Ja, hvordan gjør jeg det? Trenger steg-for-steg instruksjon med mengdeforhold og alt. :o Har søkt her inne og funnet masse tråder der potetmos nevnes sammen med diffus info om hva ulike bruker å ha i, men ingen som er detaljerte nok til at jeg vil være i stand til å bruke dem som oppskrift.
Jeg lager slik:
Skreller poteter. Skjærer opp i biter (dette er for at det skal koke fortere). Heller på vann. Koker opp. Koker. Med middels store biter, koker jeg kanskje i 20 minutter, men kjenn på dem. Så finner jeg stavmikseren - eller en sånn manuell moser. Heller av vannet, men det gjør ikke noe om det er igjen litt. Moser til det blir som jeg vil ha det. Tilsetter litt melk og litt smør. Ja, jeg vet at dette ikke er eksakt. Men det er ikke SÅ farlig heller. Er jeg tom for melk, dropper jeg det. Så litt salt og pepper. Rører rundt så alt blander seg og blir fint og luftig.
Litt hvitløk kan man også ha i.
Dette var muligens ikke helt det du var ute etter. Men dette ER lett altså. Jeg er ikke noen fra bunnen av guru.
Synes det er vanskelig å gi en eksakt oppskrift, jeg pleier å gjøre som følger:
Telle opp antall hoder som skal spise og estimert hvor mange poteter de spiser. Legger til to fordi det er godt med mos.
Dersom det skal gå raskt deler jeg dem i biter, hvis jeg har bedre tid skreller jeg og lar de koke med en båt hvitløk i vannet, evt andre rotfrukter.
Når de er kokt, Moses det med gaffel grovt, tilsetter fløte/melk (1-2-3desiliter) til det blir passe konsistens, deretter et par store skjeer smør og krydrer med salt og pepper og hva annet jeg har i skapet.
(Jeg koker opp vann med salt og potet (2 store eller 3-4 små) er i små biter (pleier å ha i en gulrot, et kvart blomkål og en halv persillerot eller en kvart sellerirot også). Koker til alle bitene er møre (kanskje 2 minutter avhengig av størrelsen på bitene eller om jeg bruker mikro i stedet). Heller av overskuddskokevannet (i et litermål) og moser og etterfyller/jevner med kokevann. Tilsetter av og til melk (slettes ikke alltid) og har oppi litt smør (kanskje 1 ss). Krydrer med pepper og muskat.
Jeg pleier å beregne 4 poteter til hver, kansje 5 om de er litt små. Deler de i 2 men ikke mindre for da blir de fort vassne synes jeg.
Når de er kort moser jeg med en god klump smør og sper med melk til den ikke er tør lenger ca 3-4dl til oss 3. Den blir tykkere om den står litt uansett. og så salt og pepper. Kansje litt finhakka løk eller gressløk.
-Du trenger melne poteter - Beate, Pimpernel til hverdags og Mandelpoteter til fest
-skrelles og skjæres i mindre biter for raskere koking
-ikke salt kokevannet - da blir potetmosen slimete- salte til slutt
-hell av vann og bruk stamper (stavmikser gjør den slimete)
-hell på melk i små skvetter og stamp til mosen blir passe luftig
-stamp i små mange klatter kjøleskapskald meierismør du har samvittighet til til slutt
-salte (maldonsalt er best) og kvernet pepper til slutt
Jeg slumper som de andre her. Pleier ofte å ha i hvitløk, gulrot, brokkoli etc. i tillegg til potet, melk, smør og krydder. Koker potetene (og det andre som skal kokes) i mikroen for det går fortest.
:vetikke: Tror det var Frokosttv-Wenche som sa dette en gang. Jeg slukte den rått, og har ikke prøvd begge metoder, min bli ihvertfall ikke slimete. :knegg:
Veronal: jeg tror det kan ha med hvordan man moser potetene. Bruker man stavmikser og moser til hver eneste potetklump er borte, kan det fort skje at konsistensen blir litt seig, er min erfaring. Så forsiktig mosing er bra.
Fire poteter (ikke kjempestore) pr person er ikke så mye når det gjelder potetmos. Det går mye mer av det enn av kokte poteter eller poteter i andre varianter.
Siterer denne :jupp:
Jeg bruker 3-4 poteter per person.
Bruker melange, soft el. meierismør. Alt etter hva jeg har. Jeg har i smøret før melken.
Det blir en bedre konsistens, ikke seig, med slik håndstapper. Salt i kokevannet, gir en seigere og mindre luftig mos.
Jeg koker oppdelte poteter i vann m/buljong. Gjerne et par gulrøtter også.
Så bruker vi en moser som den Veronal viser til stamping -jeg synes litt grov mos er godt. Har oppi en liten dæsj smør, en t-skje hvitløkspaste og sper ut med melk til passe konsistens. Så kverner jeg salt og pepper over, har litt krydder etter ønske i og tar en neve eller to med revet ost oppi. De minste mine vil gjerne ha maiskorn oppi også, så det hender de får det.
Koker poteter i terninger, lar dem dampe godt av etter de er ferdige. Mest mulig væske bort. Så stamper jeg dem og rører i lettmelk, salt, pepper og muskat.
Det er også godt, synes jeg, å piske potet, melk og krydder med håndmikser, som når man pisker krem. Da blir den luftig og utrolig god.
Tusen takk for massevis av nyttige tips! Jeg fikk det til. :kry: Skrellet mandelpotet og delte i to-tre biter hver, kokte sammen med noen fedd hvitløk, stappet med stavmikser sammen med rikelig med smør, rørte inn litt fløte og salt og pepper. Stor suksess. Tror nok den var litt seig, men det fikser jeg neste gang; da skal jeg kjøpe vanlig stapper. Kunne også brukt litt mer pepper. Det ordner jeg også neste gang.
Jeg beregner 2, 5 normalstørrelse-poteter pr. pers, og og lurer gjerne inn sellerirot, gulrot. kålrot osv. Jeg deler opp grønnsakene i små biter og koker UTEN SALT på full steam med ganske lite vann. Når poetetene/grønnsaksblandingen er mør, heller jeg av vannet og har oppi en smørklatt og en dæsj matfløte. Det trengs gjerne ikke så mye fløte.
Deretter bruker jeg gjerne mikser som Tina, stamper eller hvis det er lite poteter og mye annet, bruker jeg stavmikser lynkjapt. Tilslutt har jeg i salt og pepper og rører det inn med annen redskap.
Jeg kom på at jeg hadde skikkelig dilla på gratinert potetmos for en stund siden. Da lagde jeg gjerne en durabelig stor porsjon vanlig potetmos (med poteter, smør, evt. fløte, salt, pepper) til tidlig middag med barn på lørdag. Og til voksenmiddag etter barna er lagt tok jeg det som var til overs av potetmos og tilsatte:
1 finhakket gul løk
1/2 finhakket sellerirot
2-3 dl revet ost: gouda og litt parmesan
En liten neve finhakket persille
Rør alt godt inn i mosen, putt det i en ildfast form og gratiner på 180 grader i 15 minutter. Sjekk underveis om mosen blir veldig mørk på toppen, legg i så fall folie eller bakepapir over.
Smaker helt nydelig til all slags kjøtt og kylling, med en frisk salat til. Og kanskje litt rødvinssjy over kjøttet.
Jeg synes at potetmos blir seig hvis man bruker stavmikseren, og jeg har ikke hender friske nok til å stampe i evigheter heller, så jeg gikk på Clas Ohlsson og kjøpte en grønnsaksmoser, jeg elsker den!
Man kan godt koke opp litt sellerirot og blande i mosen, det er veldig godt!
Et tips er også å varme opp melk/fløte før man heller den i mosen, da holder den seg god og varm lengre :liker ikke kald potetmos:
Til stekt kjøtt pleier jeg ofte å steke potetmosen raskt i ovn også.
Jeg skiller tre egg og pisker eggehvitene stive. Eggeplommene blir blandet i potetmosen (med mindre jeg har noe annet lurt å bruke dem til), og så tar jeg potetmosen i en ildfast form og skjærer forsiktig de stive eggehvitene i, og steker det i ca 10 minutter i stekeovnen. Det blir veldig lett og luftig.
Ellers er jeg enig i at å varme opp melken kan gjøre potetmosen ekstra god. Jeg gjør det dersom jeg skal bruke hvitløk i. Da koker jeg hvitløken lett med smør og melk og bruker den blandingen til å lage potetmosen. :nam: