Vi er på flyttefot og skal sette inn nytt, skinnende kjøkken i nyhuset. Da frister det lite å ta med det slitte, men slett ikke gamle hverdagsserviset vårt fra IKEA. Det er helt og i god stand, men det får stygge, svarte striper i glasuren av bestikket og jeg vil ha et nytt, hvitt servise. Hvor får man tak i sånt? Vil ha dem helt glatte og uten dekor, og helst tradisjonell form på dyptallerknene.
Æhm, Figgjo er litt vel over the top for min del. :sparke: Og pris er litt viktig, for hvis det koster for mye kommer jeg til å spare på det fordi det er for dyrt å bruke. :knegg:
Har du sett på servisene til Denby? Vi har hatt vårt i 13 år og det er fremdeles like fint. Nesten dumt, for jeg begynner å ha lyst på noe nytt, men det gjør man jo ikke når det er like bra som nytt. :knegg:
Vi har Wik og Walsøe, dvs vi begynner å ha en del.
Fra Husfliden.
Kjempegode kopper, store, gode middagstallerkener, det er vakkert å se på, av god kvalitet, og ikke altfor dyrt om man tenker å ha det lenge. :)
Det finnes i flere farger, helt hvitt også, og med alver på. Vi har det brune.
Da ville jeg gått for Pillevouilly (og ja, det er helt sikkert ikke slik det skrives). Fransk, super kvalitet i forhold til pris og med ufattelig mange deler til alle mulige formål. Brukes mye i restauranter og slikt.
Hmm... Con Gusto passer min smak, ser jeg. Men jeg finner bare bedriftssalg av det, kan man handle som privatperson? Oppsøke forhandleren direkte? Hvordan er egentlig prisene?
Jeg fikk 8 middagstallerker, 8 frokosttallerker og 8 kaffikrus av mor og far til bursdagen min og det kostet vel 1100kr eller noe slik. Tilbordsbutikker pleier å ha Con Gusto.
NB! NB! Det er normalt bestikket og ikke serviser som lager stygge, svarte striper. Det betyr som oftest at du bør bytte bestikket før du bytter serviset (eller i alle fall samtidig). Bestikk skal helst være merket med 18/10. (Det angir mengden krom/nikel i stålet, hvis jeg ikke minnes aldeles feil.) Det er alle kvalitetsbestikk av typen Hardanger, Maya osv. Jeg lærte dette the hard way, da IKEA-bestikket mitt laget svarte striper i de nye Royal Copenhagen-tallerknene mine. Heldigvis kan man skure helhvitt kvalitetsporselen med skure-Jif, så jeg fikk bort stripene etter hvert.
Åh, der lærte jeg noe nytt. Bestikket er fra IKEA det også (IKEA-hore som jeg er), men det lager ikke striper i noe annet servise. Må sjekke forholdet.
Jeg opplevde det ikke med noe annet servise, jeg heller, før jeg fikk det dyre. Det er visst ulike typer overflater som "reagerer" med bestikket, men du kan i alle fall gå ut fra at det er bestikket som er synderen når det gjelder stripene. Bestikkene fra IKEA er ikke 18/10-stål, så vidt jeg vet.
:sjokkert og rystet: Jeg har forbannet alle svarte striper som har blitt i servisene våre og nå forbanner jeg IKEA bestikket på kjøkkenet - det skal ihvertfall UT! Abonerer på tråden - trenger nytt kjøkkenservise her også.
Jeg har snust litt på bestikk jeg nå, og lurer fælt på hva jeg skal velge. Kanskje bare fleske til med Hardanger med en gang og bruke det ekle IKEA-bestikket til å smøre brødskiver? Da har man jo automatisk penbestikk også. :glis:
Sånn gjør vi det. Dvs mannen sparte visst på Ramona fra Hardangerbestikk før jeg møtte ham, så da fortsatte vi med det, men ikea-bestikket fra studentkjøkkenperioden brukes til pikniker, og til å smøre matpakkebrødskivene med. Et av de nyeste fra Hardanger er veldig fint og stilrent.
Vi har Zara fra Hardanger, og det er ganske fint og ligger tungt og godt i hånden, synes jeg. Ellers har de andre bestikkene i Elegant-serien også samme type moderne design.
Vurderer å begynne å bruke "finbestikket" og "finserviset" til daglig. Unødvendig å ha dobbelt opp når det ene nesten ikke blir brukt. Nå er ingen av delene sånn fin-fint. Og kommer til å få masse plass i skapene :)
Servise er Rosendahl Gran Cru og bestikk er Hardanger Carina.
Kjør på. Vi bruker som sagt Hardangerbestikket vårt til både hverdags og fint, og det holder seg jo kjempefint, ingen grunn til å ruge på det (og ingen grunn for oss å ønske oss sølvtøy heller :sjuske: )
Dette er vel litt så som så... Vi har hatt et ikea-bestikk i flere år. Sammen med billige Ikea tallerkener laget det striper. Da jeg kjøpte Pillivuyt-servise, laget det ikke striper. Så det har nok både med stålkvalitet (ikea har jo ulike kvaliteter), og kvalitet på porselen å gjøre. Selv innen 18/10-stål er kvalitetene ulike. Noen porselen er brent ved høyere temperatur og har en bedre overflateglasur, og tåler følgelig mer. Pillivuyt er en av dem. (ja, jeg er litt fan! :)) Alle deler er ildfaste bl.a.
Ulike produsenter har ulike egenskaper, rett og slett. Iittala Orgio (som også er et kvalitetsservise) får derimot striper av Ikeabestikket vårt.
Men altså; Pillivuyt er fantastisk. Pent til hverdags og fest, holder leeeenge (har hatt middagstallerkener i 7 år, og ikke knust en), er enkle og fine, og finnes i ulike varianter, så du finner en type du liker..
Det lurer jeg veldig på også, jeg må nemlig ha maken tekanne som foreldrene mine har, den er fantastisk og holder teen varm i en liten evighet. Denby Online shop leverer ikke til adresser utenfor UK. Jeg vurderer å smiske veldig med ei venninne i London som skal hitover til jul.
Forresten har vi stygge striper i vårt IKEA-servise også, og det brukes bare sammen med Hardangerbestikk. Det er ikke så aktuelt å bytte bestikket. Jeg har vurdert Rosendahl-servise, siden vi har glassene, men så har jeg hørt det blir riper i det også? :vetikke:
Som jeg nevnte over, så fikk jeg striper på mine tallerkener fra Royal Copenhagen (til 350 kr stykket i 1995), så det er i høyeste grad mulig å lage striper også på kvalitetsporselen. Stripene er ikke hakk i porselenet; det er belegg som legger seg utenpå glasuren. Jeg fikk låne et spesial-"viskelær" fra butikken som solgte meg tallerkenene og fikk med tiden til hjelp "visket" bort stripene ved bruk av viskelæret og av skure-jif.
På glassmagasinet jeg kjøpte serviset var de godt kjent med problemet.
Hvis du har Hardanger-bestikk, er det ikke bestikket som er synderen. Hardanger-bestikk er 18/10-stål. Da er det mer sannsynlig at det faktisk er snakk om riper i glasuren i IKEA-tallerknene. (De stripene jeg snakker om, som billig stålbestikk kan lage i dyre tallerkner), er ikke riper, men "belegg".