Jeg befinner meg i det ville utland og har for første gang invitert lokale hjem på middag. Har lyst til å servere noe med i det minste et hint av norskhet, men hva?
Vesentlige begrensninger: Vi har ikke stekeovn eller grill. Råvarer: Vi har tilgang på stort utvalg av førsteklasses grønnsaker, bra fisk og skalldyr og kylling, men ganske stusslig lamme- og storfekjøtt.
Vinutvalget er også sterkt begrenset, men bra øl er lett å få tak i.
Forslag? Tar imot ideer til både hovedrett og dessert. :vilha:
Hvor i ytlandet er du, egentlig? Jeg synes forresten klar fiskesuppe er vel så godt som kremet, men forbinder ikke det i like stor grad som noe typisk norsk.
Skal vi se. Jeg glemte å nevne at det er på søndag, så pinnekjøtt og lutefisk er rimelig utelukket uavhengig av hvor gode forslagene var sånn ellers. :knegg:
Laks har jeg ikke sett, tipper det ikke finnes i farvannene rundt her. Mest tunfisk og annen hvit fisk. Rømme finnes heller ikke.
Ingen er opptatt av jul her foreløpig (bliss), så julepreg eller ikke spiller ingen rolle. Minimumstempen nå om dagern er ca 22 grader, så sommerpreg er ingen ulempe (selv om lokalbefolningen kaller dette "vinter").
Fiskesuppe er et kjempeforslag, faktisk. Det blir jo ikke "norsk" fisk, men purren og gulrøttene gir jo det hintet jeg er ute etter. Og gressløk, hvis jeg får tak i det. Fløte finnes også, selv om alle melkeprodukter smaker slightly annerledes (i en retning vi ikke blir helt komfortable med).
Oppskriftsanbefalinger, noen?
Og dessert. Jeg gjør som regel mine gjester lykkelige med sjokoladefondant eller noe annet kakete med is, men det utgår jo uten stekeovn. Så her trenger jeg fortsatt hjelp.
Stekt seifilet med stekt løk, kokte poteter, revet gulrot og rømme. OK, dere har antagelig ikke tilgang på sei, men en eller annen torskeaktig fisk, kanskje? Ellers er fiskesuppe en fin idé, ja.
Vafler med rømme og jordbærsyltetøy er veldig godt til kaffen i stedet for dessert. Eller om dere ikke har vaffeljern, så kan dere steke lapper av samme type røre. Ellers så er jo semule- og sagopudding med rød saus gode gammeldagse desserter, men vet ikke om du får tak i sånne gryn. Eller hva med fromasj, for eksempel sitronfromasj - eller sherryfromasj, nam!
Tilslørte bondepiker, ja. Vi pleide å ha dem med "juksekrokan", som var tørket brødrasp stekt i stekepanne med sukker slik at det ble karamellisert - jeg har vel aldri laget det selv, så jeg er litt vag på fremgangsmåten.
Tilslørte bondepiker er jo kjempegodt. Jeg pleier å knuse kavring som jeg varmer sammen med smør, sukker og kanel i stekepannen og avkjøler. Så legges det lagvis mellom krem og eplemos. :nam:
Men i alle dager, at jeg kunne overse et så ... eh... originalt forslag. :sorry:
Ikke for det, brunost får man vel lagd uten stekeovn? Eller kanskje jeg skal skrape siste rest ut av primboksen siste besøk hadde med og prøve meg på noe frityr eller noe?
Vurderer tilslørte bondepiker. Men er litt skeptisk til å servere krem på toppen av kremet fiskesuppe.
Mad muff, hva er det egentlig? All slags amerikanske kjeks er veldig lett å få tak i faktisk, oreo også.
Det er lammekjøtt(deig) her, altså. Men alt jeg har kjøpt til nå, både i butikk og på restaurant, har vært såpass seigt og småkjipt at jeg ikke tør å gi kjøttet en så avgjørende plass i trakteringen... Men fårikål krever kanskje ikke førsteklasses kjøtt, koketida tatt i betraktningen.
riskrem med rød saus er vel rimelig typisk norsk - men det går kanskje ikke med all ris? (aner ikke for jeg kan ikke fordra hverken risgrøt eller riskrem selv)
Har du gått glipp av den lange oppskrift tråden til Fibi? :sjokk: Her finner du Mad muff pai. Kan anbefales. :D Vaniljekrem er vel mulig å få laget på noen måte om det ikke finnes ferdig?
Se prikk, Elisabet. Ikke i bushen, men i en helt annen matkultur. Den lokale maten holder meget høy kvalitet og blir foretrukket av de fleste, så markedet for vestlige varer er ganske begrenset.
Kremet fiskesuppe med purre, gulrot, gressløk og dill ble knallsuksess. Desserten ble varm fruktsalat med chili og vanilje, servert med is. Eneste rette på et sted hvor frukten er så god som her.
Høres bra ut. Håper dere trives, der i varmere strøk. I den snøstormen som har vært her i dag frister det veldig å forflytte seg en del breddegrader sørover.