De siste dagers debatt og avsløringer om fiskebransjen og metoder som innsprøytning av saltvann og fosfat, eller metoder der man pumper fiskeavfall inn i fisken gjør meg uvel.
Jeg er likevl ikke sjokkert, dette har jo lenge vært kjent fra kjøttbransjen, maten sprøytes full av saltvann og fosfat for å øke vekten og derved profitten.
Men hvordan vet man at maten man kjøper ikke har fått denne behandlingen? Kan men være trygg på at fisken i ferskvaredisken, som er kjempedyr i forhold til "first price" frossenfisken som ligger i frysedisken, er helt friskemeldt? Det samme med kjøtt. Jeg kjenner meg så utrolig skeptisk til matvarebransjen generelt, og slike avsløringer bekrefter alle fordommer og mistanker jeg har om de store kjedenes profittjag. Mat har blitt søppletet buisiness i dette landet. Jeg håper dette kan føre til en opprydning og ikke minst en oppvåkning bland folk som så ensideig skal ha billig-billig-billig. Hvis pris skal være det eneste saliggjørende så blir det jo nesten som om vi ønsker å lure oss selv. Håper SV vinner frem med øsnket om å få ryddet opp, og i det minste få merket matvarer som inneholder disse tingene.
Det som forvirrer meg mest er at jeg ikke lenger vet hvor jeg kan gå å være 100 % sikker på at jeg får mat av god kvalitet. Det er så utrolig få steder de selger mat og setter æren sin i å levere de beste varene.
Media blåser veldig opp om dette er nå min mening
veldig lett å hive seg med i en diskusjon de fleste ikke har erfaring i det hele tatt til å uttale seg om.
Her står det veldig greit egentlig matportalen.no/artikler/2010/10/1288355229.96
Jobber i kjøttindustrien og det er virkelig ikke sånn at jeg ikke kjøper varer vi lager fordi det er tilsettningstoff i dem, det er det jo i alt - stort sett
Sakset fra artikkelen i linken min
Vi som kjøper stiller jo større og større krav til varene våre
Hvis du så Brennpunktreportasjen som var forløperen til alt som er skrevet i media så viste jo den at fiskeindustrien ulovlig sprøyter fosfat inn i saltfisk som det også står nevnt i linken du har limt inn. Store mengder fosfat er også funnet ved fiskeanlegg, men de har ikke beviselig kunnet ta de på å skulle bruke dette til sprøyting. En fra bransjen sa jo også selv at myndigheten med mattilsynet i spissen har dårlig eller ingen kontroll på dette i fiskenæringen. Så jeg synes vel strengt tatt det ikke er blåst ut av proposjoner, et minimum bør jo være at pakken er merket med hva fisken innholder. Dette er det ingen krav til når det kommer til fisk i fisk eller fosfor/ saltvann i fisk i dag, om det er regler på dette så følges de hvertfall ikke. Det kunne utfra Brennpunkt virke som man har mer kontroll med kjøttbransjen enn med fiskebransjen.
Jeg er også bekymret over at maten tilsettes stoffer ulovlig, og at man derfor faktisk ikke vet hva man får i seg. Jeg er opptatt av at maten jeg spiser selv og serverer familien min er ren og sunn, så jeg håper dette blir ryddet opp i.
Jeg forstår jo også at mattilsynet føler at et tilsvar er påkrevd etter siste dagers avsløringer, så selv om matporttalen kommer med et svar så blir det litt "bukken og havresekken", ettersom mye av søkelyset fra media kommer med kritikk nettopp av tilsynet eller mangelen på sådan.
Jeg syns ihvertfall at det bør komme noen krav om skikkelig merking av produkter som inneholder fosfater. Nå kan man jo kjøpe kjøtt/fisk i god tro om at den ikke inneholder noe.
Jeg vil tro at fisken som selges i de fleste ferskvaredisker ikke inneholder noe.
At vi som kjøper stiller større og større krav til matvarene er nå vel en sannhet med modifikasjoner?
For det første behøvde man ikke tenke slik for relativt få år siden. Den gang var det what you see is what you get. For det andre tror jeg mange ikke bryr seg, så lenge det er billig og enkelt (og du ikke blir umiddelbart dårlig).
Noen stiller nok stadig høyere krav, jeg har lært mye her inne og forsøker stadig å heve nivået på maten jeg serverer familien. Men jeg nekter å tro at det er en generell sannhet.
tja jeg vet ikke. Ingen skall komme her og si at det er samme kjøtt pålegg hos first price som hos gilde ! Eller samme laks som salma! Jeg har opplevd hvor utrolig dårlig kvalitet er hos dem. Mannen regnet ut prisen på first price kylling bryst. om man tok bort Prosentene med vann så ble den faktisk dyrere enn prior sin! Så dere betaler ganske dyrt for vann!