Inspirert av utviklingen i tråden om alternativer til hel- og halvfabrikata tenkte jeg at det hadde vært morsomt å få tips om hva, hvordan osv. dersom man på en overskuddsdag kunne tenke seg å lage et lite lager av "hjemmelaget ferdigmat" i fryseren.
Altså mat som lages ferdig og fryses, slik at man ved behov kan finne det frem og varme. Enten som hele middagen eller som en del av det og tilsette grønnsaker etc.
Sett at du hadde overskuddet, pengene og lysten til å ha en matlagingsdag og lage middager du kunne fryse ned:
Hva ville du ha laget?
Hvordan? (Kom gjerne med oppskrift).
Hva ville retten ha trengt av tilberedning eller tilbehør den dagen det skulle serveres som middag?
Den broccoli/blomkålsuppen som Mim har lagt ut oppskrift på, egner seg veldig godt for frysing. Den dagen man skal spise den er det bare å ta den opp om morgenen og tine den, og så varme den opp. Det går også å putte hele blokka med frossen suppe i en gryte på svak varme. Om man vil går det jo an å ha oppi noen ekstra buketter med broccoli eller blomkål, men det går også greit uten. Så da er det vel egentlig bare å skjære opp godt brød og ha til, evt. lage hvitløkskrutonger mens suppa blir varm.
Når jeg først koker hønsegryte, pleier jeg bruke to-tre høns, siden det uansett skal koke en halv dag. Det passer fint å fryse ned i ferdige middagsporsjoner.
Og små, sterke kjøttboller. De kan man fryse som de er, eller i tomat-koriander-hvitløkssausen sin.
De kan serveres med spaghetti, couscous, bulgur, båtpoteter, salat, brød... alt etter hva du har tid til, eller har rester av ;)
Den raskeste varianten er å tine en blokk med kjøttboller og ferdig saus, og spise med pitabrød, rømmedipp og rå grønnsaker. Og helst hummus, det har jeg alltid på lur i spisskammerset. (jaja hermetisk)
Brunsausjevning (smør brunes i en stor kasserolle og tilsettes etterhvert mel som også brunes. Jeg har et par store løker jeg putter oppi etterpå også. Dette blir en tjukk "gaum" som pakkes i en stor plastboks. Når du så skal ha brunsaus tar du tre "dæsjer" og tilsetter kokende vann sammen med litt sukkerkulør = brunsaus på 1-2-3
Jeg lager alltid store mengder av det over her og fryser i posjoner.
Pizzafyll kokes alltid i store porsjoner her og fryses ned
Ellers er det mest bakevarer som fryses ned i store kvanta her. Innimellom baker jeg 12 brød og fryser. Rundstykker baker jeg også en haug av når jeg først er i gang