planlegge og ta ting ut i tide og tine det på vanlig vis. Og mat man lager i mikro blir ikke god, ferdig med det. Ujevnt varm, eller for varmt, og når det blir kaldere så skrumper det og bli seigt og rart.
Det er mulig at en nyere mikrobølgeovn ville gjort susen, men så lenge jeg klarer meg helt fint uten, så ser jeg ikke behovet. Jeg liker faktisk mye bedre SLOW cookeren min. :knegg:
At maten ikke blir god i mikro sier jo ingenting om mikrobølgeovnens egenskaper. Det er jo nærmest det samme som å si at man ikke liker mat tilberedt i stekeovn for den blir alltid svidd.
Her legger man barna, og så renn det inn svar :knegg:
Eg veit jo om at ein kan smelte smør og tine kylling og alt det der, men mitt problem er at:
a) kyllingfiletet blir KOKT i ein ende, og er frossen i den andre enden
b) smøret eksploderer, til tross for at det er ein stor klump utina smør i midten
c) kokesjokoladen blir svidd til ein svart, tørr masse som luktar redselsfullt
d) bollene blir svidd i botten, og er frosne på toppen.
Dårlig mikro? Feil innstilling? Eg setter den på sånn fryse-symbol, ca. midt på skalaen. Trur faktisk mikroen er dårlig eg.. eg merkar også at dersom eg f.eks har 5 boller inni, er det eitpar som blir tint, nokre forblir frosne, medan andre er kokte! :knegg:
Vaske? Når der bare er kokt vann? Nei, det gjør jeg ikke, den lar jeg renne av seg der oppvasken renner av seg, og putter i skapet.
Men det er sannelig ikke ofte jeg koker vann, bare for å koke det. lunke det til gjærbakst, ja, men da vil jeg jo ikke KOKE det. Koke vann for å koke ris/pasta ja, men koker dere det i mikro?
Vår brukes til pommes frites i crisp-panne og popcorn og varming av restemat eller f.eks frossne pizzaboller.
Jeg drikker ikke te. Mamma gjør, men når de er her faller det meg ikke inn med annet enn vannkoker egentlig. Så praktisk å helle fra. Når Knerten var baby drakk jeg ammete motluftsmertene hans, fy pokker, jeg håper Mikro ikke får slikt, det smakte ikke bra. Jeg liker ikke te. Har ikke funnet en eneste en jeg liker.
Det er mange teer jeg ikke liker. På jobben kjøpes det inn kaffe og te. Den teen som er å få tak i der, er direkte ekkel. Earl Grey, Breakfast Morning Tea, eller hva den heter, gul Lipton, Lipton fruktte med eple og kanel (wow) og diverse ekle teer med blå eller rød eller gul pakning. Hvorfor tror kaffedrikkere at alle tedrikkere liker sånt? :undrer: Og kaffedrikkere som lager te til tedrikkere trekker den altfor lenge, sånn at den blir beisk og udrikkelig. :klager:
Vi bruker den mye. Vi bruker den til mye som vi også kan gjøre på komfyren, men vi sparer oppvask og slipper en varm plate man må passe seg for. Dessuten er mikroen raskere. :har ikke induksjon:
Kanskje vi rett og slett skulle kaste hele mikroen? Den tar opp uhorvelig mye plass på benken.
Vi har egentlig brukt den en god del, for knerten har villet ha havregrøt hver dag de siste to årene. Men nå har han egentlig gått over til annen kveldsmat.
Vi popper mikropopcorn en gang i halvåret, men det forsvarer ikke all plassen den tar.
Tja? Når man bruker forhåndsdefinerte program, feks tining, oppvarming osv og programerer etter vekt og type, og snur når man skal osv, og det fremdeles blir snodig resultat, så sier det i alle fall noe om akkurat den mikrobølgeovnens egenskaper i alle fall. :knegg:
Det er fullt mulig at jeg ikke ser alle mulighetene en mikrobølgeovn gir, men jeg ser ikke helt problemet i at jeg ikke ser dem, iom at jeg har ørten andre kjøkkenredskaper som tydeligvis fyller de behovene: Vannkoker, stekeovn og komfyr. :nemlig:
Både havregrøt og eggerøre i mikroen er genialt. Nå spiser ingen av oss havregrøt da, men jeg lager av og til lapper av det (som rislapper, bare av havregrøt). Ja, Brutus, det er bare å blande vann eller melk og gryn, pluss evt. litt salt og nuke det i mikroen i et minutt eller noe sånt. Jeg husker ikke helt hvor lenge, og blandingsforholdet har jeg glemt, men det googler du kjapt. Eggerøre går også fort, bare bland eggene med vann/melk og salt, ha det i en skål og kjør i et halvt minutt. Rør godt og kjør i et halvt minutt til. Må kanskje gjentas enda en gang.
Blandingsforhold for mikrohavregrøt:
1 dl vann
1 dl melk
1 dl havregryn
noen saltkorn
Blandes rett i tallerken og settes i mikro i halvannet minutt. Ferdig!
Utrolig enkelt, men nå lager vi det svært sjelden lenger. Så nå lurer jeg på om mikron forsvinner. Jeg foreslo det for mannen og han var egentlig enig.
Etter at jeg begynte å selge Tupperware, har jeg også begynt å bruke mikroen mer. TW har mange produkter beregnet for bruk i mikro, så da ble jeg pent nødt til å lære meg å lage mat der. Man selger jo ikke noe man ikke kan gå god for, må vite! :knegg:
Nå bruker jeg den nesten daglig. Jeg koker ris, pasta og poteter, damper grønnsaker, fisk og kjøtt, lager eggerøre/omelett, sauser osv. I tillegg bruker jeg den selvsagt til å varme opp middagsrester, tine frossen mat, smelte smør og sjokolade osv osv.
Vi har induksjonstopp også, så vann varmes der. Det er raskere enn mikro.
Jeg bruker microen til å varme risvarmeren til Knotten, til å sterilisere flasker og smokker og en og annen gang til å tine eller varme mat i.
Derfor kjøpte vi en mikrobølgeovn til 300 kroner, jeg trenger ikke noe fancy.
Vi har en suveren tinefunksjon på vår micro, så den blir brukt veldig mye. Ellers er det damping av grønnsaker (har en sånn kjekk Tupperware skål) nesten hver dag, ungene lager ostesmørbrød og til popping av popkorn, samt varming av rester.
Jeg får ikke til å tine ting i mikro, jeg. Det blir alltid stekt på endene og fremdeles iskaldt på midten selv om det er tine-funksjonen som står på. Men vi har blitt veldig flinke til å ta ut av fryseren til rett tid. :nemlig:
Vi har, men bruker den ikke så ofte, men den var utrolig grei å ha når vi holdt på med flaskestyr og sterilisering. Regner med bruken tar seg opp når vi får nyfødt i hus igjen. Dog har jeg en langsiktig plan om å få den bort fra kjøkkenbenken og inn på vaskerommet/grovkjøkken når vi kommer så langt.
vi tiner ting i mikroen innimellom, men det er bare en halvgod løsning, man får ikke tint det helt igjennom uten at det blir litt kokt på utsiden. Men havregrøt, popcorn og oppvarming av middagsrester er gull. Og varming av melk.
Vi har også induksjonstopp og jeg skal aldri, aldri ha noe annet igjen. Pyrolyse fikk mannen trumfet igjennom sist og jeg skal aldri ha ovn uten det heller.
Jeg tiner endel i mikroen. Jeg har dog sluttet å bruke tinneprogrammene, de er jo evigvarende.
Jeg setter inn på svak effekt. Hvis jeg tiner feks kjøttdeig så stopper jeg etter etpar minutter og fjerner det som er tint. Så setter jeg inn igjen og fortsetter tininga.
Nettopp - desse tineproblema er det eg også opplever. Kokt kjøtt i endane, og frose inni, tross tineprogram. Må jo følge med som ein hauk og starte-stoppe mikroen heile tida for å ikkje ødelegge maten. Det tar uansett ein evighet (sjølv om tuppane blir kokt).
Lurer rett og slett på om mikrobølgeovnen er dårlig kvalitet. Er det forskjell på slikt?
Vi har induksjon, men bruker allikevel microen opptil flere ganger om dagen. Til å lage havregrøt, smelte smør, tine kjøtt, tine brødskiver til ungene (fryser ned hele brød i skiver, og tar kun opp det vi trenger i øyeblikket) og diverse annet.
Vi har ikke mikro og har heller ikke hatt det de 10 årene vi har bodd sammen. Har ikke savnet det. Varmer opp rester på ovnen. Koker vann i vannkokeren. Popper popcorn (en gang i jubelåret) i gryte. Tiner på benken/kjøleskapet.
Her er microen på vei vekk i skrivande stund. Me bruker den minimalt og såg ikkje poenget med å ha den meir. Bruker den stort sett berre til å varme opp restemat og det gjer me like kjapt og enkelt i ovnen.
Har adri hatt micro, men ser at jeg kunne ha nytte av en på noen områder. Men synes ikke det forsvarer plassen den opptar. Og så er det ikke så pent...
Har ikke vannkoker eller induksjon heller. Men jeg har en sånn kjele som Hyacinth etterlyser. Den er pen og koker vanne raskt. Plystre gjør den også.
Jeg er mikrobølgeovnnovise. Har nettopp arvet en gammel en.
Skjønner at den kan brukes til mye.
Hva bruker dere inni? glassfat, plastikkbokser? Noen favoritter?
Tror jeg må skaffe meg en mikrokokebok, kanskje.
Jeg bruker mikrobølgeovnen daglig - vanligvis flere ganger om dagen - til å varme opp kaffe som har blitt kald. :jupp: Lager bare kaffe i presskanne, og den holder jo ikke så veldig godt på varmen.
Ellers bruker jeg den til å smelte smør og sjokolade når jeg baker (altså ikke så ofte), og til å varme opp mat av middagstypen når det bare er én som skal spise (f.eks. middagsrester som jeg spiser til lunsj).
Men jeg lager ikke mat i mikrobølgeovn, det gjør jeg ikke (unntatt et par ting jeg har plukket opp fra Iset :knegg: ). Ikke popper vi popcorn der heller, for vi har popcornmaskin. :kry:
Jeg synes det er greit å slippe ekstra oppvask. Slik jeg lager havregrøt nå blir det kun oppvask av askjetten og skjea jeg spiser av. Ikke noe annet. Det skal sies at jeg ikke har skrytt av tiden microen bruker da, så jeg er kanskje ikke i målgruppa. Vi har induksjonstopp, men jeg foretrekker allikevel microen til å lage grøt.
Oppvasken er i alle fall et bedre argument enn tiden for meg :knegg: . Jeg føler liksom ikke at hverken havregrøt eller eggerøre er retter det tar markant lang tid å lage med vanlig komfyr. Det finnes verre prosjekter.
Har ikke hatt micro siden jeg bodde hjemme og jeg savner det ikke. Det eneste vi lagde i den var poppcorn og sånne ostechips som dere kaller det. Perfekt snacks til Beverly Hillsrepriser etter skoletid :knegg:
Min erfaring er at microovn er som en dårlig stekeovn med mindre muligheter. ostesmørbrødene blir bløte og osten pussig, frossne boller som skal tines blir seige og å varme opp rester i micro funker dårlig da maten liksom ikke blir skikkelig gjennomvarm og dermed ender opp med å bli kald før den er ferdigspist. Tining av kjøtt funker heller ikke særlig godt i micro.
Havregrøt og eggerøre tar 2 minutter på komfyr i stålkjele da. Der kan man røre inn ekstra godsaker som biffstrimler og skinke i eggerøra og diverse frøblandinger og tørket frukt i havrefgrøten, kanskje litt økologisk saft på slutten som smaksforsterker. Har også ofte friske bær på toppen. Kjelen tar det 20 sekunder å vaske.
Jeg bruker ikke mikro til sånt for å slippe å vaske altså, det er vel mer sånn elle-melle (og slippe røring, jeg hater å stå over komfyren og røre, boring). Når mikroen er der, hvorfor ikke, liksom. Jeg bruker den til såpass mye at jeg ikke ville unnvært den. :)
Har aldri hatt mikro. Tror opphavet anskaffet seg sin etter at jeg flyttet hjemmefra.
Det eneste jeg vet jeg har savnet det til, er å varme opp babymat på glass. Mye lettere å sette glasset rett inni enn å helle innholdet over i en gryte.
Å tine boller er mye lettere i ovnen, legg dem inni i plastposen på 50-60 grader. Tar litt lengre tid, men de blir som nybakte.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.