For å ikke spame hele forumet med dumme spørsmål lager jeg heller denne.
Jeg hater virkelig å lage mat, det står helt nederst på ikke-liker-listen. Ikke bare misliker jeg det, jeg kan det heller ikke. :rolleyes:
Det har liksom vært så greit hos oss, mannen lager middag. Han liker det og kan det. Men når han ikke er hjemme mer enn 4-5 dager i mnd så faller jo alt ansvaret på meg.
Problemene mine generelt er to kresne unger. Det den ene liker liker ikke den andre. Det er ikke særlig motiverende.
Jeg har også en lei tendens til å ødelegge maten.
Jeg lager om og om igjen det jeg vet barna liker, det blir ganske ensformig.
Meningen med denne tråden er at jeg skal spørre om ting jeg ikke har peiling på, men som sikkert virker innlysende for andre.
Til mitt forsvar så er jeg faktisk dritgod til å bake. :humre:
Dagens idiotspørsmål er følgende:
Må jeg smøre formen med noe når jeg skal steike fisk i ovnen? :o
Du trenger ikke smøre den med noe. Men jeg pleier å legge fiskestykkene på en liten smørkladd, da får jeg den litt gode smørsmaken og det setter seg ikke så godt fast i formen.
Sist uke skulle jeg nemlig koke fisk. På pakken sto det at jeg kunne koke den med plasten på, jeg gjorde nøyaktig som det sto, men fisken var rå inni. :gaah: Vannet var helt ut og jeg tenkte jeg skulle steke den litt i panna for å gjøre den ferdig. Da brukte jeg godt med olje, men fisken satt jo bom fast. :sur:
Nå vil jeg ikke gå i samme fella når jeg skal steke i ovnen.
Det er kanskje det som irriterer meg mest, når jeg følger oppskriften til punkt og prikke også blir det bare rot.
Det er helt klart greit å både humre og himle i denne tråden. Jeg ser at jeg er et håpløst tilfelle. Men jeg prøver iallefall... :sparke:
Hva slags fisk da? Med plast på? Fisk trenger jo egentlig ikke kokes, det holder å la den trekke. Men det er ikke alltid slike tider som er oppgitt gir ferdig fisk, man må se på den og se om den ser ut til å "falle fra hverandre".
Et tips når det gjelder fastbrenning i stekepanne, spesielt med fisk og kylling, er å la stykket ligge i panna til det har blitt en ordentlig stekeskorpe før du snur. Hvis du begynner å snu for tidlig, setter det seg oftere fast.
Neste gang trekker du den uten plast, da er det enklere. Når den villig skiver seg og slipper skinnet, er den ferdig. Og den skal ikke koke, bare trekke. Det innebærer dog ofte at man må ha gryta på plata litt til hvis man hiver oppi mye fisk i forhold til mengden vann fordi temperaturen utjevner seg og det blir for kaldt til å få ferdig fisk hvis man har en ganske liten gryte og tar den av plata når man putter kald/frossen fisk oppi der.
Det kommer jo litt an på hvor store filetene er, men en halvtimes tid, kanskje?
Jeg pleier å se på den når den er ferdig. Jeg pirker litt i fileten med en kniv, og da skal den flake seg fint. Hvis det er rød fisk, skal den være lyserosa hele veien gjennom (kanskje en anelse mørkere i midten), hvis det er hvit fisk, skal den være blakk hvit (i motsetning til blankere, halvgjennomsiktig når den er rå).
Men sånne frosne fileter (sånne som er lenka sammen 4 og 4) fungerer veldig greit med 30 minutter på 200 grader på bakepapir. Da er de gode og ferdige. Jeg vil tro de blir ferdige på den tiden også når de ligger litt tettere i en form. Det er forressten en av mine barns favorittretter, laks stekt i ovnen krydret med urtekrydder og litt pepper, servert med ris eller poteter, agurksalat og rømme. Kyllingfilet lider samme sjebne, krydres med dertil egnet krydder og puttes i ovnen på 175 grader-ish i 30 minutter.
Forøvrig kan fisk fint kokes i mikro. 2 minutter på og to minutter av helt til den er ferdig. Har en superkokkekollega som sverger til den måten å lage fisk på.
Nå har jeg laksefilet og grønnsaker i ovnen, det har stått inne på 200 grader i 30 minutter nå, men fortsatt er endel av laksen mørk rosa. Hva gjør jeg galt nå da? :sukk:
Bare vent litt, den er nok ferdig straks. :) Noen ganger bruker filetene mer enn en halvtime før de er ferdige. Var de romtempererte, kjøleskapskalde eller frosne da du satte dem inn? Var ovnen helt varm?
De har stått inne i 40 minutter nå og må nok stå en stund til. De var vel ganske frosne, hadde vel bare stått ute i en halv time før. Ovnen var helt varm.
Men jeg ser nå at jeg kanskje hadde oppi litt for mye med tanke på størrelsen på forma.
Et tips! :glis: I stedet for å putte alt i en ildfast form, kan du putte det i en stekepose. Du slipper å tenke på at det brenner seg og det blir veldig saftig og godt!
Effekten på stekeovner varierer veldig. Så du må nesten prøve ut hva som blir passe i din ovn. Vi pleier å ta ut frossen fisk fra fryseren til kjøleskapet på morgenen. Da holder det å steke i 20 minutter i vår ovn ... i den gamle ovnen vår ville det nok tatt 25-30 min.
Jeg synes forøvrig ikke noe om stekepose. Jeg synes fisken blir zoggy/vannete inni posen.
Vi baker laksefileter i ildfast form i hvert fall annenhver uke. Vi tar litt mer krydder på de som skal serveres til de voksne. Til dette serverer vi ofte wokede grønnsaker og ris. "Krydres" med soyasaus ved servering.
Men altså, hva er dette med å bruke frossne filèter eller blokker?:confused:
Noe av den mest elementære kunnskapen på et kjøkken er at det man steker skal være tint (helst sakte, i kjøleskap) og tatt ut av kjøle en times tid før steking.
Slik bevarer man best alle egenskapene til det man steker (smak, konsistens) og man slipper den voldsomme frigjøring av væske fra kjøtt/fiskestykket på grunn av temeraturforskjeller, og unngår at stkket blir tørt.
Jeg steker frossen fisk på 200 grader i 30 minutter og da er den ferdig. Det er nok litt forskjell på ovnene. Mens frossen kylling testa jeg idag, og den måtte ha 10 minutter ekstra.
Jeg er en barbar. Jeg kan finne på å legge fiskefiletene i lunkent vann (fortsatt innpakket i plasten) for å tine dem litt før jeg steker dem.
I hverdagen har jeg ikke tid til å temperere maten før vi tilbereder. Lager jeg noe ekstra fint prøver jeg å passe på det. Men det skjer jo som regel på dager hvor jeg ikke kommer rett hjem fra jobb. :nikker: