Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Friske urter, hvordan få de til å vare lenger?

#1

Curly sa for siden:

Jeg er veldig glad i å lage mat med gode råvarer. Maten blir utrolig mye bedre med friske urter, men problemet er jo at urtene holder seg 2 dager og så er de ødelagte.
Jeg skal lage en rett neste uke som skal ha litt frisk koriander, og en rett med litt frisk timian. Jeg må da kjøpe en hel potte som koster 30 - 40 kr pr stk. Jeg kan jo lage andre retter med samme type urter, men da jeg lurer jeg på om det finnes noen måte å oppbevare disse på så de varer en stund?
Jeg har prøvd sånne urtepotter og sånn (Eva Solo sin), men det funker dårlig.
Håper virkelig noen har et godt tips :)


#2

Ole Brumm sa for siden:

Gi de vann og lys...
Rosmarin kan jeg ha i vinduskarmen veldig lenge, basillikum og koriander varer ikke så lenge, men får da brukt de nesten opp før de visner (enten fordi jeg har glemt å gi de vann eller fordi solen har stekt de i hel).


#3

Curly sa for siden:

Ja basilikum kan en jo bare lage pesto av.. koriander er liksom litt verre.
Har du de bare i pottene som du kjøper på butikken da? Eller flytter du over i andre potter?

Og hvor ofte og hvor mye vann? må ha inn med t-skje


#4

Ole Brumm sa for siden:

Tar de ut av plasten og opp i potteskjulere, lar de være i den potten de er i ved kjøpet. Basilikum og koriander må ha ganske mye vann, kanskje 1 dl hver dag (avhengig av hvor varmt de står og om det er mye sol på de), Rosmarin skal tørke mellom hver gang, så kanskje 1 dl hver tredje-femte dag eller noe. Du ser det raskt på plantene at de begynner å henge da trenger de mer vann, vel om de ikke er druknet da, det kan også skje... Da tømmer du potten i tilfelle så bruker de å reise seg igjen.


#5

Gurli sa for siden:

For de som tåler det har jeg selvannende potter fx persille og basillikum.
Kjempe greit for meg som glemmer å vanne.
Ellers virker det som noen ganger at de nesten er døde når jeg kjøper de, kjøpte basillikum som varte 14 dager, så kjøpte jeg noen for 2 dager siden og de er allerede halvdøde, de står på samme sted i samme potte.


#6

Syrinx sa for siden:

Jeg har en basilikum som jeg har hatt stående siden før sommeren. Har slike urtepotter, er det Eva Solo kanskje?

Har både hørt og erfart at urter må vannes fra undersiden, da det er brukt mye salter (tror jeg det var?) under produksjon og disse vil trenge ned mot røttene og kvele planten hvis man vanner ovenfra.


#7

Drømmedama sa for siden:

Eva Solo er det eneste som funker her, og det funker aldeles strålende. Jeg tar da selvsagt plantene ut av plastpottene de kommer i når jeg setter dem i selvvanningspottene. Disse pottene gjør at jeg nå har urteplantene lenge, tidligere holdt jeg ikke liv i dem mange dager. Må bare ikke glemme å fylle på vann i glassbeholderen nederst.


#8

Selma sa for siden:

De gangene jeg har kjøpt basilikum på Plantasjen, har de holdt seg fint kjempelenge. De jeg har kjøpt på matbutikker har sjelden overlevd mange dager

Jeg lar de stå i plastpotta og setter plastpotta i ei skål med vann sånn ca annenhver dag


#9

Ma Dalton sa for siden:

Eventuelt så kan du stoppe friskhetsprosessen ved å hakke urtene og fryse dem. Jeg sliter også med friske urter, og har Eva Solos urtepotte. Urtene kan vare ganske lenge, men jeg synes det kommer småfluer ganske fort.

Når det gjelder urter som timian, koriander og persille bruker jeg det jeg trenger de første dagene, og hakker de deretter opp og fryser de før de mister piffen. Så har jeg det bare oppi når jeg trenger det. Husk å ha de oppi maten frossent, og sett begeret rett inn i fryseren igjen..! (dau urtesuppe er ikke så stas..)

Når det gjelder fersk basilikum har jeg ingen fryseerfaring. Men vi hadde endel visninger i høst, og da måtte jeg kjøpe fersk basilikum til hver gang, de ser litt mer sexy ut (de gjør jo det..?). Etter endt visning lagde jeg pesto av dem, og fryste ned pestoen, det var jo übergenialt! :D Fersk (eller frossen) hjemmelaget pesto er jo ganske sexy i seg selv. Sa noen fredag? :fnise:


#10

Tranquil sa for siden:

Jeg fryser med hele blad av basilikumen og det fungerer helt fint. Da bare tar jeg opp de jeg trenger fra boksen jeg har fryst dem i.


#11

Magica sa for siden:

  • sett potta i en skål og vann i skålen, den skal helst stå i vann

  • spander på en større potte og ny jord, og vann ovenfra. La stå i vinduskarmen. :)


#12

Syrinx sa for siden:

Har vært plaga med småfluer i evasolopottene jeg også, men når jeg lar det tørke ut innimellom så har problemet forsvunnet.


#13

LilleLeo sa for siden:

Jeg vanner, vanner, vanner. Ørti ganger i uken.



#15

ItsOnlyMe sa for siden:

Er basilikum sexy? og pesto sexy? :undrer:


#16

ItsOnlyMe sa for siden:

Sliter også med oppbevaring av urter. Kanskje en slik hadde vert noe ja.
Men dem må vel stå lyst? Får vel ikke plass til denne i vinduskarmen.


#17

Ivars_mamma sa for siden:

De må nok helst stå lyst. Jeg får plass i min vinduskarm og der trives de virkelig.


#18

Appelsin sa for siden:

Jeg pleier å trekke ut noen av stilkene med rota etter at jeg snappet opp ett eller annet sted at de planter dem for tett for at plantene skal se fine ut i butikken, og at det ikke er meningen at de skal vare lenge.

Rekorden min er en basilikum som varte fra mai til september, og i dag kastet jeg sitronmelissen som jeg kjøpte i juli.
Jeg vanner mye og ofte, men ser at det varierer veldig. De siste to ukene har jeg kjøpt timian og oregano, og jeg er spent på hvordan de oppfører seg i vinduskarmen.


#19

Snuppa sa for siden:

Jeg planter de over i Eva solo urtepotter og de står i flere mnd'r. :)


#20

Katta sa for siden:

Fattigmannsvarianten av eva solo: kjøp en sånn grønn dings (hva heter de greiene igjen - oasis?) av den typen de bruker til å lage blomsterdekorasjoner i. Legg den i bunnen av potta (trenger bare 0,5-1 cm av den) og sett plastikkpotta oppå. Da kan du vanne skikkelig så den dingsen blir klissvåt, du unngår å drukne den og må ikke huske å vanne basilikumen hver bidige dag da røttene trekker fukt fra den klossen. Urtene står i uker og måneder hos meg.


#21

Ma Dalton sa for siden:

Jajaja! Klart det. :D

En spretten, perfekt, frodig basilikumplante er jo det. Og hjemmelaget pesto er jo syndig godt.. Jeg føler ikke på samme måte for andre urteplanter altså, så det er noe spes. med basilikumen. :fnise: Selv om jeg egentlig liker andre urter bedre.


#22

Balanse sa for siden:

Eva Solo og plassering i stort, østvendt vindu funker veldig fint her, også med daglivareurtepotter.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.