Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Morellas nødhjelpstråd

#1

Morella sa for siden:

For å ikke spame hele forumet med dumme spørsmål lager jeg heller denne.
Jeg hater virkelig å lage mat, det står helt nederst på ikke-liker-listen. Ikke bare misliker jeg det, jeg kan det heller ikke. :rolleyes:
Det har liksom vært så greit hos oss, mannen lager middag. Han liker det og kan det. Men når han ikke er hjemme mer enn 4-5 dager i mnd så faller jo alt ansvaret på meg.

Problemene mine generelt er to kresne unger. Det den ene liker liker ikke den andre. Det er ikke særlig motiverende.
Jeg har også en lei tendens til å ødelegge maten.

Jeg lager om og om igjen det jeg vet barna liker, det blir ganske ensformig.

Meningen med denne tråden er at jeg skal spørre om ting jeg ikke har peiling på, men som sikkert virker innlysende for andre.

Til mitt forsvar så er jeg faktisk dritgod til å bake. :humre:

Dagens idiotspørsmål er følgende:

Må jeg smøre formen med noe når jeg skal steike fisk i ovnen? :o


#2

Kaktus sa for siden:

Du trenger ikke smøre den med noe. Men jeg pleier å legge fiskestykkene på en liten smørkladd, da får jeg den litt gode smørsmaken og det setter seg ikke så godt fast i formen.


#3

Ru sa for siden:

Det er alltid greit å smøre formene litt, så er du sikker på at ting ikke setter seg fast.
:har glemt det en gang:


#4

apan sa for siden:

Jeg pleier å smøre litt, men det er sikkert ikke nødvendig.


#5

veobra sa for siden:

Jeg pleier ikke smøre formen. Det setter seg ikke nevneverdig fast. Steker stort sett laks med skinn på den måten.

Du kan smøre med smør eller olje.


#6

Morella sa for siden:

Sist uke skulle jeg nemlig koke fisk. På pakken sto det at jeg kunne koke den med plasten på, jeg gjorde nøyaktig som det sto, men fisken var rå inni. :gaah: Vannet var helt ut og jeg tenkte jeg skulle steke den litt i panna for å gjøre den ferdig. Da brukte jeg godt med olje, men fisken satt jo bom fast. :sur:
Nå vil jeg ikke gå i samme fella når jeg skal steke i ovnen.

Det er kanskje det som irriterer meg mest, når jeg følger oppskriften til punkt og prikke også blir det bare rot.

Det er helt klart greit å både humre og himle i denne tråden. Jeg ser at jeg er et håpløst tilfelle. Men jeg prøver iallefall... :sparke:


#7

apan sa for siden:

Hva slags fisk da? Med plast på? Fisk trenger jo egentlig ikke kokes, det holder å la den trekke. Men det er ikke alltid slike tider som er oppgitt gir ferdig fisk, man må se på den og se om den ser ut til å "falle fra hverandre".


#8

veobra sa for siden:

Hvis det var mager fisk så hadde det sikkert vært lurt med litt smøring. Om ikke annet så for den gode smaken. :nikker:

Det er ikke alltid oppskriftene stemmer, er min erfaring. Jeg tror jeg pleier steke laksefiletene litt lenger enn det som står på pakka.


#9

Morella sa for siden:

Det var laksefilé. Jeg trakk den ja, med plasten på. Så det var jo ikke så greit å se om den var ferdig eller ikke heller da.


#10

Zulu sa for siden:

Et tips når det gjelder fastbrenning i stekepanne, spesielt med fisk og kylling, er å la stykket ligge i panna til det har blitt en ordentlig stekeskorpe før du snur. Hvis du begynner å snu for tidlig, setter det seg oftere fast.


#11

Katta sa for siden:

Neste gang trekker du den uten plast, da er det enklere. Når den villig skiver seg og slipper skinnet, er den ferdig. Og den skal ikke koke, bare trekke. Det innebærer dog ofte at man må ha gryta på plata litt til hvis man hiver oppi mye fisk i forhold til mengden vann fordi temperaturen utjevner seg og det blir for kaldt til å få ferdig fisk hvis man har en ganske liten gryte og tar den av plata når man putter kald/frossen fisk oppi der.


#12

LilleLeo sa for siden:

Jeg pleier ikke å smøre former, jeg hiver av og til en smørklatt oppi i steden.


#13

Morella sa for siden:

Jeg føler meg klokerer allerede. Tusen takk for mange gode tips.

Hvor lenge skal jeg la fisken stå i ovnen når jeg tar den rett opp fra fryseren?


#14

Maysen sa for siden:

Denne tråden må jeg abbonerer på.
her føler jeg at jeg kan lære mye.:)


#15

Zulu sa for siden:

Det kommer jo litt an på hvor store filetene er, men en halvtimes tid, kanskje?

Jeg pleier å se på den når den er ferdig. Jeg pirker litt i fileten med en kniv, og da skal den flake seg fint. Hvis det er rød fisk, skal den være lyserosa hele veien gjennom (kanskje en anelse mørkere i midten), hvis det er hvit fisk, skal den være blakk hvit (i motsetning til blankere, halvgjennomsiktig når den er rå).


#16

Nin sa for siden:

Det pleier også å stå på pakka hvor lenge fisken trenger å være i ovnen.


#17

Zulu sa for siden:

Det er sjelden jeg kjøper frosne fileter i pakke. Som oftest kjøper jeg de som er plastpakket, og der står det ikke noe om tilberedning.

#18

Katta sa for siden:

Men sånne frosne fileter (sånne som er lenka sammen 4 og 4) fungerer veldig greit med 30 minutter på 200 grader på bakepapir. Da er de gode og ferdige. Jeg vil tro de blir ferdige på den tiden også når de ligger litt tettere i en form. Det er forressten en av mine barns favorittretter, laks stekt i ovnen krydret med urtekrydder og litt pepper, servert med ris eller poteter, agurksalat og rømme. Kyllingfilet lider samme sjebne, krydres med dertil egnet krydder og puttes i ovnen på 175 grader-ish i 30 minutter.


#19

Morella sa for siden:

Jeg har stolt på den pakken en gang for mye. :nemlig: (Se lengre opp i tråden)

Hva jeg lærer i dag. :D De har aldri falt meg inn at jeg kan tilberede kylling og fisk på denne måten. :o


#20

Che sa for siden:

Forøvrig kan fisk fint kokes i mikro. 2 minutter på og to minutter av helt til den er ferdig. Har en superkokkekollega som sverger til den måten å lage fisk på.


#21

Morella sa for siden:

Hva mener du med to minutter av? Skal jeg ta den ut i 2 min.? Det hørtes jo veldig greit ut da.


#22

Benzo sa for siden:

Du lar fisken stå 2 minutter inne i mikroen, etter at den er slått av.


#23

Morella sa for siden:

Nå har jeg laksefilet og grønnsaker i ovnen, det har stått inne på 200 grader i 30 minutter nå, men fortsatt er endel av laksen mørk rosa. Hva gjør jeg galt nå da? :sukk:


#24

Nin sa for siden:

Så rart. Var den frossen da du satt den inn?
La den bare stå til den er ferdig.


#25

Zulu sa for siden:

Bare vent litt, den er nok ferdig straks. :) Noen ganger bruker filetene mer enn en halvtime før de er ferdige. Var de romtempererte, kjøleskapskalde eller frosne da du satte dem inn? Var ovnen helt varm?


#26

Morella sa for siden:

Tusen takk for raske svar.

De har stått inne i 40 minutter nå og må nok stå en stund til. De var vel ganske frosne, hadde vel bare stått ute i en halv time før. Ovnen var helt varm.
Men jeg ser nå at jeg kanskje hadde oppi litt for mye med tanke på størrelsen på forma.


#27

Kaktus sa for siden:

Et tips! :glis: I stedet for å putte alt i en ildfast form, kan du putte det i en stekepose. Du slipper å tenke på at det brenner seg og det blir veldig saftig og godt!


#28

Morella sa for siden:

Stekepose? :flau:


#29

Nin sa for siden:

:hvisker: Ligger sammen med bakepapir, brødposer o.l i matbutikken. Veldig greit.


#30

Storm sa for siden:

Hm, det burde jeg kanskje prøve. Det blir ikke veldig fuktig inni der da? Slipper den ut damp?


#31

Kaktus sa for siden:

Den slipper ut litt damp, og veldig mye akkurat når du tar den ut av ovnen. Gjelder å finne en teknikk der. :fnise:


#32

Tjorven sa for siden:

Effekten på stekeovner varierer veldig. Så du må nesten prøve ut hva som blir passe i din ovn. Vi pleier å ta ut frossen fisk fra fryseren til kjøleskapet på morgenen. Da holder det å steke i 20 minutter i vår ovn ... i den gamle ovnen vår ville det nok tatt 25-30 min.

Jeg synes forøvrig ikke noe om stekepose. Jeg synes fisken blir zoggy/vannete inni posen.

Vi baker laksefileter i ildfast form i hvert fall annenhver uke. Vi tar litt mer krydder på de som skal serveres til de voksne. Til dette serverer vi ofte wokede grønnsaker og ris. "Krydres" med soyasaus ved servering.


#33

Nextlife sa for siden:

Men altså, hva er dette med å bruke frossne filèter eller blokker?:confused:

Noe av den mest elementære kunnskapen på et kjøkken er at det man steker skal være tint (helst sakte, i kjøleskap) og tatt ut av kjøle en times tid før steking.
Slik bevarer man best alle egenskapene til det man steker (smak, konsistens) og man slipper den voldsomme frigjøring av væske fra kjøtt/fiskestykket på grunn av temeraturforskjeller, og unngår at stkket blir tørt.


#34

Katta sa for siden:

Jeg steker frossen fisk på 200 grader i 30 minutter og da er den ferdig. Det er nok litt forskjell på ovnene. Mens frossen kylling testa jeg idag, og den måtte ha 10 minutter ekstra.


#35

Katta sa for siden:

Du kan jo gjette når det begynner å gå opp for meg at dagens middag fremdeles ligger i fryseren.


#36

Morella sa for siden:

Det er godt du deler slik elementær kunnskap i tråden min. Jeg ser jo at jeg ikke kan noen ting somhelst. :dom såm ett brød:

Kan forresten meddele at middagen ble ferdig. Barna spiste masse fisk, storesøster holdt seg som vanlig for god for grønnskane, men jeg førnøyd.


#37

apan sa for siden:

Vi tar opp laks om morgenen som oftest. Dersom jeg legger dypfrossen fisk rett i ovnen, tar det nærmere en time hos oss.


#38

Nextlife sa for siden:

Det var altså ikke meningen å være nedlatende, jeg har bare observert dette i mange oppskrifter her på FP. :o


#39

veobra sa for siden:

Jeg er en barbar. Jeg kan finne på å legge fiskefiletene i lunkent vann (fortsatt innpakket i plasten) for å tine dem litt før jeg steker dem.

I hverdagen har jeg ikke tid til å temperere maten før vi tilbereder. Lager jeg noe ekstra fint prøver jeg å passe på det. Men det skjer jo som regel på dager hvor jeg ikke kommer rett hjem fra jobb. :nikker:


#40

apan sa for siden:

Jeg tempererer ikke, men jeg tar som oftest opp fra fryseren om morgenen. Ofte tiner jeg rett på benken når det ikke er sommer.


#41

Morella sa for siden:

Jeg tok det overhode ikke som at du var nedlatende. :dulte: Jeg synes det er flott at dere deler slik kunnskap med meg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.