Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Haster - marsipankake

#1

Alias sa for siden:

Da skal vi feire farsdag i huset for aller første gang, og jeg har tenkt å overraske småbarnspappaen med marsipankake. Den skal jeg lage selv, for aller første gang.. Så jeg trenger hjelp fra dere flinke kjøkkenfolk, sånn type 1-2-3-hjelp.

Jeg har handlet inn tre-lags kakebunn (baker ikke selv nei, tid er luksus her hos oss), 2 pk vaniljekrem i pulverform, 1 pk kremfløte, bringebærsyltetøy, marsipanpølse og litt pynt. Tanken er å dynke bunnene i solo, for å få litt frisk smak. Ellers liker vi ikke så godt kremkaker, og tror jeg vil ha et lag med krem/bringebærsyltetøy og et lag med vaniljekrem. Så; hvordan går jeg fram? Hvor bør jeg begynne? Bør jeg dynke lenge før den lappes sammen, og hvor mye skal jeg bruke? Hva er lurt å tenke på når jeg skal forsøke å lage et marsipanlokk av pølsa? Bør bunnen stå kaldt eller i romtemperatur før jeg starter? Jepp. Jeg trenger hjelp. Og oppmuntring, type mye.. :)


#2

Erica sa for siden:

Start med å blande alt fyllet ferdig, slik at alt er klart.

Pisk krem av ca 5-6 dl krem. Bland 1 dl inn i vaniljekremen. Bland 2 med syltetøy. Ha resten til å ha på rundt kaka. Hvis du syns det ser lite ut lager du bare litt mer.
Du deler kaka, og legger bunnen på fatet. Dynk. Legg på det fyllet som er mest fast, antagelig vaniljekremen. Legg på lag 2. Dynk igjen. Legg på det andre fyllet. Dynk toppen før du legger den på.

Så smører du krem rundt hele kaka. Trenger ikke tykt lag, men såpass at det dekker kaken sånn at mørk farge ikke skinner gjennom marsipanen.

Sett kaka kaldt mens du kjevler ut marsipanen. Jeg pleier å kjøpe ferdig utkjevlet marsipan, men det går sikkert fint å kjevle ut også.

Jeg bearbeider marsipanen med hendene litt før jeg kjevler, lager en rund klump, og bruker melis for å hindre at den fester seg. Kjevle litt og lett på, ha mer melis under, kjevle litt og lett på rundingen, mer melis. Osv. Når den er stor nok legger du den på kaka. Skjær vekk overskytende rundt kaka.


#3

Smoothie sa for siden:

Får prøve å hjelpe deg litt, så langt jeg kan. ;)
Jeg pleier å dynke med litt melk. Jeg tar bare en liten teskje med litt melk, og tar det i sirkler på bunnene, ganske fort så det ikke blir for mye. Blir bunnene for fuktig blir det ikke godt. Dynker bunnene før jeg begynner å piske krem og slikt.
Vi er heller ikke så glad i krem, så vi bruker bare en pakke fløte + bringebærsyltetøy til hele kaka. Litt av kremen har jeg ikke syltetøy i, den bruker jeg på toppen av kaka. (Det penere med hvit krem under marsipanlokket). Men det jeg altså skulle frem til er at det kanskje blir litt mye med både en hel pakke fløte + vaniljekrem? Men det er jo etter smak og behag. :)
Jeg bruker ferdige marsipanlokk, men tror nok pølsa må være ganske kald når du skal kjevle den ut så det ikke blir klissete, også er det kanskje lurt å ha litt melis på benken, så ikke marsipanen kleber seg.

Lykke til! :highfive:


#4

Kaktus sa for siden:

Bruk hvetemel når du kjevler ut lokket, ikke melis. Ikke mye, men bittelitt. Da svetter den ikke så lett etterpå heller.


#5

Alias sa for siden:

Åh..tusen takk! Noen oppfølgingsspørsmål;

Krem rundt hele kaka altså, men det holder med et tynt lag?
Har dere ikke troen på solo til å dynke med? Mener jeg har hørt det i et eller annet selskap, for det skulle bli litt frisk smak da. Kanskje jeg bare bør lage fyllet før jeg starter da, og så trenger jeg jo ikke bruke alt. Høres det fornuftig ut med cirka en cm fyll? Ikke at jeg har tenkt å måle altså, jeg bare vil høre at jeg ikke er helt på bærtur.

Når (og hvis) kaka blir ferdig, bør den settes i kjøleskap antar jeg. Problemet er at jeg eier ikke kaketine, hvordan gjør jeg det da? Sånn at marsipanen ikke blir hard tenker jeg.


#6

Alias sa for siden:

Hvetemelet vil ikke sette "rar" smak på marsipanen da?


#7

Kaktus sa for siden:

Neida, det setter ikke smak, du bruker ikke så mye.

Og når du kjevler ut, så klipper du opp to bæreposer og kjevler ut mellom disse. Bruk innsiden av posen, så du ikke får trykk på marsipanen. Da slipper du at den fester seg til benkeplate og kjevle.


#8

Honda sa for siden:

Ikke ha sukker i kremen som skal være under marsipanen, for da "smuldrer" ikke marsipanen opp,eller blir bløt.
Og kjevle marsipan med hvetemel og børst av.
melis smelter bare å lager klis

Dette er tipsene jeg har lært av min konditorvenninne


#9

Alias sa for siden:

Dere er noen engler! Plastposetipset tror jeg kommer til å bli min redning, vi har et midlertidig kjøkken så jeg må bake ut på stuebordet. Heldigvis har pappaen dratt på jobb nå, så jeg har good tid til å utfolde meg. Ikke sukker i kremen altså, skal holde meg unna. Men hva med kaka når den skal i kjøleskapet etterpå, og jeg ikke har tine å sette den i? Lokk av aluminiumsfolie...?


#10

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har lest at det ikke skal være ren krem på toppen av kaka fordi marsipanen da svetter eller blir ødelagt, men det går altså fint om det bare ikke er sukker i den?


#11

Alias sa for siden:

Jeg tror jeg venter litt til med å begynne nå.. Krem eller ikke på toppen før marsipanlokket..?


#12

Honda sa for siden:

Japp

Værtfall det min konditor bestevenninne har printet inn i hode mitt, de gangene vi har laget kaker i lag eller snakke om det :fnis:


#13

Dixie Diner sa for siden:

Konditorer skal man jo høre på. :D Greit å vite! Jeg har laget marsipankake et par ganger i mitt liv, begge gangene hadde jeg sukret krem under lokket og marsipanen ble svett. Ikke mye, kakene så ganske fine ut, men jeg skulle liksom hatt bort det halvsvette preget. Da skal jeg i hvert fall ikke ha sukker i toppkremen neste gang.


#14

Alias sa for siden:

Men ingen som kan svare meg ang oppbevaring av kaka etter at jeg er ferdig med den? Bør den stå i kjøle- eller svalavdelingen på kjøleskapet?


#15

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har alltid hatt den øverst i kjøleskapet, der det er best plass.


#16

Alias sa for siden:

Holder det å vispe den kremfløten for hånd? Og hvor lenge? Off, jeg er så novise på dette området... :o


#17

gnuri sa for siden:

Tror jeg ville brukt håndmikser til å piske kremen, men det er fordi jeg synes det er så utrolig kjedelig å vispe for hånd.


#18

Alias sa for siden:

Det skjedde ingen ting mens jeg vispet for hånd, så jeg fant fram stavmikseren. Ble ganske bra om jeg kan si det selv, og med bringebær i smakte det godt. Glemte så klart å ta av litt sånn at jeg kunne smurt på toppen for at den skal se mest mulig hvit ut, men det får så være. Han jeg skal imponere er ikke sammen med meg fordi jeg er så vanvittig flink til å bake, liksom.... :D


#19

Dixie Diner sa for siden:

Hehe, Den smaker sikkert knallgodt! Søren altså, på kjøpesenteret vi var på i dag hadde de gratis marsipankake til alle kundene. Vi glemte såklart å gå der kaka ble servert, kom på det i bilen på vei hjem. Og jeg som elsker marsipankake. :mumle:


#20

Alias sa for siden:

Den ser smashing ut så langt, jeg er så fornøyd og ikke minst stolt av meg selv! Alt gikk fin-fint, hva man ikke får til bare man vil! Snakker om super, interaktiv hjelp da.. :) Nå gjenstår bare pynting, men jeg skal vente til skjelvinga har gitt seg. Hehe, marsipankake er nammis, ja. Om min blir god gjenstår å se. Jeg kommer til å få en hel masse mozartpoeng åkke som. ;)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.