Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Julegodt for diabetikere?

#1

IOA sa for siden:

Jeg tenker på å lage noe godt til jul som pappa kan spise, han har diabetes type 2. Er det noen som har noen gode oppskrifter? Jeg blir veldig glad hvis noen har noe som kan puttes i glass, men tar takknemlig i mot alle tips!


#2

Malama sa for siden:

Det er mulig å koke drops med noe søtning som ikke er sukker, dia-vennlig, har jeg lest. Tenkte på det til mamma, som også har diabetes 2. Men det blir ikke laget mange smaker sukkerfritt da, så jeg har ikke helt vridd hodet på hvordan det skal gjøres (rettere sagt, jeg har aldri kokt drops, så jeg vet ikke...)

Panduro har det som skal til, og sikkert de fleste andre drops-koke-selge-plasser.


#3

Che sa for siden:

Hva om du hakker nøtter og smelter 70% sjokolade og cocosia og heller over - og deler opp i små biter?

Ellers så har jeg forsøkt å lage marsipan med sukrinmelis - funker fint. Smaker ikke helt som "ekte" marsipan, men en svært god erstatning.


#4

Mjau sa for siden:

Mandler dyppet i møøøøørk sjokolade? Nam, nam. :)


#5

Syrin sa for siden:

Noko med mørk sjokolade og nøtter/mandler er eit godt tips - det er nokså snilt mot blodsukkeret, i alle fall samanlikna med anna snop. Prøv f.eks hasselnøtter delt i to og rørt med smelta mørk sjokolade. Legg det i toppar på bakepapir og la stivne (betre for blodsukkeret enn ristoppar - sånn puffa ris er berre karbohydrat). Elles vil eg tippe at dei fleste kaker som har malte mandler eller nøtter i er eit bra utgangspunkt, fordi dette er ein ingrediens som ikkje gir blodsukkerstigning. Kombinert med søtstøff blir det veldig fint for diabetikeren. Eg trur eg hadde prøvd meg fram her - googla meg fram til oppskrifter og eksperimentert litt i forkant. Sandkaker har f.eks malte mandler i seg. Kokosmakroner kan sikkert også vere egna, men igjen må du erstatte sukker med søtstoff. Havregryn er den kornsorten som er best for blodsukkeret. Du kan prøve å lage havrekjeks med sjokoladebitar i f.eks?


#6

Malama sa for siden:

Det spørs litt hvordan diabetikeren regulerer seg også, bruker han insulin? Det gjør ikke mamma, så hun spiser ikke vanlig sjokolade, ei heller mørk, kun den sukkerfrie.

Er mørk sjokolade virkelig ok nok, for en som er 100% svært strengt kostholdsregulert?


#7

ingling sa for siden:

Det går an å lage marsipan uten sukker, kun med eplemos (som en koker selv). Jeg lager det med cashewnøtter, det er supergodt! Hmm, kanskje på tide å lage en porsjon snart... :)


#8

era sa for siden:

Noterer flittig....


#9

Syrin sa for siden:

Det veit eg ikkje. Eg har berre erfaring med type1 diabetes, og det er jo temmelig ulikt type 2.


#10

Malama sa for siden:

Det er det, spesielt kostholdsregulert. Det er jo mange med dia2 som bruker insulin, og da kan de muligens regulere slik dia1 folk kan? Dette vet jeg for lite om, jeg kjenner bare til min mors kolstholdsholdninger, som tilsier nulltoleranse for ordinært snop. (Hun unner seg en softis 17-mai, det tror jeg egentlig er det eneste) så der i huset er det en egen snopeskål til henne i jula, med sukkerfrie drops (som hun sier er kjedelige, smaker det samme uansett farge, og generelt ikke er begeistra for) og sukkerfri sjokolade (sjokoladeutsalg som har fin sjokolade selger også pene biter, til og med noen med ulik smak, uten sukker)

Dette er egentlig årsaken til at jeg ønsker å lære meg å lage drops, så jeg kan prøve meg på et par forskjellige smaker til mamma, av sukkerfrie drops laget med maltitol.


#11

Left sa for siden:

Nå finnes det en del sjokolade som er bra på lavkarbo, og da kan jeg ikke se annet enn at det må være kjempefint også for diabetikere. Uten sukker, og med minimalt med andre karbohydrater til å påvirke blodsukkeret.

Dette fant jeg ved litt rask googling.
Vi lager egen masipan:
ca 500g mandler(kan også kjøpe mandelmel på helsekost), 50 g splenda( holder nok med halvparten) og 2 eggehviter.
Kan f.eks. ta mørk sjokolade på i tillegg.

Eller kokosboller:

Kokosboller:
4 eggehviter
smak til med mengde søtstoff
4 plater gelatin
1.5 pakker 70% mørk sjokolade
1 stor ss cocosa extra virgin
ca. 25 stk runde, helst usøtetede kjeks hvis ønskelig (jeg laget uten)
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann vann 10 minutter. Stivpisk eggehvitene, pisk inn søtstoff. Ta opp gelatinen, klem ut vannet, og smelt gelatinen i vannbad. La gelatinen avkjøle seg litt. Helles i en tynn stråle i eggehviten under pisking. La skummet stå i 5-10 minutter. Sett kjeksene på en plate/et brett, og ha ca. 1 ss skum på hver. smelt sjokoladen i vannbad (pass på å ikke få vanndamp i sjokoladen, da blir den grynete) og la den avkjøle seg litt. Smøres forsiktig med kniv på skummet. (eller helles over - min var ganske flytende...) Settes kaldt.


#12

IOA sa for siden:

Takk for mange gode tips! Pappa regulerer med kosten, og bruker ikke insulin. Så han har et ganske strengt regime på hva han kan spise og ikke. Men kokesjokolade bør jo kunne erstattes med mørk sukkerfri sjokolade, tenker jeg, så jeg skal absolutt teste ut flere ting her.

Dette høres kjempeinteressant ut, er det lov å be om oppskrift?



#14

Dixie Diner sa for siden:

Den tråden burde oppdateres, det er kommet utrolig mye nytt. Lisbeth der inne har lagt ut fantastisk mange gode oppskrifter, her er bloggen hennes.


#15

ingling sa for siden:

Cavalier har en veldig god mørk sjokolade som er sukkerfri.

Oppskrift:

"Cashipan"

200 g cashewnøtter
2 ss usøtet eplemos

Ha nøttene i en blender eller kjøkkenmaskin og mal til fint mel. Tilsett eplemos og bland. Det blir en mer klissete konsistens enn "vanlig" marsipan, men lar seg fint forme ved hjelp av skjeer. Legg på en tallerken eller plate dekket med bakepapir og la det kjøle seg ned i kjøleskapet. Kan evt. dyppes i sukkerfri sjokolade eller pyntes med hele nøtter etc.

Jeg lager eplemos selv: kok 2 epler (skrelt og skåret i biter) med 1/2 dl eplejuice (dette er en liten porsjon, lag gjerne mer og frys ned) og la det stå og putre til eplebitene er møre.


#16

Dixie Diner sa for siden:

Cavalier har også konfektesker. Jeg kjøpte en slik i julegave til mormor og morfar (begge var diabetikere og regulerte det med kosten), og det ble veldig godt mottatt.


#17

kamp sa for siden:

Jeg skal lage brente mandler med sukrin i år til diabetikerne i familien vår :)



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.