Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ribbe

#1

dea sa for siden:

I år skal jeg arragnere julaften for første gang. Jeg har aldri laget ribbe før. Kan noen fortelle meg hvordan? Jeg har kjøpt en liten ribbe nå jeg tenkte jeg skulle prøve meg på om ikke så lenge.
Hva pleier dere å ha til?
Surkål, lager dere det selv eller kjøper ferdig i poser?


#2

Primrose sa for siden:

Jeg vet at de gjennomgår ribbelaging på nrk på kvelden lille julaften. Vi har laget de to siste årene og har notert flittig sammen med Ingrid Espelid. Kan se om jeg finner notatene mine senere.

Vi pleier å ha poteter, rødkål og surkål til. Og medisterkaker og julepølse. Kjøper surkålen i poser. Laget rødkål fra bunn en gang, men det ble for mye jobb for meg som ikke er kjempeinteressert i matlaging.


#3

Fløyel sa for siden:

Jeg gjør som følger:
Jeg bruker tynnribbe. Denne tar jeg opp fra fryseren 20 desember. Legger den i kjøleskapet. 22. desember tar jeg den ut - ruter den med en tapetkniv, har på salt og pepper, stikker inn noen nellikspiker og "pakker" den inn i løvtynn ingefær (fersk). Pakker den inn i alufolie og lar den ligge i kjøleskapet til 24. desember. Hvordan du steker ribba finner du på www.matprat.no. Jeg liker best langtidsstekt kjøtt, så jeg går gjerne ned litt på temperaturen og lar heller ribba ligge inne en time ekstra, syntes den blir mer saftig på den måten.

Jeg liker best hjemmelaget surkål. Og det er noe med å ha lukten i huset på julaften.
Så jeg starter med den kl 09 ca. og lar den småputre på ovenen hele dagen.

Vi har ribbe, julepølse, medisterkaker, surkål og poteter. Som tilbehør har vi rørt tyttebærsyltetøy, lefser og sylteagurk.


#4

Camomilla sa for siden:

Jeg kjøpte for noen år siden boken Jul av Ingrid Espelid Hovig, helt genial bok.
Alt jeg lurer på står forklart. Jeg bruker tynnribbe og salter og peprer den en gang kvelden i forveien og en gang på morran.
Surkålen lager jeg selv, samme med mideisterkakene. Bruker mandelpoteter.

Pappa ga meg en gang tips om hvordan jeg skulle få svoren sprø uten å måtte sette på grillen. Jeg koker opp ca 1 liter vann mere eller mindre, blander det ut med en dæsj salt. Hver halve time så åpner jeg ovnen og pensler svoren med blandingen. Blir så bra!
Lykke til.


#5

M@M sa for siden:

Det er ikke så hokus pokus som alle mener. Vi bruker matprat sin "oppskrift", og det har alltid blitt stor suksess. Jeg lager medisterkaker (matprat), svigermor lager med hjemmelaget surkål og vi steker julepølse. Noen år har vi hatt kokte grønsaker i tillegg fordi ikke alle liker surkål. Serveres med stekesjy.

Lykke til! :)


#6

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har også brukt Matprat sin oppskrift oppfor her. Laget Hellstrøm sin ribbe i går, og svoren ble skikkelig seig. Jeg spiser ikke hud (svor) så for meg er det ett fett hvordan svoren blir, men siden andre liker den sprø så fortsetter jeg å bruke Matprat sin fremgangsmåte. Den blir alltid bra.


#7

Camomilla sa for siden:

Jeg flira litt forrige helg da vi hadde prøvejul med ribbe.
I boken fra Ingrid sto det om sausen:
Lag sausen slik og så - her er det da oppskrift- så står det helt til slutt, sil sausen hvis det blir klumper :knegg: Helt genialt.


#8

Slettet bruker sa for siden:

Jeg bruker også matprat sin oppskrift. Det blir perfekt resultat hver gang.


#9

hildeje sa for siden:

HER får du perfekt ribbe, har fulgt dette hvert år og resultatet har blitt perfekt


#10

Niobe sa for siden:

Vi har servert ribbe mange ganger, og Matprat sin fremgangsmåte har ikke sviktet.


#11

Marit K sa for siden:

Ribbe er ikke noe hokus-pokus altså.
2 dager før steking må ribba rutes, og krydres godt. Svoren bør saltes veldig godt, og gjerne mye mer enn du skulle tro. 2-3 ss salt bruker jeg.
Total steketid er 2-2 1/2 time for tynnribbe. For familieribbe må du beregne ca en time ekstra.
Sett ovnen på 225 grader. Legg ribba på rist (over ei langpanne), og ha en klump med folie under kjøttet slik at det blir litt høyere på midten. Da renner fettet lettere av. Ha litt vann i langpanna, legg folie over*, og sett i ovnen i ca 45- 60 minutter.
Ta så av folien, og sett ribba tilbake i ovnen på 175 grader. Den siste halvtimen kan temperaturen økes til 200 grader for å få svoren ekstra sprø.

  • Folien kan sette seg fast i svoren under damping, og da følger den med når man tar folien av. Det jeg har prøvd er å stikke en liten trepinne (tannpirker el.l) i hvert av hjørnene på ribba før jeg legger over folien. Da slipper man dette problemet.

Lykke til!


#12

Ma Dalton sa for siden:

Enig i den. Jeg likte smaken på Hellstrøm sin ribbe, men svoren ble ikke sprø nok. Jeg skjønner ikke helt prinsippet med at svoren skal bli sprø når man øser over kraft/væske så ofte.... :blond:


#13

Oslo_fan sa for siden:

En annen måte å lage mat ribben på er å dele ribbeen for ca 6 deler. Setter den i en gryte. Har vannet som dekker
halvveis opp. Salt og pepper, ganske mye.
Kok med lokket på til ribbeina er helt kokt. Ta av lokket og ha hvitløk. Kok vannet nå når lokket er borte.
Til slutt begynner å koke ribben i potten. Stek til strimlene er en fin bruning.
Det vil være en forferdelig mye fett i pannen. Det bruker ikke jag, men du kan bruke en del av den til en saus senere hvis du ønsker det.
Det smaker, jeg lover


#14

Elisabet sa for siden:

Jeg har test stekt et par ribber allerede. :humre: Den siste jeg laget ble veldig godt og jeg kommer til å steke den på denne måten på julaften. Mulig jeg tester å pensle på vann som Camomilla beskriver over. Svoren ble god og sprø, men jeg måtte grille den helt på slutten og det er litt skummelt synes jeg. Det er så fort gjort at det blir feil, og det er kjedelig rett før maten skal serveres. Jeg brukte Benzo sin oppskrift sist på langstekt ribbe, og den ble kjempegod:

Ribba må saltes og peppres 2 døgn før steking og ligge i kjøleskapet. Jeg bestiller fersk ribbe på butikken som jeg henter den dagen den skal kryddres. Må huske å bestille ribbe nå så jeg står på liste. Det er rift om å få fersk ribbe akkurat 2-3 dager før julaften.


#15

Malama sa for siden:

Jeg har vel og merke ikke ribbe på julaften, derved muligens litt senkede skuldre for resultatet, men jeg har virkelig aldri sett på dette som noe big deal, jeg bare gjør "sånn som mamma har lært meg" = heftet fra opplysningskontoret for kjøtt= matprat.no og godt blir det.

Jeg jukser glatt med posesurkål da, jeg spiser det ikke, og mannen er fornøyd med det. Og som sagt, vi har det ikke på julaften. (Og jeg lager ikke mat julaften uansett, gleder meg litt til det da, når det engang blir aktuelt! lage jul hjemme!)


#16

dea sa for siden:

Prøvelaginga av ribba gik veldig bra. Jeg fulgte matprat sin oppskrift siden vi ikke har varmluft. Men så kom et problem til. Det var ikke så mye ribbefett i langpanna da ribba var ferdig. Det holdt nå siden vi bare var 1 (som spiser det), men vi blir fler på julaften. Jeg har laget en saus ved siden av siden jeg ikke spiser fettet, men det gjør de andre som kommer. Hvordan får jeg mer?


#17

Malama sa for siden:

Litt mer vann, etterfyll evt med mer vann underveis om det "forsvinner".



#19

Kirsebær sa for siden:

Her får du masse steke-ribbe-tips, så det trenger du vel ikke mer av.
Ellers spør du om hva vi har som tilbehør:
Jeg spiser:
Rødkål
Surkål
(vi lager ikke selv)
Rosenkål (bare én på fatet for syns skyld. Det smaker jo høgg :knegg:)
og Potet da.
(ikke ribbefett eller saus)

Sambo bruker tyttebær og erterstuing i tillegg, eller istedet for det jeg vil ha.

Svigermor bruker gjerne kålrabistappe :what:, for det bruker hun til pinnekjøttet som gjerne spises dagen før eller etter ribben. (så da lager hun dobbel dose)

Svigerbestemor vil bare ha ribbe og potet og brun saus

Mine foreldre vil ha ribbefett

:værsågod:

Og om man ikke er avholds vil man gjerne ha øl og akevitt til ribba.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.