På avdelingen til jenta mi, for 3-6 åringer (stor avdeling) er det et barn som er allergisk mot melk og egg.
Hvilke hensyn synes dere det er rimelig at tas av de andre barna/foreldrene? Forbud mot at barna har med egg og melkeprodukter i matboksen? At maten som lages der er uten egg og melk? Hva er vanlig?
Det er en melkeallergiker på avdelinga hos jenta mi, men vi har ikke fått beskjed om å ta noen hensyn i forhold til hva ungene har med i matboksen. Vi får til og med beskjed om at vi tar med det vi vil til bursdagsfeiringer for de har egen mat til allergikeren. Jeg synes imidlertid det er lite problematisk å lage noe melkefritt sånn at alle kan spise. Den maten de lager i barnehagen er imidlertid melkefri, evt de lager et melkefritt alternativ.
Det er som regel forskjell på egg- og melkeallergi også. Noen barn er så allergiske mot egg at de blir dårlige av at det er i samme rom som dem, men jeg tror ikke det er like vanlig med melkeallergi.
Hvis det kun er ved normalt inntak (ikke smuler og slikt), så ville jeg forventet at barnehagen greide å holde styr på maten til de ulike barna slik at det allergiske barnet ikke får i seg noe det ikke skal ha. Da syns jeg de andre barna kan ha med den maten de vil, men jeg hadde ikke reagert på om barnehagen valgte å lage mat til alle uten disse matvarene for alle.
Jeg hadde forventet ved en "normal" allergi mot egg og melk at barnehagen alltid har et likeverdig alternativ til dette barnet, men at de andre barna ikke merket så mye til det. Jeg hadde reagert hvis mitt barn ikke fikk melk fordi det var et annet barn som ikke skulle ha. Men helt greit om de lager endel mat uten egg og melk for å gjøre det likt for alle. Hvis det hadde vært snakk om et hyperallergisk barn som ikke tåler å være i samme rom som gitte matvarer hadde jeg tenkt annerledes på det, men det gjelder de færreste.
Vi har barn med både melkeallergi, eggalergi og soyaallergi i bhg, men her blir det laget et eget alternativ til de om vi MÅ ha noe av det i maten vi lager, MEN som regel lager vi uten dette når vi lager mat i bhg.
Barna får derimot ha med det de vil i frokost-matboksen sin :nemlig:
Vi hadde totalforbud mot nøtter og ting som kunne inneholde nøtter ibhg til ungene.
Det ble ramaskrik blandt foreldrene for det er MYE som inneholder spor av nøtter.
Men dette var dødlig for barnet det gjaldt så sikkerhetsregler måtte bhg ha.
Jeg må ærlig innrømme at jeg syntes dette var noe tøft og forholde meg til, for det var her snakk om 100 barn, og personlig tror jeg ikke jeg hadde turt og stole på at 100 foreldrepar overholdt den reglen..
Dette er hverdagen til endel nøtteallergikere og andre hyperallergiske personer. De må prøve å få omgivelsene til å ta hensyn, men det skjer garantert glipper. Det er aldri helt trygt. Men har de noe valg? De kan ikke akkurat leve i sin egen lille glassboble heller. I et sånt tilfelle synes jeg det er helt greit å innføre totalforbud mot enkelte matvarer. Selv om det kanskje vil være urimelig å nekte ungene alt som det står merket "kan inneholde spor av nøtter" på, da utelukkes nemlig ganske store deler av de matvarene man kan få kjøpt.
En mer vanlig matallergi blir noe helt annet. Da skal barnehagen ta hensyn og sørge for at barnet både får den ernæringen det skal ha og i størst mulig grad får spise det samme som alle andre. Men det blir ikke rimelig å tilpasse kosten til de andre barna også, i hvertfall ikke mer enn det som gjøres enkelt for å lage mest mulig lik mat til alle.
Jenta mi hadde sterk melk og egg-allergi i mange år.
I barnehagen hadde hun med seg sin egen lunsjboks med brød, pålegg, rismelk osv. Vi krevde ingen andre restriksjoner fra bhgs side, enn å passe på at hun ikke tok feil mat.
Og så var det svært viktig at hun fikk et alternativ når de andre skulle kose seg med kake, is o.l. Vi ga bhg et lite fryselager med allergikaker, allergiis osv..
I USA (uten at det skal gjøres til noen rettesnor, slik enkelte tror hver gang jeg nevner et eksempel derifra :knegg: ) så er det relativt vanlig at nøtter er forbudt i skole og barnehage, og andre matvarer utifra hva barnegruppa eventuelt reagerer på.
Hvis det er snakk om anafylaktisk sjokk eller alvorlig reaksjon er det vanlig med totalforbud, vel? på lillegutts forrige skole var det en gutt med moderat nøtteallergi - der var det forbud mot nøtter i matpakka, og det ble stadig tipset om at det er nøtter i sjokolade, sjokoladepålegg, og IKKE ta med marsipan til jul lzm.
På skolen hans nå er det en voksen med svært alvorlig nøtteallergi. Der er det totalforbud mot nøtter i mat på skolen, og det oppfordres til å ikke spise nøttepålegg til frokost hjemme uten grundig vask av fingre og ansikt før barna sendes på skolen :nemlig: (DA er du allergisk altså!!)
Lillegutt er cøliakiker og melkeallergiker. Serveres det mat på skolen forventer jeg at de har et alternativ til han, eller gir beskjed så jeg kan sende med et alternativ. Det kan selvsagt skje at han snapper til seg mat fra noen andre, da blir han syk. Sånn er det å være allergisk... (og det har han lært, så han snapper ikke lengre mat fra de andre barna)
Det er hvertfall en ren astma/allergibarnehage i Oslo hvertfall, og jeg kjenner til flere barnehager med egne avdelinger for astma/allergibarn :jupp:
Med moderat melke- og eggallergi, forventer jeg at det er alternativ mat til det allergiske barnet i barnehagen, evt. at en god del av fellesmaten lages uten melk og egg. Ellers er disse matvarene vanlige i de flestes kosthold, og de inneholder også viktige næringsstoffer, så jeg ville nok protestert temmelig kraftig på at ikke-allergiske barn skulle være nødt til å holde seg til allergidiett ved halvparten av døgnets måltider.
Shit. Det har ikke vi tenkt på. Vi sender ikke med mat med nøtter, men poden spiser mye peanøttsmør på morgenen. Nå skal jeg droppe det de dagene han er på den skolen.
Snuppa har nære venner som er allergiske mot det aller meste. I barnehagen serverer de vanlig mat til ungene og så får allergikerne mat tilpasset dem. Disse ungene går inn og ut hjemme også. Vi har glutenfri pasta og glutenfritt knekkebrød i skapet sammen med serviset og smører maten deres på en egen fjøl, men ellers trenger vi ikke ta noen forholdsregler. Våre unger spiser vanlig brød og yoghurt side ved side med disse ungene.
Barnehagen tar ansvar for at ungene ikke deler mat. Det gjorde de også da snuppa var ett år, gikk i muslimsk barnehage og hadde leverpostei på brødskiva som ikke måtte spises av de muslimske barna. :)
Dette var tilfellet i vår barnehage også. Det var nok om noen hadde spist f.eks. Nougatti til frokost, og de hadde rester i munnhulen eller på fingrene og barnet tok en leke i munnen hvor det satt rester av "frokosten" til øvrige barn.. Jeg kjente jeg fikk litt "panikk" av å gjøre noen feil som kunne medføre alvorlig skader - og når man begynner å lese på pakninger rundt omkring så er det MYE som inneholder spor av nøtter så hvordan man skal klare å etterleve ett totalforbud som enkelte roper etter er for meg en gåte..
Og ja, det finnes egne allergiker bhg i de større kommunene. Men som flere skriver her - det er jo umulig å pakke allergikerene inn i bomull og holde de totalt utestengt fra samfunnet.. Men når det dreier seg om barn på 1-2 år er det vanskelig å forklare disse konsekvensene.
Gutten vår er allergisk for bla melk og egg. Det er ingen restriksjoner på melk i barnehagen - annet enn da han gikk på små-barns avd at de vasket barna godt for melk-og youghurt- søl før de gikk fra bordet. Han satt også unna de som griset mest så de ikke skulle søle til hans mat. Han reagerte hvis noen tok han i ansiktet med ost / melk/yoghurt på fingrene.
Egg- derimot er det totalfobud i barnehagen pga han. Han tåler ikke os fra egg eller at noen spiser det ved siden av han.
Det er varm mat to dager i uka. Dersom det er melk i maten får sønnen vår spesial-laget til seg. Barnehagen kjøper inn og fikser. Jeg sender med boller og kaker til bursdager etc.
På små avdelinger har det blitt innført at man ikke fikk spise i garderoben, f.eks., og at man måtte sitte med bordet og spise, og at det bare var spising til bestemte tider.
Vi har forbud mot egg på vår avdeling, dvs egg i ren form, ting som inneholder egg er ok. Vi er veldig nøye på vasking av både bord og tørking av gulv. Barnet som reagerer er plassert på en slik måte at det ikke blir noe blanding med andres mat.
Rent praktisk sitter barnet ved enden av bordet, og det sitter ingen andre i armlengdes avstand. Dette på vi til fordi vi er bare 7 barn på avdelinga, og har 2 bord. Så han sitter sammen med de andre, bare med litt avstand til det nærmeste barnet. Vi har også andre forholdsregler som at barnet har sitt eget smør og pålegg som er merket med navn.
Jeg skal ikke nekte for at det hadde vært pes å hele tiden forsikre seg om at barna ikke hadde melkeprodukter i matpakken, men det hadde vært en selvfølge å ta hensyn til det.
Datteren til en venninne av meg risikerer å bli svært syk dersom hun kommer i kontakt med barn som har spist egg, så jeg har forstått at allergi ikke er noe å kimse av. Da tar man hensyn.
Det er en med hysterisk kraftig nøtteallergi i klassen til snuppa så ingen får ha med nøtter eller noe med nøtter i matboksen. (har ikke fått beskjed om det er krise med brød som kan inneholde spor av nøtter, så dette har vi..) Det syns jeg er helt ok å ta hensyn til. Vi har ikke fått beskjed om at ikke barna skal spise noe med nøtter hjemme.
Det eneste logiske her er jo at dere får ett skriv eller blir informert av barnehagen hvis allergien er så alvorlig at den må tas hensyn til, ellers vil jeg tro at alt er greit.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.