Vi skal i år for første gang lage jul helt selv. Vi har brukt å være hos familie, men har nå bestemt oss for at vi skal begynne å feire hjemme hos oss og så får den som vil komme hit. Dette betyr jo blanke ark og alskens muligheter for nye tradisjoner. :gladspøkels:
Har dere lyst til å bidra? Første diskusjonen er jo så klart maten på julaften. Jeg er vant til ribbe med sossiser, medisterkaker, julepølse o.l. Mannen er ikke vant til en spesielt rett på julaften for de har brukt å ha forskjellig:eek:
Jeg er ikke så glad i selve ribba egentlig og vi lurer nå på om vi skal begynne med hjort på julaften. Da kan man ha litt medisterkaker osv til og så synes jeg at hjort er mye bedre og litt mer eksklusivt en ribbe. Som dessert har jeg lagt inn forslag om hjemmelaget karamellpudding. Og ikke minst hjemmelaget (dritgodt om jeg skal si det selv) nøtte/fruktbrød med ost og portvin når barna er i seng.
Når begynner dere middagen på julaften og når åpner dere gaver? Jeg er vokst opp på gård og feiret dermed etter fjøstid som liten. Det er jo egentlig litt sent for små barn når man ikke må.
Mange flere spørsmål kommer etterhvert som vi nærmer oss jul. Juhuu!
Vi spiser middag på julaften når Sølvguttene synger julen inn kl 17 og når bordet er ryddet, kaffen og snop satt frem, da åpner vi pakkene som regel kl 18- 18,30.
Jeg er vokst opp med pinnekjøtt og mannen med både pinnekjøtt og svineribbe på julaften. Vi spiser pinnekjøtt rundt kl 17. Etter middag ryddes deg av bordet og så er det tid for gaveåpning.
Vi ha pinnekjøtt. Dessert er riskrem og multekrem eller mandelpudding. Middagen starter klokken 5, etter at julen er ringt inn på NRK. Gaver er etter middag, men ikke før kaffen er klar. Pleier vel å bli sånn i 7-8 tiden. Også åpner vi gaver resten av kvelden, og julekakene står på bordet. Julenissen kommer en liten stund etter at vi har begynt med gavene.
Disney tegneserier om morgenen, grøt med mandel i til lunsj. Marsipangris i premie, men sjokolade i bakhånd til ungene som ikke liker marsipan. Og siden de alltid får mandel får jeg alltid spise grisen.
I fjor var første året vi hadde tilfeldig mandel i grøten, jeg har jukset og gitt mandelen til eldste før - og jaggu fikk hun den i år igjen!
Vi har hatt andebryst til julemiddag en gang. Det var nydelig! Ellers har jeg vokst opp med ryper, ribbe og medisterpølser til julemiddag. Rype er veldig godt, og litt tørt kjøtt, og passer faktisk utmerket sammen med ribbe. Men det er mye arbeid å lage til alt sammen da.
Hjemmejul er det fineste som fins! Vi har familie svært nær så vi feirer vanligvis sammen med dem, og det er veldig koselig, men jeg må innrømme at de to årene da de andre har vært bortreist og vi har feiret bare med oss selv har vært herlige.
Kaffe, ja. Vi har bare feiret kjernefamiliejul to ganger og da har vi ikke ventet på at kaffen skal bli ferdig før gaveåpningen begynner. Det er bare mannen min som drikker kaffe.
Så koselig med egen jul !
Jeg er så sær at jeg har insistert på det helt fra vi fikk første ungen, synes det er viktig å skape sine egne tradisjoner. De som vil av foreldre, besteforeldre, tanter osv. er velkomne og det er alltid fullt hus.
Jeg kommer fra en familie som spiser ovnsbakt ørret på julaften, noe min mann bare fnyser av. Han er vokst opp med både ribbe og pinnekjøtt. :dåne: Noe jeg bare fnyser av (liker ikke ribbe) men når jeg får viljen min på å kun feire jul hjemme, får han viljen med julematen og det er både og. Pinnekjøttet gjør jo seg selv igrunn.
Julaften her er som følger:
kl 5-6 strømper og kalender i foreldresenga hele hurven, gjeeesp. Prøver å drøye hvert år, men det nytter ikke. :knegg:
kl 11 Mor og barn til oldemor for å se på Askepott og spise riskrem. Far hjemme og drikker en øl mens han skreller poteter.
13-17 Hektisk matlagning, ungene får åpne en gave hver, gjerne noe vi vet hva er sånn at vi kan plukke ut en pakke som vil gi underholdning en stund, ikke et par votter. Desserten har jeg laget dagen før og slipper å tenke på den. Om mamma er hos oss tar hun med ungene ut på tur. Ett år var det knallvær og de var på stranda og grillet pølser. I fjor var det så mye snø, da laget de snøboorg i hagen i flere timer.
kl 17 Gjester kommer, vi spiser når alt er klart.
Når maten er spist er det kjøkkenrydding, alle hjelper til. Kaffen settes på. Når bordet er ryddet er det pakkeåpning. Ungene har ansvar for å dele ut gaver og vi venter alltid for å se hva andre får før vi åpner ny.
Ca. kl 20 kommer julenissen, hvem det er overrasker hvert år, vi har byttering med naboer og ett år kom en kar fra Peru som sang og spilte for oss ! Han har sett med en pakke til hver både små og store.
Etter nissen spiser vi dessert. Den varierer fra år til år, i år tror jeg det blir Oreokake.
Kaffe,kaker og likør står på bordet hele kvelden. Om farmor er hos oss er julerebusen i avisa fast innslag litt utpå kvelden.
Det aller beste med å feire hjemme er at ungene koser seg med lekene og kan tusle i seng når de er klare for det.
Det er koselig å starte egne tradisjoner. Det har vi såvidt begynt å gjøre vi også.
Maten har vært det vanskligste; jeg er vant med pinnekjøtt og spiser ikke svineribbe, mannen omvendt. Så her blir det begge deler.
Dessert har jeg tradisjon med karamellpudding og mannen riskrem. Der har vi bestemt oss for å gå andre veier og i stedet for 2 desserter, lager vi hjemmelaget sjokolademousse. :)
Vi pleier å spise kl 17 når julen ringes inn.
Pakker har vanligvis blitt åpnet etter at maten er spist og alt er ryddet opp. Men med småunger i hus er det litt kjipt. De legger seg gjerne tidlig. Så i år har vi bestemt at ungenes pakker vil bli fordelt utover hele dagen.
Hjort høres jo deilig ut! Vi har kalkun. Etter en runde med hel kalkunstek har vi imidlertid bestemt at det er for mye styr, så vi skal fra nå lage kalkunbrystfileter.
Vi skal også feire jul hjemme for første gang.
Mht gaver og barn så åpnes en om morgen, en rett etter middag og deretter plukkes et selektivt utvalg ut. Resten åpner faktisk vi voksne etter barna har lagt seg, også barnas. Vi ønsker ikke at de skal fordeles utover romjulen - julaften er én kveld. Noe gjemmes vekk hvis de foreløpig er for små (feks for vanskelig puslespill). Vi gjør det slik fordi 10 gaver til Junior faktisk er nok, han drukner ellers i inntrykk og klarer ikke lenger glede seg. Vi passer også på at det er et klesplagg eller to blant gavene han åpner, samt at vi voksne også får en gave hver som han må vente på at vi åpner før han får en ny.
Jeg har hatt jul selv i mange, mange år. Synes det er så behagelig å slippe og reise ut med unger og fullstappet bil på julaften. Pakker inn i bil, pakker ut av bil, pakker pakke opp, pakker pakke ned, pakker ut i bil, pakker inn fra bil, pakker rydde opp. :svett:
Og trøtte unger og hele pakka, det er så mye mer enkelt å være hjemme, så kan de skifte til pysjen når de vil, legge seg når de vil og styre helt selv uten å måtte pakkes på for å kjøre sent på kvelden.
Vi pleier å ha julefrokost, for de som ikke feirer med oss på kvelden. Snuppa og kjæresten feirer hos hans foreldre annenhvert år, vi har bonusunge og en ekstra unge annenhvert år, og pappa med frue feirer hos oss annenhvert år. Disse er fordelt, så de som ikke kommer på kvelden i år de kommer til julefrokost klokka ni så får vi vært litt sammen.
Middag spiser vi når sølvguttene synger julen inn, altså klokka fem, da står tv på på full guffe så vi hører den vakre sangen inn på kjøkkenet.
Middag består av :gammeldags og kjedelig men så glad i tradisjoner: ribbe, medisterkaker, julepølse, surkål og poteter. Riskrem til dessert.
Vi har ikke noe spesielt klokkeslett vi åpner pakker på. Vi spiser middag og dessert og koser oss lenge. Når maten er ryddet og kjøkkenet shinet, kaffen ferdig og kakene på fat, ja da begynner vi å dele ut og åpne pakker, og det holder vi på med resten av kvelden. Vi bruker lang, lang, tid. Åpner en og en pakke, får en unge et lite byggesett (lego) bygger vi gjerne opp det før vi åpner neste pakke. Så lenge runden tar så lang tid, vi åpner på tur, så får hver og en massevis av tid til å se på det de har pakket opp, og ikke minst finne ut hvem pakke som skal åpnes neste gang deres tur kommer. :D
Når gjester er gått og unger er lagt så er mor og far totalt pumpa, alikevel har vi alltid en julefilm på lur som vi setter på når stillheten har senket seg i heimen, selv om vi absolutt burde gått og lagt oss.
Også våkner vi i hver vår ende av sofaen, utpå natta, fordi vi som alle andre år har sovnet fra julefilmen vår så fort den er satt på. Praktisk, for da ser vi den sammen med ungene første juledag. :knegg:
Me skal feira jul heima for første gong. Muligens med mine foreldre. Eg er talentlaus når det gjelder norsk tradisjonsmat og eg likar korkje jul eller julemat. Dessutan skal eg jobbe nattskift i dagane før. Flinke mannen har tatt på seg oppgåva med maten denne dagen.:lettet:
Kålrabistappe kan eg lage. Dessert, riskrem, kan lagast ferdig dagen før. Den raude sausen kjøper me. Småkaker og evnt. ei rund kake lagar eg også på forhånd.
Me må satse på ein prøvemiddag eller to i forkant. Det mest trøblete med dette opplegget er jo timingen. At alt helst skal vere ferdig samtidig og helst til avtalt tid.
Eg er mest skeptisk til korleis formen min er etter tre nattskift og minimalt med soving. Formen kjennes som oftast ut som om eg har fått ein seriøs bakrus. :julemania:
Det høres deilig ut å feire hjemmejul! Ikke at jeg ikke koser meg masse både hos min egen familie og mannens, men det virker så deilig å slippe å reise og drasse med seg alt mulig. Tror vi kommer til å prøve oss på det etterhvert når vi får barn, vi også.
Jeg er vant til pinnekjøtt og rullepølse (varm lammerull, lokal sunnmørsk rett), så jeg tror vi kommer til å ha det hvis vi skal lage jul selv også. Men det er jo mange muligheter! Da jeg var sammen med eksmannen min og feiret i Danmark hadde vi and eller gås, en jul har jeg feiret i Tanzania med villsvin, og en gang i Nicaragua med pasta. :knegg: Det fine er jo at en kan velge selv! Vilt er jo kjempegodt. Så lenge jeg slipper ribbe er jeg glad - ikke er jeg glad i det, og ikke tåler jeg det.
Vi pleier å spise fem hos min familie, med Sølvguttene i bakgrunnen. Gaver fra halv sju-sju tenker jeg, med kaffe- og kakepause fulgt av mer åpning. Nå er det en stund siden vi har hatt små barn i familien, men da niesen min var liten ble noen av gavene åpnet etter at hun hadde lagt seg, det ble rett og slett for mye. Samme med lille nevø hos svigers i fjor - der hadde vi forresten nisse også. :) I min familie har vi vært nøye på at alle skal få åpne gaver og alle skal se hva alle får, så åpningen tar laaang tid, men det er veldig koselig. De små pleier å få en gave på formiddagen også, så blir ikke dagen så lang.
Jeg elsker å feire jul hjemme hos oss selv. Jeg er oppvokst på gård som Vixen, og det blir veldig sent for små barn å begynne middag i 19-20-tiden og mine barnløse søsken er så gamle at de synes at maten og akevitten er mer stas enn gaver og bruker laaaang tid på middagen. Det skal bli fint å feire jul på ungenes premisser. Med baby og toåring er det greit å komme i gang litt før.
Vi har pinnekjøtt, selv om jeg er oppvokst med ribbe og pølser. Pinnekjøtt lager seg selv, er veldig greit å lage til mange og mannen kan ta over kontrollen på kjøkkenet hvis julaften tilfeldigvis faller på et økedøgn. Til dessert tror jeg det blir karamellpudding eller hjemmelaget is med varme multer eller hjemmelaget iskake. Vi må se og ellemelle. Etter middag er det juletregang, nisse og gaver. Kaffe og julekaker underveis i gavene. Så drar gjestene hjem og mannen og jeg kan åpne en skikkelig god flaske vin og sitte i joggedress foran peisen og snakke om hvor deilig det er å feire jul i eget hus.:hjerter:
Vi gikk rundt treet da vi var små, og noen år da niesen min var liten. Nå er det så stappfullt i den lille stuen til foreldrene mine når alle er hjemme til jul at det er umulig. :humre:
Da blir heimejul på oss og i år, etter å ha vært i frå kvarandre dei siste 3 åra. Om nokon vil feira jul med oss er da kjempekoselig, men me skal klara å kosa oss åleina og. ;)
Planen er vel pinnakjøtt kl 17, så rydding og gaver. Me ender som regel med å ha desserten til kaffi etter gaver, for me er alt for mette etter middagen. Me går ikkje rundt julatre, men me har rett og slett ikkje plass til da.
Lillejulafta har me hatt som tradisjon å spisa kvelds hos mamma. Då er da 3 søsken som samles, og me blir vel rundt 15 stk. Da er usikkert frå år til år om mamma orker styret, men eg står klar til å ta over i så fall. Koldtbord og gavebytte, før alle stormer heim til pynting av tre og Grevinnen og hovmesteren.
Vi har hatt egen jul i noen år nå, men i år har vi invitert oss bort.
Vi spiser pinnekjøtt og dette serveres mens sølvguttene synger julen inn. Pakkeåpning finner sted når maten er fortært. Det blir sent for de minste, men mine unger takler det fint.
Dessert spiser vi ikke på julaften, for ingen har plass til det etter maten uansett.
Peparmyntestenger og konfekt av marsipan er must her i heimen. Marsipanen kjøper og har ein trivelig dugnad med ei veninne og hennar jamnaldra son. Me vaksne lagar peparmyntestenger medan barna rullar og fargar og dypper i sjokolade, fniser og fjasar og eter ein heil del.
Mannen er svært glad i sirupsnippar og konfektkjeks (omtrent som Maryland Cookies), peparkuler og brune pinnar og eg veit ikkje kva. Han er ein notorisk kakemons.:digger:
Peparkaker er også essensielt, men det er mest gøy å pynte. Barna eter ikkje dei heimelaga, dei foretrekker dei butikkjøpte.:mumle: Men det er ein trivelig tradisjon, det luktar godt og er fin, sjarmerande sjølvlaga pynt i heimen
Her tror jeg også at det blir hjemmejul i år. Er egentlig det året vi skal være hos svigers, men svigers har det med å innvitere så mye folk at hele kosen blir borte.
Tror jeg skal innvitere mor og far til å feire med oss, dermed har jeg litt hjelp på kjøkkenet også.
Blir vel å sende ut far og barnebarn på pinnejakt i skogen, slik at vi kan koke pinnekjøtt på selvspikkede pinner.
Mat i 17 tiden høres adskillig bedre ut en svigers sin 18-19 tid vi kan få i barna mat, la de åpne gaver i sitt tempo og det er bare til å legge dem rett i sine egne senger nå klokken er der.
Jo vi skal rett og slett feire hjemme hos oss selv i år.
Vi skal feire hjemme for første gang. Da blir det både pinnekjøtt og kalkunbryst, siden ingen av oss vil fire på egne tradisjoner når det kommer til mat.
Vi går rundt treet, og har nisse. I år tror jeg vi byttelåner nisse med en nabo.
Jeg tror jeg skal prøve å lage egne julegodter, det gjorde jeg og søsteren min i fjor, og det var vellykket.
Ellers er ingen av oss så veldig kakete, men pepperkaker pleier vi lage, i det minste.
Også er Quality street av en eller annen grunn tradisjon.
Vi pleier å ta en champagneskål klokken 5 når Sølvguttene synger julen inn, også spiser vi ikke så lenge etterpå.
I fjor var det masse nysnå på julaften. Ungene var ute oglekte og koste seg på formiddagen, det var veldig lurt. De fikk slått i hjel både tid og energi. :fnis:
Vi har også feiret jul hjemme siden storebror ble født. Vi nektet å forlate huset på julaften med bilen full av pakker, unger og alt mulig styr.
Julen begynner egentlig lillejulaften. Da kommer hele slekta til mannen på sossiser, hjemmelaget potetstappe og rosenkål. Tidligere år kom gjerne barneløse vennepar utpå kvelden, og vi hadde det veldig trivelig til sent på natt.
Julaften er det julestrømper, julefrokost, julegaveklemming, Askepott, Reisen til julestjernen, risengrynsgrøt og julenissebesøk. Selv storebror kommer ramlende ned trappen på julaften for å se i julestrømpa si. :knegg:
Julemiddagen inntas kl. 17 presis, og består av ribbe, medisterkaker, sossiser og julepølse. Deretter er det fortløpende spising, rydding og gaveåpning. Kaffe, cognac, kaker og dessert føler etter gaveåpningen. Gjestene drar som regel mellom 22. og 23. Da er det litt rydding, før mannen og jeg synker ned i sofaen med hvert vårt vinglass. Vi hører på julesanger, drikker vin og har det bare helt utrolig fredelig og deilig.
Ååå, juletradisjonstråd! :hjerter:
Vi pleier å feire hjemme hos mamma og pappa, men nå har to av oss fått barn så det spøker nok litt for den tradisjonen. På lillejulaften pyntes juletreet av alle i familien, og så ser vi grevinnen og hovmesteren. Julaften begynner med å åpne julestrømper, og har en god julefrokost. Deretter kommer Askepott, mens mamma og pappa styrer på kjøkkenet. Så skal alle "barna" ut og leke i snøen, renne på akebrett osv. Tror jula med alle tradisjonene virkelig får oss tilbake til barndommen.. :D Så slapper vi av inne, dusjer og ordner oss etter tur, før vi drar til kirkegården for å tenne lys på graven til besteforeldrene våre. Det er så nydelig å se alle lysene som blinker i snøen. Mange pleier vel også å være i kirka på julaften?
Deretter er det for vår del hjem for å spise middag, som består av ribbe med tilbehør. Så er det rydding før riskrem og rødsaus, mens vi alle bare venter på at gaveåpningen kan begynne, hvor vi åpner en og en gave. Når dette er unnagjort er det oftest tid for brettspill, de siste årene Naturtalent, som pappa alltid pleier å vinne.
Jeg har inntrykk av at mange velger å starte egne tradisjoner hjemme hos seg selv når de har fått barn. Er det sånn at dere har gjort dette med en gang, altså når første bare er baby, eller har dere ventet noen år..?
Vi har ventet noen år. Men vi feirer likevel ikke alltid julaften hjemme nå heller. Annethvert år feirer vi hos mine foreldre.
Jeg synes det er pussig at så mange snakker om "egne tradisjoner" i forbindelese med at de ikke vil reise bort på julaften. Jeg har alltid stusset på dette. Nå vi feirer julaften hos mine foreldre, så er dette en del av mine egne tradisjoner. Jeg trenger ikke bryte med alt mine foreldre har gjort og gjøre alt annerledes for å kunne kalle det "egne tradisjoner". Mine tradisjoner strider slett ikke mot å kunne reise til mine foreldre på julaften.
At det er litt pes å dra med unger ut når man kan være hjemme, derimotm har jeg større forståelse for, selv om det ikke hindrer oss i å dra de 300 meterne til mine foreldre annenhver julekveld. Vi pynter oss hjemme, legger gavene i bilen og kjører bort. Kunne like godt ha gått de få metrene, men vi har en del gaver med oss. Jeg synes ikke det er pes i det hele tatt. Vi slipper jo å lage julemat og ordne i stand, kommer klokka 17 til ferdig dekket bord.
Vi begynte å feire jul med en gang vi fikk barn. Vi har en times kjøre til mine foreldre, og vi ønsket å være hjemme. Våre foreldre synes det er veldig deilig å komme til dekket bord, og forlate alt rot igjen utpå kvelden. :knegg: Men det er jo ikke sånn at vi ikke er hos våre foreldre i løpet av julen. Vi har strikte regler for akkurat det. 1. juledag er hos svigers, og 2. juledag er hos mine foreldre.
Tradisjonene har vi jo tatt med oss fra våre barndomshjem, og mange av de har vi videreført hos oss.
Åh, nå fikk jeg julestemning. :hjerter:
Vi skal være hjemme i år, med bare moder'n som gjest. 4-åringen blir hyperturbo når det blir mange gjester og jeg vil ikke ødelegge julaften for ham med å gå rundt å hysje. Derfor blir det bare 5 personer her i år, men jeg gleder meg!
Det blir nok ribbe i år også, jeg har lovet mamma langstekt ribbe, medisterkaker og pølser. Desserten blir riskrem og muligens hjemmelaget karamellpudding.
Dagen starter nok kl. 06.00 med strømpe og tegnefilmer. Jeg ønsker meg snø, slik at vi kan ta en liten skitur i nabolaget og ønske gode naboer god jul. En tur på kirkegården blir det også. Vi spiser når Sølvguttene synger julen inn, og gavene åpnes etter at middagen er ryddet bort. Når barna er pakket godt inn i dynene, skal vi voksne kose oss med rødvin og gnafse kald ribbe. Hvis vi orker. :knegg:
Mine foreldre bor to timer unna så da er det litt mer pes. Vi kjørte hjem i fjor på kvelden, men det er litt langt etter en lang dag. Jeg vil nok ikke gjøre det helt likt som det jeg er vant til fra jeg var lita. Tar med meg det beste, men gjør en del ting annerledes der det føles naturlig. Det jeg syntes var veldig stas med jula da jeg var lita var at huset mitt forvandlet seg litt til et "julehus". Med pynt, peisvarme, gode lukter og alt som hører med. Har man foreldre som bor langt unna og tar med seg barna dit så faller liksom dette aspektet litt bort. Min søster og mannen er vant til å reise bort på julaften, men i fjor var de hjemme av praktiske årsaker. Eldstejenta ble helt andektig da hun stod opp på julaften til pyntet tre og julestrømpa på døra si. Hun koste seg hele dagen hjemme i penkjolen sin og bar nøt atmosfæren tror jeg. De har nå bestemt at de skal feire hjemme heretter og at besteforeldre heller kan komme dit. Det er dette jeg mener med egne tradisjoner iallefall og ikke det at jeg vil "bort" fra de jeg er vokst opp med.
Vi er i samme båt vixen, og jeg gleder meg glugg i hel!
Jeg prøøøver å få min mormor over, også kommer nok svigers, kanskje svigerbror + kjærste og svigersøster. Kan bli trangt i den lille stuen vår. :knegg:
Vi kommer nok til å ha ribbe på julekveld, og pinnekjøtt 1.juledag.
Dessert blir nok riskrem julekveld, og karamellpuding 1. dag.
Litt lyst å servere middag kl 16 jeg, istedenfor 17 som vi er vant med.
Greien vår er at hvis det blir mye folk her har vi nok ikke plass til juletre.
Jeg vurderer å binne sammen noen grangreiener og lage en dekorasjon som kan henge i taket over spisestuen?
Vi feiret hjemme for første gang i fjor, bare vi tre. Det var koselig, men blir enda hyggeligere når familien økes. Min familie bor 50 mil unna og mannens enda lenger. Tidligere har vi reist hver jul, men nå som sønnen vår begynner å bli stor og det er kjipt å ikke kunne ta med så mange gaver, velger vi nå å feire her. Om noen vil komme, er de velkomne men siden vi har mange gamle besteforeldre føler foreldrene våre at de må ta seg av dem. Så mulig det blir bare oss i år også.
Måtte gå noen runder med meg selv for å bestemme meg for at dette var ok og synes det er veldig deilig. Leser tråden for å finne inspirasjon til hvordan vi skal ha det selv fremover. Vi har noen tradisjoner vi vil ha med oss, samtidig som det er noe jeg ønsker å gjøre annerledes.
De første årene med Storebror reiste vi slik at vi tilbrakte julen/romjul med ene familien og romjul/nyttår med andre familie, og motsatt året etter. Etter noen år orket vi ikke det mer og feiret kun jul borte.
For to år siden fant vi ut at vi var lei av å pakke barn, baggasje og julegaver i bilen og kjøre i mange timer (ekstra festlig å kjøre østover om vinteren...) og valgte å feire hjemme. Til nå har vi kun hatt foreldrene våre på besøk (ikke samtidig) i romjul/nyttår, men etter hvert blir det sikkert gjester til julaften og.
6 egg
100 g sukker
1/2 vaniljestang
1 l H-melk, evt iblandet litt fløte
Begynn med å glasere formen, smelt sukker på lav varme. Hell over brødformen og vend på den så alle kanter er dekt. Pass på, bruk grytekluter! Sett til side.
Varm melken med vaniljestangen, og la den trekke smak. Skrap ut kornene av vaniljestangen, ha dem i melken. Ha melken i en bolle, bland i sukker. Rør til sukkeret er smeltet i melken. Avkjøl litt. Pisk sammen eggene, og bland i melken.
Bruk et dørslag og sil melken over i formen som er ferdig glasert. Sett formen i ovn på 120 - 125 grader i en langpanne med vann i. Pass på temperaturen, vannet i langpannen skal ikke koke, da blir det luftrør i karamellpuddingen. Stekes et par timer, kanskje mer. Sjekk med baksiden av en skje at puddingen begynner å bli fast. Avkjøles helt, gjerne i kjøleskap til dagen etter før den hvelves over på fat. Dypp formen i varmt vann for enklere hvelving. Om det ble lite karamellsaus kan du varme den tomme formen litt på plata, da smelter mer som du kan helle over puddingen.
Vi begynte med samme linje etter at vi fikk barn. :jupp: Det resulterte i at vi var alene som familie for første gang sist julaften. Jeg trodde det kanskje ville bli litt trist, men det var kjempekoselig. Jeg har vokst opp med hjemmejul, og har ikke lyst til å farte rundt på julaften. Det er dog en tradisjon vi har endret på, og det er å framskynde julemiddagen fra 17 til 16. Det er viktigere for meg at ungene får en fin julaften, enn å tviholde på tradisjonene. Tre timer til julaftenskos blir rett og slett for knapt.
Vi feirer hos svigers og mine foreldre annenhver jul, og det er en del av vår tradisjon foreløpig. Tror særlig mine foreldre ville synes det var krise om vi ikke skulle komme dit. Har noen eldre personer i familien også som ikke så lett kan reise Norge rundt for å være med oss. Om et års tid skal vi bygge hus og min mann har veldig lyst til å feire jul bare oss da i nytt hus. Vi får se, hvis det kommer på hans familie sin jul så er det greit for meg, men ikke om det kommer på min familie sin jul. Hans familie er så stor så det kan godt være at vi etterhvert kommer til å feire annenhver jul hjemme og på østlandet med mine. Og så heller besøke hans familie andre dager enn akkurat julaften. Det er helt greit for meg, jeg gleder meg også til å kose oss og lage egne tradisjoner bare oss fire.
Jeg er også litt ambivalent til dette, og vi må nok gå noen runder før vi blir enige om hvordan vi skal gjøre det hele, og komfortable med det vi har blitt enige om. På den ene siden ønsker jeg som deg Vixen å lage et skikkelig andektig julehus, og å få feire her hjemme. Slippe reisinga og å få sove i egne senger. Samtidig kommer jeg til å savne lystenning på kirkegården, og vi kan ikke kjøre tre timer tur retur på julaften bar for å gjøre dette. Hans besteforeldre lever ikke lenger, og mine feirer sammen med tante m/fam, så der har vi ikke noe å ha dårlig samvittighet for.
I år ser jeg for meg at vi reiser hjem, gleder meg sånn til å feire jul med sønnen vår som da vil være over ni måneder. Kan de pakke opp pakker selv i den alderen? Han prøvde for noen dager siden, og det gikk ikke. =)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.