Det er en ide selvfølgelig. Jeg har ingen oppskrift, så sliter litt der :p Sjelden jeg baker kake og har bare vært "fra bunnen av" menneske det siste året, og heller ikke bakt noen sjokoladekake :D
Hvorfor i alle dager må sjokoladekaken og pepperkakene være sunne? Det strider jo mot seg selv. Hvis man spiser sunt ellers kan man godt unne seg skikkelig sjokoladekake når man har bursdag og noen pepperkaker når det er jul uten at det går ut over helsa.
Jeg orker ikke spise en "skikkelig sjokoladekake", blir uggen form av det.
Hvorfor i huleste skal man spise en "skikkelig sjokoladekake" proppa av sukker om man kan finne en like god oppskrift uten? :p
Jeg tror alle barn får i seg mer enn "noen pepperkaker" i løpet av jula, antagelig mer enn de burde spist i løpet av hele året. Med bursdager feiringer, juleavslutninger, juleåpninger osv...
Hvorfor i all verden stiller du spørsmål ved ønske om en sunnere kake? Merkelig at du skal avgjøre hva alle andre skal "unne seg" ifht egen helse. :himle: Gudene skal vite at det er sinnsykt mye kakespising i sesongen vi er inne i, og jeg anser det bare som sunn fornuft å se seg om etter alternativer som inneholder mindre dritt.
Sjokoladekake blir aldri sunt! Det blir som å spise nugatti med 20% mindre sukker. Det er ikke skrekkelig mye sunnere enn vanlig selv om produsenten gjerne vil at du skal tro det. Folk må selvsagt avgjøre helt selv hva de skal unne seg, men de trenger ikke bli sure om de kommer over mennesker som prøver å stikke hull på illusjonen om at alt blir sunnere om man bytter ut 20% av sukkeret med havregryn.
Sunnere pepperkaker? How on earth? Deigen består av sukker og smør og litt mel og krydder?
Jeg stiller spørsmål med hva jeg vil. Er ikke dette et forum kanskje?
Jeg er ikke så dum at jeg tror at sjokopålegg er sunt fordi det er 20 prosent mindre sukker, jeg spiser ikke sjokopålegg... Du klarer ikke stikke hull på noe som helst, dette er jo en selvfølge for meg. Mulig det er news for deg :cool:
Og jovisst blir ting sunnere om man bytter ut endel sukker med havregryn, eller hvetemel med fullkorn osv... Jeg har da vel aldri sagt at det blir sunt alikevel.
Jeg er helt sikker på at det er endel forskjell på pepperkakedeigene rundt omkring, og jeg er ute etter den sunneste av dem som fortsatt smaker pepperkaker. Du sitter tydligvis ikke på den :p
:humre: Still hva slags spørsmål du vil, men vær forberedt på motbør når du kommer med tåpelige utsagn.
Og helt ærlig så virker det ikke som du er så veldig reflektert. Jovisst er det sunnere om man bytter ut noe av sukkeret med havregryn (som var ditt eget eksempel)! Det er ingen som har påstått at produktet blir sunt.
Jeg spurte om noe liknende for en tid tilbake på grunn av små gjester med diabetes. Da fikk jeg til svar at man fint kunne halvere sukkermengden i sjokokaker (hvertfall langpannesorten) uten at det hadde særlig innvirkning på smak og egenskap. Jeg har prøvd, og det stemmer. Pepperkaker er jeg usikker på, siden jeg tror sukkeret har ne funksjon ift. konsistensen.
I kaker kan du bruke bananer og eplejuice som søtning, i hvert fall. Halvere sukkermengden i en oppskrift du har fra før og ha oppi en most banan? Jeg bruker også en del ren vanilje, det setter god smak på kaker og gjør dem søtere.
DM, den pepperkakeoppskriften skal jeg jommen teste!
Og ja, det kan faktisk være et poeng for veldig mange å redusere sukkermengden, så det synes jeg ikke det er noen grunn til å rakke ned på!
Hvor mye sunnere da? Havregryn er da ganske lett omsettelige karbohydrater det også. Om jeg er ureflektert eller ikke, så mener jeg at det er tåpelig å skulle gjøre kaker som opprinnelig ikke er ment å være sunne sunne. Da kan man heller lage andre ting.
Dersom man skal bake kake og spise den i bursdag så bør man fokusere på om den smaker godt eller ei. Hvis man er ute etter å være sunn så kan man spise litt mindre mengder og ellers skille på hva som er fest og hva som er til hverdags.
Men for å svare på HI konkrete spørsmål: Nei, jeg har ingen oppskrift på sunnere sjokoladekake (jeg har mange oppskrifter og jeg aner egentlig ikke hvilken av disse som har minst sukker i seg. Jeg kunne selvsagt tatt alle frem å sjekket, men i følge min standard er ingen av dem sunne uansett, så det gidder jeg ikke).
Når det gjelder pepperkake eller andre julekaker, vet jeg ikke om noen sunne varianter der heller. Jeg syns dog den som ble lagt ut over her med dadler i så spennende ut. Jeg har mine tvil til at det blir tradisjonelle pepperkaker av det, men det ser ut som om de kan bli gode julekaker alikevel. Jeg tror faktisk jeg skal prøve meg på den.
Det er ganske spesielt at du hevder at sukker er like sunt som havregryn - det er faktisk på grensen til komisk. Det viser i alle fall at du mangler grunnleggende kunnskaper om ernæring. Jeg syns også det er ganske spesielt at du finner det "tåpelig" å skulle gjøre endringer på en oppskrift som gjør den sunnere. Burde det ikke være opp til hver enkelt å gjøre som en selv lyster? HI spurte om det var noen som hadde en oppskrift med mindre sukker, og hvis du ikke har det så kan du vel heller hoppe over tråden?
Jeg har da slett ikke påstått at sukker er like sunt som havregryn. Jeg påpekte bare at et produkt ikke bli betydelig sunnere om du bytter ut 20% av sukkeret med havregryn. Det står jeg for.
Mine meninger om folks rett til å gjøre som de selv lyster har jeg allerede redegjort for lenger opp i tråden. Når det kommer til å kommentere spørsmål som blir stilt på forumet. Gjør ikke de aller fleste her inne det, om de føler for det? Jeg trodde det nærmest var en av fanesakene her inne. At man i skulle ha et forum der man skal kunne ytre meninger om saker og ting uten å bli arrestert av forumpolitiet.
Vi lagde noen ok speltpepperkaker i fjor. Skal se om jeg finner oppskriften.
Jeg synes du uttalte deg vel nedlatende og bastant Meisse. :forumpoliti: Jeg har endret mye på kostholdet mitt det siste året, og har erfart at mange bekker små kan utgjøre en står å. Om det å redusere 20% av sukkeret føles som et offer er vel individuelt? Hvis man reduserer mengden med sukker generelt, senkes også behovet for sukkermengde. 20% besparelse av sukkermengde er en del, det.
Det var ikke meningen å virke nedlatende. Jeg synes bare at det virker litt fånyttes å skulle lage en "sunnere" langpanne-fotballbane-sjokoladekake. Mange bekker små gjør stor å, det er jeg grunnleggende enig i, men mitt inntrykk er at mange folk er sukkerhysteriske for hysteriets skyld. Jeg tror rett og slett ikke det er den kaka man spiser i bursdag eller de pepperkakene man fortærer når det er jul som er avgjøende for et sunt kosthold.
Jeg innser at det egentlig ikke var spørsmålet til HI. Jeg kommenterte spørsmålet hennes mest fordi jeg syns overskriften var litt morsom. Jeg hadde ikke sett for meg at sunnhetspolitiet skulle komme etter meg.
Det var nok ikke helt det som ble betydningen slik du først formulerte deg. Uansett taler du jo mot bedre vitende. Greit nok.
Jovisst er dette et forum hvor man kan uttale seg ganske fritt om ulike temaer. Det er bare det at det blir litt eh teit å oppsøke en tråd hvor spørsmålet er "Noen som har en oppskrift som ikke er proppa full av sukker, men alikevel ikke blir noen "voksenkake"?", og du kommer med en påstand om at hun heller bør
unne seg skikkelig sjokoladekake når man har bursdag og noen pepperkaker når det er jul uten at det går ut over helsa.
Når du i tillegg kommer med en litt uortodoks påstand om at det ikke er noe poeng å øke mengden havregryn for å bruke mindre sukker, ja da må du nesten regne med at noen tar til motmæle.
Hva var egentlig poenget ditt da? :gruble:
:himle:
Har ingen oppskifter for hånden, men generelt så kan fruktose brukes i stedet for vanlig sukker (søtere, og du kan redusere sukkermengden en god del). Og margarin/smør kan erstattes med f.eks rapsolje.
Synes det er flott at HI vil prøve å lage litt mindre usunne varianter av kalori/sukkerbombene i jula! :hjerter:
Ikke sunn, men litt sunnere i allefall... Jeg har bakt denne kaka fra Grete Roede en del ganger. Steker den slik at den ennå er bittelitt kladdete inni (tipper på ca. 15 min).
Slik gjør du:
Visp egg og sukker luftig. Bland mel, bakepulver, kakao, vaniljesukker og salt, og rør det inn i eggeblandingen.
Mos cottage cheese med en gaffel og tilsett det inn i eggeblandingen sammen med finrevet skall av lime og presset limesaft.
Hell røren i en rund form og stek den på 200 °C i 15-20 minutter. Kaken kan godt være litt saftig inni. Jo saftigere du vil ha den, jo kortere steketid trenger kaken.
Oppskriften må vel økes en del for å kunne brukes i langpanne.
150 g smør
1 dl sirup, lys
2 dl Sukrin (180 g)
1 dl kremfløte
5 dl hvetemel (300 g)
1 dl Hi-maize (60g, gir mer fiber og lavere GI, kan erstattes med hvetemel)
1/2 ts nellik
1/2 ts ingefær
1/2 ts pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
1 dl hvetemel til utbaking
Slik gjør du:
Bland sirup, Sukrin og smør i en kjele. Varm opp til Sukrinet er smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør i fløten. Rør i hvetemel, Hi-maize, krydder og bakepulver. Bland godt. Dekk deigen til og la den stå i romtemperatur til du skal bake ut pepperkakene.
Kna deigen og kjevle ut leiven til 3 mm tykkelse. Stikk ut figurer.
Stek på plate med bakepapir på 175°C i 8-10 minutter. Avkjøl pepperkakene på rist.
Når disse pepperkakene er nystekte, er de litt mykere enn vanlige pepperkaker.
Oppbevarer man de i en kakeboks i et par dager, blir de like sprøe og gode som du er vant til.