Jeg lagde bolledeig i går kveld. Brukte halvparten av gjærmengden, kald væske, og satt deigen inn i kjøleskap. I dag er den like stor! Eller, like liten om du vil. :dramaqueen:
Har jeg gjort noe feil? Er deigen tapt nå? Eller er det meningen at den skal se like stor/liten ut, også blir det gigantiske, luftige boller når jeg etterhever og steker?
Jeg bruker ikke halv gjærmengde når jeg kaldhever, bare kald deigvæske og kjølig hevested. Prøv å sette bollene et lunt sted en time eller to, så ser du om de kan reddes.
Jeg har bare prøvd å kaldheve en gang før og da hevet den ikke før jeg hadde trillet ut bollene og satt de i romtemperatur. De smakte like godt som vanlig
Jeg kaldhever alltid. Nå bruker jeg veldig lite gjær da, så deigen hever sjelden veldig mye, men det jeg baker blir fint og luftig. Etterheving er lurt, ja.
Kaldheve? Ante ikke at det gikk an en gang jeg. Bortsett fra at jeg baker brød med surdeig og da står den jo kaldt. Brødene hever da ikke så mye som vanlig, men blir store å fine når de stekes.
Hever det når det steker da? Slik at du må beregne å bake ut bittesmå boller, for eksempel, i forhold til vanlig hevet deig der man ikke tar høyde for så stor størrelsesforandring i ovnen?
Det gikk forresten bra. Jeg bakte ut en kanelstang, og den ble ekstremt saftig! Sikkelig deilig bollestoff, og sprø og fin utenpå. :nam:
Bakte ut et brett med boller også. de ble veldig små, men jeg mistenker at jeg etterhevet dem for kort (hadde dårlig tid), pluss at de ble stekt på litt vel lav varme, kanskje.
Sent å svare nå, men sånn til en annen gang, jeg baker alltid ut bollene før jeg kaldhever dem, så forheving utgår for min del. Når jeg gjør det på den måten blir de omtrent like store som vanlig. Jeg har bare gjort dette med grov gjærbakst, men antar det blir det samme med søt. Fint at de ble bra sånn som du gjorde det i alle fall :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.