Hvorfor det?
Hele familien?
Når spiser dere? og hvem passer i så fall maten mens dere er i kirken?
Syns alltid det virker så koselig å gå i kirken på julaften, men vi har ikke den tradisjonen. jeg syns vi skal lage oss den tradisjonen, men de andre (min mor og bror) vil ikke..:(
Mammas argument er at da blir maten ikke ferdig i tide for vi kan ikke la den stå her alene.
Da kan jo hun og din mor stå med maten mens du og ungene går i kirken! Problem solved. :D
Jeg gikk alltid før, men har ikke fått tid de siste årene. I år tror jeg at jeg skal ta med meg ungene en tur i kirken mens mannen passer maten. Får så god høytidsstemning der. :)
Vi går stort sett i kirken julaften, det var tradisjon da jeg var lita, nå gjøres det også fordi min niese synger i kor å de opptrer i kirken.
Her går alle bortsett fra en, den personen er hjemme og passer maten som serveres kl 17.
Jeg syns det er koselig å gå jeg .
Min familie gjorde aldri det da jeg vokste opp, men svigerfamilien min gjør det.
Nå bor vi på mannens hjemsted, og vi har vært til gudstjeneste på julaften de gangene vi er her. Jeg synes det er bare stress, så jeg har vært hjemme og passet maten mens mann og unger og svigers har gått.
Ja det gjør vi, og jeg syns det er en fin tradisjon. For meg er julen en kristen feiring, (selv om jeg bare ser på meg selv som kristen i kulturell forstand). Hittil har vi alltid feiret jul hos mine foreldre, og det å gå i kirken på julaften tilhører min barndoms jul. Det har faktisk alltid vært et av høydepunktene under julefeiringen for meg. Hvordan vi kommer til å gjøre dette når vi etter hvert kommer til å feire jul hos oss selv vet jeg ikke, men jeg vet at jeg kommer til å savne kirka dersom vi dropper det.
Julegudstjenesten hos oss er kl 13.00. Da stiller vi ferdig julepyntet, og for meg starter julefeiringen da.
Mannen og jeg startet opp denne tradisjonen året etter at vi mistet sønnen vår i jula. Det er en god halvtime som vi setter av til ettertanke. Barna er med hvis de har lyst, svoger passer julematen.
Jeg er vant til det, men har ikke alltid fått det til i senere år.
Har vært irritert på at Byneset kirke drev å varierte tidspunkt, også savner jeg domkirkens guttekor. Dessverre kommer guttekoret med risiko for uønskede (les ex familiemedlemmer) møter.
Kalkunen klarer seg finfint alene. Går tidlig i kirken, spiser ikke så tidlig.
Nei. Eg trur meir på Donald enn på Gud, så eg overlater det til nokon andre. Blir vel ein tur på kyrkjegarden på formiddagen og tenne lys på grava til svigerfar.
De årene vi er hos mine foreldre, så går vi i kirka på julaften. Det er som regel mamma, lillesøster (+ evt svoger), ungene og jeg som drar. Brødrene mine er ikke spesielt interessert og det er heller ikke pappa, så han ordner maten. Vi pleier å dra kl 16, for da synger barnekoret. Vi spiser når vi kommer hjem, sånn ca kl 17.
Jeg er ikke kristen. Jeg er ikke engang medlem i statskirka. Men jeg liker kirker. Og jeg liker å høre om juleevangeliet og prestens preken på julaften. Det gir en egen ro og en spesiell julestemning. Jeg er ikke vokst opp med å gå i kirka på julaften, kun kirkegården, så dette er noe min familie begynte med etter at jeg flytta hjemmefra (og de flytta noen mil lenger sør) og min lillesøster begynte i barnekoret.
I år gleder jeg meg over gleden til barna mine. Minien er veldig opptatt av kirker og kan aldri huske at han har vært inni en. Hans høyeste ønske for tida er å besøke Nidarosdomen - og ellers alle kirker vi ser.
Nei, men mamma bestemte seg for at vi skulle gå en gang da jeg var liten, tilfeldigvis tente Greven på kirken vår det året, så da var jo i grunnen saken avgjort. Vi feirer ikke kristen jul.
Mine foreldre går, og jeg var med mens jeg bodde hos dem. Men etter at jeg flyttet for meg selv har jeg aldri gått, og det er ikke naturlig for vår julefeiring. Ser heller ingen grunn til å gå plutselig fordi det er julaften, jeg klarer likevel ikke å la være å høre hva presten faktisk sier og det setter meg ikke akkurat i godt humør.
Mannen og jentene går alltid til kirken på julaften. Jeg er hjemme og lager julemiddag, koser meg med et glass rødvin og julemusikk.
Dersom foreldrene mine er her følger mamma med til kirken, mens pappa henger hjemme sammen med meg :)
ikke oppvokst med det, men gjør det fordi vi er på grava til min far uansett. I år blir det nok bare meg og storebror - lillebror synes kirka er kjempeskummel og bråkete.
Vi pleier å nedprioritete kirkebesøk for å kunne starte julekvelden så tidlig som mulig.(Gudstjenesten starter altfor sent etter vår smak) Leser heller juleevangeliet selv ved bordet:)
Vi gikk aldri da jeg var liten, men vi har gaatt med gutten vaar de siste 4-5 aarene her i Tyskland. De har barnejulemesse med julespill kl. 1400. Vi er hjemme igjen i 1500-tiden og setter paa maten da.
Vi går i kirken julaften. De få gangene vi ikke har dratt så har noe manglet. Tenner lys på pappas grav først. De andre gravene som ligger et annet sted besøker vi dagen før. Vi har de siste årene dratt til gudstjeneste ved 14.30 tiden og da er vi hjemme før kl 16. Forbereder det meste av julemiddagen på forhånd og steker ribben før vi drar. Da er det bare å varme opp samt koke poteter når vi kommer hjem. Ribben blir like god og med deilig svor. Vi spiser ca kl 17.30.
Vi har korpsbarn som spiller i kirken på julaften, og en av oss foreldre er med, og den andre passer maten. Før barn gikk jeg gjerne 1. juledag i stedet.
Vi prøver å få det til. Ellers i året starter gudstjenestene kl. 11.00 og det er alt for tidlig for oss om søndagsformiddagene, mens julaften er det kl. 15.00, noe som passer bra.
Jeg spilte i korpset hele barndommen, så da gikk jeg (og søsteren min, som også spilte, og pappa som kjørte oss). Nå føles det ikke naturlig å gå i det hele tatt.
Skal vi gå i kirken så får det andre dager enn julaften. Jeg trenger ikke kirkebesøk den dagen for å komme i høytidstemning. Synes det er bare stress med alt av folk som skal i kirken den dagen og det blir så fullt. Jeg er vokst opp med at vi bestandig var i kirken 1.juledag. Nå har ikke vi gjort det med ungene våre, men vi er andre tider av året innimellom. Ungene er i kirken med barnehagen og skolen rett før jul.
Mannen min og svigerfamilien min er kristne og går i kirken ellers i året. På julaften har jeg pleid å bli med, egentlig mest fordi jeg synes det er så koselig å synge salmer. :sparke:
Det kommer ann på hva vi praktisk får til. Mannen min er hjemme å passer julematen og jeg og de to mellomste vil. Eldstemann vil ikke i kirken og det er hans valg. Hva det blir til i år får vi se når det nærmer seg. Middag er kl 17, om vi går i kirken er det kl 15. (Det er alltid to eller tre gudstjenester for å få plass til alle)
Jeg har fast tradisjon med å være med på skolens julegudstjeneste, det er så flott med julepyntet kirke og alle barna som synger. Nå de har sunget vår lokale salme "Julestjerne" er det jul for alvor. :rørt:
Barnehagens julegudstjeneste kan det nok også være jeg får med meg i år, Ruska er i gang å lage stjerner som de skal pynte kirketaket med over julekrybba.
Kjenner at jeg gleder meg til jul i år.
Ja, vi går i kirken på julaften. Det er så koselig!
Min far pleier å passe maten den lille timen det varer, han er ingen ivrig kirkegjenger, akkurat. Vi feirer alltid jul sammen mine foreldre, min bror og noen andre slektninger.
Nei, ikke til vanlig. I år skal eldste frøkna spille under julegudstjenesten, så da stiller vi opp alle mann. Koselig det.
Jeg sang i kirken hver julaften fra jeg var 7 - 16 år.. så joda. jeg har hatt mine runder på julegudstjenester.
Men i år blir første gang som "tilskuer". Gudstjenesten her varer fra 13-14 tror jeg det var - og vi spiser kl 17.
Når jeg sang i kirken gikk nesten "hele" dagen med til øvelse, men vi spiste alltid middag kl 17, så gudstjenesten var vel
ferdig ca kl 16 tenker jeg.
Gudstjenesten her vi bor nå, begynner klokka 11 også på julaften, men jeg tror det er fordi samme presten skal holde gudstjeneste i tre bittesmå lokalkirker og vi er først. Jeg er veldig glad for det egentlig, synes det er et passende tidspunkt. I kirken hos svigersene begynner de 12, og det er også passende.
Så det varierer tydligvis veldig, 15 synes jeg var skikkelig sent.
Ja vi går i kyrkja. Alle går, litt av maten er førebudd på førehand, noko kan stå i omnen på lav varme, resten vert laga når vi kjem tilbake. Potetene er f.eks skrelt på førehand, men vert kokt etterpå. Som regel kyrkje 14-15 tida (3-4 tidpunkt å velge mellom), så ein time vel så det etterpå til å lage ferdig resten av maten til ca 17.
Ja, det gjør vi, for oss hører det med til julefeiringen. Matdilemmaet ordnes på en av to måter - enten er mamma igjen mens vi andre går i kirka eller så sluttfører vi maten når vi kommer hjem. Julaften har for oss aldri vært en dag vi har veldig komplisert mat det tar lang tid å lage, nettopp fordi det både er arbeidsdag, ofte barn som skal opptre og julegudstjeneste i kirka (stort sett begynner det enten 14 eller 16, vi har pleid å gå kl 16 pga mindre kø og finere opplegg). Vi spiser når vi kommer hjem fra kirka og maten er klar, stort sett et sted mellom 17 og 18. Så har vi dessert og rydder av bordet, og pakkeåpning ca kl 19. Og ja, vi har B-barn. :knegg:
juledag kan vi heller ha mat som tar halve dagen i stekovnen, da er vi stort sett hjemme.
Ja, vi går i kirken på julaften. Vi går mye i kirken ellers i året også, så det ville vært rart å droppe julaften. Og julestemningen og høytidsfølelsen avhenger av en god julegudstjeneste. "Deilig er jorden" gir meg gåsehud, og i fjor hadde musikernaboene en minnerik og stemningsfull variant med elektrisk gitar.
Her er det to gudstjenester, og nå som vi har små barn passer det best å gå på den tidligste, for at ikke middagen skal bli så sen. Tror den pleier å begynne 14.30. Men ellers var den "sene" gudstjenesten tradisjon i flere år, og det var der vi traff gode venner og naboer og fikk ønsket dem god jul.
Mine foreldre gjekk aldri i kyrkja, så det er ingen tradisjon hos oss. Men foreldra mine stelte gravene nokre dagar før (eg var ikkje med), og så høyrde vi på klokkene når klokka var 17. Eg var første gong i kyrkja på jul for nokre år sidan då eg feira jul hos mine svigerforeldre på Island. Eg har aldri gått i gudsteneste, med unntak av skulegudstenester.
Når det er sagt - sjølv om eg ikkje har ei gudstru syns eg salmar er fantastisk. Eg kan underleg nok svært mange, og med mange vers. Eg stemmer i med radioen, og høyrer gjerne på julesangar. Det gir meg julestemning.
Og ingenting kan ødelegge julestemning som en prest som skal holde sitt livs preken når han for en gangs skyld har kirka full. vil helst ha mest mulig musikk og minst mulig snakk akkurat den dagen
Jeg er vant med å gå i kirken på julaften fra jeg var liten, veldig koselig tradisjon. Da traff jeg barndomsvenner og andre folk vi ellers ikke så så ofte. I den kirken er det to gudstjenester, en rundt 14.45 og en 16. Vi gikk alltid på den siste, full kirke på begge gudstjenestene, og det ble alltid satt inn ekstra stoler. Maten laget vi da vi kom hjem, hadde tid til å vente.
Av ulike årsaker har vi ikke videreført denne tradisjonen til barna, men jeg håper vi kan gå i kirken i år og begynne tradisjonen med dem. Tror spesielt eldste på snart 6 år vil like det.
Jeg er ikke vant til det fra barndommen, men svigers går. Nå bor vi på samme gård som de, og jeg synes det er veldig koselig å bli med.
Jeg får skikkelig julestemning av det. :hjerter:
I år får vi mamma og pappa hit på middag, så kan de passe maten om mannen vil være med også. Tipper han helst står over i år også. :knegg:
Gubben drar oss med. Jeg er veldig barnslig og øver massiv motstand, og har egentlig vendt meg til det og ville savnet det om jeg slapp unna. Men sitter å vrir meg på ordentlig når presten åpner kjeften.
Å ja, jeg tror ikke det ville blitt skikkelig jul foruten, for min del. Vi avslutter gjerne gudstjenesten med at alle står, holder hverandres hender (helt uavhengig av hvem man står ved siden av) og synger Deilig er jorden. Fullsatt kirke, orgel og korps eller i det minste trompet til. Da er det høytid.
Nei, det gjør vi ikke. Mannen var på midnattsmesser da han var barn, men har ingen interesse av det lenger. Jeg har selv aldri vært i kirken på julaften.
Gjorde det som regel alltid da jeg var liten. I forbindelse med at vi pyntet på graven til morfar på Riis. Etterhvert ble det mormor og onkel der, og tante på Ullern. Det er tradisjon å legge en krans og tenne lys på gravene.
De siste årene har jeg hatt juleselskap med X sin familie, og da har det bare vært matlaging og stress på meg. Siden Knerten nå overtar den familien og lager hyggelig jul for de, skal jeg ha en fredelig julaften med kirkebesøk.
Glemte helt å skrive at vi setter oss alltid til bords kl.17, når julen ringes inn og Sølvguttene synger.
Ja, det gjør vi. Mannen er kristen og jeg syns det er koselig å være i kirken (vi går i kirken med jevne mellomrom). Bruker å være gudstjeneste kl 15.00 og vi spiser rundt 17.00. Pinnekjøttet dampes i forkant, så skjerpes det i ovn når vi kommer hjem.
Men må man være kristen for å gå i kirka? Jeg har aldri gjort det, men jeg kunne godt funnet på å gå i kirka julaften dersom det var en fin, gammel kirke, stemning med lys og musikk og snø utenfor... Dessverre er det ikke slik hos oss. Men som sagt, jeg kunne gjort det. Jeg er ikke kristen.
Nei. Vi gikk da jeg var liten, helt til det året vi måtte stå i døra. Deretter fant mor ut at det holdt å se Gudstjeneste på tv. :knegg: Men nå er jeg stor og verken mannen eller jeg har snev av kristendom i oss. Pluss at Gudstjenester er det kjedeligste jeg vet. Det ville føltes fryktelig feil å gå i kirken. Men vi går på kirkegården og tenner lys på graven til de vi bryr oss om og som ikke lengre er.
Nei. Jeg går i kirken bare om jeg blir "invitert", som i brullyp, dåp, konfirmasjon og begravelser. Mann og barn er ateister, jeg er religiøs eller noe slikt, men hører ikke til noe som helst trossamfunn. For all del, jeg synes det ofte er en fin opplevelse å være i kirken, men synes også at akkurat julaften, da kan jeg holde meg unna og gi plass til de det er viktig for.
Gravlundene i nærheten, de får besøk på julaften. Maten passer seg selv den stunden (ca 2,5 timer) :)
Vi er kristne hele året, men har ikke hatt som tradisjon å gå i kirken akkurat på julaften. Det hender dog at vi tar turen.
I kirken vår er det to gudstjenester, på den første deltar barnekoret og på den andre deltar Tensing-koret.
Det er som regel komplett kaos med parkering og stappfull kirke så jeg orker egentlig ikke styret, men om Knotten vil skal vi dra.
Jeg har for øvrig vært på midnattsmesse på Nyttårsaften flere ganger. Det er utrolig fint og stemningsfullt!
Nei, jeg synes det er stress å gå i kirka på julaften. Det er alltid masse folk, og ungene blir fort utålmodige. Da koser vi oss heller inne/ utenfor huset.
Nei, vi er like ateistiske på julaften som resten av årets dager. Vi går bare i kirken når vi er invitert i bryllup eller barnedåp, og Lille deltar ikke på julegudstjenesten i barnehagens regi.
Pass på at det ikke tørrkoker, da. ;) Jeg hadde nok ikke turd å gå fra pinnekjøttet. Ellers signerer jeg Vimsen. Man trenger ikke være kristen for å like seg i kirken. Men kirken må ha rett stemning, synes jeg. En arbeidskirke er ikke det samme for meg som en gammel, stemningsfull kirke. I høst var jeg i barnedåp i domkirka. Domkoret sang fantastisk, det var en fryd å høre på.
Nei, jeg er ikke kristen. Jeg kan ikke fordra å gå i kirken og misliker sterkt all form for preken og forkynnelse, selv om selve kirkebygget ofte er vakkert.
Jeg tenner lys i lyktene på graven til mamma og pappa på julaften, det har ikke noe med Gud å gjøre for meg, det handler bare om at jeg tenker på dem og savner dem så inderlig, særlig når det er jul.
Nei det gjør vi ikke. Er vokst opp med det iom at jeg har sunget i kor/ten sing,men nå koser vi oss hjemme. Det er alltid så kaos i kirken den dagen. Vi tar oss en runde rundt på gravene for å tenne lys, det synes vi er en fin tradisjon og gir oss tid til ettertanke.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.