Jeg er vanligvis ganske så hysterisk når det gjelder holdbarhetsdatoer på matvarer. Når det gjelder hermetikk, har jeg tenkt at den er mer eller mindre holdbar i det uendelige ... I dag skulle jeg åpne en boks med hvite bønner. Det er ikke det det går mest av her i huset, og jeg oppdaget at boksen så ut til å bule. Jeg la merke til at det sto best før desember 2008 på lokket. Da jeg åpnet den, freste den liksom og innholdet tøt ut ...
Ser du på best før-datoen på hermetikkboksen før du åpner den?
Jeg sjekker aldri datoen på det jeg har på kjøkkenet. Men hermetikken i kjelleren må sjekkes. Og der er det ofte noe som har gått ut på dato, spesielt ananas som stort sett bare brukes en gang i året.
Nei det gjør jeg sjelden, men det er fordi vi bruker det opp i god tid. Har en boks stått veldig, veldig lenge i skuffen/skapet, sjekker jeg datoen. Det samme med tørrvarer.
Vel, står det oktober spiser jeg glatt i november om det ser og lukter greit ut, men står det 2008, er jeg nok tvilende i 2010... (Eller rettere sagt, hadde det blitt kastet i 2009)
Sjekker aldri datoen og har nok spist greier som har vært over datoen ja.
Men nå er det en grei regel at man ikke skal spise hermetikk som har fått bulker og/eller buler, uansett hva datoen sier.
Spiser forøvrig tørrvarer som er gått ut på dato for flere år siden også, glatt (lukter og sjekker kvaliteten under tilberedningen da, selvsagt).
Men kom igjen på ferskvarer, da får pipen en annen lyd.
Jeg har ryddet og vi har plutselig fått veldig god plass i matskapet. Vi bruker sjelden annet enn tomatpuré og tomatbokser av hermetikk. Ikke rart at alt det andre blir for gammelt. Men seriøst, jeg trodde faktisk at hermetikk hadde nærmest ubegrenset holdbarhet.