I dag gikk det dog skeis. Dagens middag: Makaroni (det kommer jeg ikke til å lage fra bunnen av anyways, så ikke prøv dere), tomatsaus på glass (økologisk, i det minste) og kjøttboller (spicet opp med tomat og basilikum) fra Den Stolte Hane.
Fortell meg nå, med pedagogisk tonefall og teskje, hvordan jeg kunne laget denne middagen fra "bunnen".
Makaroni kjøper du, det er sikkert mulig å lage, men det gidder man ikke.
Tomatsaus: Du kjøper tomater på boks. Hakk og fres en løk. Bland i 1 boks tomater og 1 skje tomatpure + frisk basilikum og timian+ litt salt og pepper. Kjør i stavmikser eller blender hvis du har folk i hus som ikke liker klumper.
Kjøttboller: kjøttdeig, karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig (jeg gidder ikke kverne selv heller) blandes med litt vann og litt brødrasp til passe konsistens. Salt og pepper etter smak, gjerne litt hakket basilikum her også. Lag kjøttboller med ei skje og stek i panne.
Tomatsaus: 1 liten løk og en gulrot (Evnt hvitløk, paprika, selleri eller andre grsaker etter ønske) hakkes smått og surres blankt i løk. To gode ss tomatpure blandes inn og freses i 30 sek. Hell over en boks med hakkede tomater. Salt, pepper og urter (basilikum bruker jeg), sukker. Kok så lenge du gidder.
Hjemmelaget pasta er veldig lettvint, altså! :jupp:
:knegg: Nei, det jeg skulle si var bare at hvis tomatsausen blir litt "sur"/"besk", så ha i litt sukker. Jeg bruker stort sett alltid litt sukker i tomatsaus og suppe og annet laget med bokstomater. Gulrot og løk som surres mykt på forhånd er litt søtt, og kan gjøre at du ikke trenger sukker.
sukker er bra. Samme med litt gulrot, som også gir god søtsmak.
Av og til har jeg lørdagskoking av tomatsaus. Da får det putre lenge, og da har jeg i litt eddik også, masse løk, hvitløk, paprika. 3-4 bokser tomat, en slant hvitvin er godt oppi, så kan det gjerne koke et par timer. Så kan en fryse ned i passende porsjoner, og kanskje spare en dose til middag i uka. Det står seg noen dager i kjøleskapet nemlig.
Ja, den bruker vi også en del. :jupp: Med hvitløk surret i smøret og en fløteskvett helt til slutt, og så koker jeg gjerne kjøttbollene først, i buljong, og bruker den buljongen til å lage suppen av.
Hvorfor tomater i boks? Ser at det blir anbefalt gang på gang når det gjelder mat fra bunnen.
Hvorfor ikke hakke selv av friske tomater? Det går superraskt.
grunnen til at vi bruker tomater på boks er at det gjerne er bedre tomater enn de bleke en får i norske tomater - jeg legger litt ekstra i for å få gode tomater, kjøper helst Mutti. Norske tomater smaker nesten ingenting. Pluss at det er lettvint.
Synes det er rart det ikke har vært mer snakk om dette hvis det er farlig, men er selvsagt åpen for at det kan være noe i det.
Det var en masse snakk om det for en tid tilbake. Syns det var over alt.
Vi gikk fra å være storforbruker til ingenting over natten.
Ser poenget ditt med kvalitet på tomatene, men vi har da klart å sjonglere det til.
Men finner man tomater på glass, så er jo de gull verdt!
Fullkornmakkis er sunt og godt. Tomatsaus som beskrevet over, ja. Sukker er viktig for å balansere syren i sausen, og jo lenger du lar den koke, jo fyldigere og bedre blir den.
Jeg pleier forresten å blande kjøttdeig med en lys brødskive oppbløtt i melk. Det hjelper på bindeegenskapene til kjøttbollene.
Har du kjempedårlig tid, er forresten Barillaglassene gode alternativer til tomatsaus. Disse er laget uten konserveringsstoffer, av topp råverer, men er dyrere enn å lage selv. Der er det enda større sammenheng mellom innsats og resultat på kjøttboller enn på tomatsaus, hvis du må velge ...
Ja, da bytter jeg til Heinz fra kartong. Det bør vel være greit.
Et annet argument er holdbarheten. En trenger en god del tomater, og de står seg ikke så lenge, jeg vet aldri når jeg får ånden over meg til å koke et eller annet.
Jeg synes den beste tomatsausen er den man får når man hakker et par fedd hvitløk, surrer hvitløken myk, men ikke brun i ganske raust med god olivenolje, stopper stekingen med en boks gode tomater og lar det koke inn til passe konsistens i stekepanna. Tar fem minutter. Smak til med salt, litt chili og urter. Jeg trenger sjelden å trå til med sukker.
Ad boksetomater: Jeg har ennå til gode å lage saus av ferske tomater som ikke blir blekoransj og vassen. De er rett og slett ikke modne og tette nok i kjøttet.
Bah! Her lar man glasset stå uåpnet og lager fra bunnen av med både, løk, gulrot og surrer i en time. Stavmikser til slutt for å lure sensitive ganer. Hva sier ungene? "Æ likt itj herre tomatsausen, mamma".
Både Coop Änglamark og Eldorado (Spar, Kiwi osv) har tomater på kartong.
Ellers var det jo samme oppslaget om bisfenol A i lokket på barnematglass for ikke lenge siden, og masse glass forsvant fra butikkene. Dersom de har klart å fjerne stoffet fra lokkene der, burde det vel være en smal sak å gjøre det samme med plasten i hermetikkboksene. :rolleyes:
[kjøkkentjeneste] handler om en families vei fra halvfabrikata til mest mulig hjemmelaget mat. Mye om nysgjerrighet, entusiasme og glede over å lære nye ting, mindre om kokkefaget.
Auda. Jeg greide å lure inn "hjemelaget ketchup" ei helg det var krise pga tom ketchup. Hva jeg gjorde: boks tomater med litt salt, sukker og pepper ble knust med stavmikser. Voila. Ny favoritt for ketchupaddicten vår.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.