Floksa sa for siden:
Må du har dyrket durumhveten til pastaen selv feks?
Eller er Toropose med litt attåt mat fra bunnen?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Floksa sa for siden:
Må du har dyrket durumhveten til pastaen selv feks?
Eller er Toropose med litt attåt mat fra bunnen?
-ea- sa for siden:
Jeg tror ikke Toropose inngår i "mat fra bunnen". Men man trenger ikke å gå så langt at man vet hva oksen het... :humre:
Chanett sa for siden:
Jeg tenker at man må ha "tatt" på der ulike råvarene som er i maten. Så da utgår oppspriting av Toropose all den tid man ikke har vært i befating med de ulike delene, kun blandingen.
Røverdatter sa for siden:
For meg er det matlaging med renest mulig råvarer.
Det er vanskelig å finne en entydig definisjon. Jeg bruker ikke Toro noe særlig og ville aldri kalt det "fra bunnen" å blande fløte og einebær i viltsausen til Toro for eksempel. Men jeg bruker ofte buljong, fond og kraft for å smaksette sauser, og det er "fra bunnen" for meg.
De fleste måltider hos oss er en blanding av "fra bunnen"-mat og litt juks tror jeg. Men såpass mye er laget rett fra råvaren at jeg kaller det å lage mat fra bunnen uansett.
mkj sa for siden:
Det er mye mellom å kjøpe en hel gris for partering og bare servere Toro og ferdige produkter.
Hvor grensa går er vel litt vanskelig å si. Pølser f.eks? Det er jo bearbeidet.
For min egen del prøver jeg å lage mer av sauser, supper og tilbehør selv. Så langt fra alltid, men utvider reportoaret litt etterhvert.
Syrinx sa for siden:
Toro med påfyll er ikke "mat fra bunnen av" for meg.
Men hvordan definere hva som kan kalles det? Enkelt sagt så tenker jeg at når man lager mat av mest mulig rene, ubehandlede råvarer så kan man si at man har laget mat fra bunnen av.
m^2 sa for siden:
jeg tenker ikke på pølser og krydderblandinger som "mat fra bunnen av" hvertfall.
Rene produkter, ikke noe som er halvabrikata.
Tjorven sa for siden:
Jeg definerer matretter med bruk av buljong og/eller hermetiske tomater som "fra bunnen av".
Toropose med attåt er ikke fra bunnen.
Men jeg er enig i at det er vanskelig å vite hvor man skal sette skillet. Og er det egentlig viktig?
Syrinx sa for siden:
Det er jeg enig i.
Sett at jeg lagar pasta med tomatsaus, der pastaen er fra pose og tomaten fra boks, så definerer jeg det som laget fra bunnen av.
Kirsebær sa for siden:
Jeg klarer ikke definere. Noen ganger mener jeg at jeg har laget fra bunnen av når jeg får hjelp fra Toro også, andre ganger ikke.
Fiskegratengen jeg laget i går føler jeg at jeg har laget fra bunnen av, selv om jeg ikke har kuttet grønnsakene selv (kjøpte ferdig frossenblanding) og selv om jeg kjøpte sånn strøkavring for å ha på toppen.
Suppen jeg pleier å lage, der jeg tar utgangspunkt i en torosuppepose, er i mitt hodet laget fra bunnen av, fordi alt det jeg gjør med den og tilsetter gjør at det ikke har noe med toro sin suppe å gjøre.
ElinM sa for siden:
Grunnen til at man lager mat fra bunnen av er vel delvis for å unngå alle tilsetningsstoffene. Det oppnår man ikke dersom man tar utgangspunkt i en toro suppepose, og derfor inngår ikke det i begrepet "mat fra bunnen av" i mine øyne.
Heilo sa for siden:
Godt spørsmål. Jeg har tenkt litt på det når jeg lager supper med buljongterningene til Toro, bokstomat og tomatpuré i stedet for Toros tomatsuppe. Det er jo fortsatt en form for halvfabrikata, jeg bare blander dem sammen selv;-)
Ole Brumm sa for siden:
Toropose middag er ikke fra bunnen av, men jeg kan lage middag fra bunnen av å ha toropose saus ved siden av alikavel. Så helt konsekvent er jeg ikke.
Og bearbeidet produkter som pølse og pasta er fra bunnen av i min husholdning. Men det kommer jo helt i sammenheng med hva jeg lager det sammen med. Vanskelig å si med andre ord.
Tjorven sa for siden:
Ja, det er sant. Er det tilsetningsstoffer i buljong?
Isprinsessen sa for siden:
Hva med tomatpuree?
Heilo sa for siden:
Den jeg bruker står det "Inneholder 100% tomatpuré" på. Tolker det dithen at det ikke er noe annet enn tomater i den. :p
Bomull sa for siden:
Det kan være så mangt, vanskelig å sette en klar grense.
Men for meg er middag med f.eks middagspølser der man koker poteter, grønnsaker og lager saus fra bunnen, eller stuer alt sammen til en grateng, en middag fra bunnen av. Likeledes er en saus, pizzafyll eller suppe laget med tomatpuré også middag fra bunnen. :jupp:
Heilo sa for siden:
Google er ikke alltid min venn:
www.engetcavalli.com/EngetCavalli/%5BEASY%5D_Classic/Innlegg/2010/8/25_Buljong-_thumbs_down.html
Isprinsessen sa for siden:
Genialt, jeg lager jo ganske mye fra bunnen av, eneste er at jeg skulle vært flinkere til å blande brøddeigen selv, bruker kornbrød pose.
Heilo sa for siden:
:nemlig:
tink sa for siden:
Jeg kan bruke buljong, tomatpuré og noen grønnsaker fra boks eller fryser og fortsatt kalle det hjemmelaget mat.
For tiden er familien i en litt spesiell situasjon og da får Toro og kollegaer en større del av ansvaret for middagserveringa hjemme hos oss. I går var det fiskeboller, de var kjøpt ferdig, men sausen lager jeg selv. Det var vel egentlig ikke en fra-bunnen-av-midag når jeg tenker meg om. Det skal litt mer til før jeg skryter av det.
Heilo sa for siden:
Temaet er ikke nytt:
www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=13267
Luftslottet sa for siden:
Jeg kaller det mat fra bunnen av når det stort sett er ublandede ingredienser involvert. Hermetiske tomater og frosne grønnsaker er greit, når det bare er grønnsaker. Litt bearbeiding går med i dragsuget også, som f.eks. karbonadedeig eller helsekostbuljong. Selvkverning av kjøtt går litt over mitt tidsbudsjett.
Jeg kjenner jeg er i gråsona når jeg bruker ferdig pesto eller sauser som bestanddel (sweet-chili-saus, soyasaus), men det er greit likevel.
Pølser er definitivt ikke fra bunnen av, ei heller kjøtt- eller fiskeboller fra boks. Det er helfabrikata. Det er å sidestille med suppe fra boks. Det betyr ikke at vi ikke spiser det i ny og ne, men jeg kaller det ikke mat fra bunnen av.
Nip sa for siden:
Jeg lager mye mat fra bunnen av, men langt ifra alt...
Spesielt ikke pålegget vi har på de hjemmelagde brødene. Fiskepudding har jeg enda ikke prøvd meg på, fiskekaker kjøper jeg ofte på fiskebutikken, men føler jo at de er ganske hjemmelagde derfra da :)
Jeg bruker også mye hakkede tomater fra boks, tomatpure, kylling, karbonadedeig osv kjøper jeg også i ferdige pakker på butikken, men når jeg lager mat med de, føler jeg fortsatt det er hjemmelagd :)
Brødbakst lager jeg stort sett fra bunnen av, liker ikke "miks" posene med grov blanding osv engang, men kan bruke de.
Pesto er vel en ting jeg fortsatt bruker på glass, skal prøve meg på det selv etterhvert.
Supper lages helt fra bunnen av, uten at jeg lager ordentlig kraft, bruker buljong.
maggypop sa for siden:
Matlaging 'fra bunnen av' er i mitt hode tillaging av mat med renest mulig råvarer og minst mulig tilsetningsstoffer. Rene kjøttstykker, frukt og grønnsaker, rene kornprodukter, melk, egg osv. Det forutsetter ikke at man plukker, kverner eller slakter selv.
En buljongterning fra eller til gjør ikke den store forskjellen, etter min mening. Men hvis store deler av måltidet baserer seg på produkter med smaksforsterker og konserveringsmiddel er det ikke lenger laget 'fra bunnen'.
safran sa for siden:
I aller høyeste grad. Med unntak av Helios sin, som jeg egentlig ikke liker smaken på. Men kanskje noen kjenner til en annen type buljong uten masse dritt?Jeg er enig i denne definisjonen. En pose fra Toro er ikke mat fra bunnen.
Luftslottet sa for siden:
Vi bruker urtebuljong fra Vogel, og den nydelig. Kjøpes også på helsekost, men koster litt mer enn den fra Helios.
(De var tomme for Vogel sist vi kjøpte og den fra Helios var slettes ikke like god. :kresen: )
Edit: Denne:
Esme sa for siden:
Enig, det er jo det som er absolutt hele poenget for meg med å lage mat fra bunnen av, at man får mindre tilsetningsstoffer og mindre salt.
Så jeg har ikke noe problem med å bruke boks med tomater uten tilsetningsstoffer, eller frosne grønnsaker. Og så bruker jeg litt buljongterninger og litt fond, det er det jo både salt og greier i, men jeg bruker lite av det, vi har veldig lite salt i maten.
rine sa for siden:
Tja, jeg lager jo mange supper og sauser selv, (uten pose) men bruker jo buljongterninger og sånt. Noen vil sikkert mene at det heller ikke er lov? :vetikke:
Hyacinth sa for siden:
Vanskelig å definere. Uttrykket "fra bunnen" er egentlig urteit.
For meg er det ca sånn:
Hermetiske tomater, atrisjokker, bønner og sånt: Fra bunnen.
Fond, buljong og krydder på glass: Fra bunnen.
Posemat: Ikke fra bunnen.
Frosne grønnsaker, fisk (ren): Fra bunnen.
Frossen, bearbeidet fisk: Ikke fra bunnen.
Ferdigkjøpte pølser, fiskekaker, kjøttpuddig etc: Ikke fra bunnen, men det betyr ikke alt absolutt alt er usunt. I dag lærte jeg forresten at det ikke er konserveringsmidler i Lofoten fiskeboller.
Vianne Rocher sa for siden:
:nemlig:
Jeg regner også inn noen typer prosessert mat som f.eks. karbonaddeig inn i "mat fra bunnen av", de gangene vi bruker det. Jeg har ikke tilgang på selvkvernet kjøttdeig selv om det helt klart er å foretrekke ønsker seg Kitchen Aid med kjøttkvern.
Og pålegg. Jeg lager ikke så mye pålegg selv akkurat, bortsett fra syltetøy og lammerull til jul og det vi får av mine foreldres selvrøkte villaks kjøpes det meste inn av det vi legger oppå brødet.
safran sa for siden:
Takk! :) Denne skal jeg prøve.Esme sa for siden:
Mene at det er lov? :knegg:
Generelt til hele tråden:
Har "å lage mat fra bunnen av" blitt en sekt? At om man sier at man lager mat fra bunnen av og så har man brukt en Toropose så har man gjort en feil liksom? Alle lager vel noe mat fra bunnen av, om så det er pannekakerøre til at alle spiser noe ferdiggreier, som f.eks bruker buljong, så får man da finne ut hvor ofte man skal gjøre det ene eller det andre alt etter hvor mye tid man har, hvor mye salt man tåler, allergier eller ei.
Greia er jo at man skal kutte ned på tilsetningsstoffer og salt. Det er jo ellers ikke noe poeng med det? Det er jo ikke som et prinsipielt standpunkt eller et moralsk valg?
Heilo sa for siden:
Altså, noe skal man jo tro på i vårt sekulariserte og apolitiske samfunn. :p
Vianne Rocher sa for siden:
Saltinnholdet i toroposer og dets like er jo helt vanvittig. Det samme gjelder for frossenpizzaer og all mat som bare skal varmes opp. Da jeg var ung og fattig spiste jeg jo denne typen mat til stadighet og syntes det var helt ok.
Her forleden lagde jeg en eller annen "indisk" rett der jeg brukte ferdigposer fra Santa Maria. Og fy flate altså. Jeg og Rochermannen tømte en diger mugge med vann under middagen og satt bare å gispet.
Vi spiste denne retten til stadighet før i verden, før jeg ble bitt av "lage fra bunnen av"-basillen og jeg kan ikke huske for mitt bare liv at det var så utrolig salt. Det overdøvet all annen smak som måtte være til stede i krydderposen. Æsj.
Konklusjon: Lag indisk på egen hånd :knegg:
Luftslottet sa for siden:
Om det er blitt en sekt, vet jeg ikke. Men det er definitivt både PK og høystatus, og noe folk har dårlig samvittighet for. Bare det at hun der interiørblogger-hemmafru-tannlegen som var så mye omtalt for en tid tilbake tok seg bryet med å understreke at hun lagde all mat fra bunnen, og lagde opp store porsjoner pesto og aioli "et par ganger i uken" sier meg at det knyttes prestisje til det.
Poenget vårt er det samme som ditt, selvsagt. Vi får i oss nok skumle ting om vi ikke skal ha det i middagen hver dag også. Valget om mat fra bunnen er også et valg som handler om å spise mat som smaker litt bedre, for det gjør gjerne mat fra gode råvarer, når man har fått øvd seg litt på tilbereding. Det er ikke alle dager det er så nøye, og det er ikke alle produkter vi blander selv, men som regel. Kanskje er det et prinsipielt valg, å vanligvis velge det sunneste alternativet? Vi moraliserer iallfall ikke over andres valg, eller lar være å dra på middagsbesøk til folk som serverer Toro.
Floksa sa for siden:
Hm, intressant lese hvordan dere definerer det.
At det oppfattes ganske forskjellig.
Men jeg var ikke klar over at grunnen til at mange (her inne) lagde mat fra bunnen av var et ønske om å kutte ned på tilsettningsstoffer og salt, jeg trodde det var en kombinasjon av selvpining og en dasj snobberi.
Men siden jeg da dyrker potetene mine selv OG slakter oksen selv kan jeg trygt smykke meg med at jeg lager maten fra bunnen av :kry: selv om jeg serverer Grandis i dag :rofl:
Hyacinth sa for siden:
Selvpining? :undrer: Altså, lage mat er jo morsomt?
Grunnen(e) til at jeg laget maten selv, er en kombinasjon av dette:
-maten får det innholdet man bestemmer at den skal ha, og bare det
-det er gøy å lage maten selv
-det smaker bedre
-det gagner helsen til alle i familien
Nip sa for siden:
Enig med deg.
I tillegg ønsker jeg at sønnen min vokser opp og forhåpentligvis ønsker det samme for seg og de rundt seg senere. :)
Luftslottet sa for siden:
Jeg syns heller ikke det er selvpining å lage mat fra bunnen av, og jeg kan ikke fordra å lage mat. Jeg syns det er like plagsomt åkke som, både i tid og krefter, men resultatet blir mye bedre.
safran sa for siden:
Jaja. :himle:
Hyacinth sa for siden:
:knegg:
daffy sa for siden:
Etter års leting har jeg endelig funnet økologiske buljongterninger. De smaker mye bedre enn Toros, og er uten glutamat og dritt, uten gluten og melkeprodukter også ser jeg på pakken. Merket er Kallo. I Osloområdet har de dem på Smartclub. Helios hadde samme merket før, men pga lite etterspørsel (påstod de), tok de dem ut av sortimentet.
Floksa sa for siden:
:dulte:
Joika sa for siden:
Jeg mener det er når man ikke involverer noe som kan ligne halv eller helfabrikata.
Zulu sa for siden:
Njæ, jeg lager mat fra grunnen mest fordi jeg vil tilføre noe framfor å kutte ned på noe. En grandis eller en posesuppe har ikke overveldende stor næringsverdi i utgangspunktet, og på toppen av det kommer en latterlig saltmengde samt kjipe tilsetningsstoffer. Mat som er laget av ferske, gode råvarer har mer næringsstoffer og smaker bedre. I tillegg er det å kunne lage mat fra bunnen av en praktisk ferdighet som jeg både liker å utføre og vil lære barna mine.
Tjorven sa for siden:
Jeg lager veldig mye av maten fra bunnen. Jeg bestreber meg på å lage sunn mat, og det er lettere å ha kontroll på hvor sunn den er når jeg kjenner samtlige ingredienser.
Vi har en økologisk grønnsaksbuljong fra Renee Voltaire. Den er levert til oss av middagshjelpen og de er vanligvis veldig forsiktige med tilsetningsstoffer.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.