Jeg har aldri brukt gresskar før, og nå har vi gått til innkjøp av et stort fint orange gresskar, fordi Admini som var med på butikken proklamerte at det måtte vi ha! :hjerter: Så nå skal vi forsøke å skjære ut noe til helgen, og da tenkte jeg at vi må jo bruke innmaten til noe. Såh, hva er det godt til?
Har aldri laget det, men har smakt og det var utrolig godt. Lag gresskarsuppe! Det er mange oppskrifter på nett, men vet ikke hvilken som ble brukt på den suppa jeg smakte.
Jeg har smakt gresskar i salat, men det må ha vært smaksatt med noe, for det gresskaret vi hadde i fjor smakte py, så det gikk i dunken (innmaten altså, for resten ble lyslykt).
Du lager suppe. Du finne hundrevis av oppskrifter dersom du søker på nettet. Felles for de fleste er vel gresskarkjøtt, løk, kraft/ buljong, rømme/ crème fraîche etc.
Kjernene tar du vare på. Enten til å så med eller til å riste i ovnen og spise.
Nei, ikke som squash. Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal sammenligne med, kanskje litt kjøttfull soppaktig med smørsmak og nøtter??? Det var utrolig godt og ungene spiste masse.
Hvis dere skal skjære ut ansikt er det ikke mye dere får brukt altså. Halloweengresskar har mindre kjøtt enn andre, og det man skavler ut med en skarp skje er i hovedsak tråder og frø.
Det er svært få matretter man kan bruke de store orange "halloween" gresskarene til, de er rett og slett ikke spesielt gode, men jeg har sett på BBC Lifestyle at man kan lage suppe på dem, samt riste og salte kjernene som snacks. Du kan jo surfe litt her og se om du finner noe godt: www.bbc.co.uk/food/pumpkin#recipe-list-ingredient
Her er en oppskrift som jeg brukte gresskar til i fjor, som ble fryktelig god:
ca 1 kg gresskar (altså innmaten)
4-6 hvitløsfedd
1/2 ts tørket salvie
2 ss olivenolje
3 ss smør
1 sitron, skall og saft
1 ts salt
2 krm pepper
2 dl parmesanost
valgfri pasta (f.eks. tagliatelle)
skjær gresskar i 2 kuber på 2x2 cm
knus hvitløk forsiktig så du kan fjerne skallet
stek gresskar og hvitløk med olje på middels varme i ca 12 minutter
tilsett smør og sintronskall og stek ett minutt til
smak til med salt, pepper og salvie og bland dette med ferdigkokt pasta
Høvdingen lager suppe, litt forskjellige oppskrifter men alle ganske enkle. En med raspet gulrot, en med ingefær bl.a. Jeg elsker gresskarsuppe, da med ristede gresskarkjerner drysset over og en dæsj med mørk, fyldig gresskarolje.
<strong>3 </strong> hvitløksfedd (eller mer om du liker hvitløk veldig godt)
<strong>2 ss</strong> finhakket rød chilipepper
<strong>2 ts</strong> korianderfrø
<strong>1½ dl</strong> appelsinjuice
<strong>5 dl</strong> hummer buljong , gjerne hummerfond (Jeg brukte kyllingfond, det fungerte helt fint. )
Bittelitt timian
En teskje med fersk revet ingefær
En liten skvett kremfløte
<strong>3 dl</strong> Crème Fraîche
<strong>1½ ts</strong> salt
[LEFT]
[/LEFT]
Slik gjør du
[LEFT]
<strong>Ristede gresskarkjerner:</strong>
Rist tørre gresskarkjerner gylne i en tørr stekepanne. Dryss på salt og avkjøl.
Skjær toppen av gresskaret og hul ut kjøttet og skjær det i terninger.
Smelt smøret i en kjele ved sterk varme, men uten at det bruner. Surr gresskar, løk, hvitløk, chili og koriander i ca. 1 minutt. Tilsett appelsinsaft, buljong, Crème Fraîche, salt og pepper. Kok suppen ved svak varme og under lokk i ca. 5 minutter. Smak til.
Det er korrekt at det er lite innmat i de store gresskarene. Jeg har akkurat laget suppe (og spist opp - nam! :nam: ) på to gresskar; sammen med tre gulrøtter mettet det 3 personer. Det går sikkert an å få ut mer kjøtt, men da hadde jeg klikket i vinkel. Evt. kjøpe et ekstra gresskar eller to som du skjærer i stykker, så du ikke bruker tre døgn på å skrape ut kjøtt.
Til saken; her er oppskrift på suppa jeg laget. Den ble altså veeldig god, om jeg må si det. Stjålet fra et sted jeg ikke husker:
GRESSKARSUPPE Ingredienser til 4-6 personer:
kjøttet av 2 butterneck gresskar
3 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, finhakket
3 gulrøtter, kuttet i mindre biter
1 ts spisskummen
1/2 ts chilipulver eller 1 ts finhakket fersk
smør og olje til fresing
1 liter kyllingkraft, går fint med buljongterning
salt, pepper og lime
Fres hvitløk og løk i smør og olje, tilsett gresskar og kyllingkraft. Kok i ca 20 min. Ha i gulrøttene og kok i 15 min. til. Miks alt med en stavmikser eller food processor. Smak til med salt, pepper og ferskpresset limejuice. Voila!
Det er ekstra godt med litt sprøstekt bacon på toppen.
men lager dere av de tråete greiene i midten? For det er visst ikke egnet til mat, leste jeg ett sted. Når man sylter, lager pai etc så bruker man det som sitter i "veggene" på gresskaret. Men dette fjernes jo ikke når man skal carve (finnes det noe norsk ord for det?)
Derimot er frøene nydelige å riste. Rens dem, legg utover på ett stekebrett, strø litt salt på og stek på 200 grader til gylden brune.
Jeg har kjøpt melonskje for å få ut innholdet i veggene. spurte en am. venninne hvordan man gjorde det der. Trådene kaster vi, det smaker veldig bittert.
Jeg lager suppe og gnocci. Til min store sorg er det kun mulig å kjøpe gresskar rett før allehelgen.