Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Rakfisk for nybegynnere

#1

Veronal sa for siden:

Vi planlegger en aften med rakfisk og champagne under mottoet champagne går til alt.

Hvor kjøper man rakfisk? Stemmer det at rakfisk ikke skal lukte? (De gangene jeg har vært i nærheten av rakfisk har det luktet, så hva betyr det hvis rakfisken lukter?) Hva serveres til rakfisken?


#2

daffy sa for siden:

Er du sikker på at du vil dette?


#3

Schnuppa sa for siden:

Rakfisk lukter, basta bom. Men den skal ikke stinke.
Tilbehør er lefse, hakket løk og rømme.

Helt sikkert mye annet man kan bruke som tilbehør.

Alt blir jo nesten nam inntil champagne.


#4

Veronal sa for siden:

Spise rakfisk? Eller å drikke champagne til rakfisk? :knegg: (Ja til begge deler, faktisk. :nemlig: )


#5

daffy sa for siden:

Tenkte på å spise rakfisk, ja. Jeg har sett hva et rakfisklag kan gjøre med en mann/ kvinne dagen derpå ...


#6

Optimist sa for siden:

Wangensteen er fin for nybegynnere. Den er mild på smak og lukter lite. Jo sterkere lukt- jo sterkere smak.
Rakfisken serverer du med potetlefse og/eller flatbrød. Aller helst hjemmebakt. Meierismør, seterrømme, purreløk og/eller rødløk og kokte mandelpoteter. Jeg lager ofte stappe av potetene. Øl og akevitt er også et must da- dog har jeg aldri smakt champagne til. :knegg:


#7

Veronal sa for siden:

Min verden består bare av vakre menn og kvinner som spiser rakfisk i dannede former og som fremdeles er vakre, dannede mennesker i balanse og uten synlig patologi dagen derpå. :p


#8

Optimist sa for siden:

:fnise:


#9

Toffskij sa for siden:

Rakfisk lukter, jo. Men det er ganske godt, altså. :brøt rakfiskmøydommen i fjor:


#10

Interference sa for siden:

Jeg trenger referat kjenner jeg, jeg er meget nysgjerrig på rakfisk, men har foreløpig ikke turd å smake.


#11

safran sa for siden:

Hør på Optimist ang. tilbehør. :jupp: Rakfisk er kjempegodt! Men vær forberedt på litt fart på magen etter et par timer. :knegg:


#12

Optimist sa for siden:

:riktig:


#13

Veronal sa for siden:

Tusen takk, alle sammen. Dette blir bra! :hyper:


#14

Optimist sa for siden:

Lykke til. Gled deg. :jupp:
Mannen og jeg spiste et slik rakfiskmåltid forrige lørdag. Det er så godt!
Venter spent på å høre hvordan det smaker med champagne til.


#15

Interference sa for siden:

Øøøh, skal ikke fisken varmebehandles? :blond:
Og lukte? Den stinker jo verre enn surstrømning jo. :humre:


#16

Optimist sa for siden:

Varmebehandles nei. :skingrestemme:


#17

Molly sa for siden:

Rakfisk er fantastisk godt. Jeg foretrekker å spise den med flatbrød og meierismør, som en sandwich. :nam: Også er det digg med øl til.


#18

Svanen sa for siden:

Rakfisk er godt ja!
(Må bare finne noen å spise sammen med, kanskje min mor?)


#19

Optimist sa for siden:

Eller meg? (Bor også i Oppland.)


#20

Zulu sa for siden:

Optimist kan tilbehøret. Jeg er i tillegg vant til hakket, hardkokt egg til. Men, du skal ha akevitt også, eller? Rakfisk trenger akevitt. :nemlig:


#21

Veronal sa for siden:

Akevitt? Njetski! Akevitt duger bare i Fjellbekk. :nemlig:


#22

Zulu sa for siden:

Ah, Fjellbekk er ikke feil. Rakfisk og Fjellbekk. Hm. :hmm:


#23

Svanen sa for siden:

det hadde vært moro, men Oppland er rimelig stort da...


#24

Snø sa for siden:

Nam :nam: lenge siden jeg har spist "råkåfisk" kjenner jeg.


#25

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg må bare innom for å si at jeg er meget skeptisk til rakfisk & champagne. Den sterke smaken må jo slå ihjel champagnen fullstendig?


#26

Veronal sa for siden:

Champagne er jo ingen sart vin. Champagne har mye mer syre enn annen vin. Den lages av druer som ikke er fullt modne (og derfor tilsettes sukker for å balansere det altfor syrlige) i tillegg til at det da dannes CO2 som bidrar til syrlighet som gjør at champagne passer til det meste. Nesten på linje med Farris. Bring it on! (Uten at jeg mener at det ikke finnes drikker som sikkert passer bedre, men man gjør sjelden feil når man serverer champagne. :mantra: )


#27

Veronal sa for siden:

Jeg skal rapportere. Det blir rakfisklag her i løpet av den kommende uken. :lykkelig:


#28

Sol sa for siden:

Selv min datter på 6 spiser rakfisk, startet da hun var 4 år, så det er bare å prøve!

Selv foretrekke jeg rakfisken mellom flatbrød og med nykvernet pepper på. Enkelt og godt!


#29

Esme sa for siden:

Hm. Rakfisk og champagne. Tja, rakfisken har en ettersmak som jeg tror kan kræsje helt med champagnen, men kanskje det er veldig vellykket?

Jeg synes rakfisk fra Telemark er ofte veldig mild og god, jeg liker rakfisk veldig godt men liker den milde. Enig med optimist om tilbehør, men vil tipse om at man må ha to typer sennep: En sterk og søt. Den søte kan være Dijon med honning eller Bergbys, og så må det være rødbeter også.


#30

gnuri sa for siden:

Jeg er også litt skeptisk til champagne med rakfisken. Vi spiser det med lefse,gode flatbrød, kokte mandelpoteter, meierismør, seterrømme og oppskjært purre :nam:
Serverer øl og akevit til.


#31

Veronal sa for siden:

Oh, ye of little faith! :skuffet:


#32

Floksa sa for siden:

Om rakfisken du får tak i er sterk, kan du la den trekke i melk noen timer, det mildner den betraktelig.
Rakfisk og champis? Jeg tror mamma hadde digget deg :knegg:


#33

gnuri sa for siden:

Du må avgi rapport etterpå :D


#34

Mauser sa for siden:

Når skal vi komme? :hyper:


#35

Observatøren sa for siden:

Tja, jeg kan tro det funker dersom man velger den riktige champisen. Vi fikk servert en rosa ( :knegg: ) som jeg ikke husker navnet på (det ble en lang og fuktig aften...) som gjorde seg veldig godt til vordrink - og enkelte av oss tok den med oss til bords. I tillegg fikk jeg servert hvitvin (en italiensk riesling (?) ) som passet godt til. Men - jeg måtte over på øl & akevitt (noen som begynner å forstå hvorfor jeg ikke husker navnet på champisen?).

Hvis du ikke liker akevitt, tør jeg anbefale Morsa. Det en akevitt som absolutt anbefales - god på smak, og oppleves ikke som bedøvelse.


#36

MegaMie sa for siden:

Jeg har fått sansen for rakfisk og spiser den med lefse, rømme, purre, potet og kokt egg. Og med øl og (morsa)akkevit selvfølgelig!

Det blir veldig spennende å høre hvordan det funker med sjampis!


#37

Primrose sa for siden:

Sjampis?!? Her må jeg følge med for oppdatering.

Jeg er vant til lefse, smør, potet, rødløk og rømme som tilbehør. Og akkevit!


#38

Eia sa for siden:

Spennende! :hyper:

Jeg er novise i Champagne, men vi smakte tre forskjellige som et eksperiment her om dagen og de var veldig ulike i karakter. Jeg er veldig spent på hvilken du velger til rakfisk. :samler tips til mer prøvesmaking:


#39

Veronal sa for siden:

Vi skal forsøke oss på Bollinger (Spécial Cuvée, brut), tror jeg. Den er antakelig den kraftigste vi har drukket.


#40

Anuk sa for siden:

Æh.... Rakfisklag er en god ide. Champagne også. Men sammen?! nei, jeg tror ikke det... Hvis du ikke har smakt rakfisk før, så tviler jeg på at det kommer til å friste til gjentakelse hvis du drikker champagne ved siden av. Øl og akevitt er et must. Champagnen får man heller ta før og etter.


#41

Veronal sa for siden:

Google er uenig og jeg konstaterer at jeg ikke finner opp hjulet på nytt. :glis:


#42

Eia sa for siden:

Den kraftigste av de vi smakte her om dagen var en Ruinart Blanc de Blancs Brut. Vet du hvordan den er i forhold til for eksempel Bollinger? :lærevillig:


#43

Veronal sa for siden:

Jeg har bare drukket standardcuvéen og roséversjonen til Ruinart. De er fyldemessig sånn midt på treet. Blanc de blanc er noe lettere i stilen enn de som også har med seg de blå druene.


#44

Harriet Vane sa for siden:

Rakfisk er fryktelig godt!

Jeg er vant med hjemmebakt lefse, meierismør, mandelpotet, rødløk og rømme. Vi har fyldig øl og akevitt til, men en kraftig champis må være utmerket.


#45

Toffskij sa for siden:

Jeg tror champagne kan gå til rakfisk. Rakfisk minner jo en hel del om litt ramme oster, og dem kan man drikke kraftige champagner til med hell. Vil gjerne høre resultatene!

Ellers kan jeg rapportere om at champagne går finfint til lutefisk.


#46

Harriet Vane sa for siden:

Finfint, faktisk.

Jeg var der da korken smalt. :nemlig:


#47

Toffskij sa for siden:

Kodak moment! :knegg:


#48

Harriet Vane sa for siden:

Hvordan går det egentlig med taket hjemme hos Polyanna? Det gikk av en eller annen grunn i rødvin siden...:gruble:


#49

Eia sa for siden:

Takk for svar, Veronal.

Hm. Champagne til lutefisk. Jo, ja, må prøves.


#50

Veronal sa for siden:

Rakfisk fungerte strålende til champagne! Vi hadde både mild og vanlig lagret rakfisk (vi var nybegynnere, må vite) og det fungerte strålende! Jeg vil ha det igjen! Ingen tvil!



#52

gnuri sa for siden:

Så flott :p


#53

Mandarin sa for siden:

Magen, det gikk fint med den og?



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.