Min datter skal ha skolegruppen sin hjem på besøk og vi skal servere middag. Det ene barnet går på diett uten melk. De er ikke fanatiske, som faren sier, og de vet ikke om barnet er allergisk heller. De er i testefasen.
Jeg er jo helt grønn på dette med melkefri mat, som også de fleste barn liker.
Fiskepinner pleier jeg å servere med potet, raspet gulrot og smør eller remulade. Remulade er muligens melkefri, det er jeg ikke sikker på, det er jo egg og olje? Sjekk innholdsfortegnelsen du. Smør kan du erstatte med blå soft, den er melkefri.
Pølsebrød og lompe går fint, men les på innholdsfortegnelsen for sikkerhets skyld.
Tacopizza? Stek kyllingfilet i småbiter og krydre med tacokrydder. Ha løk, mais, krashet tomat og kylling på. Strø knuste nachos over de siste 5 minuttene av steketiden.
I bhg har vi av og til fiskepinner i grovt pølsebrød, noe som er en slager blant barna. Kan serveres med remulade, for dem som liker det. Og ketchup/sennep.
Vi har satt frem rømme, og hatt ost på deler av pizzaen, for det er bare et av barna som ikke tålte melk. Men det smakte godt uten ost, faktisk. Rømme er det jo mange barn som ikke liker, så det går jo helt fint. Og chips på pizza er alltids poppis. :cool:
Pølsetusenbein? 1 pizzadeig kjevles til en lang leiv litt mindre bred enn pølsene. Så legger man pølser med litt avstand bortetter så de stikker ut i begge sider og legger en ny leiv på toppen. Pensles med egg om de tåler det. Lag et hode av en kule deig og sett først, pepperkorn til øyne for eksempel. Voila pølsetusenbein. Stekes i ovnen som pizza eller rundstykker.
Det kan jo serveres med ketchup, sennep og noen skåler med grønnsaker.
Pita kan jo fylles med mye snadder. Salater, gryteretter, kjøtt eller fisk i diverse former. Lage små skåler med diverse i og en tomatsaus eller lignende, så kan hver og en velge selv hva de vil ha i sin pita.
Mye kan erstattes med melkeertattninger. Vi bruker havremelk på grunn av soya allergi.
De fleste ferdigsauser inneholder melk ja. Brunsaus gjør ihvertfall det.
Hva har andre til fiskepinner da? Vi har poteter, grønnsaker og smeltet smør. Alt det går. Så lenge man bruker melkefritt smør.
Vi har fiskepinner som hurtigmat. Fiskepinner tar jo 6-8 minutter å lage eller noe sånn, da koker jeg ikke poteter i en halvtime til.
fiskepinner serveres med nudler (bruker eggenudler uten så mye dilldall i, men helsekost er det ikke da) eller potetmos. Og rå gulrot, evt andre grønnsaker som enten skal hurtikvarmes eller kan serveres rå.
Man får kjøpt både brun saus og tomatsuppe fra toro uten melk. Billigere enn de vanlige er det også, men man får bare kjøpt det i store pakker. Tror en pakke gir 8/10 liter saus/suppe. De koster rett under hundrelappen.
Vi lager alle middager melkefrie og det er faktisk veldig lite problematisk, bortsett fra pizza og hvite sauser.
Hva med figurpasta med stekt kylling i strimler med spennende grønnsaker til?
Eller fiskepinner med potet/ris/pasta og grønnsaker og revet gulrot?
Pannekaker laget på havremelk og blått smør er en slager her i huset og foretrekkes fremfor de originale pannekakene
Go og mager pølselapskaus
Go og mager pølser og pasta eller i brød
Pitabrød med tacokjøtt og spennende grønnsaker oppi
Kebab
Stekt laks med brokkoli og pasta (prinsessefisk)
Det høres stress ut, men det er det faktisk ikke.
Man kan erstatte melk med havremelk og rismelk, smør med blått smør og kan på den måten lage det meste. Bortsett fra ost. :-(